VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

20 december 2021

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Ilse Konings, wnd algemeen directeur;

verontschuldigd

Olivier Verhulst, schepen; Kristof Droessaert, raadslid; Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Digitaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Notulen gemeenteraad 15 november 2021

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

1 stem tegen: Margot Van Overtveldt

4 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 15 november 2021 goed.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Notulen gemeenteraad 15 november 2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          actualiteitsvragen;

          mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Mededelingen CBS
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Verkiezing schepen vanaf 1 januari 2022

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 17 december 2018 werd naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 de voordrachtsakte voor de kandidaat-schepenen overhandigd aan de algemeen directeur.

          Het mandaat van de vierde schepen wordt ingevuld door dhr. Peter Mendonck tot en met 31 december 2021.  De voordrachtsakte maakt geen melding van eventuele opvolgers.

          De gemeenteraad besliste op 15 november 2021 om het mandaat voor de rest van de zittingsperiode in te vullen.

 

Feiten en context

          Een gezamenlijke akte van voordracht van kandidaat-schepenen werd overhandigd aan de algemeen directeur op 6 december 2021, zijnde uiterlijk acht dagen voor de installatievergadering van de gemeenteraad.

          De algemeen directeur heeft op 6 december 2021 een afschrift van de gezamenlijke akte van voordracht aan de burgemeester bezorgd.

          De algemeen directeur heeft de gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat-schepenen ter zitting overhandigd aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          De voorzitter van de gemeenteraad heeft vastgesteld dat de gezamenlijke akte van voordracht van kandidaat-schepen werd ondertekend door meer dan de helft van de verkozenen op de lijsten die aan de verkiezingen deelnamen en door een meerderheid van de personen die op dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat werden verkozen.

          De voorzitter van de gemeenteraad kan dus de ontvankelijkheid van de akte bevestigen.

          In de ontvankelijke voordrachtsakte wordt één kandidaat-schepen voorgedragen.

          Het maximum aantal schepenen voor de gemeente overschrijdt het aantal schepenen niet, en dus is het aantal schepenen vastgelegd.

          De voorzitter van de gemeenteraad deelt dit ter zitting mee aan de gemeenteraad.

          De voorgedragen kandidaat-schepen is Peter Mendonck.

 

Juridische gronden

          Artikel 49 §1 van het decreet lokaal bestuur

          Als een schepen zijn schepenmandaat niet aanvaardt, van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, als verhinderd wordt beschouwd, afgezet of geschorst is, ontslag heeft genomen of overleden is, beslist de gemeenteraad met behoud van artikel 42 §3, eerste lid, of het opengevallen schepenmandaat wordt ingevuld.  Als de gemeenteraad beslist heeft om het mandaat niet in te vullen, kan het mandaat voor de rest van de zittingsperiode niet meer ingevuld worden.  Als de gemeenteraad beslist het schepenmandaat in te vullen, wordt tot een nieuwe verkiezing van schepen overgegaan binnen twee maanden na het openvallen van het schepenmandaat.  De schepen wordt verkozen op basis van een akte van voordracht van de kandidaat-schepen, ondertekend door meer dan de helft van de verkozen gemeenteraadsleden.  Om ontvankelijk te zijn moet die akte van voordracht voor de kandidaat-schepenen ook ondertekend zijn door een meerderheid van de personen die op dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat zijn verkozen.  (...) Met behoud van de toepassing van artikel 43 kan elk gemeenteraadslid maar één akte van voordracht ondertekenen per schepenmandaat.

          De akte van voordracht kan ook de einddatum van het mandaat van de kandidaat-schepen vermelden.  In dat geval kan op de akte van voordracht de naam van een of meer personen vermeld worden die hem zullen opvolgen voor de resterende duurtijd van het mandaat. (...) Als de persoon die als laatste opvolger is vermeld, het mandaat niet kan opnemen of als er geen opvolger is vermeld, wordt tot vervanging overgegaan overeenkomstig dit artikel. 

          De voorzitter van de gemeenteraad gaat na of de akte van voordracht ontvankelijk is.  In voorkomend geval wordt de voorgedragen kandidaat-schepen verkozen verklaard op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

          In de gevallen, vermeld in het eerste en het derde lid, kan op de akte van voordracht worden bepaald, in afwijking van artikel 43 §1 en §2, dat een of meer nieuw verkozen schepenen de rang innemen van degenen die ze vervangen.

          Artikel 42 §3, eerste lid van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bestaat uit personen van verschillend geslacht.

          Artikel 44 van het decreet lokaal bestuur
Voor ze hun mandaat aanvaarden, leggen de schepenen in openbare vergadering van de gemeenteraad de volgende eed af in handen van de burgemeester: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

 

Argumentatie

          De voordrachtsakte voldoet aan de vereisten zoals opgenomen in het decreet lokaal bestuur.

          De kandidaat-schepen heeft de eed als gemeenteraadslid afgelegd.

          De kandidaat-schepen bevindt zich niet in een situatie van onverenigbaarheid.

          De akte van voordracht van kandidaat-schepen voor geen melding van einddatum van het mandaat.

          Het college van burgemeester en schepenen bestaat uit personen van verschillend geslacht.

 

Kennisname

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de ontvankelijke gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat-schepen.

Artikel 2. De gemeenteraad neemt kennis van de eedaflegging van Peter Mendonck en verklaart hem verkozen als schepen. 

Artikel 3. De gemeenteraad neemt kennis van het feit dat Peter Mendonck de plaats van vierde schepen inneemt in de rangorde van schepenen. 

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Verkiezing schepen vanaf 1 januari 2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Nominatieve subsidies 2022

 

 

Feiten en context

          Door de nieuwe regelgeving is de lijst met nominatieve toelagen niet meer opgenomen in het meerjarenplan.

          Op 9 november 2021 diende de Landelijke Gilde een aanvraag in voor een lustrumsubsidie voor het 100-jarig bestaan van de vereniging. Aanvragen voor een lustrumsubsidie moeten volgens het reglement ingediend worden voor 1 oktober van het betrokken jaar.

          Amendement ingediend door M. Struyf

" Er wordt aangeraden de voorliggende lijst met de nominatieve toekenningen als volgt op te splitsen:

-  een lijst van de commerciële verenigingen;

-  een lijst van de niet-commerciële verenigingen.

Dit amendement is bedoeld om het thema van de nominatieve subsidies onder de aandacht te brengen."

 

Juridische gronden

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen door de gemeenteraad niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

          Goedgekeurd lustrumsubsidiereglement van 16 november 2015

 

Argumentatie

          Er is een nieuw buurtinformatienetwerk opgericht, BIN Willecom. Zij zijn toegevoegd aan deze lijst en krijgen een toelage van 620 euro.

          De gemeente wil verenigingen ondersteunen voor de viering van een lustrum.

          Verder zijn er geen wijzigingen aan de lijst van de nominatieve toelagen ten opzichte van de voorgaande jaren.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

4 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de uitzondering op het reglement lustrumsubsidies goed voor de toekenning van een lustrumsubsidie van 1.000 euro voor het 100-jarig bestaan van de Landelijke Gilde in 2022.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de onderstaande lijst van nominatieve toelagen voor het jaar 2022 goed:

 

MJP       Actie A.R.       B.V.  BEGUNSTIGDE                      BEDRAG

MJP000343 95 6493000000 0480 BIN Bergen     500

MJP000343 95 6493000000 0480 BIN Drijhoek     370

MJP000343 95 6493000000 0480 BIN Gouwberg    500

MJP000343 95 6493000000 0480 BIN-Z      370

MJP000343 95 6493000000 0480 BIN Schils Veld    370

MJP000343 95 6493000000 0480 BIN Schilde Centrum    500

MJP000343 95 6493000000 0480 BIN Steynhoeve    620

MJP000343 95 6493000000 0480 BIN Picardië     500

MJP000343 95 6493000000 0480 BIN Hertebos     500

MJP000343 95 6493000000 0480 BIN Willecom     620

MJP000343 95 6493000000 0480 BIN Zonnebos     370

MJP000708 28 6493000000 0500 Schilde Feest     5.000

MJP000708 28 6493000000 0500 Dorpsdag 's-Gravenwezel   5.000

MJP000008 175 6493000000 0521 Toerisme Voorkempen   2.500

MJP000787 188 6493000000 0800 Oudervereniging GLS De Wingerd  500

MJP000787 188 6493000000 0800 Ouderraad H.H.van Maria   500

MJP000787 188 6493000000 0800 Oudervereniging Sint-Ludgardis (SLOC) 500

MJP000787 188 6493000000 0800 Oudervereniging Vennebos   500

MJP000787 188 6493000000 0800 Oudervereniging Wonderwijzer  500

MJP000787 188 6493000000 0800 Oudervereniging Dennenhof   500

MJP000787 188 6493000000 0800 Vriendenkring MPI Zonnebos   500

MJP000016 193 6493000000 0820 Centen voor instrumenten v.z.w.  3.000

MJP000021 201 6493000000 0709 Hoge Gildenraad der Kempen  25

MJP000021 201 6493000000 0709 Festival der Voorkempen   5.000

MJP000021 201 6493000000 0709 Internationaal Europeade Comité  75

MJP000021 201 6493000000 0709 Ons Erfdeel     100

MJP000021 201 6493000000 0709 Cultuurraad Voor- en Noorderkempen 50

MJP000021 201 6493000000 0709    Lustumsubsidie Landelijke Gilde 100 jaar 1.000

MJP000067 202 6493000000 0719 Winterdorp     15.000

MJP000067 202 6493000000 0719 Carrousel v.z.w. (zomerconcerten)  16.000

MJP000067 202 6493000000 0719 Wezel Culinair     10.000

MJP000067 202 6493000000 0719 Ummagumma (zomer int park)  9.000

MJP000069 203 6493000000 0719 Vonak vzw     9.800

MJP000069 203 6493000000 0719 Give a day     3.450

MJP001146 139 6493000000 0710 Bedevaart naar de graven aan de Ijzer 375

MJP000020 201 6493000000 0740 Wezel Sportief - Dernyspektakel  10.000

MJP000795 201 6493000000 0740 K.S.K. 's-Gravenwezel (huur kleedkamers) 11.000

MJP000795 201 6493000000 0740 Rugby Schilde Diabolos (huur kleedkamers) 11.000

MJP000795 201 6493000000 0740 F.C. Alberta Schilde (huur kleedkamers) 11.000

MJP000784 42 6493000000 0989 Samana - Ziekenzorg    125

MJP000022 201 6493000000 0911 De Witte Mol     250

MJP000022 201 6493000000 0911 Ontspanningskosten mindervaliden  1.700

MJP000022 201 6493000000 0911 Brailleliga     50

MJP000023 174 6493000000 0959 Reis- en ontspanningskosten senioren 10.000

MJP000023 174 6493000000 0959 Zorgcentrum (RVT) Sint-Lodewijk vzw 50.000

MJP000017 195 6494000000 0160 11.11.11-actiecomité    1.250

MJP000017 195 6494000000 0160 Door de G.R.O.S. te verdelen subsidies over groot- /kleinschalige projecten en organisaties                                                                                               101.251

MJP000783 178 6494000000 0900 Realisatie Huis van het Kind, DOMO-project 5.000

MJP000335 179 6493000000 0944 Tele-Onthaal vzw    250

MJP000335 179 6493000000 0944 De Twee Gezusters vzw   250

MJP000335 179 6493000000 0944 CKG Het Open Poortje   250

MJP000335 179 6493000000 0944 Think out-of-the-box vzw   250

MJP000068 202 6493000000 0985 Onthaalcentrum Naboram vzw  1.240

MJP000068 202 6493000000 0985 Kind en preventie (wiegwijs)   750

MJP000068 202 6493000000 0985 Rode Kruis - afdeling Schilde   650

MJP000068 202 6493000000 0985 Vlaams Kruis - afdeling Schoten  25

MJP000068 202 6493000000 0985 Wit-Gele Kruis van Antwerpen  250

MJP000463 144 6493000000 0390 Bond Beter Leefmilieu   500

MJP000463 144 6493000000 0390 Regionaal Landschap De Voorkempen       5.118,10

MJP000463 144 6493000000 0390 Stichting Kempens Landschap vzw           3.984,80

MJP001323 24 6493000000 0110 Inwonerspanel, adviesraad   1.000

MJP001324 24 6493000000 0500 GKVR      1.000

MJP001325 24 6493000000 0703 Beheersorgaan van de plaatselijke bib 1.000

MJP001326 24 6493000000 0705 Beheersorgaan gemeenschapscentrum 1.000

MJP001327 24 6493000000 0750 Gemeentelijke Jeugdraad   1.000

MJP001328 24 6493000000 0709 Gemeentelijke Raad voor Cultuurbeleid  1.000

MJP001329 24 6493000000 0740 Sportraad Schilde    1.000

MJP001330 24 6493000000 0911 Gemeentelijke adviesraad voor personen met een handicap                                                                                                                                                          1.000

MJP001331 24 6493000000 0959 Gemeentelijke Seniorenraad   1.000

MJP001332 24 6493000000 0160 Gemeentelijk Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Schilde (G.R.O.S)                                                                                    1.000

MJP001333 24 6493000000 0390 Milieuraad     1.000

MJP001334 24 6493000000 0600 GECORO - Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening                                                                                                                                                          1.000

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Nominatieve subsidies 2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Gemeentelijke dotatie in het politiebudget

 

 

Feiten en context

De bedragen van de gemeentelijke dotaties in het geactualiseerd budget 2021 en het ontwerpbudget 2022 van de Lokale Politie Voorkempen werden als volgt vastgesteld:

GEMEENTE

DOTATIE GEWONE DIENST 2021

Brecht

2.522.641 euro

Malle

1.696.258 euro

Schilde

2.514.813 euro

Zoersel

1.965.050 euro

TOTAAL

8.698.762 euro

 

 

GEMEENTE

DOTATIE GEWONE DIENST 2022

Brecht

3.312.943 euro

Malle

2.227.668 euro

Schilde

3.302.662 euro

Zoersel

2.580.668 euro

TOTAAL

11.423.941 euro

 

 

GEMEENTE

DOTATIE BUITENGEWONE DIENST 2022

Brecht

124.435 euro

Malle

83.672 euro

Schilde

124.049 euro

Zoersel

96.931 euro

TOTAAL

429.087 euro

 

Juridische gronden

Artikel 40 van de wet van 7 december 1998 op de politiehervorming

Elke gemeente van een meergemeentenzone dient de dotatie aan het lokaal politiekorps goed te keuren.

 

Inspraak en advies

Politieraad - goedkeuring

Argumentatie

De aangepaste dotatie van de gemeente Schilde aan de politiezone Voorkempen voor het meerjarenplan 2020-2025 bedraagt in het jaar 2021 2.514.813 euro en in het jaar 2022 3.426.711 euro.  

 

Financiële gevolgen

 

Actie

AC92

Algemene rekening

6494000000/6640000000

Beleidsveld

0400

Bedrag

Visum financieel directeur

2.514.813 euro (2021), 3.426.711 (2022)

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  17 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

6 onthoudingen: Valérie Van Genechten, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De aangepaste dotatie van de gemeente Schilde aan de politiezone Voorkempen in meerjarenplan 2020-2025 voor het jaar 2021 ten bedrage van 2.514.813 euro en de dotatie voor het jaar 2022 van 3.426.711 euro wordt door de gemeenteraad goedgekeurd.

Artikel 2. Deze beslissing zal aan de politiezone en aan het arrondissementscommissariaat worden meegedeeld.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Gemeentelijke dotatie in het politiebudget
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Gemeentelijke dotatie hulpverleningszone

 

 

Feiten en context

Het jaarlijks te financieren saldo van de hulpverleningszone moet gefinancierd worden door de gemeenten van de zone.
Voor Schilde bedraagt de dotatie voor 2021: 260.660 euro investeringstoelage en 653.653 euro werkingstoelage. 

 

Juridische gronden

Artikel 68 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid

De gemeentelijke dotatie aan de hulpverleningszone wordt ingeschreven in de uitgaven van elke gemeentebegroting.

 

Inspraak en advies

Zoneraad van 24 september 2021 - goedkeuring

 

Argumentatie

De dotatie van de gemeente Schilde voor het budget 2021 van de hulpverleningszone Rand bedraagt 260.660 euro investeringstoelage en 653.653 euro werkingstoelage.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

93

Algemene rekening

6640000000/6494000000

Beleidsveld

0410

Bedrag

Visum financieel directeur

 260.660 euro investeringstoelage en 653.653 euro werkingstoelage

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De dotatie van de gemeente Schilde in het budget 2020 van de hulpverleningszone Rand ten bedrage van 260.660 euro investeringstoelage en 653.653 euro werkingstoelage wordt door de gemeenteraad goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Data gemeenteraden 2022

 

 

Juridische gronden

          Artikel 18 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.

          Artikel 4 van het huishoudelijk reglement zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 14 december 2020
Ten laatste tijdens de laatste gemeenteraadszitting van elk kalenderjaar wordt door de voorzitter van de gemeenteraad aan de raadsleden een overzicht van de geplande raadszittingen meegedeeld.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de data van de gemeenteraden van 2022:

          maandag 17 januari 2022

          maandag 21 februari 2022

          maandag 21 maart 2022

          dinsdag 19 april 2022

          maandag 16 mei 2022

          maandag 20 juni 2022

          dinsdag 16 augustus 2022

          maandag 19 september 2022

          maandag 17 oktober 2022

          maandag 21 november 2022

          maandag 19 december 2022

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Data gemeenteraadscommissies 2022

 

 

Juridische gronden

          Artikel 37 §1 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen.

          Artikel 56 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals goedgekeurd op 14 december 2020
Tijdens de laatste gemeenteraadszitting van elk kalenderjaar wordt door de voorzitter van de gemeenteraad aan de raadsleden een overzicht van de geplande raadscommissies meegedeeld.

 

Argumentatie

De gemeenteraadscommissies vinden enkel plaats als er een agenda is.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de data van de gemeenteraadscommissies voor 2022:

          maandag 3 januari 2022

          maandag 7 februari 2022

          maandag 7 maart 2021

          maandag 4 april 2021

          maandag 2 mei 2022

          dinsdag 7 juni 2022

          maandag 5 september 2022

          maandag 3 oktober 2021

          maandag 7 november 2022

          maandag 5 december 2022

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Huishoudelijk reglement

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Audit Vlaanderen - Beoordelingsrapport

 

 

Voorgeschiedenis

In het najaar van 2019 vond een organisatie-audit met begeleide zelfevaluatie plaats door Audit Vlaanderen.  De organisatie-audit resulteerde in 5 aanbevelingen, die zijn opgenomen in het eindrapport van 9 maart 2020.

 

Feiten en context

Op 19 november 2021 maakte Audit Vlaanderen een rapport over met de beoordeling van

          de aanpak organisatiebeheersing bij lokaal bestuur Schilde;

          de realisatiegraad van de openstaande aanbevelingen uit voorgaande audits, waarvan de streefdatum verlopen is.

 

Juridische gronden

          Artikel 219 van het decreet lokaal bestuur

Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam. Het algemene kader van het organisatiebeheersingssysteem en de elementen daarin die raken aan de rol en de bevoegdheden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

          Artikel 221 van het decreet lokaal bestuur

In elke gemeente en in elk openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn wordt periodiek een audit uitgevoerd door Audit Vlaanderen, vermeld in artikel III.115 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Audit Vlaanderen bezorgt de verslagen van de audits aan de voorzitter van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn, die ze bezorgt aan de leden van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn.

          Artikel 222 van het decreet lokaal bestuur

Audit Vlaanderen evalueert de organisatiebeheersing, gaat na of ze adequaat is en formuleert aanbevelingen tot verbetering daarvan. Audit Vlaanderen kan daarvoor organisatie- en procesaudits uitvoeren en is gemachtigd alle bedrijfsprocessen en activiteiten te onderzoeken.

 

Inspraak en advies

Het managementteam besliste op 2 december 2021:

          het kader voor organisatiebeheersing in lijn te brengen met de huidige aanpak omtrent rapporteringen en aan te vullen met bepalingen over een cyclische evaluatie van het systeem van organisatiebeheersing;

          een methode uit te werken in 2023 om - met het oog op de opmaak van een nieuwe meerjarenplan - de budgetten tijdig en accuraat te ramen;

          verder in te zetten over de rapportering over het meerjarenplan op Schilde Schittert;

          de financiële rapportering aan te vullen met uitleg rond algemene afspraken en werkwijze van het debiteurenbeheer;

          alle maatregelen ter uitvoering van de procesflow 'betalings- en aankoopproces' te implementeren nadat de aankoopdienst is opgericht.

Het managementteam besliste de opvolging van deze acties op te nemen in de rapportering organisatiebeheersing.

 

Argumentatie

          Aanpak van organisatiebeheersing: Audit Vlaanderen stelt vast dat het lokaal bestuur over een gestructureerde aanzet beschikt om aan haar organisatiebeheersing te werken via een meerjarenplan en kwartaalrapporteringen.  Om de interne werking te blijven versterken dient het lokaal bestuur de gehanteerde aanpak verder consequent toe te passen en kwalitatief uit te voeren.

          Realisatiegraad van de opgevolgde aanbevelingen:

          De organisatie stelt een duidelijk kader voor organisatiebeheersing op en legt dit ter goedkeuring voor aan de raden: Audit Vlaanderen bevestigt de status 'Gerealiseerd' van het lokaal bestuur;

          De organisatie implementeert een methode om haar budgetten tijdig en accuraat te ramen en bij te sturen. Daarnaast verhoogt ze de transparantie over de financiële werking door afwijkingen tussen het gebudgetteerde en bestede in de jaarrekeningen te verklaren: Audit Vlaanderen bevestigt de status 'Gerealiseerd' van het lokaal bestuur, maar benadrukt het belang om, ook met oog op de opmaak van een nieuw meerjarenplan, een goede methode uit te werken om de budgetten tijdig en accuraat te ramen;

          Het managementteam bepaalt over welke informatie ze wil beschikken om de realisatie van de doelstellingen beter te kunnen opvolgen, waar nodig bij te sturen en te kunnen rapporteren aan het politiek niveau.  Het neemt hierbij een coördinerende rol op en volgt doorheen het jaar regelmatig en systematisch de volledige werking op: Audit Vlaanderen beoordeelt de status van de aanbeveling 'Lopend';

          De organisatie neemt de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat alle inkomsten geregistreerd en opgevolgd worden: Audit Vlaanderen beoordeelt de status van de aanbeveling 'Lopend';

          De organisatie neemt maatregelen om haar aankoopproces te versterken: Audit Vlaanderen beoordeelt de status van de aanbeveling 'Lopend'.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het rapport van Audit Vlaanderen met de beoordeling organisatiebeheersing en opvolging van de aanbevelingen bij gemeente en OCMW Schilde.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Audit Vlaanderen - Beoordelingsrapport
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Participatiereglement

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 18 februari 2021 formuleerde het managementteam een advies over de startnota 'Optimalisatie van de adviesraden'.

          Op 8 maart 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen de startnota 'Optimalisatie van de adviesraden' goed te keuren.

          Op 6 april 2021 gaf de raadscommissie feedback over de startnota 'Optimalisatie van de adviesraden'.

          Er werd een werkgroep met vertegenwoordigers vanuit de adviesraden samengesteld.  Deze kwam samen op 7 april 2021, 15 april 2021, 22 april 2021 en 29 april 2021.

          Op 30 april 2021 is het advies van de werkgroep over het ontwerp van participatiereglement overgemaakt aan het bestuur.

          Op 31 mei 2021 formuleerde het college van burgemeester en schepenen een antwoord op het advies van de werkgroep en werd een aangepast ontwerp van participatiereglement goedgekeurd.

          Op 8, 22 en 27 september 2021 kwam de werkgroep met vertegenwoordigers vanuit de adviesraden opnieuw samen om advies te formuleren op het aangepast ontwerp participatiereglement.

          Op 7 oktober 2021 is het advies van de werkgroep over het aangepast ontwerp van participatiereglement overgemaakt aan het bestuur.

          4 november 2021 werd het antwoord van het college van burgemeester en schepenen op het advies gegeven aan de werkgroep door burgemeester Dirk Bauwens.

          Toelichting van het participatiereglement aan de raadscommissie van 6 december 2021

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet volgens het decreet lokaal bestuur een beleid voeren om de burgerparticipatie mogelijk te maken. Dit beleid moet de betrokkenheid en de inspraak van burgers of doelgroepen bevorderen. Daarnaast moet de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren.

 

Juridische gronden

          Artikel 304 §1 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten.

Het eerste lid is van toepassing op het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat "gemeenteraad" wordt gelezen als "raad voor maatschappelijk welzijn".

          Artikel 304 §3 van het decreet lokaal bestuur

Onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.

Ten hoogste twee derde van de leden van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid, is van hetzelfde geslacht. Als dat niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.

Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid.

          Artikel 304 §4 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen ook andere initiatieven nemen om de inspraak van de burgers te bevorderen.

          Artikel 304 §5 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1 tot en met 4, voor de gemeente en haar organen.

De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1, 2 en 4, voor het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en zijn organen.

 

Inspraak en advies

De werkgroep van de adviesraden formuleerde op 7 oktober 2021 een advies op het aangepast ontwerp van participatiereglement:

          de werkgroep vraagt om een afzonderlijk visiedocument op te maken;

          de werkgroep adviseert om de huidige afsprakennota te hernieuwen;

          de werkgroep vraagt naar een consequent gebruik van begrippen en toevoeging van definities;

          de werkgroep adviseert om de samenstelling van de helikopterraad te herbekijken en de rol op één plaats in het reglement te benoemen;

          de werkgroep vraagt een duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende projecten die mogelijk zijn.

 

Argumentatie

          De adviesraden en burgerparticipatie moeten elkaar versterken zodat het bestuur gericht en gedragen de projecten van het meerjarenplan kan uitvoeren, burgerinitiatieven kan ondersteunen en een bredere betrokkenheid van verenigingen en burgers bekomt.  Hiervoor wil het bestuur naast de adviesraden van de toekomst inzetten op meer burgerparticipatie.  De adviesraden nemen eveneens initiatief om geïnteresseerde burgers te betrekken.

          Het lokaal bestuur werkt samen met de adviesraden en beheerorganen aan een toekomstgerichte structuur waarbij aandacht wordt besteed aan: het behoud van een overkoepelende kern als spil, een open en flexibele structuur die gebaseerd is op projectmatig lidmaatschap, die thematisch georganiseerd is, zichtbaar is en functioneert op basis van samenwerking.  Dit met behoud van de huidige sterktes die ze hebben, namelijk: een groot engagement, een breed netwerk, vertegenwoordigingsfunctie, nuttige kennis en ervaring en een permanent klankbord voor beleid.

          De helikopterraad moet uitgroeien tot een open, flexibel, dynamisch en vlot toegankelijk orgaan waar iedereen bij terecht kan met ideeën voor het bestuur van Schilde.  De helikopterraad ondersteunt de werking van de adviesraden en overlegstructuren zodat deze evolueren richting een toekomstgerichte structuur.

Vertrekkend vanuit deze visie is het voor het bestuur noodzakelijk om structureel individuele inwoners op te nemen als leden van de helikopterraad.

          Het lokaal bestuur van Schilde wenst een tastbare en constructieve wisselwerking te organiseren tussen het gemeentebestuur en alle inwoners van de gemeente Schilde over het meerjarenplan van de gemeente Schilde en over burgerinitiatieven die al dan niet aansluiten bij het meerjarenplan.  Het bestuur vindt het een maatschappelijke uitdaging om de mondige burger te horen, ernaar te luisteren, effectief aan de slag te gaan met de feedback en duidelijk terug te koppelen.

          Het lokaal bestuur van Schilde zal via Schilde Schittert volgende visie realiseren:

          Het lokaal bestuur wil proactief informatie verschaffen over belangrijke projecten zodat  alle inwoners op de hoogte zijn van de aanpak, de timing en het voorziene budget.  Daarnaast koppelt het bestuur terug over wat er met de ideeën uit de pop-up participatiewinkel is gebeurd. 

          Het lokaal bestuur zet gericht in op burgerparticipatie op projectniveau waardoor gericht aan draagvlak wordt gewerkt en wordt ingespeeld op lokale noden.  Bij aanvang van een participatieproject toetst het bestuur af of er voldoende beleidsruimte om in te spelen op de input van de participanten.

          Het bestuur streeft zowel naar een stimulerende, faciliterende als een coproducerende rol op het vlak van burgerinitiatieven.  Eén van de instrumenten die ze daarvoor wil inzetten is de burgerbegroting via wijkbudgetten.

          De adviesraden en burgerparticipatie moeten elkaar versterken zodat het bestuur gericht en gedragen projecten kan uitvoeren, burgerinitiatieven kan ondersteunen en een bredere betrokkenheid van verenigingen en burgers bekomt.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001323 - MJP001334

Actie

AC000024

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

verschillende beleidsvelden afhankelijk van de adviesraad

Bedrag

Visum financieel directeur

1.000 euro werkingskrediet per adviesraad per jaar

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 stem tegen: Pieter-Jan Fraussen

3 onthoudingen: Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het participatiereglement goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Participatiereglement
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Reglement burgerbegroting

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 4 maart 2021 formuleerde het managementteam een advies over de startnota 'Het implementeren van een burgerbegroting'.

          Op 15 maart 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen de startnota 'Het implementeren van een burgerbegroting' goed te keuren.

          Op 6 april 2021 gaf de raadscommissie feedback over de startnota 'Het implementeren van een burgerbegroting'.

          Toelichting aan de raadscommissie van het reglement burgerbegroting op 6 december 2021.

 

Feiten en context

          Het reglement burgerbegroting heeft tot doel een regeling uit te werken voor burgerinitiatieven die zich richten op het verbeteren van de kwaliteit van en de dynamiek in de wijk.  Door de inzet van wijkbudgetten en begeleiding stimuleert het lokaal bestuur om op een inclusieve manier initiatieven mogelijk te maken die inspelen op de lokale noden.

          Er zijn zes wijken afgebakend:

          Picardiën: 1225 huishoudens;

          Schilde-dorp: 1330 huishoudens;

          Schilde-Bergen: 1359 huishoudens;

          Kleyn Beek: 1287 huishoudens;

          Steynhoeven: 1372 huishoudens;

          Wezel-Dorp: 1371 huishoudens.

 

Juridische gronden

          Artikel 304 §1 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen.

          Artikel 304 §4 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen ook andere initiatieven nemen om de inspraak van de burgers te bevorderen.

          Artikel 304 §6 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen kan, onder de voorwaarden die de gemeenteraad vaststelt, het beheer van budgetten voor de realisatie van bepaalde acties of projecten toevertrouwen aan wijkcomités en burgerinitiatieven. De gemeenteraad bepaalt minstens aan welke voorwaarden een wijkcomité en een burgerinitiatief moeten voldoende om als voldoende gedragen te worden beschouwd voor een wijk of een bevolking.

 

Inspraak en participatie

Advies van de werkgroep van 7 oktober 2021:

          artikel 3: verduidelijking of het om een jaarlijks budget gaat; overdragen van het budget mogelijk maken; het woord 'huishoudens' vervangen door 'gezinnen';

          artikel 7: ideeën zouden altijd mogen binnenkomen;  het proces moet duidelijker omschreven worden;

          artikel 9: enkel stemmen op ideeën voorzien als er meer ideeën dan budget zijn;

          artikel 10: te herschrijven op basis van de voorgaande adviezen;

          artikel 11: meer duidelijkheid geven over het financieel verslag;

          artikel 12: schrappen van het woord 'adviesraden'.

 

Argumentatie

          Het overdragen van het budget naar andere jaren werd - op basis van ervaringen van andere besturen - negatief geadviseerd door Treecompany.

          Niet elk huishouden is een gezin.

          Het permanent indienen van ideeën is voorzien in het ontwerp van participatiereglement als mogelijkheid via de helikopterraad.  Hiervoor zal een afzonderlijk onderdeel voorzien worden in Schilde Schittert.

          Ideeën kunnen enkel ingediend worden door individuele inwoners.  Voor wijkcomités zijn er andere mogelijkheden. 

          Het college van burgemeester en schepenen opteerde voor een transparant en zo eenvoudig mogelijk omschreven proces.

          Ideeën worden enkel weerhouden als er voldoende draagvlak voor is in de wijk.  Vandaar dat er een stemming voorzien is.

          Het is een bewuste keuze om de inhoud van het financieel verslag niet gedetailleerd te omschrijven om zo weinig mogelijk drempels in te bouwen voor potentiële indieners.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000698

Actie

AC00023 - Het implementeren van de burgerbegroting

Algemene rekening

2200000000

Beleidsveld

0680

Bedrag

Visum financieel directeur

30.000 euro in 2022 voor opstart twee weken - daarna jaarlijks 90.000 euro per jaar voor zes wijken

nog niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het reglement burgerbegroting goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Reglement burgerbegroting
20211021_reglement burgerbegroting.pdf Download
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Maaltijdcheque - jaarlijkse vaststelling

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 14 december 2020 werd in de gemeenteraad het bedrag van de maaltijdcheque voor 2021 vastgesteld op 8 euro.

          Op 20 september 2021 werd in het college van burgemeester en schepenen voorgesteld om het bedrag van de maaltijdcheque voor 2022 te behouden op 8 euro.

 

Juridische gronden

          Koninklijk besluit van 26 mei 2015 tot wijziging van het koninklijk besluit van 29 juni 2014 tot wijziging van artikel 19bis van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders
Dit koninklijk besluit brengt het maximumbedrag van de maaltijdcheque op 8 euro.

          Artikel 218 van de rechtspositieregeling
De waarde van de maaltijdcheque wordt jaarlijks door de gemeenteraad vastgesteld.

 

Inspraak en advies

Op 11 oktober 2021 werd het voorstel om het bedrag van de maaltijdcheque vast te leggen op 8 euro besproken tijdens het syndicaal overleg. Het bijzonder onderhandelingscomité gaat akkoord met dit voorstel.

 

Argumentatie

De waarde van de maaltijdcheque dient jaarlijks door de gemeenteraad vastgesteld te worden.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om voor dienstjaar 2022 het bedrag van de maaltijdcheque vast te stellen op 8 euro (werkgeversbijdrage 6,91 euro en  werknemersbijdrage 1,09 euro).

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Maaltijdcheque - jaarlijkse vaststelling
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

GAS-reglement voorstel tot aanpassing

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad keurde op 21 juni 2010 het GAS-reglement goed.

          De gemeenteraad besliste op 25 april 2016 het bestaande GAS-reglement in te trekken en te vervangen door een nieuwe tekst.

          De gemeenteraad gaf op 26 oktober 2020 haar goedkeuring voor het gewijzigde GAS-reglement.

 

Feiten en context

          Het huidige GAS-reglement geldt voor de vier gemeenten binnen de interpolitiezone (IPZ) en beoogt de beteugeling van overlast en hinder. Overtredingen kunnen gesanctioneerd worden met een GAS-boete. De politiezone Voorkempen en IGEAN hebben het initiatief genomen om het huidige GAS-reglement na 10 jaar grondig te evalueren.

          Het politiecollege heeft hiervoor een werkgroep opgericht die vanuit de insteek van de verschillende colleges van burgemeester en schepenen de nodige aanpassingsvoorstellen hebben geformuleerd.

          Het ontwerpreglement werd op 13 september 2021 voor advies aan de jeugdraad voorgelegd.

          Doel is om het nieuwe reglement vanaf 1 januari 2022 operationeel te maken.

 

Juridische gronden

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.

          Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

          Artikelen 119 bis, 134 en 135 §2 van de Nieuwe gemeentewet

          KB van 30 augustus 2013 tot wijziging van KB van 7 januari 2001 betreffende de vaststelling van de procedure tot aanwijzing van de ambtenaar en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet van 13 mei 1999 betreffende de invoering van gemeentelijke administratieve sancties.

          KB van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende verkeersbord C3 en F103 uitsluitend vastgesteld door automatisch werkende toestellen

          Wet van 19 juli 2013 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het ten laste nemen van minderjarigen die een als een misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dit feit veroorzaakte schade

 

Inspraak en advies

          Op 7 juli 2021 lichtte de politie in de raadscommissie de pro's en contra's toe over het opnemen van snelheidsboetes in het gasreglement.

          De gemeentelijke veiligheidscel heeft op 9 september 2021 het ontwerp voorwaardelijk goedgekeurd.

          De jeugdraad heeft op 13 oktober 2021 het ontwerp besproken en heeft geen opmerkingen geformuleerd.

          Op 3 november 2021 werd het ontwerp in totaliteit aan de raadscommissie voorgesteld.

 

Argumentatie

          De gemeente moet, ten behoeve van de inwoners, waken over de openbare orde, de openbare rust, de openbare veiligheid, de openbare gezondheid, de openbare overlast en de zindelijkheid op de openbare wegen, plaatsen en in openbare gebouwen.

          Het bestuur wenst een gedragen en actueel uniform politiereglement voor de politiezone.

          Door veranderingen in de wet en evoluties in de samenleving is het aangewezen het reglement aan te passen.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het gewijzigde gemeentelijk politiereglement.

Artikel 2. Het gemeentelijke politiereglement treedt in werking op 1 februari 2022.

Artikel 3. Het aangepast politiereglement met de protocolakkoorden worden bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 286 en 287 van het decreet lokaal bestuur en overeenkomstig artikel 15 van de Wet van 24 juni 2013.

Artikel 4. Een afschrift van dit reglement wordt verzonden aan:

          Parket van de procureur des Konings te Antwerpen;

          Politierechtbank te Antwerpen, griffie;

          Rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen, griffie;

          IGEAN milieu & veiligheid.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links 20211220_Reglement UPR Voorkempen.pdf Download
GAS-reglement voorstel tot aanpassing
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Reglement Klimaatpremies - aanpassing

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 10 februari 2020 besliste het college van burgemeester en schepen om akkoord te gaan met de uitwerking van een gemeentelijke renovatiepremie.

          Op 24 augustus 2021 keurde de gemeenteraad het klimaatreglement goed.

          Op 29 november 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen het aangepast klimaatreglement ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 20 december 2021.

 

Feiten en context

          Fluvius heeft een groot aanbod aan subsidies voor energiebesparende maatregelen en klimaatmaatregelen.

          Fluvius biedt de gemeenten de mogelijkheid om een extra gemeentelijke premie uit te keren bovenop hun subsidie. De administratie en de aanvraag door de inwoner gebeuren via Fluvius.

          Fluvius heeft een premie voor een hemelwaterput en infiltratievoorziening. Gemeente Schilde heeft in haar nieuwe klimaatreglement een bijkomende premie bovenop deze premie van Fluvius voorzien.

          Deze premie van Fluvius is echter enkel maar voor de inwoners van een beperkte lijst van gemeenten, die via Fluvius aangesloten zijn op de riolering. Gemeente Schilde behoort niet tot deze categorie.

          Het onderdeel reglement hemelwaterput en infiltratievoorziening werd opnieuw bekeken, aangepast en verloopt niet meer via Fluvius.

          De premie voor zonnepanelen wordt vanaf het herwerkte klimaatreglement ook mee in de lijst doorgegeven door Fluvius, aan gemeente Schilde.

 

Juridische gronden

          Artikel 41 §11 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56 §3 8° b).

          Klimaatactieplan goedgekeurd in de gemeenteraadzitting van 25 april 2016

          Burgemeestersconvenant 2030 ondertekend op 3 december 2020

 

Juridische gronden

Er werd advies gevraagd aan de medewerker van het EnergieKwoonloket van Igean voor gemeente Schilde. Zij gaf een gunstig advies.

 

Argumentatie

Voor de uitwerking van het subreglement hemelwaterput en infiltratievoorziening heeft gemeente Schilde zich gebaseerd op het reglement van Fluvius.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000694

Actie

AC000019

Algemene rekening

6491000000

Beleidsveld

0949

Bedrag

Visum financieel directeur

80.000 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

4 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het aangepast klimaatreglement goed.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Reglement Klimaatpremies - aanpassing
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Vloeyenbergdreef - rijbaankussens

 

 

Voorgeschiedenis

Herhaalde klachten van bewoners van de Vloeyenbergdreef over sluipverkeer, barsten in woningen, trillingen, snelheid en de staat van de weg.

 

Feiten en context

          De beschadigde betonplaten in de Vloeyenbergdreef werden inmiddels vervangen.

          Het sluipverkeer is een gekend probleem. Bestuurders rijden langs de Vloeyenbergdreef/Heidedreef om de lichten op het kruispunt N12/N121 te vermijden.

 

Juridische gronden

Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Inspraak en advies

De verkeerscel adviseert om kleine rijbaankussens te leggen tussen de bestaande wegversmallingen.

 

Argumentatie

Het creëren van een veilige en aangename woonomgeving.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Pieter-Jan Fraussen, Margot Van Overtveldt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de verkeersoverlast in Vloeyenbergdreef en beslist twee kleine rijbaankussens te laten leggen aan de bestaande wegversmallingen.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Vloeyenbergdreef - rijbaankussens
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Torfhoeken - rijbaankussens

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 9 december 2019 besliste het college van burgemeester en schepenen regelmatig politiecontrole te laten uitvoeren in Torfhoeken en een mobiel snelheidsinformatiebord te plaatsen op basis van volgende gegevens:

          snelheidsmetingen uitgevoerd in februari/maart 2019 : V85 = 63km/uur;

          snelheidsmetingen uitgevoerd in september/oktober 2019: V85 = 62km/uur.

          Flitscontrole door de politie op 22 oktober 2019 tussen 11 en 12 uur:

          16 gecontroleerde voertuigen waarvan 8 in overtreding;

          hoogst gemeten snelheid: 71km/uur.

          E-mails van maart 2021 tot en met 6 september 2021 van verschillende inwoners van Torfhoeken

 

Feiten en context

Van 1 tot en met 15 augustus 2021 werd Torfhoeken ingericht als speelstraat. De nadarafsluitingen werden voortdurend opzij gezet door bestuurders die de straat toch indraaiden. Het aantal nadarafsluitingen verdubbelen haalde niets uit.

 

Juridische gronden

Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Inspraak en advies

De verkeerscel adviseert twee brede rijbaankussens aan te leggen met aan weerskanten paaltjes en ruimte voor fietsers.

 

Argumentatie

Het creëren van een veilige en aangename woonomgeving.

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

3 onthoudingen: Marijke Dillen, Pieter-Jan Fraussen en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de verkeersoverlast in Torfhoeken en beslist twee brede rijbaankussens te laten leggen met aan weerszijden paaltjes en ruimte voor fietsers.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Torfhoeken - rijbaankussens
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Stichting Kempens Landschap - samenwerking

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 21 november 1997 werd de VZW Kempens Landschap opgericht.

          De gemeente Schilde is lid van de VZW Kempens Landschap.

          De VZW Kempens landschap kocht op vraag van de gemeenteraad van 26 augustus 1999 het Catersbos aan. Het beheer ervan gebeurt door de gemeente samen met Kempens Landschap.

          Op 26 juni 2020 werd een aanpassing van de statuten doorgevoerd waarbij de VZW Kempens Landschap werd omgevormd naar Stichting Kempens Landschap met als ondernemingsnummer 0749.895.122.

          Op 6 december 2021 gaf het college van burgemeester en schepenen haar principieel akkoord over de inhoud van de samenwerkingsovereenkomst.

 

Feiten en context

Stichting Kempens Landschap wenst van de statuutwijziging gebruik te maken om ook de afspraken met de deelnemende lokale besturen te herbevestigen via een samenwerkingsovereenkomst.

 

Juridische gronden

Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomsten goed.

 

Argumentatie

          Stichting Kempens Landschap levert in het algemeen belang een wezenlijke bijdrage tot het bewaren en publiek toegankelijk maken van landschappen en erfgoed. Dit gebeurt door middel van verwerving, opwaardering en advisering.

          De financiëringsprincipes blijven behouden, zijnde een jaarlijkse solidariteitsbijdrage van 0,20 euro per inwoner. Bij verwerving van gronden komt het lokale bestuur tussen voor 20-30 % en staat het nadien financieel in voor het onderhoud, beheer, inrichting en de restauratie van het verworven goed.

          De samenwerkingsovereenkomst geldt voor onbepaalde duur en wordt opnieuw ter bevestiging voorgelegd in het jaar na de gemeenteraadsverkiezingen.

          Ook in de nieuwe structuur blijven de burgemeesters van de lokale besturen de verbindingspartners in de besluitvorming van de Stichting.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP 000463 groen - exploitatie

Actie

AC 000144 groen - exploitatie

Algemene rekening

6493000000 toegestane werkingssubsidie aan verenigingen

Beleidsveld

390

Bedrag

Visum financieel directeur

jaarlijks 0,2 euro /inwoner

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad verleent haar goedkeuring tot ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met Stichting Kempens Landschap.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Stichting Kempens Landschap - samenwerking
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Aankoop - Friedadreef 49

 

 

Voorgeschiedenis

          25 oktober 2021 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 49 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, _471_B7 met een oppervlakte van 202m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken

          22 november 2021 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het
schattingsverslag en beslist:

          een bod van 7.070,00 euro voor te leggen aan de eigenaar;

          wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Op 30 november 2021 ontvangt de gemeente Schilde een mail van de eigenaar, waarin het bod van 7.070,00 euro aanvaard wordt.

 

Juridische gronden

Artikel 41 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Verderzetting van het aankoopbeleid in het dossier Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

Actie

MJP001243

AC000129

Algemene rekening

22200000000

Beleidsveld

050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 7.070 euro,
notariskost raming 1.500 euro

Niet van toepassing 

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 49 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A_0471_B_007.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Aankoop - Friedadreef 49
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Aankoop - Karekiet ZN en Friedadreef

 

 

Voorgeschiedenis

          31 mei 2021 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan:

          Karekiet ZN (thv 7) met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 N 24met een oppervlakte van 2015m²;

          Friedadreef ZN (45+) met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 Z6 met een oppervlakte van 27m²;

en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken

          18 oktober 2021 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het
schattingsverslag en beslist:

          een bod van 22.700,00 euro voor te leggen aan de eigenaar;

          wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Op 28 oktober 2021 ontvangt de gemeente Schilde een mail van de eigenaar, waarin het bod van 22.700,00 euro aanvaard wordt.

 

Juridische gronden

Artikel 41 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Verderzetting van het aankoopbeleid in het dossier Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

Actie

MJP001243

AC000129

Algemene rekening

22200000000

Beleidsveld

050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 22 500 euro

notariskost raming 1.500 euro
niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan:

          Karekiet ZN (thv 7) met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 N 24met een oppervlakte van 2015m²;

          Friedadreef ZN (45+) met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 Z6 met een oppervlakte van 27m².

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Aankoop - Karekiet ZN en Friedadreef
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Aankoop - Friedadreef 74

 

 

Voorgeschiedenis

          7 september 2020 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 74 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 K 10 met een oppervlakte van 255m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken

          30 november 2020 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het
schattingsverslag en beslist een bod van 8.925 euro voor te leggen aan de eigenaar.

 

Feiten en context

Op 4 oktober 2021 ontvangt de gemeente Schilde een mail van de eigenaar, waarin het bod van 8.925 euro aanvaard wordt.

 

Juridische gronden

Artikel 41 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Verderzetting van het aankoopbeleid in het dossier Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

Actie

MJP001243

AC000129

Algemene rekening

22200000000

Beleidsveld

050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 8.925 euro

notariskost raming 1.500 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 74 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 K 10.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Aankoop - Friedadreef 74
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Aankoopakte - Salamander 3

 

 

Voorgeschiedenis

          15 november 2021 - de gemeenteraad beslist over te gaan tot aankoop van de eigendom gelegen aan Salamander 3 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 Z12

          22 november 2021 - het college van burgemeester en schepenen stelt notaris Karin Poelemans aan voor de opmaak van de akte

 

Feiten en context

De notaris heeft het ontwerp van de akte overgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001243

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000000

Beleidsveld

0050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 18.035 euro

raming notariskost 2.000 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1.De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 18.935,00 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Salamander 3 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Aankoopakte - Salamander 3
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Aankoopakte - Friedadreef 98-100

 

 

Voorgeschiedenis

          19 april 2021 - de gemeenteraad beslist over te gaan tot aankoop van de eigendom gelegen aan Friedadreef 98/100 met de kadastrale gegevens afdeling 1,
sectie A, 471 R11

          31 mei 2021 - het college van burgemeester en schepenen stelt notaris Cootjans en Haagdorens aan voor de opmaak van de akte.

 

Feiten en context

De notaris heeft het ontwerp van de akte overgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001243

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000000

Beleidsveld

0050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 27.000 euro

raming notariskost 2.000 euro

verleend op 1 december 2021

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 27.000 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Friedadreef 98/100 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 R11 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Aankoopakte - Friedadreef 98-100
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Notariële akte schenking AVDgenootschap

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van de gemeenteraad van 18 oktober 2021 om de schenking van het Albert Van Dyckgenootschap te aanvaarden, een notariële akte te laten opstellen en de kosten daaraan verbonden op zich te nemen.

          Beslissing van het college van burgemeester van 6 december 2021 om het model van de schenking te agenderen op de gemeenteraad van 20 december 2021.

 

Feiten en context

          Het gemeentebestuur heeft notaris Caroline Haagdorens verzocht een authentieke akte op te stellen tussen het Albert Van Dyckgenootschap en het gemeentebestuur Schilde.

          Een model van schenking van de roerende goederen is opgemaakt door meester Caroline  Haagdorens van de vennootschap Cootjans & Haagdorens, Geassocieerde Notarissen met  zetel te Schilde, Schoolstraat 9.

          De waarde van de geschonken goederen is in onderling overleg geschat op eenendertigduizend negenhonderdenvijf euro.

 

Juridische gronden

Artikel 41 12° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het definitief aanvaarden van schenkingen en het aanvaarden van legaten.

 

Argumentatie

          Het opstellen van een notariële akte is nodig om de schenking op een juridisch correcte wijze af te handelen.

          Alle kosten, rechten en erelonen verbonden aan de akte worden gedragen en betaald door het gemeentebestuur Schilde.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000360

Actie

AC000101

Algemene rekening

6141005000

Beleidsveld

0110

Bedrag

Visum financieel directeur

1.000 euro (raming)

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1.  De gemeenteraad keurt de notariële akte voor de schenking roerende goederen door het Albert Van Dijckgenootschap goed.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de akte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Notariële akte schenking AVDgenootschap
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Nieuw reglement bibliotheek - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad keurde op 18 januari 2021 de toetreding tot de interlokale vereniging Bibburen goed.

          Het college van burgemeester en schepenen besliste op 8 november 2021:

          het reglement Bibburen en de datum van inwerkingtreding vanaf 1 januari 2022 ter goedkeuring te agenderen op de gemeenteraad van 20 december 2021;

          om de parameters van de bibliotheeksoftware te laten aanpassen aan het goedgekeurde reglement Bibburen;

          de voorwaarden van het goedgekeurde bibliotheekreglement te communiceren via de gemeentelijke kanalen.

 

Feiten en context

          Bibburen heeft sinds 2018 een eengemaakt dienstreglement.

          Toetreding tot Bibburen impliceert de aanvaarding van het eengemaakt dienstreglement.

          De regels van het gezamenlijk reglement werden nog niet geïmplementeerd in het huidige bibliotheeksysteem Vubis van de bibliotheek van Schilde.

          De voornaamste wijzigingen voor de dienstverlening van de bibliotheek van Schilde zijn: gratis lidmaatschap van de bibliotheek; leners kunnen 15 materialen lenen; de leentermijn is 4 weken; leners kunnen gratis materialen van de eigen bibliotheek reserveren; de boete voor het overschrijden van de leentermijn is 0,15 € per materiaal per openingsdag.

 

Juridische gronden

          Artikel 56 §3 1° uit het decreet lokaal bestuur

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.

          Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast

 

Argumentatie

          De invoering van het nieuwe reglement werd reeds aanvaard bij de toetreding tot Bibburen.

          Het nieuwe reglement kan in de praktijk pas gehanteerd worden als de parameters van de software gewijzigd zijn.

          1 januari 2022 is haalbaar voor de aanpassing van het huidige bibliotheeksysteem.

          De nieuwe voorwaarden moeten gecommuniceerd worden aan de inwoners via de gemeentelijke communicatiekanalen.

          Schilde schakelt over op het Eengemaakt Bibliotheeksysteem in juni 2022. De wijziging van de parameters kan al eerder gebeuren. Dat vereenvoudigt de overgang naar het nieuwe systeem.

          Het niet hanteren van dezelfde voorwaarden als de andere bibliotheken van Bibburen leidt nu tot vragen en onduidelijkheid voor de leners.

          Leners beschouwen de huidige uitleenvoorwaarden (6 boeken of tijdschriften, 3 strips, 2 DVD´s of blu-rays) als complex en te beperkt.

          Bij de omliggende gemeenten is het lidmaatschap van de bibliotheek gratis.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001018

Actie

AC000122

Algemene rekening

6142999900

Beleidsveld

Interne Zaken

Bedrag

 

544,50 euro

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het reglement Bibburen en de datum van inwerkingtreding vanaf 1 januari 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Nieuw reglement bibliotheek
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Uitzondering toekenning corona-noodfonds

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30 november 2020 om het reglement Corona-noodfonds goed te keuren en ter goedkeuring aan de gemeenteraad van 14 december 2020 voor te leggen.

          Beslissing van de gemeenteraad van 14 december 2020 om het reglement corona noodfonds verenigingen en organisaties goed te keuren.

          Aanvraagformulier ontvangen op woensdag 24 november 2021 via de website van gemeente Schilde.

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen om een uitzondering voor ondersteuning door het corona-noodfonds voor het Winterdorp editie 2021-2022 voor te leggen aan de gemeenteraad van 20 december 2021.

 

Feiten en context

          De Vlaamse regering besliste om een eenmalige subsidie ter beschikking te stellen om de impact voor het lokale verenigingsleven op te vangen.

          De besteding van deze middelen zal gemonitord worden op basis van de reguliere digitale rapportering van de BBC jaarrekeningen over 2020 en 2021. De middelen zijn echter niet geoormerkt, de besteding moet niet verantwoord worden en er moet niet specifiek over gerapporteerd worden.

          Het reglement "corona noodfonds verenigingen en organisatie" stipuleert dat bestaande evenementen, activiteiten en projecten een maximum ondersteuning van 2.000 euro kunnen aanvragen. Nieuwe evenementen, activiteiten en projecten kunnen een maximum ondersteuning van 2.000 euro aanvragen.

          Organisaties van evenementen hadden tot en met 31 oktober 2021 de tijd om een aanvraag met de nodige bewijsstukken in te dienen.

 

Juridische gronden

Artikel 56 §3 3° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor: het financiële beheer, met behoud van de toepassing van de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

          Het Winterdorp is één van de jaarlijks weerkerende evenementen in Schilde.

          De organisatie van het Winterdorp heeft pas sinds de bijkomende coronamaatregelen van 20 november 2021 een duidelijk zicht op welke maatregelen zij moeten nemen om het evenement corona-veilig te laten verlopen.

          De bijkomende maatregelen zorgen ervoor dat de organisatie heel wat bijkomende kosten heeft.

          De organisatie heeft hun dossier te laat ingediend overeenkomstig het reglement.

          Het Winterdorp biedt binnen Schilde in de winterperiode een aangename vrijetijdsbeleving voor de inwoners van de gemeente Schilde.

          De organisatie kan nog geen exacte facturen voorleggen aangezien het evenement nog niet heeft plaatsgevonden.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

001623

Actie

AC000176

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

0989

Bedrag

Visum financieel directeur

2.000 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 stemmen tegen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt een uitzondering goed voor ondersteuning door het corona-noodfonds voor het Winterdorp editie 21-22.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Uitzondering toekenning corona-noodfonds
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Handelskernen: Detailhandelscoaches - Toegevoegd punt

 

 

Ik lees in het verslag van CBS van 8 november ’21 dat het CBS beslist om een aanvraag in te dienen  om met de hulp van een profploeg de handelskernen te versterken. Eerder dit jaar adviseerde ik de gemeenteraad over de mogelijkheid van zo een profploeg. Ik ben tevreden dat er is rekeningen gehouden met het advies om de mogelijkheid te onderzoeken voor de hulp van een profploeg. Echter, aanvullend kan je als lokale overheid een beroep doen op detailhandelscoaches. Zij komen ter plaatse en werken samen met de betrokken schepenen, ambtenaren en handelaars een traject uit op maat van je stad of gemeente. Ze begeleiden gemeentebesturen in de opmaak van een strategisch commercieel plan, inclusief een beleidsvisie:

          in een kort traject waarvan de duur afhangt van de omvang van je gemeente, het aanwezige handelsapparaat en de mate waarin je klanten uit andere gemeenten aantrekt.

          samen met twee of meer (buur)gemeenten in een traject op lange termijn, met mogelijkheden om tot op actieniveau de lijnen uit te zetten en een visie en acties uit te werken over de gemeentegrenzen heen.

We weten dat het bestuur inzet op lokale economie en middenstand. Daarnaast biedt ook de provincie ondersteuning aan op maat voor lokale besturen ter bevordering van hun lokale economie.

Daarom vragen wij aan het bestuur om deze mogelijkheden te onderzoeken en deze voor te leggen voor advies aan de lokale middenstand. Al meer dan 65% van de Antwerpse  gemeenten deed een beroep op detailhandelscoaches. Ik heb vernomen via gemeentelijke informatiekanalen dat de gemeente samen met de provincie een plant opstelt voor het versterken van de commerciële dorpskernen en dat de gemeente onze inwoners bevraagt hierover. Misschien is dit het zelfde project?

 

In de rand van dit dossier merk ik op dat hogere overheden vaak steunbieden aan lokale overheden in tal van dossiers of projectoproepen, hetzij financieel, hetzij met advies, hetzij met andere maatregelen.

Ik weet niet in hoeverre dit door onze gemeente wordt opgevolgd, maar ik wijs op het belang hiervan!

 

Het gemeentebestuur is met het traject detailhandelscoach bezig, dit werd toegelicht op de raadscommissie. De resultaten van de detailhandelsstudie worden verwacht begin 2022. Een participatietraject werd opgestart met de handelaars.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/CknKBS_8dBQ?t=5303) van tijdstip 1:28:23 tot tijdstip 1:34:54.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Handelskernen Detailhandelscoaches
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Versterken van het sociale DNA - Toegevoegd punt

 

 

Het project Ken je Buren is er op gericht om buurtnetwerken op te zetten in zoveel mogelijk wijken of straten binnen onze gemeente. Steeds vaker zullen ouderen langer zelfstandig willen blijven wonen. Elkaar zo nu en dan een helpende hand bieden in geval van nood kan dit bevorderen. Het is niet de bedoeling dat buren de mantelzorg voor hun buren op zich nemen. De zorg blijft bij families, professionals, ziekenzorg enz. Het gaat juist om kleine taken zoals het tijdelijk bijspringen als de buurman of buurvrouw even is uitgeschakeld door bijvoorbeeld een blessure. Dit soort hulp kan in geval van nood het leven dan een stuk gemakkelijker maken. Uiteraard hoeft de hulpvraag niet enkel van senioren te komen. In deze tijd kennen we wel allemaal iemand die omwille van Corona in quarantaine heeft gezeten. Maar ook op senioren kan men soms een beroep op doen. Senioren zijn vaker thuis en misschien kunnen werkende buren aan hen vragen bij hun een pakje te laten afleveren van een koerierdienst of de brievenbus leeg te maken als iemand op reis is of de vuilbak binnen of buitenzetten...

 

We kennen Hoplr, maar vaak kunnen senioren minder goed overweg met digitalisering. Het zou mooi zijn dat de gemeente actief de inwoners gaat informeren en faciliteren over dit project. Dat de gemeente de contacten van de vrijwilligers doorgeeft aan de inwoners die hiervoor belangstelling hebben. Wij vragen dan ook aan het bestuur dit voorstel voor advies voor te leggen aan de seniorenraad en bij positief advies dit voorstel door de bevoegde dienst te laten uitwerken.

 

Let op, dit is niet het zelfde project als het eenzaamheidsplan met zorgzame buurten en geïntegreerd breed onthaal. Dit gaat niet over eenzaamheid, maar over het versterken van het sociale DNA binnen een straat of buurt.

 

Er zal worden bekeken of het project 'Ken je buren' mee opgenomen kan worden in het project ''t Schil Vanneke'.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/CknKBS_8dBQ?t=5694) van tijdstip 1:34:54 tot tijdstip 1:39:27.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Versterken van het sociale DNA
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Veilige schoolomgeving, fietsstraten,schoolstraten - Toegevoegd punt

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Duurzaamheid/Milieu: Onthardingspremie - Toegevoegd punt

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Milieu/duurzaamheid: Natuurbuur - Toegevoegd punt

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Wijkschool Hertebos - Toegevoegd punt

 

 

De oudergroep Hartebos heeft aan alle leden van de gemeenteraad een uitgebreid dossier bezorgd over de geplande sluiting van de wijkschool Hertebos. Het is niet alleen een sterk onderbouwd dossier, het is ook een oproep aan ieder van ons om de belangen van een grote groep ouders en kinderen ter harte te nemen. We hopen dan ook dat iedereen, al was het uit respect voor het geleverde werk, dit dossier gelezen heeft.

 

Wij hebben volgende vragen:

Uit het dossier blijkt dat de inrichtende macht grove fouten heeft gemaakt in de communicatie met de oudergroep. Welke stappen heeft het CBS al ondernomen om het gesprek aan te gaan met de inrichtende macht van het H. Hart?

Hoe zit het met de Mondea-studie? Is de oudergroep betrokken bij deze studie?

 

Het gebouw is eigendom van de Zusters, zij zijn gesprekspartner voor deze site.

De Mondea studie loopt tot in januari. De studie wordt besproken in de raadscommissie van februari. Er zijn blijvende gesprekken met de oudergroepen.

 

Dit agendapunt wordt samen besproken met agendapunt 35.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/CknKBS_8dBQ?t=6019) van tijdstip 1:40:19 tot tijdstip 1:56:23.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Wijkschool Hertebos
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Weigering CBS vergunning Project Pauwelslei - Toegevoegd punt

 

 

Op 29 november heeft ons college de vergunning geweigerd voor het bouwen van een meergezinswoning met 19 woonentiteiten en 2 grondgebonde eengezinswoningen in de Frans Pauwelslei. Ze motiveert die o.m. met het negatieve advies van de de gemeentelijke omgevingsambtenaar. Die verwijst op haar beurt naar het negatieve advies van de GECORO. Uit dat advies wordt uitvoerig geciteerd, maar er zijn ook een paar merkwaardige passages weggelaten. Zo zegt GECORO:

“Het voorgestelde ontwerp is niet in overeenstemming met de beleidsnota dorpskernen.”

Maar nog indrukwekkender is volgende uitspraak:

“De Gecoro ziet hier een gemiste kans vanwege het gemeentebeleid inzake ruimtelijke ordening doorheen de jaren, en betreurt dat dit gebied als onderdeel van een ruimere open zone niet kon gevrijwaard worden van de geleidelijk verdergaande bebouwingstendens die steeds meer groen en open ruimte inneemt, ook in het “groene Schilde”. Om open gebieden en stroken te behouden is een langetermijnbeleid nodig.”

Dat is zonder meer een regelrechte kritiek op jarenlange beleid, en die komt deze keer niet van een van de 16 buurtcomités die Schilde telt, maar van zowat het belangrijkste gemeentelijke adviesorgaan.

 

Onze vragen:

Kan het CBS die kritiek volgen, en zo ja, wat is het van plan om daaraan tegemoet te komen? Ik verwijs o.m. naar dossiers als het project op de weilanden aan de Wijngemsteenweg 81, Park D’Audaen aan de Moerstraat, het binnengebied aan de Picardielaan 101, de site van de Paters van Scheut en  het project Sint-Jobsteenweg ZN (in het bos naast de Ijzermaalsteenweg).

 

De stelling waar naar verwezen wordt heeft betrekking op een ander punt, namelijk de Zandhovensebaan, dat niet in de dorpskern ligt en een heel ander karakter heeft.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/CknKBS_8dBQ?t=6983) van tijdstip 1:56:23 tot tijdstip 2:01:33.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Weigering CBS vergunning Project Pauwelslei
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Weigering Provincie vergunning Project - Toegevoegd punt

 

 

Dit project is een schoolvoorbeeld van een te behouden open gebied, waarnaar de GECORO verwijst in zijn kritiek op het beleid van het CBS.

Op 25 november heeft de Deputatie de vergunning geweigerd voor het project Park D’Audaen van de NV Costermans. Dat deed ze naar aanleiding van de 47 bezwaarschriften én de 10 ingediende beroepschriften, waarvan 8 van direct omwonenden.

 

De argumenten van de Deputatie zijn niet min.

 

Vraag: gaat het CBS na zo’n uitspraak verder in zijn steunbeleid ten aanzien van individuele projectontwikkelaars, of gaat ze het advies van de GECORO volgen inzake het behouden van open gebieden op de lange termijn?

 

Mevr. M. Van Alphen is afwezig geweest en heeft nog geen kennis kunnen nemen van de beslissing van de deputatie.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/CknKBS_8dBQ?t=7293) van tijdstip 2:01:33 tot tijdstip 2:06:39.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Weigering Provincie vergunning Project
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 12 2021

Gevolgen van de sluiting van het wijkschooltje - Toegevoegd punt

 

 

Zoals we allen weten zal het wijkschooltje Hertebos in 2022 onherroepelijk sluiten.

We ontvingen allen de mail namens het Hartebos, het comité van de ouders van de kleutertjes met het uitgebreide dossier dat ingediend werd bij de inrichtende macht met als doel de sluiting van het schooltje te voorkomen.

We waren zeer onder de indruk van dit uitgebreide en goed onderbouwde dossier. En van de grote betrokkenheid van de ouders die terecht met man en macht proberen ‘hun’ wijkschooltje open te houden.

In de gemeenteraad van 22/2/2021 bracht ik het probleem van deze sluiting reeds ter sprake, alsook het bijkomend probleem dat ook de occasionele kinderopvang Wezelke, en bij uitbreiding ook de verenigingen die gebruik maken van de lokalen van het schooltje door de sluiting mee gedupeerd zijn.

Het bestuur beloofde einde januari 2022 een beslissing te nemen op basis van de resultaten van het studiebureau Mondea.

 

Mijn vraag:

          De tijd dringt: is er al zicht op de resultaten van het studiebureau Mondea?

          Welke oplossing voorziet het bestuur voor het tekort aan kinderopvangplaatsen dat zich volgend jaar stelt, wetende dat er in onze gemeente reeds een groot tekort aan kinderopvangplaatsen is?

          Welke oplossing voorziet het bestuur voor de verenigingen die door de sluiting hun onderdak dreigen te verliezen?

 

Het gebouw is eigendom van de Zusters, zij zijn gesprekspartner voor deze site.

De Mondea studie loopt tot in januari. De studie wordt besproken in de raadscommissie van februari. Er zijn blijvende gesprekken met de oudergroepen.

 

Dit agendapunt wordt samen besproken met agendapunt 32.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/CknKBS_8dBQ?t=6019) van tijdstip 1:40:19 tot tijdstip 1:56:23.

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2022
Punt bijlagen/links Gevolgen van de sluiting van het wijkschooltje