VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

19 februari 2024

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Frederik Goemaere, Franky Cools, Els Heip, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Annemie Laforce-Vergote, Pieter-Jan Fraussen, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Notulen en zittingsverslag gemeenteraad

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools en Els Heip

2 onthoudingen: Marian Van Alphen en Kristof Droessaert

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 22 januari 2024 goed.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 9 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 23 januari 2023

De voorzitter stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook het volgende agendapunt: Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen, waaronder ook de opvolging van vragen vanuit raadsleden tijdens vorige zittingen is opgenomen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Naamswijziging fractie Open VLD

 

 

Feiten en context

De lokale partij Open VLD heeft haar naam veranderd naar Lokaal - Liberaal.

Naar aanleiding hiervan heeft de fractie een schrijven gericht aan het lokaal bestuur, waarin het akkoord bevestigd wordt van alle gemeenteraadsleden en BCSD-leden van de Open VLD-fractie om als fractie de naam van Open VLD te veranderen in Lokaal - Liberaal.

 

Juridische gronden

Artikel 36 van het decreet lokaal bestuur

        § 1. Een of meer gemeenteraadsleden die op dezelfde lijst verkozen zijn, vormen een fractie.

        § 3. Een of meer gemeenteraadsleden die verkozen zijn op lijsten die zich uiterlijk op de installatievergadering onderling hebben verenigd, vormen een fractie. Tot onderlinge vereniging van de lijsten kan alleen beslist worden als de meerderheid van de verkozenen op elk van die lijsten daarmee instemt.

        § 4. De onderlinge vereniging tot een fractie of de vorming van twee fracties overeenkomstig paragraaf 2, geldt tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad.

        § 5. Het huishoudelijk reglement legt de nadere regels vast voor de samenstelling en de werking van de fracties, alsook, binnen de grenzen die de Vlaamse Regering bepaalt, voor de financiering ervan.

 

Argumentatie

        Uit het antwoord op de parlementaire vraag van 16 februari 2012 blijkt dat er geen bezwaar is tegen een naamswijziging van een fractie op voorwaarde dat alle gemeenteraadsleden die tot die fractie behoren daarmee instemmen. Aan deze voorwaarde werd op 23 januari 2024 door de Open VLD-fractie voldaan.

        Uit het antwoord op de parlementaire vraag van 16 februari 2012 blijkt eveneens dat deze instemming schriftelijk wordt gegeven zodat in de zitting van de gemeenteraad hiervan akte kan worden genomen. Aan deze voorwaarde werd op 23 januari 2024 door de Open VLD-fractie voldaan.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de naamswijziging van de fractie van Open VLD naar Lokaal - Liberaal.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Jaarverslag klachtenmanagement 2023

 

 

Voorgeschiedenis

Op 23 april 2019 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het klachtenreglement goed.

 

Feiten en context

In 2023 zijn er tien meldingen van inwoners beoordeeld als formele klacht. Via de website zijn er in 2023 500 meldingen ingediend.

 

Juridische gronden

        Hoofdstuk 5 van het bestuursdecreet van 7 december 2018
Dit hoofdstuk handelt over de taken van het lokaal bestuur en de voorgeschreven termijnen in de behandeling van klachten, meldingen en voorstellen.

        Artikel 40 § 3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

        Artikel 302 van het decreet lokaal bestuur
Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn organiseert bij reglement een systeem van klachtenbehandeling.

        Artikel 303 § 1 en § 3 van het decreet lokaal bestuur
Het systeem van klachtenbehandeling wordt zowel voor de gemeente als voor het OCMW georganiseerd op ambtelijk niveau en is maximaal onafhankelijk van de diensten waarop de klachten betrekking hebben. De algemeen directeur neemt dit op in het organisatiebeheersingssysteem. De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de gemeenteraad over de klachten ingediend tegen de gemeente.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag 2023 aangaande klachten.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Handhaving Protocol Vlaams Handhavingsplatform

 

 

Voorgeschiedenis

Het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving introduceert het Vlaams Handhavingsplatform (VHP). Het VPH beoogt alle informatie rond handhaving op een gecentraliseerde, uniforme, real-time en beveiligde manier beschikbaar te stellen aan betrokken autoriteiten en instanties.

 

Feiten en context

        Het kaderdecreet Vlaamse Handhaving, gericht op de stroomlijning van de Vlaamse Handhavingsregels, voorziet in het verplicht gebruik van het VHP (Vlaams Handhavingsplatform).

        Het Vlaams Handhavingsplatform start voor alle lokale besturen op 15 december 2023 voor het invoeren van PV’s en verslagen van vaststelling in het kader van het onroerenderfgoed-en varenderfgoeddereet en op 25 maart 2024 voor de invoer van PV’s en verslagen van vaststelling in het kader van VCRO (Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening) en DABM (Decreet Algemene Bepalingen Milieubeleid).

        Na deze datum moeten de vermelde documenten digitaal worden opgesteld, ondertekend met e-ID, en vervolgens ingegeven worden in het VHP, dat zal instaan voor de kennisgeving ervan aan de bestemmelingen.

        Alvorens te kunnen aansluiten moet de gemeente een protocol ondertekenen om toegang te kunnen krijgen tot het platform.

 

Juridische gronden

        Kaderdecreet Vlaamse Handhaving - 14/07/2023 - Artikel 4 § 5
Het opnemen van proces-verbaal en verslag van vaststelling op het Vlaams Handhavingsplatform door lokale besturen.

        VCRO (Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)

        DABM (Decreet Algemene Bepalingen Milieu)

        Decreet lokaal bestuur - artikel 40 en artikel 41, eerste lid
Op grond van haar volheid van bevoegdheid zal het in eerste instantie toekomen aan de gemeenteraad om te beslissen over de goedkeuring van dit protocol.

 

Argumentatie

        Het kaderdecreet Vlaamse Handhaving voorziet het Vlaams Handhavingsplatform, ontwikkeld in samenwerking met het Agentschap Digitaal Vlaanderen en bevat een aantal toepassingen:

        een aansluittoepassing om het platform te voeden met handhavingsdossiers, sanctiedossiers en later ook informatie met betrekking tot maatregelen;

        een handhavingsbibliotheek, die alle informatie en stukken omtrent bestuurlijke handhaving bevat, en waar toegang toe gevraagd kan worden op basis van “need to know”;

        een sanctieregister, dat een overzicht voorziet met betrekking tot bestuurlijke vervolging en definitieve sanctiebeslissingen. Dit is beschikbaar voor beboetingsinstanties, het Openbaar Ministerie, de strafgerechten en de herstelinstanties.

        Later voorziet men nog een maatregelenregister dat gerechtelijke en bestuurlijke publieke herstel- en beveiligingsmaatregelen oplijst. Herstel- en beveiligingsmaatregelen worden opgelegd na het vaststellen van publieke schade of dreigende publieke verliezen. Dit zal beschikbaar zijn voor rechtbanken, het Openbaar Ministerie, de herstelinstanties, de beboetingsinstanties, de burgemeesters, de toezichthouders, de geïntegreerde politie en de openbare overheden.

        Het Vlaams Handhavingsplatform heeft tot doel om alle informatie rond handhaving op een gecentraliseerde, uniforme, real-time en beveiligde manier ter beschikking te stellen aan alle betrokken autoriteiten en instanties. Dit laat hen toe om rekening te houden met eerder opgestarte procedures en opgelegde sancties, en om efficiënter te handhaven. In het kader van die verhoogde efficiëntie zal het handhavingsplatform ook geïntegreerd worden met de Magda documentendienst, zodat alle partijen de communicatie rond bestuurlijke handhaving efficiënt ontvangen.

        Ook voor burgers en ondernemingen zal het mogelijk worden om hun eigen definitieve bestuurlijke sancties te raadplegen, dankzij een integratie van het handhavingsplatform met Mijn Burgerprofiel en het e-loketondernemers.be.

        Een organisatie kan aansluiten op het platform op 2 manieren:

        bij de eerste manier wordt het dossieropvolgingssysteem, dat (mogelijks) in gebruik is in de organisatie, technisch gekoppeld aan het VHP zodat de informatie automatisch doorstroomt. Deze methode is geschikt bij een groot dossiervolume, en vereist dat het dossieropvolgingssysteem technisch geconnecteerd kan worden. Het projectteam is vandaag al in contact met verschillende IT-integratoren om te bekijken of ze een dergelijke aansluiting kunnen realiseren vóór de go-live datum;

        bij de tweede manier is er geen IT-traject, maar voeren de verbalisanten hun dossiers rechtstreeks in in het VHP via een ‘user interface’. Deze methode is geschikt wanneer de aansluitende organisatie geen eigen open dossieropvolgingssysteem heeft en/of een laag dossiervolume te verwerken heeft.

        Na onderzoek is gebleken dat de meeste IT-integratoren de technische connectie niet kunnen realiseren vóór de go-live datum en dat de meeste steden en gemeenten lage volumes aan dossiers behandelen, voor zoverre dit de scope betreft. Bijgevolg gaat men ervan uit dat alle lokale besturen zullen aansluiten door middel van een user interface, althans in de opstartfase. Hiervoor worden verschillende onboardingssessies voor alle betrokken verbalisanten voorzien.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het protocol tussen het Agentschap Justitie en Handhaving en het lokaal bestuur Schilde in het kader van de toegang tot het Vlaams Handhavingsplatform en keurt het protocol goed.

Artikel 2. Het protocol wordt na goedkeuring door de gemeenteraad digitaal getekend door de burgemeester en algemeen directeur en verzonden aan het Agentschap Justitie en Handhaving.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Handhaving - Vlaams Handhavingsplatform - addendum

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 14 december 2020 beslist de gemeenteraad om een intergemeentelijke samenwerking aan te gaan met IGEAN voor de ondersteuning van handhaving ruimtelijke ordening.

        Het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving (KVH) en het daarbij horende Vlaams handhavingsplatform met het oog op digitalisering van handhaving van de Vlaamse regelgeving, de beveiligde bewaring van handhavingsinformatie, het uitwisselen ervan tussen bevoegde overheden en een uniforme digitale toegang van burgers en ondernemingen tot hun bestuurlijk sanctiedossier.

 

Feiten en context

        Het Vlaams Handhavingsplatform heeft tot doel om alle informatie rond handhaving op een gecentraliseerde, uniforme, real-time en beveiligde manier ter beschikking te stellen aan alle betrokken autoriteiten en instanties.

        Het lokaal bestuur Schilde doet in het kader van handhaving ruimtelijke ordening beroep op IGEAN voor de opmaak van proces-verbaal en/of verslagen van vaststelling.

        Naast de ondertekening van het protocol Vlaams Handhavingsplatform moet het lokaal bestuur Schilde naast het protocol ook nog een annex aan het protocol tekenen.

        Op 25 maart 2024 zullen alle proces-verbaal en verslagen van vaststelling in het kader van de VCRO en DABM moeten opgeladen worden in het Vlaams Handhavingsplatform.

 

Juridische gronden

        Kaderdecreet Vlaamse Handhaving - 14/07/2023 - Artikel 4 § 5
Het opnemen van proces-verbaal en verslag van vaststelling op het Vlaams Handhavingsplatform door lokale besturen.

        VCRO (Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)

        DABM (Decreet Algemene Bepalingen Milieu)

        Decreet lokaal bestuur - artikel 40 en artikel 41, eerste lid
Op grond van haar volheid van bevoegdheid zal het in eerste instantie toekomen aan de gemeenteraad om te beslissen over de goedkeuring van dit protocol.

 

Argumentatie

        Bestuurlijke handhaving wordt in de toekomst belangrijker.

        Het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving regelt alle handhavingsregels die binnen de bevoegdheid van de Vlaanderen vallen, zowel met betrekking tot de gerechtelijke als bestuurlijke handhaving. Dit kaderdecreet biedt een aantal voordelen voor alle actoren.

        De verplichting om in te stappen in het kaderdecreet en aan de aansluiting op het Vlaams Handhavingsplatform staan grotendeels los van elkaar.

        Het Kaderdecreet voorziet een Vlaams Handhavingsplatform, dat gebouwd is in samenwerking met het Agentschap Digitaal Vlaanderen

        De bepalingen rond digitalisering, en dus de instap op het platform, zijn verplicht van toepassing op alle Vlaamse regelgeving op de datum van inwerkingtreding die per decreet bepaald wordt via een besluit van de Vlaamse Regering.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het addendum bij het protocol tussen het Agentschap Justitie en Handhaving en het lokaal bestuur Schilde in het kader van de toegang tot het Vlaams Handhavingsplatform en keurt het addendum goed.

Artikel 2. Het addendum wordt na goedkeuring door de gemeenteraad digitaal getekend door de burgemeester en algemeen directeur en verzonden aan het Agentschap Justitie en Handhaving en aan IGEAN.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Vastgoedinformatieplatform

 

 

Voorgeschiedenis

        23 januari 2023 - de gemeenteraad keurt het retributiereglement op administratieve prestaties goed

        7 februari 2023 -  de gemeente sluit zich aan op het Vastgoedinformatieplatform

 

Feiten en context

        De gemeente levert diverse administratieve stukken af aan de burgers, en zorgt tevens voor de nodige administratieve opzoekingen en vastgoedinformatie. De aanmaak en aflevering van dergelijke administratieve stukken en informatie veroorzaken kosten voor het lokaal bestuur en het past derhalve dat de gebruiker deze kosten vergoedt.

        In bepaalde gevallen is het aangewezen om een gematigd tarief te voorzien of een vrijstelling van onderhavige retributie te verlenen, omwille van maatschappelijke of sociale redenen.

        Het Vlaams Datanutsbedrijf met merknaam Athumi treedt op als verwerker, en het lokaal bestuur als verwerkingsverantwoordelijke, in het kader van de facturatie en het innen van de gemeentelijke retributies.

        Vanaf 1 februari 2024 dienen alle aanvragen voor vastgoedinformatie te worden aangevraagd via het vastgoedinformatieplatform.

 

Juridische gronden

        Artikelen 41, 162, 170, §4 en 173 van de Grondwet

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en meer specifiek de artikelen 40, §3, 41, 177, 279, 286-288 en 326 en volgende

        Artikel II.29, lid 2 van het bestuursdecreet van 7 december 2018

        Omzendbrief Koninklijk Besluit ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

        Artikel 28, derde lid van de GDPR
De verwerking van persoonsgegevens door een verwerker wordt geregeld in een overeenkomst of andere rechtshandeling krachtens het Unierecht of het lidstatelijk recht die de verwerker ten aanzien van de verwerkingsverantwoordelijke bindt, en waarin het onderwerp en de duur van de verwerking, de aard en het doel van de verwerking, het soort persoonsgegevens en de categorieën van betrokkenen, en de rechten en verplichtingen van de verwerkingsverantwoordelijke worden omschreven.

        Artikel 21, eerste lid, van het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform

 

Argumentatie

        Op 3 oktober 2022 ging het Vastgoedinformatieplatform van start voor notarissen en vastgoedmakelaars in de eerste aangesloten gemeenten. Tot 2024 konden steeds meer steden en gemeenten aanvragen behandelen via het nieuwe systeem. Op 1 januari 2024 konden diverse aanvragers dossiers vastgoedinformatie opvragen in alle Vlaamse steden en gemeenten.

        Het Vastgoedinformatieplatform is een initiatief van de gemeenten, in samenwerking met VVSG, de vastgoedsector (CIB en Fednot) en de Vlaamse Regering. Digitaal Vlaanderen staat in voor de ontwikkeling van het platform en het operationeel beheer.

        De afspraken rond en de modaliteiten van de werkingen die het lokaal bestuur Schilde en Athumi uitvoeren als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken, respectievelijk als verwerkingsverantwoordelijke en verwerker, zijn geregeld in de toetredingsovereenkomst.

        De aanvragers wensen informatie over onroerende goederen van verschillende overheidsinstanties, waaronder gemeenten, centraal en gebundeld.

        Het lokaal bestuur vindt het belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed.

        De gemeenten zijn op zoek naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen.

        Het Vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen, en uit te wisselen tussen aanleverende entiteiten en aanvragers.

        Het Vastgoedinformatieplatform wordt beheerd door het Vlaams Datanutsbedrijf (ook “Athumi” genoemd) zoals geregeld in het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform.

        De gemeente kan via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers aangevraagde vastgoedinformatie verzamelen in een product en dit product met vastgoedinformatie ontsluiten.

        Het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoedinformatie en het samenvoegen van deze vastgoedinformatie in een product, op verzoek van aanvragers voor de gemeente brengt een administratieve last en bijhorende kost met zich.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de toetredingsovereenkomst goed.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Voorlopige aanduiding WORG

 

 

Voorgeschiedenis

        14 januari 2014 - de Vlaamse Regering nam een beslissing over de vervolgstappen (vervolgtraject en beleidsopties) voor het signaalgebied 'De Zetten'

        31 maart 2017 - de Vlaamse Regering nam een beslissing over de vervolgstappen (vervolgtraject en beleidsopties) voor de signaalgebieden 'Schildestrand' en 'Kotsbos'.

        12 maart 2018 - de coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid gaf goedkeuring aan het ontwerp voor de voorlopige aanduiding van 127 watergevoelige openruimtegebieden

        24 mei 2018 - de coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid bezorgt een ontwerp afbakening aan het college van burgemeester en schepenen

        25 juni 2018 - het college van burgemeester en schepenen beslist om het voorstel van afbakening gunstig te adviseren, mits opmerkingen.

        15 december 2023 -  de Vlaamse Regering - voorlopige aanduiding van 44 watergevoelige gebieden in de Provincie Antwerpen.

 

Feiten en context

        Op 27 december 2024 vraagt de coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) aan de gemeenteraad en de GECORO over de voorlopige aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden 'Kotsbos', 'Schildestrand' en 'Zetten Zwanebeek'.

        Op 5 januari 2024 ontvangt de gemeente een schrijven van het CIW betreffende het openbaar onderzoek aanduiding watergevoelig openruimtegebied. De gemeente is eigenaar van meerdere percelen (kadastraal gekend als 471A5, 471A10, 471Z11 en 471E12) binnen de voorlopige afbakening van het watergevoelig openruimtegebied 'Schildestrand'.

 

Juridische gronden

Artikel 5.6.8 en 5.6.9 van de VCRO
Regelt de procedure om watergevoelige openruimtegebieden (WORG) aan te duiden.

 

Inspraak en advies

De Vlaamse Regering organiseert een openbaar onderzoek van 9 januari 2024 tot 8 maart 2024. Alle eigenaars van percelen binnen deze gebieden werden door de Vlaamse regering via brief op de hoogte gebracht van het openbaar onderzoek over de voorlopige aanduiding.

 

Argumentatie

        Het gebied 'Kotsbos' is volledig onbebouwd en bestaat uit een door bomen ontsloten grasland. Het ligt volgens het gewestplan in woonparkgebied. Het gebied heeft een oppervlakte van 1,5ha.

        Het gebied 'Schildestrand' is onbebouwd en bestaat voornamelijk uit bos en enkele grote grasvelden. Het ligt volgens het gewestplan in woonparkgebied en gebied voor verblijfsrecreatie. Het gebied heeft een oppervlakte van 7,2ha.

        Het gebied 'Zetten Zwanebeek' is onbebouwd en bestaat volledig uit bos. Het ligt volgens het gewestplan in woonparkgebied. Slechts 17,5ha van de 31,5ha is opgenomen in de WORG.

        Het verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek kan leiden tot grotere overstromingsrisico's op andere plaatsen.

        Een aanduiding als watergevoelig openruimtegebied heeft als gevolg dat de huidige bestemming van het gebied (woongebied, industriegebied,...) niet meer gerealiseerd kan worden. In deze gebieden kunnen dus geen vergunningen meer verleend worden voor bijvoorbeeld nieuwe woningen of bedrijven.

        In de plaats krijgt het gebied de bestemming van de bij decreet vastgelegde stedenbouwkundige voorschriften voor watergevoelig openruimtegebied.

        Binnen watergevoelige openruimtegebieden zijn waterbeheer, natuurbehoud, bosbouw, landschapszorg, landbouw en recreatie mogelijke functies. Kleinschalige infrastructuur voor recreatie of in functie van de openruimtefunctie blijft mogelijk.

        Bestaande constructies binnen een watergevoelig openruimtegebied kunnen behouden blijven, maar hierop worden de zonevreemde basisrechten van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van toepassing.  

        Binnen watergevoelige openruimtegebieden gelden geen beperkingen op landbouwgebruik. De gebieden bieden ook kansen voor groenblauwe dooradering of bebossing. 

        Eigenaars van gronden die gelegen zijn binnen een definitief aangeduid watergevoelig openruimtegebied komen in aanmerking voor een eigenaarsvergoeding. De voorwaarden en modaliteiten van de eigenaarsvergoeding zijn dezelfde als de planschadevergoeding. De eigenaarsvergoeding wordt bepaald op basis van een schaderapport van de landcommissies.

        De voorlopige aanduidingen zijn niet in strijd met het Gemeentelijk Structuurplan (GRS)

        Van rechtswege vervallen alle onbebouwde delen van niet-vervallen verkaveling alsook principiële akkoorden die liggen binnen het watergevoelig openruimte gebied.

        Op basis van het vergunningenregister zijn er twee verkavelingsdossiers gelegen binnen de voorlopige aanduiding van watergevoelig openruimtegebied 'Schildestrand':

        11039_1991_8 werd ingetrokken door de aanvrager;

        11039_1993_1 is een niet-vervallen verkaveling.

        Er zijn geen principiële akkoorden.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad geeft een gunstig advies over de voorlopige aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden 'Schildestrand', 'Kotsbos' en 'Zetten Zwanebeek'.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist om de actuele toestand van de niet-vervallen verkavelingen over te maken aan de Vlaamse Regering. Namelijk:

        11039_1991_8 werd ingetrokken door de aanvrager;

        11039_1993_1 betreft een niet-vervallen verkaveling.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

AV - Schoolomgeving Sint-Ludgardis

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 20 september 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om een proefopstelling te doen conform de voorstellen van de openluchtschool Sint-Ludgardis.

        Op 28 maart 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om de verkeerssituatie aan te passen omwille van het invoeren van een proefopstelling met nieuwe circulatie en het invoeren van fietsstraten in de schoolomgeving Sint-Ludgardis.

        Op 28 maart 2023 werd er een brief bezorgd aan de school Sint-Ludgardis om de ouders op de hoogte te brengen. Ook de bewoners van volgende straten werden op de hoogte gebracht van de nieuwe circulatie:

        Anemonenlaan

        Begonialaan

        Camelialaan

        De Liebaart

        De Zevenster

        Gouwberg

        Heidedreef

        Kortvoortbaan

        Kluisdreef

        Lijsterbeslaan

        Pater Nuyenslaan

        Rozenlaan

        Seringenlaan

        Op 13 juni 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om de ouders van de schoolgaande kinderen van Sint-Ludgardis en de bewoners van de wijk te bevragen over de proefopstelling van de schoolomgeving.

        Op 30 augustus 2022 werden de buurtbewoners van de schoolomgeving Sint-Ludgardis bevraagd naar aanleiding van de proefopstelling. De ingrepen gingen in vanaf 1 september 2022 tot en met 31 december 2022.

        Op 13 januari 2023 evalueerde de verkeerscel de proefopstelling in de schoolomgeving Sint-Ludgardis samen met de school Sint-Ludgardis, de wijkagent en de vertegenwoordiger van de naaste buurtbewoners.

        Op 23 januari 2023 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het verslag van de evaluatie van de bijgestuurde proefopstelling in de omgeving van openluchtschool Sint-Ludgardis en besliste om aanpassingen te doen aan de proefopstelling. Deze wijzigingen gingen in na de krokusvakantie (eind februari 2023) en werden op het einde van het schooljaar 2022/2023 geëvalueerd. De buurtbewoners werden schriftelijk ingelicht van deze wijzigingen.

        Op 25 januari 2023 werd er een brief verstuurd naar de omwonenden van openluchtschool Sint-Ludgardis.

        Op 18 juni 2023 werden er geen opmerkingen ontvangen naar aanleiding van de brief van 25 januari 2023.

        Op 5 juli 2023 evalueerde de vekeerscel samen met school Sint-Ludgardis de proefopstelling van Sint-Ludgardis.

        Op 7 augustus 2023 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de eindevaluatie van de verkeerssituatie van de schoolomgeving Sint Ludgardis en besliste dat de bevraging van de buurt niet herhaald moet worden.

        Op 29 januari 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om de aanvullende verordening voor het bestendigen van de situatie in de schoolomgeving van Sint-Ludgardis voor te leggen aan de gemeenteraad van 19 februari 2024.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.
Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de
bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de
reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid.

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel II over de plaatsing van verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

        De Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

        Decreet van de Vlaamse regering van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

        De verkeerssituatie moet aangepast worden omwille van het bestendigen van de verkeerssituatie van de schoolomgeving van Sint-Ludgardis en het opheffen van de proefopstelling in de schoolomgeving Sint-Ludgardis.

        De tijdelijke politieverordeningen naar aanleiding van de proefopstelling moeten worden ingetrokken.

        De verandering draagt bij aan de prioritaire doelstelling "Veilige schoolomgevingen".

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de tijdelijke verordeningen inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van (bijsturing van) de proefopstelling Sint-Ludgardis van 20 september 2021, 29 augustus 2022 en 13 februari 2023 op te heffen.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist om volgende verkeersmaatregelen te bestendigen:

        De Seringenlaan vanaf het kruispunt met de Rozenlaan tot aan het kruispunt met Gouwberg wordt een fietszone. Deze maatregel wordt aangeduid met de verkeersborden F111 en F113.

        De Heidedreef vanaf de Pater Nuyenslaan tot aan het rijbaankussen ter hoogte van huisnummer 56 wordt een fietszone. Deze maatregel wordt aangeduid met de verkeersborden F111 en F113.

        De Lijsterbeslaan wordt een fietszone. Deze maatregel wordt aangeduid met de verkeersborden F111 en F113.

        De Heidedreef tussen de Lijsterbeslaan en de Seringenlaan wordt een schoolstraat. Deze maatregel wordt aangeduid met C3 voorzien van een onderbord met daarop de vermelding 'schoolstraat'. Op volgende momenten is dit gedeelte niet toegankijk voor gemotoriseerd verkeer:

        van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 8.30 uur, op schooldagen;

        op maandag, dinsdag en donderdag van 15.30 uur tot 16.00 uur, op schooldagen;

        op woensdag van 11.50 uur tot 12.20 uur, op schooldagen;

        op vrijdag van 14.45 uur tot 15.15 uur op schooldagen.

        In de Heidedreef tussen de Lijsterbeslaan en de Seringenlaan wordt achteruit inparkeren verplicht. Deze maatregel wordt aangeduid met een verkeersbord E9a met onderbord Xa en onderbord "achteruit inparkeren verplicht".

        Aan de Seringenlaan op de hoek met de Heidedreef worden er zowel rechts als links 'kiss and ride'-zones ingevoerd met een lengte tot maximaal drie auto's. Deze wordt aangeduid met een verkeersbord E1 met een onderbord Xa, een onderbord "Kusje en weg van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 16.00 uur" en een onderbord met een informatieve afbeelding.

        Aan de Lijsterbeslaan aan de linkerzijde vanaf het kruispunt met de Heidedreef richting de Gouwberg wordt er een 'kiss and ride'-zone ingevoerd met een lengte tot maximaal drie auto's. Deze wordt aangeduid met een verkeersbord E1 met een onderbord Xa, een onderbord "Kusje en weg van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 16.00 uur" en een onderbord met een informatieve afbeelding.

        In de Heidedreef vanaf de Lijsterbeslaan tot met de Pater Nuyenslaan aan de rechterzijde wanneer je richting de Pater Nuyenslaan rijdt geldt een parkeerverbod op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8 uur tot 9 uur en vanaf 14.30 uur tot 16 uur en op woensdag van 8 uur tot 9 uur en van 11.30 uur tot 12.30 uur. Deze maatregel geldt niet tijdens de schoolvakanties. Deze maatregel wordt aangeduid met een verkeersbord E3 met onderbord Xd en onderbord "MA-DI-DO-VR van 8u tot 9u en van 14.30 u tot 16u WOE van 8u tot 9u en van 11u30 tot 12u30 UITGEZ.SCHOOLVAKANTIES"

        De Lijsterbeslaan vanaf de Gouwberg richting de Heidedreef wordt enkelrichting voor gemotoriseerd verkeer. Deze verkeersmaatregel wordt aangeduid met het verkeersbord F19 met een onderbord M18 en het verkeersbord C2 met onderbord M18.

        De Seringenlaan wordt enkelrichting voor gemotoriseerd verkeer in de richting van de Rozenlaan vanaf het kruispunt met de Heidedreef tot aan het kruispunt met de Rozenlaan. Vanuit de Rozenlaan kan je de Seringenlaan niet volgen richting de Heidedreef. Deze verkeersmaatregel wordt aangeduid met het verkeersbord F19 met een onderbord M18 en met het verkeersbord C2 met onderbord M18.

        De Seringenlaan vanaf het kruispunt met de Heidedreef wordt enkelrichting voor gemotoriseerd verkeer richting de Gouwberg. Vanuit de Gouwberg mag je de Seringenlaan niet indraaien richting de Heidedreef. Deze verkeersmaatregel wordt aangeduid met het verkeersbord F19 met een onderbord M18 en het verkeersbord C2 met onderbord M18.

        De Heidedreef wordt enkelrichting voor gemotoriseerd verkeer vanaf het kruispunt met de Lijsterbeslaan in richting van de Pater Nuyenslaan. Vanuit de Pater Nuyenslaan kan je de Heidedreef niet indraaien. Deze verkeersmaatregel wordt aangeduid met het verkeersbord F19 met een onderbord M18 en het verkeersbord C2 met onderbord M18.

        De Heidedreef tussen het kruispunt met de Lijsterbeslaan en de Seringenlaan wordt enkelrichting voor gemotoriseerd verkeer, dit richting de Seringenlaan. Vanuit de Seringenlaan kan je de Heidedreef niet indraaien. Deze verkeersmaatregel wordt aangeduid met het verkeersbord F19 met een onderbord M18 en het verkeersbord C2 met onderbord M18.

        De Heidedreef vanaf het kruispunt met de Kluisdreef en tot aan het kruispunt met de Seringenlaan wordt enkelrichting voor gemotoriseerd verkeer, dit richting de Seringenlaan. Deze verkeersmaatregel wordt aangeduid met het verkeersbord F19 met een onderbord M18 en het verkeersbord C2 met onderbord M18.

Artikel 3. Het afschrift van het huidig besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website en overgemaakt aan het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

AV - Tonnage - Schildestrand

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 11 december 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om een tonnagebeperking 3,5 ton uitgezonderd laden en lossen en diensten in te voeren in Schildestrand.

        Op 11 december 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om een aanvullende politieverordening op te maken in het kader van de invoering van een tonnagebeperking 3,5 ton in Schildestrand.

        Op 29 januari 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om de aanvullende verordening voor het invoeren van een tonnagebeperking 3,5 ton voor te leggen aan de gemeenteraad van 19 februari 2024.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid.

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel II over de plaatsing van verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

        De Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

        Decreet van de Vlaamse regering van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

Om de doorgang te vrijwaren in Schildestrand en beschadigingen aan het wegdek en de bermen die deel uitmaken van het openbaar domein te voorkomen, is een tonnagebeperking aangewezen. De verkeerssituatie moet aangepast worden omwille van het invoeren van een tonnagebeperking vanaf 3,5 ton in Schildestrand.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om een tonnagebeperking in te voeren in Schildestrand vanaf 3,5 ton uitgezonderd laden en lossen en uitgezonderd diensten.

Artikel 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht door verkeersbord C21 met onderbord "uitgezonderd laden en lossen" en onderbord "uitgezonderd diensten".

Artikel 3. Het afschrift van het huidig besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website en overgemaakt aan het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Parking Lindenpark - ontwerp

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 29 augustus 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om de samenwerkingsovereenkomst voor de bouw van de publieke parking voor te bereiden.

        Op 7 september 2023 besliste de raad van bestuur van de bv, “De Voorkempen - H.E.” (vroeger SHM De Voorkempen) om akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst Lindenpark Schilde.

        Het college van burgemeester en schepenen neemt in de vergadering van 23 oktober 2023 kennis van de samenwerkingsovereenkomst met de Voorkempen en besliste deze over te maken ter beslissing aan de gemeenteraad van 20 november 2023.

        De gemeenteraad keurde in de vergadering van 20 november 2023 de samenwerkingsovereenkomst met De Voorkempen goed.

        Op 27 december 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen de gunning van het luik 'ontwerp Publieke Parking'  aan "architektenburo Jef Van Oevelen bv" goed.

 

Feiten en context

        Er werd een ontwerp opgemaakt voor de publieke parking op de Lindensite.

        De plantenlijst en de specifieke inplanting van de verschillende plantensoorten zal verder op punt worden gesteld bij de opmaak van het bestek voor de werken.

 

Juridische gronden

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen

        Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

        Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Inspraak en advies

        Het ontwerp is afgestemd op het toekomstige bouwproject van De Voorkempen op de naastgelegen site.

        Voor de aanleg van de parking moet een omgevingsvergunning aangevraagd worden. In het kader van de procedure van de omgevingsvergunning zal voor dit project een openbaar onderzoek moeten gebeuren. De input en adviezen uit de procedure voor de omgevingsvergunning kunnen, indien relevant, vervolgens worden verwerkt in het definitieve ontwerp en in het bestek voor de werken.

 

Argumentatie

        Op de huidige parking aan de Lindensite kunnen maximaal een 30-tal auto's parkeren.

        Het ontwerp voorziet een uitbreiding tot 89 parkeerplaatsen.

        Het ontwerp is gebaseerd op volgende ontwerpprincipes:

        Maximalisatie van regenwaterinfiltratie: in het natuurplan werd het “groen tenzij”-principe ingeschreven. Dit betekent enkel verharding waar dit noodzakelijk is. Al de rest moet een groen/blauwe invulling krijgen.

        Het maximaliseren van het aantal parkeerplaatsen omdat de nieuwe parking een belangrijke rol zal vervullen als centrumparking en deels zal moeten compenseren voor de parkeerplaatsen die noodgedwongen zullen verdwijnen bij de heraanleg van de Turnhoutsebaan.

        Het ontwerp van de parking houdt rekening met de toegankelijkheid:

        bijzonder aandachtspunten zijn de looplijnen naar het handelskerngebied. Deze dienen toegankelijk te zijn voor mensen met een verminderde mobiliteit maar ook voor bijvoorbeeld mensen met kinderwagens;

        voldoende parkeerplaatsen met een verhoogde toegankelijkheid, overeenkomstig de geldende norm.

        De parking wordt ingericht met het oog op de toekomst door elektrische laadpalen en bijhorende parkeerplaatsen te voorzien. Er wordt ook een wachtleiding (met voldoende grote diameter) voorzien om op termijn ¼ van de parkeerplaatsen vlot te kunnen voorzien van een laadpaal.

        In overleg met De Voorkempen is beslist om een ruime publieke fietsenstalling te voorzien binnen de projectzone van De Voorkempen.

        Voor de parking Lindensite bedraagt het maximale budget 555.433 euro (exclusief BTW). Dit bedrag houdt rekening met de maximale subsidie (70%) die is toegekend door het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

        De raming die is gevoegd bij het ontwerp bedraagt 402.685 euro (exclusief btw - prijzenpeil januari 2024) en valt dus binnen het vooropgestelde maximale budget.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001365

Actie

AC000001

Algemene rekening

2200000007

Beleidsveld

0200

Bedrag

Visum financieel directeur

raming ontwerp: 402.685 euro (exclusief btw- prijspeil januari 2024)

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het ontwerp voor de publieke parking op de Lindensite goed.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Restauratie buitenschil Orangerie - MJOP 2022

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 21 juni 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om de opdracht 'Aanstellen ontwerper voor opmaak en begeleiding bestek voor werken die voortvloeien uit het meerjarenonderhoudsplan voor 2022' te gunnen aan de firma Freestone NV.

        Op 31 januari 2022 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de stand van zaken van de meerjarenonderhoudsplanning - Masterplan gemeentelijke gebouwen.

        Op 29 januari 2024 nam het college van burgemeester schepenen kennis van de stand van zaken van het meerjarenonderhoudsplan 2021-2022-2023.

 

Feiten en context

        Tijdens een storm werd een deel van de oranjerie beschadigd doordat een boom op de muur en het dak is gevallen.

        De oranjerie valt binnen de beheerswerken 'Schildehof'.

        Samen met de ontwerper, Freestone NV werd het bestek opgemaakt voor de renovatie van de oranjerie.

 

Juridische gronden

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

     Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

     Bestuursdecreet van 7 december 2018

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

     Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

     Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag exclusief btw overschrijdt de drempel van 750.000,00 euro niet)

     Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

     Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

Inspraak en Advies

Erfgoed Vlaanderen - vooradvies

Regionaal Landschap De Voorkempen - vooradvies

 

Argumentatie

        In het kader van de opdracht “Restauratie buitenschil Orangerie - MJOP 2022” werd een bestek met nummer 2023-041 opgesteld.

        De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 469.616,22 euro exclusief btw of 568.235,63 euro inclusief 21% btw.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001844

Actie

AC000056

Algemene rekening

2610000000

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

469.616,22 euro exclusief btw of 568.235,63 euro inclusief 21% btw

Bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het bestek met nummer 2023-041 en de raming voor de opdracht “Restauratie buitenschil Orangerie - MJOP 2022”, opgesteld door Freestone NV, De Hene 10 te Wemmel goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 469.616,22 euro exclusief btw of 568.235,63 euro inclusief 21% btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 2610000000/0/0050 (actie/raming AC000056/MJP001844).

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Onderhoud van bloembakken, hagen, plantsoenen e.d.

 

 

Feiten en context

Jaarlijks wederkerend bestek voor onderhoud van allerhande groenvoorzieningen.

 

Juridische gronden

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

     Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

     Bestuursdecreet van 7 december 2018

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

     Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

     Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 15 (toegang voorbehouden aan sociale werkplaatsen en ondernemers die de sociale en professionele integratie van kansarmen of personen met een handicap tot doel hebben) en artikel 36, en meer bepaald  artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat en artikel 43

     Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

     Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Argumentatie

        In het kader van de opdracht “Onderhoud van bloembakken, hagen, plantsoenen, speelpleinen en groenvoorziening ” werd een bestek met nummer 2024-010/TDU opgesteld.

        De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 193.099,69 euro exclusief btw of 233.650,62 euro inclusief 21% btw.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

        Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat Gemeente Schilde de procedure zal voeren en in naam van OCMW Schilde bij de gunning van de opdracht zal optreden.

        Gezamenlijk aankopen kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging.

 

Financiële gevolgen

MJP

000460

Actie

000144

Algemene rekening

6139999900

Beleidsveld

0680

Bedrag

Visum financieel directeur

233.650,62

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het bestek met nummer 2024-010/TDU en de raming voor de opdracht “Onderhoud van bloembakken, hagen, plantsoenen, speelpleinen en groenvoorziening” goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 193.099,69 euro exclusief btw of 233.650,62 euro inclusief 21% btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3. In toepassing van artikel 15 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, is de opdracht voorbehouden aan sociale werkplaatsen en ondernemers die de sociale en professionele integratie van kansarmen of personen met een handicap tot doel hebben.

Artikel 4. Gemeente Schilde wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van OCMW Schilde bij de gunning van de opdracht op te treden.

Artikel 5. In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.

Artikel 6. Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de deelnemende besturen.

Artikel 7. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Schildestrand - gebruiksovereenkomst bootjes

 

 

Voorgeschiedenis

        23 mei 2022 - het college van burgemeester en schepenen beslist onder meer om een aantal quick-wins uit te voeren op eigen gronden, waaronder het gebruik van de vijver voor een recreatieve activiteit

        22 januari 2024 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de gebruiksovereenkomst en beslist deze voor te leggen aan de gemeenteraad. De jaarkalender met start in april 2024 werd goedgekeurd

        5 februari 2024 - het college van burgemeester en schepenen beslist om de jaarkalender goed te keuren, de overeenkomst te agenderen op de gemeenteraad van 19 februari 2024 en om een evaluatiemoment te organiseren met de bewoners van schildestrand in oktober 2024

 

Feiten en context

        Het koninklijk Model Yacht Club Antwerpen heeft een omgevingsvergunning ingediend en bekomen voor het aanleggen van een steiger en een opslagplaats. Deze vereniging brengt mensen bijeen om telegeleide bootjes te laten varen. De kost voor de aanleg en het onderhoud is voor de aanvrager.

        Wedstrijden en evenementen met telegeleide bootjes vinden plaats op zondagen. Hiervoor hebben ze een jaarkalender die vanaf april 2024 van start kan gaan in Schilde.

 

Juridische gronden

        Artikel 41 11° van het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en
schepenen worden toevertrouwd: de daden van beschikking over onroerende goederen,
behalve die, vermeld in artikel 56 §3 8°, b.

        Artikel 56 §3 8°, b van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beschikking
over verhuring van meer dan negen jaar, behalve het vaststellen van de
contractvoorwaarden, waarvoor de gemeenteraad bevoegd blijft.
 

Argumentatie

        Om effectief over te kunnen gaan tot het gebruik van de waterplas in eigendom van de gemeente is het noodzakelijk om afspraken te maken en het in een gebruiksovereenkomst vast te leggen.

        De steiger is enkel in exclusief gebruik van KMYCA tijdens de wedstrijdmomenten op zondagen en de data vermeld in de activiteitenkalender.

        De jaarkalender dient jaarlijks ter goedkeuring voorgelegd te worden aan het college van burgemeester en schepenen. De jaarkalender met start in april 2024 werd goedgekeurd.

        De gemeente blijft openstaan voor andere voorstellen die verenigbaar zijn met de bestemming van deze zone en deze activiteit.

        Het college van burgemeester en schepenen wenst een evaluatiemoment in te plannen met de bewoners in oktober 2024.

 

BESLUIT

Stemming:  17 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Franky Cools

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Marleen Struyf en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de gebruiksovereenkomst goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Lodewijk de Vochtplein - Intentieovereenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 4 maart 2021 adviseerde het managementteam positief over de startnota "Lodewijk de Vochtplein opwaarderen als een publieke ruimte".

        Op 15 maart 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen de startnota "Het Lodewijk de Vochtplein van de toekomst" goed te keuren. Het college van burgemeester en schepenen formuleert volgende opmerkingen:

        inwoners voor participatie vanuit een zo breed mogelijke invalshoek betrekken;

        quid geen middelen voor de uitvoering van het project;

        gesprekken aan te gaan met de kerkfabriek in verband met de pastorij.

        Op 6 april 2021 werd er aan de raadscommissie input gevraagd over de startnota, er werden geen opmerkingen geformuleerd.

        Op 20 februari 2023 neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van het ontwerpvoorstel Lodewijk de Vochtplein en beslist:

        deze goed te keuren en het ontwerpvoorstel terug te koppelen aan de inwoners via infopanelen op het plein en alle gemeentelijke informatiekanalen in overleg met de communicatiedienst;

        om overleg in te plannen met de stakeholders: kerkraad, frituur Passe-Vite, De Wingerd, de vereniging van handelaars en het marktcomité.

        Op 31 juli 2023 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de terugkoppeling van het visieplan en besliste om:

        het visieplan voor te leggen aan de gemeenteraad wanneer de handelaarsvereniging akkoord gaat met de nieuwe parkeerbalans;

        de vragen van de Kerkraad verder op te nemen.

        Op 29 januari 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om de intentieverklaring goed te keuren en voor te leggen aan de gemeenteraad van 19 februari 2024.

 

Feiten en context

        Project "Lodewijk de Vochtplein opwaarderen als een publieke ruimte" is inhoudelijk voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 als prioritaire actie AC000000.

        Op 8 april 2021 vond een overleg plaats met de Kerkraad (vroeger kerkfabriek) en werden volgende vragen voorgelegd:

        wenst het gemeentebestuur de pastorij in erfpacht te nemen voor een nog af te spreken termijn voor een symbolische euro? En dit op voorwaarde dat het voormalig koetshuis op het terrein kan gerenoveerd worden en dienen als secretariaat;

        kan er een overeenkomst worden opgesteld voor het stuk achter de kerk dat nu als parking gebruikt wordt. Op 5 december 2018 heeft de Kerkraad een brief gestuurd waarbij ze melding maken dat het hun eigendom is en deze situatie willen regulariseren. De Kerkraad meent dat de gemeente het deel van de grond achter de kerk heeft ingenomen zonder toestemming en er een publieke parking heeft gecreëerd. Om de verjaring te stuiten heeft de Kerkraad een aangetekende brief gestuurd op 4 april 2019. De 30 jarige verjaring wordt door de Kerkraad betwist;

        er is geen registratie terug te vinden van de akte van 16 december 1987 voor de aankoop van lot 1 en lot 2 aan het dorpsplein in het hypotheekkantoor. Kan de gemeente dit voorleggen?

        Op 4 december 2023 vond een overleg plaats met de Kerkraad en Erfgoed Vlaanderen.
Het uitgangspunt van deze vergadering is een akkoord vormen over de visie van de inrichting van de parking zodat de kerkfabriek hun beheersplan kan afronden. In deze vergadering wordt het volgende besproken:

        de vraag om een intentieovereenkomst op te maken en goed te keuren over de herinrichting van de parking;

        de vraag van de kerkraad om in overleg te gaan bij heraanleg van de openbare parking en omgeving;

        de vraag om na heraanleg een overeenkomst op te maken over het gebruik van de parking;

        de vraag aan de gemeente om de pastorij van 's-Gravenwezel in erfpacht te nemen is niet meer van toepassing.

 

Juridische gronden

        Artikel 56 §1 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

        Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Inspraak en advies

Erfgoed Vlaanderen

 

Argumentatie

        De parking achter de kerk ligt in het dorpszicht St. Catharinakerk en omgeving.

        De kerkraad heeft een beheersplan nodig om aanspraak te kunnen maken op de subsidies.

        In het beheersplan moet de visie worden omschreven over de heraanleg van de omgeving van de kerk. Voor de opmaak ervan is het essentieel dat de toekomst van de parking mee omschreven wordt.

        Op een eerder overleg werd gezegd dat Erfgoed Vlaanderen geen parkeerplaatsen meer toestaat achter de kerk. Na overleg met erfgoed Vlaanderen blijkt het volgende:
Erfgoed Vlaanderen is niet tegen de heraanleg van een parking, gezien hier al lang geparkeerd wordt. Zij geven de voorkeur echter aan parkeren langs de zijde van het appartementsgebouw en de parkeerplaatsen aan de kant van de kerk weg te nemen, en een lage beplanting aan te leggen om het zicht op de kerk te maximaliseren.

        Er kwam ook de vraag om heraanleg van het groen rond de kerk tegelijkertijd te plannen en uit te voeren met de herinrichting van de parking om een gezamenlijke visie uit te kunnen werken voor groen en parkeren met respect voor de erfgoedwaarde.

        In de ontwerpen wordt er achter de kerk nog maar parkeren langs één kant ingetekend.

        Er kan gekozen worden om pas naar uitvoering te gaan op het moment dat er voldoende parkeerplaatsen bij gecreëerd worden in de omgeving.

        Een intentieverklaring ten aanzien van de toekomstvisie van de parking hoeft geen invloed te hebben over de discussie over het openbaar karakter ervan.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de intentieovereenkomst naar de kerkraad toe goed.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Weigering Omgeving Brasschaatsebaan 14 OMG2023/444

 

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige vergunning(en)

verbouwen - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 20 december 1957 - 1957/150

 

Feiten en context

        Op 3 augustus 2023 werd een dossier ingediend voor het afbreken van de constructies en het bouwen van een meergezinswoning met 5 appartementen, een handelsruimte en een ondergrondse parking.
Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 18 september 2023. De uiterste beslissingsdatum is 1 maart 2024.

        De aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden, waarbij de bevoegdheid bij de gemeenteraad ligt.

        De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak van de wegen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen.

 

Juridische gronden

        Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Inspraak en advies

        Er werden geen adviezen ontvangen met betrekking tot de zaak der gemeentewegen.

        Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 28 september 2023 tot 27 oktober 2023. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

Argumentatie

        Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

        De aanvraag voorziet het aanleggen van een voetpad en parkeerzone op openbaar domein (perceel Afd1, sectie D, nummer 164n6):

        het gedeelde van de parkeerplaatsen (in de voortuinstrook) zijn gelegen op openbaar domein. De parkeerplaatsen worden aangelegd in klinkers volgens standaardbestek 250;

        het voetpad wordt aangelegd in leistenen;

        de groenzone voor het gebouw (op openbaar domein) wordt onderhouden door de bouwheer.

        Een aanvraag dient de parkeernorm op eigen terrein te voorzien.

        Voor de realisatie van het project dient er bijkomende verharding op openbaar domein aangelegd te worden. Dit is in strijd met het gemeentelijke klimaatplan. Doelstelling 1.4 en 2.1 stelt "Natuurplan: Minstens 500 m² ontharding op openbare plaatsen: het gaat om netto ontharding door andere openbare plaatsen te verharden moet bijkomend onthard worden op andere plaatsen.". Door bijkomende verharding, voor een privaat initiatief, aan te leggen op openbaar domein, wordt er een bijkomende last gelegd bij de gemeente om op een andere plek te gaan ontharden.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad gaat niet akkoord met de inname van openbaar domein voor het aanleggen van 2 parkeerplaatsen (in de voortuinstrook) en een voetpad.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Omgeving - Puttenhoflaan 23 - OMG 2023/488

 

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige vergunning(en)

        verbouwing - weigering door college van burgemeester en schepenen - 23 mei 1969 - 1969/60

        garage met stapelplaatsen en serice-station - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 5 januari 1970 - 1970/01

Omgevingsvergunning(en) - stedenbouwkundige handelingen en/of exploitaties

        het slopen van de bestaande bebouwing, het bouwen van 2 gekoppelde ééngezinswoningen - weigering door college van burgemeester en schepenen - 7 augustus 2023 - OMG 2023/73

        het bouwen van 2 eengezinswoningen - weigering door college van burgemeester en schepenen - 4 april 2022 - OMG 2021/790

Omgevingsvergunning(en) - verkavelen gronden of bijstellen

het verkavelen in 1 loten - weigering door college van burgemeester en schepenen - 3 mei 2021 - OVK 2020/21

 

Feiten en context

        Op 29 augustus 2023 werd een dossier ingediend voor het slopen van de bestaande bebouwing en het bouwen van 2 gekoppelde ééngezinswoningen.
Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 26 september 2023. De uiterste beslissingsdatum is 9 maart 2024.

        Het perceel waarop de aanvraag betrekking heeft, loopt gedeeltelijk in de zone voor openbare wegenis.

        De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak van de wegen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen.

 

Juridische gronden

        Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Inspraak en advies

        Er werden geen adviezen ontvangen met betrekking tot de zaak der gemeentewegen.

        Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 6 oktober 2023 tot 4 november 2023. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
 

Argumentatie

        Het perceel is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg (BPA) Dorpskom Zuid deel 1, goedgekeurd op 25 februari 1959. Een deel van het perceel is gelegen in de zone van openbare wegenis.

        Het gedeelte van het perceel van circa 71,90m² dient kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente. Alle kosten verbonden aan de grondafstand, notariële akte inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager. De kosten verbonden aan de grondafstand, notariële akte inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat het gedeelte van het perceel van circa 71,90m² kosteloos moet worden overgedragen aan de gemeente.

Artikel 2. De kosten van de grondafstand, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Reglement aanmeldingsprocedure - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Op 30 oktober 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om te werken met het aanmeldingssysteem van AGODI vanaf schooljaar 2024-2025 voor basisschool de Wingerd.

 

Feiten en context

In de gemeente Schilde werken de scholen in het kader van flankerend onderwijs met een aanmeldingsprocedure, waarbij het verplicht is om een ombudsdienst inschrijvingen op te richten. De ombudsdienst staat in voor de eerstelijnsbehandelingen. Hierbij hoort ook een reglement dat handelt over de werking van de ombudsdienst. 

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, na wijzigingen

        Decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikels 37/6 tot en met 37/70

        Omzendbrief BaO/2022/02 van 28 juni 2022

 

Argumentatie

        Het oprichten van een ombudsdienst inschrijvingen is verplicht.

        Elke organisator die de inschrijvingen laat voorafgaan door een aanmeldingsprocedure, richt een ombudsdienst voor inschrijvingen in die instaat voor de eerstelijnsbehandeling van:

        klachten of vaststellingen over technische fouten of zuiver materiële vergissingen voor of na de definitieve toewijzing;

        vragen over een erkenning van een uitzonderlijke situatie;

        de evaluatie van de behandelde klachten en vaststellingen met het oog op eventuele bijsturing van de aanmeldingsprocedure.

        De werking van de ombudsdienst voor inschrijvingen wordt geregeld in een reglement van orde, opgesteld door de organisator van de aanmeldingsprocedure.

        Het reglement van orde bevat een bijlage waarin de nominatieve lijst van de leden van de ombudsdienst voor inschrijvingen is opgenomen. Wegens de mogelijke veranderende bezetting van de leden is het aangewezen om de functies te bepalen die in dit orgaan zetelen. De werkelijke invulling van de namen gebeurt door het college van burgemeester en schepenen.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het reglement ombudsdienst inschrijvingen in het kader van flankerend onderwijs goed. 

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert het college van burgemeester en schepenen om jaarlijks de ledenlijst van de ombudsdienst inschrijvingen te actualiseren.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Punt bijlagen/links reglement ombudsdienst aanmeldingen.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Subsidiereglement natuurgrassportterreinen

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 22 februari 2021 verleende de gemeenteraad goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van de opdracht ‘onderhoud sportvelden – contract over 3 jaar’.

        Op 26 april 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om de opdracht ‘onderhoud sportvelden - contract over 3 jaar’ te gunnen aan de firma met de enige regelmatige offerte (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde F. Kennes bvba, Ulicotenseweg 66A te 2328 Hoogstraten, tegen het nagerekende offertebedrag van 78.450,00 euro exclusief btw of 94.924,50 euro inclusief 21% btw.

        Op 22 januari 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om het jaarlijks groot onderhoud van de 7 gemeentelijke openlucht natuurgrassportvelden vanaf 2024 te laten uitvoeren door de hoofdgebruiker/beheerder van de sportvelden, om hiervoor een subsidie te voorzien en om het ontwerp van subsidiereglement 'regeneratie natuurgrassportterreinen' ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad in zitting van 19 februari 2024. 

 

Feiten en context

        De afgelopen drie jaren (2021-2022-2023) stond de firma F. Kennes uit Hoogstraten in opdracht van het lokaal bestuur in voor het jaarlijks groot onderhoud van volgende 7 gemeentelijke openlucht natuurgrassportterreinen:

        rugbyterrein A De Kaak (Wijnegemsteenweg);

        rugbyterrein B De Caters (Moerstraat);

        grasveld atletiekpiste De Caters (Moerstraat);

        voetbalterrein B Molenakker (Gillès De Pélichylei);

        voetbalterrein A Rozenhoek (Oelegemsteenweg);

        voetbalterrein B Rozenhoek (Oelegemsteenweg);

        voetbalterrein C Rozenhoek (Oelegemsteenweg).

        Het jaarlijks groot onderhoud omvat, al naargelang de specifieke situatie van een veld, volgende ingrepen:

        het nivelleren van het terrein;

        het doorzaaien met geschikt sportgazonmengsel;

        het bemesten;

        het maaien van het gras in de periode van de regeneratie;

        het diepverluchten en bezanden;

        het volledig omdoen en opnieuw inzaaien (enkel wanneer echt vereist);

        onkruidbestrijding.

        In sommige gevallen opteerden de clubs voor extra gezeefde grond, die ze op eigen kosten bijbestelden.

        De jaarlijkse kostprijs voor het lokaal bestuur voor het groot onderhoud van de 7 sportterreinen werd vooraf (2021) geraamd op 31.641,50 euro inclusief btw.

        De reële jaarlijkse kost voor het groot onderhoud voor het lokaal bestuur bedroeg respectievelijk 25.264,80 euro (2021), 31.641,50 euro (2022) en 30.346,80 euro (2023), wat overeenkomt met een gemiddelde van 29.084,37 euro per jaar.

        Het contract met de firma F. Kennes liep af in 2023.

        Elk van de 7 gemeentelijke natuurgrassportterreinen kent een hoofdgebruiker of sportclub die via een gebruiks- of concessieovereenkomst instaat voor het beheer van de infrastructuur waarvan het natuurgrasveld deel uitmaakt:

        KSK ’s-Gravenwezel-Schilde voor de natuurgrassportterreinen op Molenakker en Rozenhoek;

        Rugbyclub Diabolos voor de rugbyterreinen A (De Kaak) en B (De Caters);

        Schilde Atletiek Club (SAC) voor het grasveld van de atletiekpiste op De Caters.

        Hoewel het groot onderhoud in overleg met de betrokken clubs gebeurde, toonden deze laatsten zich niet altijd tevreden met het geleverde werk.

        De drie vermelde hoofdgebruikers/beheerders (KSK, Diabolos en SAC) zijn vragende partij om het jaarlijks groot onderhoud over te nemen mits vergoeding van de reële en aantoonbare kosten zodat ze het op eigen maat kunnen laten uitvoeren met inbreng van hun specifieke ervaring en expertise.

        Na bespreking in de schoot van de sportraad op 26 september (raad van bestuur) en 5 oktober 2023 (algemene vergadering) en op basis van overleg met de drie betrokken sportclubs op 6 december 2023 en op 11 en 25 januari 2024, werd bijgevoegd subsidiereglement ‘regeneratie natuurgrassportterreinen’ opgemaakt.

        Het subsidiereglement ‘regeneratie natuurgrassportterreinen’ vertrekt vanuit volgende principes:

        de hoofdgebruiker/beheerder staat in voor het jaarlijks groot onderhoud van zijn/haar openlucht natuurgrassportterrein(en);

        bepaling van de 7 terreinen en van de subsidiabele werken en goederen, met toepassing van het decretaal verbod op het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen;

        de hoofdgebruiker/beheerder kan voor het jaarlijks groot onderhoud een subsidie bekomen op basis van de reëel aantoonbare kosten en met een maximumbedrag per terrein of cluster van terreinen;

        het maximaal voorziene subsidiebedrag per jaar voor alle 7 terreinen samen (32.700 euro) komt overeen met de voorziene gemeentelijke jaarkost in de periode 2021-2023 (31.600 euro) maar met ABEX-indexatie;

        75% van het eventuele verschil tussen de reëel aantoonbare kost en het vastgestelde limietbedrag gaat als incentive naar de club en 25% naar de gemeente (win-win);

        het limietbedrag wordt jaarlijks geïndexeerd (ABEX);

        de clubs moeten de wet op de overheidsopdrachten volgen en bij minstens drie verschillende firma’s een prijsofferte vragen voor de uit te voeren werken;

        de procedure voorziet een korte administratieve en technische controle door het lokaal bestuur;

        uiterlijk na drie jaar wordt het subsidiereglement geëvalueerd.

        De principes werden juridisch afgetoetst met Rasschaert Advocaten. 

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

        Artikel 41, 23° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

        Artikel 56 §3, 1° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regel.

        Artikel 56 §3, 3° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financiële beheer, met behoud van de toepassing van de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Inspraak en advies

Positief advies vanwege de raad van bestuur van de sportraad op 18 januari 2024.

 

Argumentatie

        De hoofdgebruikers/beheerders van de 7 gemeentelijke natuurgrassportterreinen zijn ervan overtuigd dat ze de sportvelden kwalitatief beter kunnen laten onderhouden tegen dezelfde of mogelijk zelfs lagere (geïndexeerde) kostprijs.

        De gemeente streeft er naar om de natuurgrasvelden zo goed mogelijk te laten onderhouden binnen het wettelijke kader tegen een maatschappelijk verantwoorde kostprijs.

        Door het groot onderhoud van de natuurgrassportterreinen te laten uitvoeren door de hoofdgebruiker/beheerder, wordt het onderhoud maximaal op maat van de (hoofd)gebruiker afgestemd en kan deze zijn kennis en ervaring inbrengen.

        Door het maximale subsidiebedrag te limiteren op basis van de (geïndexeerde) kostprijs van de afgelopen drie jaren en door de mogelijkheid van een financiële incentive te voorzien, worden de clubs geresponsabiliseerd om kosten en baten goed af te wegen.

        De sportclubs die hoofdgebruiker/beheerder zijn van de gemeentelijke natuurgrassportterreinen hebben er alle belang bij de velden zo optimaal mogelijk te laten onderhouden tegen de economisch meest voordelige prijs.

        Het uitbesteden van het groot onderhoud aan de hoofdgebruiker/beheerder kan bijgevolg een win-win situatie creëren waarbij zowel de werking van de club als de werking van het lokaal bestuur voordelen genieten.

        Enkel door dit uit te proberen en te evalueren kunnen het lokaal bestuur en de clubs de daadwerkelijke voor- en nadelen leren kennen.

        Het subsidiereglement houdt rekening met de bepalingen van de wet op de overheidsopdrachten en het decretaal verbod op het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen op eigendommen van openbare besturen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP000035 Onderhoud sportvelden

Actie

AC000168

Algemene rekening

6139999900

Beleidsveld

0742

Bedrag

Er is voor 2024, 2025 en 2026 47.500 euro voorzien op MJP000035 voor het onderhoud van de sportvelden. Bij goedkeuring van het subsidiereglement door de gemeenteraad zal 32.700 euro (jaarlijks geïndexeerd volgens ABEX) worden verschoven van MJP000035 (61-rekening) naar een nieuw MJP-nummer voor subsidies (64-rekening) voor de jaren 2024, 2025 en 2026.

Visum financieel directeur

24/007 van datum 7 februari 2024

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools en Els Heip

1 onthouding: Marleen Struyf

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met het subsidiereglement 'regeneratie natuurgrassportterreinen' dat ingaat vanaf 1 maart 2024.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Punt bijlagen/links Subsidiereglement regeneratie natuurgrassportterreinen_vdef.pdf Download
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Overlast jeugdhuis Pagode - Toegevoegd punt

 

 

De laatste tijd vernemen we van de buurt dat er klachten zijn over Pagode. Het was enkele weken beter, maar de laatste tijd loopt het uit de hand. Vooral nachtlawaai, zwerfvuil en beschadigen van straatmeubilair zijn de voornaamste klachten.
Ik weet dat het bestuur van Pagode de beste bedoeling heeft om de overlast tot een minimum te beperken. Dit bestuur zijn jongeren die zich vrijwillig zich inzetten. Dat is positief. Wij staan zeker achter een jeugdhuis waar onze jongeren zich kunnen ontspannen.
Mijn vraag: tijdens de gemeenteraad van oktober heb ik dit probleem eveneens aangekaart. Is het bestuur toen in dialoog gegaan met Pagode? Heeft het bestuur weet van de huidige problemen? Wij vragen een constructieve oplossing alvorens de zaak escaleert, want dat zou heel jammer zijn.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Conflict Waze V/S R2S - Toegevoegd punt

 

 

We krijgen steeds meer signalen van bezorgde bewoners dat het sluipverkeer binnen hun straten en wijken steeds meer toeneemt. Ze bekommeren zicht niet allen over de toegenomen mobiliteit, maar vooral over de overdreven snelheid. De bekommernis hierover is ook heel groot in de residentiele wijken. Laat het nu net de digitale veilige schoolrouteplanner zijn R2S die de schoolgaande kinderen langs deze wijken stuurt. In principe rustige wijken en straten. Echter, Waze stuurt je langs de snelste route, maar houdt geen rekening met de mobiliteit van fietsende schoolgaande jeugd.
Is het mogelijk dat de gemeente via een trackingsysteem deze mobiliteit in kaart brengt en op de “zwarte punten” infrastructurele maatregelen neemt om de snelheid te beperken zodat Waze deze route langs R2S straten niet plant?

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Overcapaciteit Kleuterschool Hertenbos - Toegevoegd punt

 

 

We lezen in het verslag van het CBS dd. 29/1/2024 dat er door een spijtige vergissing een overcapaciteit aan kleuters is vanaf Pasen tot en met schooljaar 2024-2025. Hierdoor zullen logistieke aanpassingen moeten gebeuren o.a. het (eventueel) inrichten van een of meerdere klasjes in de huidige refter en het in gebruik nemen van de polyvalente ruimte/turnzaal op de eerste verdieping als ‘nieuwe’ refter.
Mijn vragen:
- vanwaar deze vergissing?
- over hoeveel kinderen extra gaat het juist?
- wat met de turnactiviteiten indien de turnzaal refter wordt?
- wat met de sportclubs die gebruik maken van deze polyvalente zaal? Is er een alternatief mogelijk?
- wat zijn de budgettaire consequenties?

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Weigering toekenning subsidie ‘Levend Water’ - Toegevoegd punt

 

 

Om een deel van de omvangrijke kosten voor het uitvoeren van het beheersplan Schildehof werd gehoopt om een derde van de kosten - 700 000 euro (?) - te recupereren via subsidies.
We lezen in het CBS dd. 22/1/2024 dat de subsidie ‘Levend Water’ binnen het project "Integraal project Groot Schijn - verbeteren waterkwaliteit en -kwantiteit vijvers en grachten Schildehof" helaas niet weerhouden werd.
Mijn vraag:
- Grootte subsidiebedrag?
- Wat is de impact van deze weigering op de verdere implementatie van het beheersplan Schildehof en op het reinigen van de vijver en grachten in het bijzonder?

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Gemeentelijk register voor sterrenkindjes - Toegevoegd punt

 

 

Ik volg mijn punt op betreffende het invoeren van een sterrenregister in onze gemeente.
Op Facebook las ik in een bericht van de burgemeester dat onze gemeente het sterrenregister heeft ingevoerd naar het voorbeeld van Zoersel. Ik ben verheugd dat er positief gevolg werd gegeven aan mijn verzoek.
Vandaag ook mijn vervolgvragen; wat is de procedure om een sterrenkindje in het register in te schrijven? Worden zijn automatisch meegenomen naar de sterretjesweide en de sterrenzuil?
En tenslotte, hoe zal de gemeente hierover communiceren?
Het is belangrijk om dit kenbaar te maken en zo onze steun te tonen aan alle ouders die door de moeilijke periode van rouw en verlies gaan.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 02 2024

Retributiereglement voetpaden en publiek domein - Toegevoegd punt

 

 

We zijn blij dat het Lodewijk de Vochtplein eindelijk opnieuw toegankelijk is voor voetgangers, en dat het redelijk opgekuist werd. Bedankt aan alle betrokkenen hiervoor.
Het is belangrijk dat zo'n situaties zich niet meer voordoen in onze gemeente. Een aanpassing aan het retributiereglement voor aannemers die openbare ruimte innemen en werfinrichting zijn daarbij cruciale instrumenten. Hoe staat het met de herziening van ons huidige reglement?
We moeten meer dan ooit de veilige doorgang van voetgangers en fietsers garanderen bij werven, en zorgen voor een vlotte doorstroming van ander verkeer. En na de werken moet alles er opnieuw piekfijn bijliggen.
Dat er hinder kan en zal zijn, is normaal. Maar we hebben gelukkig veel creatieve mensen die met goede ideeën kunnen komen om die hinder maximaal te beperken, en de veiligheid opnieuw voorop te plaatsen tijdens en na de werken.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024