VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

19 september 2022

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Peter Mendonck, Marian Van Alphen, schepenen; Leen Scholiers, Micheline Duysens, Tara Godts, raadsleden;

Uur

20 uur

plaats

 

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

Notulen en zittingsverslag gemeenteraad

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 onthoudingen: Dirk Bauwens en Hans Hanssen

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 16 augustus 2022 goed mits opmerking van mevrouw M. Struyf (CD&V) op agendapunt 22: "Mevr. M. Struyf (CD&V) betreurt ten zeerste de beslissing dat een zwembad financieel niet haalbaar is." wordt aangepast naar "Mevr. M. Struyf (CD&V) betreurt en betwijfelt ten zeerste de beslissing dat een zwembad financieel niet haalbaar zou zijn."

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 9 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

De voorzitter stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook het volgende agendapunt: Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen, waaronder ook de opvolging van vragen vanuit raadsleden tijdens vorige zittingen is opgenomen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

Omgeving - Turnhoutsebaan 272-278 - OMG 2021/205

 

 

Voorgeschiedenis

Huidig dossier:

        18 oktober 2021 - voorwaardelijk vergund - rooilijn en zaak van de wegen - gemeenteraad

        25 oktober 2021 - voorwaardelijke vergunning - het slopen van de bestaande bebouwing en het bouwen van een meergezinswoning met 30 woonunits, handelsruimte, kantoor of dienst en een publieke parking - het college van burgemeester en schepenen

        6 december 2021 - beroep ingediend bij de deputatie en de Vlaamse Regering

        18 juli 2022 - vernietiging - beslissing gemeenteraad van 18 oktober 2021 - Vlaamse Regering

 

Feiten en context

        Op 22 augustus 2022 besliste het college van burgemeester het dossier opnieuw over te maken aan de gemeenteraad om een beslissing te nemen over de zaak van de wegen.

        De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak van de wegen vooraleer de vergunning verleende overheid een beslissing kan nemen.

 

Juridische gronden

        Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen

        Artikel 31, §1 tweede lid van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
de gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.
D gemeenteraad bbeslist bijgevolg iet alleen bver het tracé, maar bijvoorbbeld ook over de keuze van de wegverharding en bestrating, de weguitrusting en de nutsleidingen, de aanleg van trottoirs en wegboorden enzovoort”.
In een tweede lid van paragraaf 1 wordt duidelijk bepaald dat de gemeenteraad zich daarbij alleen kan uitspreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en de eventuele opname in het openbaar domein. De argumenten van de gemeenteraad houden dus uitsluitend verband met de wegenis en niet met de vergunningsaanvraag. Elementen die daarbij in overweging kunnen worden genomen, zijn bijvoorbeeld de ligging en de breedte van de ontworpen weg, de breedte van de verharding, de ontsluitingsgraad en het aantal publieke parkeerplaatsen. Onder de uitrusting van de weg hoort bijvoorbeeld ook de riolering en de waterhuishouding op openbaar domein. Daarbij moet de gemeenteraad ook rekening houden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4, en in voorkomend geval het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van dit voorstel van decreet.

        Artikel 47, eerste lid Omgevingsvergunningsbesluit (OVB)
Als een beslissing van de gemeenteraad vereist is over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Argumentatie

        De aanvraag (en het daarin vervatte wegtracé) werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 30 mei 2021 tot en met 28 juni 2021.

        De focus ligt voornamelijk op het weerleggen van de (relevante) bezwaren.

        In het kader van dit openbaar onderzoek werden 31 individuele bezwaarschriften en 8 petitielijsten ingediend.

        Voor de beoordeling van het voorgestelde wegtracé worden de relevante bezwaren behandeld.

        De gemeenteraad kan zich alleen kan uitspreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en de eventuele opname in het openbaar domein. De argumenten van de gemeenteraad houden dus uitsluitend verband met de wegenis en niet met de vergunningsaanvraag. Elementen die daarbij in overweging kunnen worden genomen, zijn bijvoorbeeld de ligging en de breedte van de ontworpen weg, de breedte van de verharding, de ontsluitingsgraad en het aantal publieke parkeerplaatsen. Onder de uitrusting van de weg hoort bijvoorbeeld ook de riolering en de waterhuishouding op openbaar domein.

 

Weerlegging van bezwaren, relevant bij de beoordeling van het wegtracé

        Het bezwaar waarin wordt gesteld dat er te veel publieke parkeerplaatsen worden voorzien en er derhalve (geluids)overlast door deze parking zal worden gecreëerd:

        Bovengronds worden 24 publieke parkeerplaatsen, een bezoekersparking en een parkeerplaats voor een deelwagensysteem voorzien, verspreid over drie locaties binnen het projectgebied. Dit aantal is eerder gering te noemen. Het ontwerp voorziet, aansluitend op de aan te leggen parkeervakken, daarenboven in de aanplanting van afdoende kwalitatieve groenzones, waaronder een levendige haag van 2 m hoog, ter hoogte van de zijdelingse perceelsgrens met Kerkelei 8 enerzijds en de achterste perceelsgrenzen met Kerkelei 2 t.e.m. 8 anderzijds.

 Het bezwaar is ongegrond.

        De bezwaren die poneren dat er een sluipweg wordt gecreëerd tussen de Turnhoutsebaan en de Kerkelei, waardoor er niet alleen een loutere inrit van een parking zal ontstaan, maar ook een effectief kruispunt:

        De gemeenteraad beslist om een voorwaarde op te leggen die erin bestaat dat het gemotoriseerd verkeer, inrijdend vanaf de Turnhoutsebaan en uitrijdend aan de Kerkelei, verplicht linksaf moet slaan bij het uitrijden. Op die manier wordt potentieel sluipverkeer vanuit de Turnhoutsebaan automatisch teruggeleid richting Turnhoutsebaan en wordt er geen short cut gecreëerd richting Kerkelei.

 Het bezwaar is ongegrond

        De bezwaren waarin de oppervlakte van de gemeenteweg en de gebeurlijke effecten op de waterhuishouding worden gehekeld:

        Het projectperceel ligt niet in overstromingsgebied en/of recent overstroomd gebied. De wegenis zelf wordt aangelegd in waterdoorlatende klinkers. De parkeervakken worden aangelegd in grasdals. Het integrale ontwerp voorziet in de plaatsing van acht hemelwaterputten met een gezamenlijke inhoud van 45.000 liter met een overloop op een infiltratievoorziening met een buffervolume van 25.530 liter en een infiltratieoppervlakte van 57,6m² zodat aan de verordening voldaan wordt. Zoals blijkt uit de aanvraagdocumenten, voldoet de aanvraag hiermee aan artikel 5 van het decreet integraal waterbeleid en worden er geen significante negatieve effecten op de waterhuishouding verwacht.

 Het bezwaar is ongegrond

        Het bezwaar waarin de locatie (en de hinder) van de huisvuil-dropzone wordt bekritiseerd:

        Elke woning verzamelt zijn eigen huisvuil in zijn private berging om het pas op de dag van ophaling op de voorziene zone langsheen de Kerkelei te plaatsen. Het is m.a.w. niet de bedoeling dat deze dropzone wordt gebruikt voor de permanente stockage van huishoudelijk afval doorheen de week. Gelet op het eerder beperkt gebruik (in de tijd) van deze zone, is de ruimtelijke impact van deze zone eerder gering en alleszins aanvaardbaar. De gemeenteraad kan en mag diens standpunt niet baseren om een potentieel onjuist gebruik van deze zone, zoals door bezwaarindieners wordt geschetst.

 Het bezwaar is ongegrond

        Het bezwaar dat de uitrit (langsheen de Kerkelei) tegenover de uitrit van een andere parkeergarage én ter hoogte van een verkeersremmer wordt ingetekend:

        Het is eigen aan de ligging van het projectperceel in kerngebied dat de aangevraagde uitrit langsheen de Kerkelei tegenover de uitrit een (eveneens residentiële) parkeergarage wordt ingetekend. De vermeend negatieve impact van deze keuze op de verkeersveiligheid wordt echter geenszins verduidelijkt in het ingediende bezwaar. Evenmin wordt aannemelijk gemaakt dat de voorziene uitrit conflicteert met de verkeersremmer langsheen de Kerkelei.

 Het bezwaar is ongegrond

        De bezwaren die handelen over de aansluiting van het gevraagde wegtracé op een bestaande wegenis, gelegen achter het perceel aan de Turnhoutsebaan 268.

        Het behoort niet tot de taak en/of de bevoegdheid van de gemeenteraad om standpunt in te nemen over het al dan niet private karakter van deze bestaande wegenis, zulks naar analogie met de inhoud van art. 78 OVD. Het statuut van de bestaande wegenis wordt alleszins niet beïnvloed door het voorliggende rooilijnplan.

 Het bezwaar is ongegrond.

        Het bezwaar dat handelt over de breedte van inrit langsheen de Turnhoutsebaan:

        De inrit langsheen de Turnhoutsebaan heeft een minimale breedte van 3,60 m; het wegenisontwerp voorziet in een iets bredere uitmonding ter hoogte van de aantakking van het nieuwe wegtracé op de bestaande Turnhoutsebaan. Aangezien deze toegang enkel wordt gebruikt als inrit en derhalve voor éénrichtingsverkeer wordt aangewend, volstaat de voorgestelde breedte van 3,60 m voor een afdoende vlotte toegang tot het projectperceel.

 Het bezwaar is ongegrond.

 

BESLUIT

Stemming:  15 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 stemmen tegen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat op het gedeelte van het perceel van circa 2.085,55m² (zoals in het geel aangeduid op het rooilijnplan) een erfdienstbaarheid in functie van het algemeen belang moet worden gevestigd. Deze erfdienstbaarheid zal worden opgenomen in een akte.

Artikel 2. De gemeenteraad gaat akkoord met de verkeerscirculatie binnen het project.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist om het gemotoriseerd verkeer verplicht linksaf te laten rijden in de Kerkelei richting Turnhoutsebaan.

Artikel 4. De kosten voor de opmaak van de akte, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

Artikel 5. De gemeenteraad beslist het rooilijnplan goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

Heraanleg fietspad Sint Jobsteenweg

 

 

Voorgeschiedenis

        In het kader van de opdracht “Heraanleg fietspad Sint Jobsteenweg” werd een bestek met nr. 2022-028 opgesteld door het studiebureau Sweco in opdracht van Grondgebiedzaken - Openbare Werken.

        Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 29 augustus 2022 kennisgenomen van de lastvoorwaarden en gunningswijze om het dossier over te maken aan de gemeenteraad ter beslissing.

 

Feiten en context

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 448.331,71 euro excl. btw of 542.481,37 euro incl. 21% btw.

 

Juridische gronden

     Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

     Bestuursdecreet van 7 december 2018

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

     Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

     Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36

     Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

     Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Argumentatie

        In het kader van de opdracht “Heraanleg fietspad Sint Jobsteenweg” werd een bestek met nr. 2022-028 opgesteld door het studiebureau Sweco.

        De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 448.331,71 euro excl. btw of 542.481,37 euro incl. 21% btw.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

        Er zal in het kader van het relanceplan van de Vlaamse regering, investeringen fietsinfrastructuur, ( plan Copenhagen) subsidie worden aan gevraagd.

 

Financiële gevolgen

MJP

001174

Actie

AC000012

Algemene rekening

2240000007

Beleidsveld

0200

Bedrag

Visum financieel directeur

542.481,37 incl.btw (subsidie +/-180.000euro)

NVT

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het bestek met nr. 2022-028 en de raming voor de opdracht “Heraanleg fietspad Sint Jobsteenweg”, opgesteld door het studiebureau Sweco in opdracht van Grondgebiedzaken - Openbare Werken worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 448.331,71 euro excl. btw of 542.481,37 euro incl. 21% btw.

Artikel 2. Er zal in het kader van het relanceplan van de Vlaamse Regering (plan Kopenhagen) een subsidie aangevraagd worden om investeringen in de fietsinfrastructuur te realiseren.

Artikel 3. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 4. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 5. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 2240000007/20/0200 (actie/raming AC000012/MJP001174).

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

Lokaal Energie- en Klimaat Pact 2.0

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 23 augustus 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om verder samen te werken binnen het 'energielandschap Noordertuin' samengesteld door de Provincie.

        Op 24 augustus 2021 besliste de gemeenteraad om het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) goed te keuren.

        Op 20 december 2021 ontving gemeente Schilde de bevestiging voor de toekenning van de subsidie voor de ondertekening en het engagement van het LEKP voor het bedrag van 63.299,86 euro.

        Op 23 mei 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om een bijkomend budget te voorzien, ter waarde van de subsidie die gemeente Schilde ontving voor de ondertekening van het LEKP, voor de uitvoering van acties uit de werven van het LEKP.

        Op 23 augustus 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om het LEKP 2.0 voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

        Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 (LEKP 2.0) geeft een vervolg aan het Lokaal Energie en Klimaatpact van 2021 en bevat een aanscherping van de klimaatambities die in LEKP 1.0 werden vooropgesteld.

        Door de bijkomende klimaatmaatregelen die de Vlaamse regering trof in 2021 en de klimaatambitie van Europa (Fit for 55), wordt met deze aanvulling een versnelling hoger geschakeld ten opzichte van het eerste Lokaal Energie en Klimaatpact.

        Twee van de vier concrete en herkenbare werven werden uitgebreid naar aanleiding van de aanscherping op Europees niveau.

        Lokale besturen engageren zich om:

        de doelstelling voor eigen gebouwen, infrastructuur en mobiliteit wordt verhoogd van -40% naar -55% CO2-emissies tegen 2030;

        de primaire energiebesparingsdoelstelling wordt aangescherpt naar -3% per jaar vanaf 2023;

        geen principiële schepencollege- of gemeenteraadsbeslissing meer te nemen m.b.t. lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA.

        Aanpassingen in de streefdoelen onder de 4 werven:

        Nieuwe uitdaging onder werf 2:

        25 fossielvrije renovaties onder de 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden tegen 2030;

        De inwoners van 50 per 1.000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak voor einde 2024.

        Nieuwe uitdaging onder werf 3:

        1,5 in plaats van 1 (semi-) publieke laadequivalenten per 100 inwoners (99.000 laadpunten (CPE)) tegen 2030.

        De Vlaamse overheid engageert zich tot uitgebreide ondersteuning door bijstand bij het uitvoeren van hun gemeentelijke klimaatplannen, een lokale renovatiestrategie, invoering 'Mijn VerbouwPremie' en de 'Mijn VerbouwLening', extra financiële ondersteuning bij ondertekening LEKP 2.0, ...

 

Juridische gronden

        Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030

        Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024
Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).

        Het 'Fit for 55'- pakket van de Europese Commissie

        Artikel 2 § 2 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

 

Argumentatie

        Het is belangrijk dat de gemeente maatregelen neemt om de negatieve gevolgen van de klimaatveranderingen tegen te gaan en hiervoor een extra budget te voorzien.

        Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 geeft Schilde aan actie te ondernemen om de doelstellingen zoals hierboven vermeldt in LEKP 1.0 met de wijzigingen met betrekking tot Werf 2 en Werf 3 te behalen.

        Dit pact wil een partnerschap tussen het Vlaamse en lokale niveau extra (financieel) ondersteunen en bevorderen om sneller resultaten te verkrijgen. Projecten die voortvloeien uit de samenwerking met de Provincie en de betrokken gemeenten uit 'het Energielandschap Noordertuin', kunnen o.a. door de subsidie van het LEKP 1.0 en 2.0 ondersteund worden.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001724

Actie

AC000019

Algemene rekening

7405000000

Beleidsveld

0350

Bedrag

 

Visum financieel directeur

een aanvullende subsidie van 8.750.000 euro verspreid over de besturen die intekenen op LEKL 2.0

nvt

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

Wezel Culinair - Toegevoegd punt

 

 

Naar ik via de pers vernomen heb was Wezel Culinair ook dit jaar een groot succes. ‘The magical edition’ was een schot in de roos, en heeft de organisatoren vermoedelijk geen windeieren gelegd.
Ook de gemeente deed een duit in het zaken om dit commerciële event te ondersteunen: naast de logistieke ondersteuning werd vanaf 2019 ook de gemeentelijke (nominatieve) subsidie verhoogd van 5000 naar 10000 euro.
De motivering voor deze verhoging in 2019 was als volgt:
‘De gemeente ondersteunt initiatieven die het sociale contact tussen inwoners bevorderen’.
Een mooie geste. We mogen er dan ook vanuit gaan dat dit soort evenementen, gesponsord met gemeenschapsgeld, voor elke inwoner gratis toegankelijk moet zijn.
Ik was dan ook verwonderd dat de organisatoren - in tegenstelling met de vorige jaren - ‘out of the blue’ een inkomprijs invoerden. De bezoekende inwoner van onze gemeente betaalde dus tweemaal: een keer (onrechtstreeks) door de nominatieve subsidie van 10.000 euro, en een tweede keer door het betalen van een inkomprijs.
Mij lijkt dit in strijd met wat de gemeente beoogd, nl. ‘een toegankelijk event voor elke inwoner’.

Het lijkt me deontologisch niet correct om met gemeenschapsgeld commerciële evenementen te sponsoren. Daarom diende ik in de Gemeenteraad van 20/12/2021 (bij de bespreking van de lijst voor de toekenning van de nominatieve toelagen voor 2022) reeds een amendement in om een opsplitsing te maken tussen commerciële en niet- commerciële verenigingen, alsook kwam de vraag om een reglement op te maken om bij de toekenning van de nominatieve subsidies de indruk van willekeur te vermijden.

Mijn vraag:
- Is er ondertussen al werk gemaakt met de opmaak van een reglement voor de toekenning van de nominatieve toelagen?
- kan er bij de opmaak van de lijst voor de toekenning van de nominatieve subsidies voor 2023 een opsplitsing gebeuren tussen commerciële en niet-commerciële verenigingen?
- Bijkomend: indien deze editie winstgevend was lijkt het me billijk dat aan de organisatoren gevraagd wordt om de subsidie terug te betalen. Graag verneem ik hierover het standpunt van het College.

Betreft: Gemeenteraad 20/12/2021
Agendapunt 4. Goedkeuring nominatieve subsidies 2022

Bij deze wenst onze fractie een amendement in te dienen betreffende agendapunt 4.
Wij wensen dat de voorliggende lijst met de nominatieve toekenningen als volgt opgesplitst wordt:
- een lijst van de commerciële verenigingen
- een lijst van de niet-commerciële verenigingen

Aansluitend vragen wij een aparte stemming per lijst.

 

Toelichting

Mevr. K. Krekels (N-VA) laat weten dat ze de antwoorden momenteel schuldig moet blijven. Het evalueren van een evenement gebeurt steeds met de organisatie. Omdat de evaluatie met de organisatoren nog niet heeft plaatsgevonden is er dus nog niet geweten of het evenement winstgevend was. De vraag over de inkomprijs zal besproken worden met de organisatoren. Het evenementenreglement komt er aan, en zal besproken worden tijdens de raadscommissie van november 2022. Tijdens deze raadscommissie is het de bedoeling om echt in discussie te gaan over het voorstel dat wordt gebracht. De bedenkingen worden dan meegenomen. Een definitieve versie van het reglement zal in december op de gemeenteraad worden geagendeerd.

Mevr. M. Struyf (CD&V) benadrukt dat ze de organisatoren niets dan goed toewenst. Ze neemt aan dat veel inwoners van het evenement genoten hebben. Het is een principiële zaak dat een commercieel evenement als deze niet mag worden gesponsord met belastinggeld.

 

Lot van het agendapunt

De evaluatie met de organisatoren moet nog plaatsvinden, waarop de inkomprijs besproken zal worden.

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

Winterdorp - Toegevoegd punt

 

 

Een schaatsbaan op de kerstmarkt is gezellig, maar met de torenhoge energieprijzen peperduur om te plaatsen en te onderhouden. En dus rijst her en der de vraag of het zetten van een ijspiste wel een goed idee is op dit moment.
Elke Belg wordt aangemaand om zijn energieverbruik zoveel mogelijk te beperken, en ook aan de lokale overheid wordt gevraagd het goede voorbeeld te geven. Heel wat steden en gemeenten hebben ondertussen al laten weten dat ze daarom deze winter geen ijsbaan zullen plaatsen.

Mijn vraag:
Wat is het standpunt van het college inzake het organiseren van een Winterdorp met ijspiste tijdens de energiecrisis?

 

Toelichting

Mevr. K. Krekels (N-VA) geeft aan dat het college van burgemeester en schepenen een paar weken geleden de vraag heeft gekregen om voor Winterdorp opnieuw een subsidie te krijgen voor 15.000 euro. Het college van burgemeester en schepenen heeft deze subsidie toegekend, maar heeft gevraagd om opnieuw samen te zitten met de organisatoren om samen te bekijken of het plaatsen van een schaatsbaan verantwoord is en hoe zij dit zien in verband met de energierekening die uiteraard op hen verhaald wordt. De organisatoren zijn momenteel mogelijkheden aan het bekijken om de ijsbaan toch te kunnen organiseren, maar op een meer verantwoorde en ecologische manier. Eind oktober wordt een terugkoppeling van de organisatoren verwacht.

Mevr. M. Struyf (CD&V) vraagt naar de houding van het college van burgemeester en schepenen, ook al zouden ze een iets meer energie-arme oplossing voorstellen. Sommige gemeentes hebben gekozen voor een rolschaatspiste in plaats van een ijspiste.

Mevr. K. Krekels (N-VA) geeft aan dat het college van burgemeester en schepenen nu het antwoord van de organisatoren afwacht. Ze hebben gegarandeerd dat ze duidelijke pistes aan het bewandelen zijn. Ze krijgen de subsidie maar moeten de rest zelf kunnen betalen en het moet haalbaar zijn.

 

Lot van het agendapunt

De organisatoren bekijken de verschillende, ecologisch verantwoorde opties betreffende een ijspiste, en zullen deze terugkoppelen aan het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

Initiatieven hemel- en droogteplan - Toegevoegd punt

 

 

Welke initiatieven heeft onze gemeente genomen m.b.t. de toepassing van een hemel- en droogteplan ?
 

Uit studies blijkt dat langere droge perioden en overvloedige regenbuien elkaar steeds vaker afwisselen, dikwijls met overlast en schade tot gevolg. Onze gemeente moet slim met water omgaan. Een hemelwater- en droogteplan kan daarbij helpen. Dit instrument zet de lokale besturen aan om procesmatig na te denken over de te nemen stappen en de te volgen procedures bij periodes van droogte, hitte en intense regenval. De 'Blue Deal', een plan dat de Vlaamse Regering in 2020 lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte, stelt dat een gemeente na 2024 enkel nog toegang heeft tot watergerelateerde subsidies als ze beschikt over een voldoende ambitieus hemelwater- en droogteplan. Ook bestaande plannen moeten tegen eind 2024 in overeenstemming zijn met de ambities die in de Blauwdruk van de Coördinatiecommissie integraal Waterbeleid (CIW) zijn uitgewerkt.

 

Toelichting

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat de gemeente al lang bezig was met een hemelwaterplan in samenwerking met Pidpa, en dat de gemeente Schilde dus reeds over een hemelwaterplan beschikt. Nu zal de gemeente verder werken aan een droogteplan. Het hemelwaterplan is de basis voor heel wat subsidiedossiers omtrent rioleringsprojecten, bijvoorbeeld de Cirkellaan en de ontharding van de Liersebaan. Het droogteplan zal nu afzonderlijk worden opgemaakt.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) hoopt dat er tijdig werk zal worden gemaakt van dit droogteplan omdat er subsidies aan gekoppeld zijn. Ze hoopt dat het hemelwaterplan zal worden nagekeken of dit voldoende ambitieus is om in overeenstemming te zijn met de ‘Blue Deal’.

 

Lot van het agendapunt

De gemeente Schilde beschikt reeds over een hemelwaterplan, en zal nu een droogteplan verder uitwerken.

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

Preventief beleidsplan: Hoge temperaturen - Toegevoegd punt

 

 

Beschikt Schilde over een uitgeschreven preventief beleidsplan inzake het werken bij hoge temperaturen ? Zo ja graag toelichting en een copy. Beschikt onze gemeente over een vochtige globethermometer ? Zo neen hoe wordt de temperatuur gemeten ?

 

Wanneer het te warm wordt op het werk, hebben de werknemers recht op een aantal beschermende maatregelen. De regels over het werk bij hoge omgevingstemperaturen zijn vastgelegd in titel 1 betreffende de thermische omgevingsfactoren van boek V van de Codex over welzijn op het werk. Al deze maatregelen en de vereisten wanneer zij in werking treden, moeten worden opgenomen in een preventief beleid dat beschrijft hoe de werkgever het welzijn van de werknemers kan garanderen, o.a. bij warm weer of een hittegolf.

 

Toelichting

Dhr. D. Bauwens (N-VA) geeft aan dat de gemeente Schilde beschikt over een preventiedienst, namelijk IGEAN. Deze dienst beschikt over dergelijke thermometer. Er worden maatregelen genomen die in de codex worden besproken.  Zo wordt er voorzien in een regime van beperkte aanwezigheid. Er dient geen permanentie te zijn in de namiddag wanneer het te warm is. Medewerkers van de dienst der werken en de poetsvrouwen kunnen hun uren aanpassen zodat ze op de minst warme moment van de dag kunnen werken. Er worden ook verfrissende dranken voorzien. Een uitgeschreven preventieplan heeft het bestuur dus niet.

 

Lot van het agendapunt

IGEAN is de preventiedienst van de gemeente Schilde, maatregelen worden preventief genomen.

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

Opvang Oekraïense vluchtelingen - Toegevoegd punt

 

 

Opvang Oekraïense vluchtelingen : geactualiseerde toelichting. Welke maatregelen werden er concreet genomen ? Kostplaatje ? Wat is de actuele druk op de gemeentediensten ? Hoeveel vluchtelingen verblijven er in Schilde ? Hoe is de huisvesting ?

 

Bij het begin van de Oekraïne-crisis werd deze gemeenteraad zeer uitgebreid ingelicht over de wijze waarop in onze gemeente Oekraïense vluchtelingen werden opgevangen. Een geactualiseerde toelichting is wenselijk.

 

Toelichting

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat in het begin van de crisis uitvoerig toelichting is gegeven aan de gemeenteraad en dit is verschillende keren opgevolgd. Hij verwijst naar het seizoenskompas dat per kwartaal wordt opgemaakt en dat alle laatste cijfers bevat die nu worden opgevraagd. Hierin kan gelezen worden dat er voor het tweede kwartaal 113 gehuisveste personen zijn, en er wordt ook toelichting gegeven rond de wetgeving en financiering. Hij vult aan dat de druk op de diensten momenteel afneemt, omdat meer mensen zelf werk en huisvesting gezocht hebben. Er wordt verwacht dat in het derde kwartaal het aantal personen verder zal afnemen.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) geeft aan dat bij de eerste bespreking iedereen begrip had dat er een toenemende druk was op de dienstverlening, eerst corona, dan Oekraïne. Ze vraagt, nu de druk verlicht is, of de regeling van vroeger op de dienstverlenging naar de bevolking toe van voor corona terug in voegen kan worden gemaakt.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat ook dit antwoord in het seizoenskompas gevonden kan worden. Hoewel de druk rond Oekraïne afneemt, is er nu de energiecrisis die de druk opvoert. Medewerkers zullen hier ook het nodige werk mee hebben. Het seizoenskompas zal worden toegelicht tijdens de raadscommissie van oktober 2022.

 

Lot van het agendapunt

Cijfers en toelichting rond wetgeving en financiering kunnen gevonden worden in het seizoenskompas.

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

Mobiliteit, verkeersveiligheid, fietsstraten - Toegevoegd punt

 

 

We weten dat het gemeentebestuur extra wil inzetten op veilige schoolomgeving en verkeersveiligheid voor de fietsers in het algemeen.
We lezen in de verslagen van het CBS dat deze fietsstraten wil inplannen rond schoolomgevingen en straten waar er veel wordt gefietst. Deze straten zijn via het participatieplatvorm van Schilde Schittert voorgesteld aan onze inwoners en in het algemeen positief bevonden door hen. Verder kregen onze inwoners de kans om bijkomende fietsstraten voor te stellen en via R2S kregen we als bestuur zicht op de pijnpunten wat betreft verkeersveiligheid. Deze betrokkenheid van de inwoners en scholen kunnen we alleen maar toejuichen.
Echter, het schooljaar is reeds 3 weken opgestart, maar kan het zijn , behoudens mijn vergissing, dat nog niet alle fietsstraten zijn geïntegreerd die het bestuur plande? Rond de Sint Lutgardis zijn er al enkele fietsstraten, maar dat is nog een proefopstelling vermoed ik, omdat er nog geen visualisatie door kleur op het wegdek is.
Als CD&V vragen wij dan ook om snel werk van te maken om alle geplande fietsstraten aan te leggen.
Verder geef ik nog mee dat het op 16 september STRAP-dag was en die week was het ook week van de mobiliteit.
Mijn vraag:
1. Is er een planning wanneer alle fietsstraten er komen?
2. Gaat het bestuur de bijkomende fietsstraten die door onze inwoners zijn voorgesteld op Schilde Schittert onderzoeken en zo ja is hier een planning voorzien?

 

Toelichting

Dhr. H. Hanssen (CD&V) : “Na het indienen van mijn vraag heb ik in het verlag van het laatste CBS gelezen dat er inderdaad offertes zijn om schilderwerken uit te voeren en markeringen aan te brengen op de geplande fietsstraten.  Rest de vraag over de fasering van de fietsstraten.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) geeft aan dat dit klopt. De eerste bevraging met focus op schoolomgevingen en -verbindingen werd georganiseerd rond straten die het bestuur zelf had vooropgesteld. Het college van burgemeester en schepenen van 5 september 2022 heeft de effectieve keuze gemaakt, en de meeste fietsstraten zijn weerhouden. Op basis daarvan zijn offertes opgevraagd en worden budgetten opgenomen in de aanpassing meerjarenplan dit jaar om hopelijk begin volgend jaar de fietsstraten zichtbaar te maken in het straatbeeld. Er is een bijkomende bevraging gedaan rond andere suggesties. Er zijn veel suggesties ontvangen van inwoners. Er zal hierover een tweede publieke raadpleging gebeuren nadat de eerste reeds gerealiseerd zijn.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) noteert dat hij begin 2023 de eerste fietsstraten zal zien.

 

Lot van het agendapunt

Begin 2023 zullen fietsstraten zichtbaar worden gemaakt. Hierna zal een tweede bevraging volgen.
 

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

Kinderopvang: lange wachtlijsten - Toegevoegd punt

 

 

Het tekort aan kinderopvang in onze gemeente is naar aanleiding van de plotse sluiting van een crèche op 29/08/2022 nog nijpender geworden.
16 gedupeerde kindjes uit onze gemeente konden ondertussen tijdelijk worden opgevangen via de eigen gemeentelijke bestaande opvanginitiatieven.
Dit maakt evenwel dat er ondertussen géén andere kindjes in noodopvang of crisisopvang kunnen worden opgevangen.
Wat is de huidige lengte van de wachtlijsten? Op welke manier wordt er opvolging gegeven aan de problematiek van de wachtlijsten?

 

Toelichting

Dhr O. Verhulst (Open VLD) antwoordt in afwezigheid van Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) dat de cijfers gevonden kunnen worden in het seizoenskompas. De cijfers in het seizoenskompas dateren van voor de sluiting van de laatste crèche. De druk om oplossingen te genereren is hoog. De gemeente Schilde probeert privé-initiatieven in de gemeente zo goed mogelijk te faciliteren en kijkt ook naar eigen patrimonium, bijvoorbeeld de recente aankoop van de Witte Kerk, om op termijn daar ook kinderopvang te kunnen organiseren. Hiernaast zal ook getracht worden eigen gemeentelijke initiatieven uit te breiden, zo biedt Hertebos de mogelijkheid tot uitbreiding van ’t Wezeltje. Op deze manieren wordt er getracht een antwoord te bieden aan de noden die er zijn.

Mevr. V. Van Genechten (Open VLD) vraagt of dhr. O. Verhulst (Open VLD) het cijfer van het vorig seizoenskompas bij de hand heeft.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat het cijfer 120 is.

 

Lot van het agendapunt

De cijfers kunnen worden geraadpleegd in het seizoenskompas. Gemeente Schilde faciliteert privé-initiatieven en tracht eigen gemeentelijke initiatieven uit te breiden. 

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

Hof Ter Linden - Toegevoegd punt

 

 

Toelichting
Hof Ter Linden: afsluiten Beukendreef omwille van brandgevaar

We lezen in het verslag van het CBS dd. 22/8/2022 dat er een burgemeesterbesluit genomen werd op 10 augustus 2022 om vanaf 11 augustus 2022 om 9 uur de Beukendreef, gelegen in het domein Hof ter Linden, af te sluiten tot opheffing van het brandrisico-code rood, dit op vraag van de private eigenaar.
Mijn vraag:
Is een eigenaar van een privaat domein niet verplicht om zelf in te staan voor de bescherming van zijn domein tegen brandgevaar ?
En indien het risico op brandgevaar zo groot was dat het noodzakelijk was om dit burgemeestersbesluit te nemen, werden dan ook alle andere publieke domeinen consequent afgesloten tijdens deze periode? Zo niet: wat is de reden?
Is er een algemeen beleid uitgewerkt omtrent deze problematiek?

 

Toelichting

Dhr. D. Bauwens (N-VA) bevestigt dat er wel degelijk een beleid bestaat. De procedure bij code rood omwille van droogte of storm voorziet inderdaad dat er een burgemeesterbesluit wordt opgemaakt. Hof ter Linden is afsluitbaar. In andere domeinen is dit niet het geval, en dan wordt er een melding uitgehangen dat het bos niet kan worden betreedt door acuut gevaar. Dit kan niet worden gecontroleerd of gehandhaafd aangezien het terrein niet fysiek kan worden afgesloten. De bezoeker van het domein wordt wel gewezen op het acuut gevaar door middel van een melding, en het betreden van het domein is dus op eigen verantwoordelijkheid. In geval van droogte is er een risico op brand, maar fysiek kunnen er geen maatregelen genomen worden. Wel kan de conciërge van bijvoorbeeld Schildehof de mensen op het gevaar wijzen. Voor het Hof ter Linden zijn er al een aantal vaststellingen gebeurd door de eigenaar. Hij wil risico op brandgevaar vermijden. Hij woont ook op het domein dus is in geval van brand onmiddellijk zelf potentieel slachtoffer. Omdat het afsluitbaar is, kan deze maatregel genomen worden.

Mevr. M. Struyf (CD&V) antwoordt dat het geweten is dat de eigenaar het niet leuk vindt dat er mensen door het bos lopen. Het leek een manier om het bos tijdelijk af te sluiten. Ze vraagt of er bordjes voor brandgevaar zijn geplaatst.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) geeft aan dat dit is gebeurd, maar dat hij het niet persoonlijk heeft gecontroleerd. Aan Schildehof is er ook de mogelijkheid om zulke waarschuwingen uit te hangen aan de inkom.

 

Lot van het agendapunt

De procedure bij code rood omwille van droogte of storm voorziet dat er een burgemeesterbesluit wordt opgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

De Kaak onveilig fiets -en voetpad - Toegevoegd punt

 

 

Er zijn door verschillende burgers meldingen gemaakt van de onveilige situatie voor voetgangers en fietsers op de Kaak in 's-Gravenwezel. Het is een zeer drukke verkeersas die intensief wordt gebruikt door zwakke weggebruikers. Schoolgaande kinderen passeren er dagelijks in verschillende richtingen. Er is amper plek om elkaar te passeren, er wordt geslalomd tussen de voetgangers door en regelmatig rijden er fietsers aan de andere kant van de Kaak. Er zijn recent ook enkele accidenten geweest.
We roepen op om deze onveilige situatie aan te pakken. Kan er dringend bekeken worden om bv. het fietspad te verbreden? Er is toch genoeg plek?

 

Toelichting

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) deelt de bezorgdheid over het kruispunt. De gemeente Schilde is in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer omdat het over een gewestweg gaat. Uit gesprekken met de school Zonnebos en buurtverenigingen is dit als een van de pijnpunten naar voren gekomen. Er is gevraagd aan Agentschap Wegen en Verkeer om dit aan te passen. De onteigeningen zijn ook al verder gevorderd. Op de vraag naar een timing is er antwoord ontvangen dat ze mikken op 2025 om het kruispunt te heraanleggen. Eerder werd een vroegere timing beloofd, dus bij een volgend overleg in oktober gaat dhr. O. Verhulst (Open VLD) zeker vragen waarom dit naar achter in de planning is geschoven, en of ze dit kunnen vervroegen.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) verwijst naar het MIA-project waarbij lokale besturen zelf snelle maatregelen kunnen nemen wanneer er urgente problemen zijn. Op deze manier kan er misschien tijdswinst worden gecreëerd.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) verwijst naar het feit dat er onteigeningen moeten gebeuren in deze situatie.

Dhr. P. Fraussen (Groen) vraagt of de onteigeningen zouden plaatsvinden aan de kant waar het fietspad nu ligt.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat de onteigeningen aan alle zijden zouden plaatsvinden omdat het kruispunt verbreed zou worden.

Dhr. P. Fraussen (Groen) vraagt of het stuk aan het fietspad van De Kaak van één eigenaar is.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) geeft aan dat hij dit niet met zekerheid kan zeggen, maar de onteigeningen gaan wel over heel het kruispunt.

Mevrouw M. Dillen (Vlaams Belang) vraagt of de onteigeningen al bezig zijn.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) bevestigt dat er mee gestart is.

 

Lot van het agendapunt

Agentschap Wegen en Verkeer plant om in 2025 het kruispunt opnieuw aan te leggen.

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

Actualiteitsdebat: Energiecrisis

 

 

Milieu - Energiebesparende maatregelen (Marijke Dillen - Vlaams Belang)

Welke energiebesparende maatregelen werden er sinds het begin van deze legislatuur genomen ? Welke maatregelen werden er genomen op basis van de inspiratielijst en welke zullen er binnenkort worden genomen ?

 

Op 4.9 jl. kondigde de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur een inspiratielijst met energiebesparende maatregelen voor lokale besturen aan. Deze lijst met tips en richtlijnen werd opgesteld in samenspraak met de VVSG. Interessant aan die lijst is dat bij elke suggestie wordt verwezen naar de lokale besturen die de tip bij deze richtlijn reeds concreet toepassen met telkens een korte toelichting hoe ze dat doen. Lokale besturen kunnen hierdoor makkelijk inschatten of een suggestie ook in hun gemeente toepasbaar en haalbaar is of niet. Onze gemeente kwam niet in deze lijst voor.

 

Milieu - Energieplan (Hans Hanssen - CD&V)

Als CD&V vragen wij aan het bestuur om werk te maken van een energieplan. Hiervoor kan men gebruikmaken van het winstaandeel dat door Fluvius aan onze gemeente wordt uitgekeerd. Elk jaar keert Fluvius, netwerkbeheerder, een winstpremie uit aan steden en gemeenten. Met dat geld kan onze gemeente inwoners, verenigingen, bedrijven enz. ondersteunen die door de energiecrisis het moeilijk hebben.
Als CD&V willen we constructief meewerken aan voorstellen om gezinnen, verenigingen, bedrijven financieel te helpen of te ondersteunen in nog meer duurzame energiemaatregelen. We weten dat de gemeente reeds initiatieven neemt en inwoners ondersteunt wat duurzaamheid betreft, maar in tijde van deze crisis vragen wij om extra steun voor die het nodig hebben.. Als gemeente moet men hierin je verantwoordelijkheid nemen. Ook hogere overheden zullen maatregelen nemen voor die het meest zijn getroffen.
Men kan dit eventueel doen naar analogie van de coronamaatregelen. Hierin heeft de gemeente ook maatregelen genomen.
Onze vraag: heeft de gemeente al een plan, zo niet gaat het bestuur akkoord om zo een energieplan uit te werken?

 

Milieu - Energiecrisis – maatregelen? (Valérie Van Genechten - Open VLD)

De energieprijzen swingen de pan uit. Niet alleen de burger zal diep in de buidel moeten tasten, ook voor de gemeente zullen de energieprijzen financieel een bittere pil zijn.
Mijn vraag is dan ook tweeledig :
- Zijn er in navolging van de coronamaatregelen ook maatregelen voorzien om onze gezinnen of toch minstens zij die het nodig hebben, te ondersteunen? Zal er nog meer worden ingezet op het stimuleren van onze inwoners tot het nemen van energiezuinige maatregelen?
- Welke stappen zet onze gemeente om zichzelf zoveel mogelijk energie onafhankelijk te maken? Worden er op korte termijn extra zonnepanelen gelegd? Welke andere maatregelen zitten er in de pijplijn?

 

Toelichting

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) vindt dit een terechte bezorgdheid. Het thema energie is al een bijzonder aandachtspunt vanaf het begin van de legislatuur. Het bestuur is blij dat ze toen die beleidskeuzes hebben gemaakt omdat dit ervoor heeft gezorgd dat er in praktijk al verschillende zaken gerealiseerd zijn die op korte termijn zullen helpen. Het burgemeesterconvenant en het energie- en klimaatactieplan werden ondertekend. Dhr. O. Verhulst (Open VLD) somt op wat er toe nu toe al is gebeurd. Er is besloten de straatverlichting te verledden, en dit is bezig. Een investeringstraject van tien jaar is uitgerold en is sinds het begin van de legislatuur bezig. Om deze reden heeft de gemeente Schilde minder als andere gemeentes de nood om straatverlichting te doven. Er is een bewuste keuze gemaakt om te investeren in zonnepanelen. Er is ook bewust gekozen om de betreffende daken vol te leggen met zonnepanelen om de energie te verplaatsen van het ene naar het andere gebouw. De panelen voor Werf 44 zijn besteld en onderweg voor plaatsing. Voor De Wingerd werd een burgercorporatie voorzien. Er wordt aan de scholen gevraagd om het voorbeeld te volgen en ook op deze manier zonnepanelen aan te leggen. Er zijn ook middelen voorzien om zonnepanelen op de voertuigenloods te leggen. Verder is er een onderhoudsplan voor de gemeentelijke gebouwen gemaakt om de gebouwen te renoveren. Er wordt 750.000 euro per jaar ingezet op deze renovaties. Ook aan het wagenpark wordt gewerkt. Naar inwoners toe worden directe steunmaatregelen rond energie voorzien om mensen die hun rekening niet kunnen betalen hulp aan te bieden. Het subsidieplan klimaatpremie is goedgekeurd, en is een succes met al meer dan 215 aanvragen. De subsidies dienen om hun woning energetisch te renoveren. Dhr. O. Verhulst (Open VLD) vat samen dat er al best wat gedaan wordt, en dat er al langer dan vandaag aan gewerkt werd. Dit zal waarschijnlijk nog niet voldoende zijn. De energiekost voor gemeente Schilde zal verdubbelen. Het budget gaat van 500.000 euro naar 1 miljoen euro. Dit moet genuanceerd worden omdat de opbrengst van de zonnepanelen nog niet verwerkt is. Dhr. O. Verhulst (Open VLD) geeft aan wat er nog meer gedaan kan worden. Er kan worden gekeken naar de daken van het gemeentelijk patrimonium. Er zal worden gekeken hoeveel budget er kan worden vrijgemaakt om investeringen te doen. Er zal ook gekeken worden naar de noden van sociale dienstverlening en of er voldoende financiële middelen voorzien worden. Dhr. O. Verhulst (Open VLD) verwijst naar de begrotingsgesprekken en de aanpassing meerjarenplan die aantonen dat er een aantal grote financiële uitdagingen zijn: stijging van de energiekost, stijging van de brandstofprijzen en stijging van de loonkost. Er komt 1,4 miljoen euro bij per jaar alleen al aan loonkost. Een duidelijke en positieve boodschap aan de inwoners is om de belastingen hierdoor niet te verhogen. Het bestuur wil het de inwoners niet nog moeilijker maken. Verder wordt er samen met het managementteam besproken hoe er concrete maatregelen kunnen worden genomen, zeker tijdens de wintermaanden, om energiebesparingen te kunnen doen op vlak van dienstverlening. De gemeente Schilde staat inderdaad niet op de inspiratielijst, omdat de gemeentelijke diensten overspoeld worden met enquêtes en als er één ding afvalt wanneer de druk hoog is, dan is het wel het invullen van een enquête. De lijst kan nog steeds dienen als inspiratiebron. Zo kan een idee zijn om de gemeentelijke diensten zoveel mogelijk onder één dak te brengen. Over de extra financiële middelen van Fluvius antwoordt dhr. O. Verhulst (Open VLD) dat het nog niet zeker is dat Fluvius dit jaar extra middelen zou geven. Wel komt er waarschijnlijk een stuk financiële input van IGEAN die aandeelhouder is van ISVAG. Via deze weg komt er een stukje financiële ademruimte, maar dat is ook niet veel.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) vindt het goed om te vernemen dat de gemeente inzet op zonnepanelen, duurzaamheid en vergroening. De gemeente heeft een voorbeeldfunctie. De sociale dienst heeft zicht op mensen die het moeilijk hebben, daar zullen er nu veel bijkomen uit de middenstand. Wat betreft het subsidieplan, sommige mensen hebben de financiële middelen niet om de minimale investeringen te doen waardoor ze er niet uit het circuit geraken. Het is belangrijk om even achterom te kijken en te zien of iedereen mee is. Sociale diensten moeten zeker op hun hoede zijn.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat de subsidies van het klimaatactieplan van de gemeente een aanvulling zijn op de subsidies die Fluvius al gaf. De Vlaamse overheid heeft beslist het subsidiesysteem te hervormen net om die reden dat er niemand achter blijft. Het systeem in inkomensgevoelig en dus aangepast op de inwoners die het het meest nodig hebben. In de eerste plaats wordt er gekeken naar de hogere overheden om te zien welke maatregelen zij nemen. Voor het lokaal bestuur is de rol van sensibilisering toegelegd om inwoners duidelijk te maken hoe ze hun factuur kunnen verlichten.

 

Lot van het agendapunt

Het thema energie is al een bijzonder aandachtspunt vanaf het begin van de legislatuur. Er zijn al verschillende zaken in praktijk gerealiseerd die op korte termijn zullen helpen. Het burgemeesterconvenant en het energie- en klimaatactieplan werden ondertekend en verder gebeurden er acties aan de verledding van straatverlichting, het plaatsen en stimuleren van zonnepanelen en het opmaken van een onderhoudsplan voor gemeentelijke gebouwen. Een duidelijke en positieve boodschap aan de inwoners is om de belastingen hierdoor niet te verhogen. In de eerste plaats wordt er gekeken naar de hogere overheden om te zien welke maatregelen zij nemen. Voor het lokaal bestuur is de rol van sensibilisering toegelegd om inwoners duidelijk te maken hoe ze hun factuur kunnen verlichten.

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 09 2022

Dossier De Zetten - Toegevoegd punt

 

 

Het is reeds geruime tijd stil ronde het verkavelingsdossier De Zetten.

Wat is hier de stand van zaken ?  Graag een gedetailleerde toelichting.

 

BESLUIT

Stemming:  (Verdaging punt naar besloten zitting)  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2022