VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

18 januari 2021

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Digitaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Notulen gemeenteraad 14 december 2020 - goedgekeurd

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

Argumentatie

De voorzitter licht de aangepaste aanpak van de notulen toe:

          De verandering van het verslag steunt op de aanpassing van het artikel 278 §1 van het decreet lokaal bestuur waarin er bepaald wordt dat er een duidelijk onderscheid gemaakt moet worden tussen de notulen en het zittingsverslag.

          Vanaf 2021 zal het lot van de besproken punten opgenomen worden in de notulen.

          Zodra fysieke vergaderingen opnieuw kunnen doorgaan zal er in het zittingsverslag op een beknopte manier een weergave van de beraadslaging worden opgenomen.

          Bij digitale vergaderingen zullen de minuten en de tijdlijn van de punten worden opgenomen in de notulen.

          De aanpassingen worden nog toegelicht door de algemeen directeur tijdens de raadscommissie van 1 februari 2021.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

3 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen en Marleen Struyf

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 14 december 2020 goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Notulen gemeenteraad 14 december 2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen - kennisgenomen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          Actualiteitsvragen;

          Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

BBC - Aanpassing meerjarenplan 2021 - 2025 M2 T4 - kennisgenomen

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad van 16 december 2019 keurde het meerjarenplan 2020-2025 goed.

          De gemeenteraad van 26 oktober 2020 keurde de aanpassing meerjarenplan 2020 goed.

          De gemeenteraad van 14 december 2020 keurde de aanpassing meerjarenplan 2021-2025 goed.

 

Feiten en context

          De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.

          De aanpassing van het meerjarenplan omvat:

          wijzigingen van de strategische nota (in voorkomend geval);

          de aangepaste financiële nota: het aangepast financieel doelstellingenplan (schema M1), de aangepaste staat van het financieel evenwicht (schema M2), het aangepast overzicht van kredieten (M3);

          de aangepaste toelichting:

          aangepast overzicht ontvangsten en uitgaven - functioneel (T1);

          aangepast overzicht ontvangsten en uitgaven - economisch (T2);

          investeringsprojecten - per prioritaire actie/actieplan (T3);

          evolutie van de financiële schulden (T4);

          financiële risico's;

          beschrijving grondslagen en assumpties;

          verwijzing naar de plaats waar documentatie beschikbaar is;

          motivering van de wijzigingen.

          De documentatie bij de aanpassing omvat:

          meest actuele versie van de omgevingsanalyse;

          totaaloverzicht beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties (+ramingen);

          toegestane werkings-en investeringssubsidies;

          samenstelling van beleidsdomeinen;

          overzicht verbonden entiteiten;

          personeelsinzet;

          overzicht jaarlijkse opbrengst per belastingssoort.

          De rekening 2019 is ingebracht in het meerjarenplan 2020-2025.

          Er wordt - volgens de decretale bepalingen - een financieel evenwicht bereikt, het geraamd beschikbaar budgettair resultaat is in geen enkel jaar negatief en de geraamde autofinancieringsmarge (AFM) voor 2025 is minstens gelijk aan nul.

 

Juridische gronden

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

3° het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249.

          Artikel 249, §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

          Artikel 249, §4 van het decreet lokaal bestuur

Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer delen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

          Artikel 257 van het decreet lokaal bestuur

§ 1. Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld. Als dat nodig is, kunnen daarbij ook de kredieten voor het lopende boekjaar worden aangepast. Daarnaast kan het meerjarenplan, als dat nodig is, ook worden aangepast om alleen de kredieten voor het lopende boekjaar aan te passen.

Bij elke aanpassing van het meerjarenplan wordt het resultaat van de intussen vastgestelde jaarrekeningen verwerkt.

§ 2. Een aanpassing van het meerjarenplan omvat minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen van de strategische nota.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

          Omzendbrief KBBJ/ABB-2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de technische aanpassing aan de schema's M2 en T4 die onderdeel uitmaakten van de aanpassing meerjarenplan 2020 (goedgekeurd op de gemeenteraad 26 oktober 2020) en de aanpassing meerjarenplan 2021-2025 (goedgekeurd op de gemeenteraad van 14 december 2020), dit na advies van toezicht.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - BBC - Aanpassing meerjarenplan 2021 - 2025 M2 T4
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Aanvullend politiereglement op het wegverkeer met betrekking tot  een parkeer-en stationeerverbod - Openluchtschool Dennenhof - De Rentfort 9 tot 13 - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

Naar aanleiding van een vraag per mail (afkomstig van de school) beslist het college van burgemeester en schepenen een parkeer- en stationeerverbod uitgezonderd schoolbussen in te stellen ter hoogte van De Rentfort 9 tot en met 13:

          op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 8.15 uur en 9.15 uur in de voormiddag en tussen 14.45 uur en 15.45 uur;

          op woensdag tussen 11.45 uur en 12.45 uur.

 

Juridische gronden

          Artikel 41, §1 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, §2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk.

          Wet betreffende politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968

          Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

          Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

          Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

Op deze manier kunnen de bussen zich op een ordelijke manier plaatsen met zo weinig mogelijk overlast voor de buurt.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt goed dat er ter hoogte van De Rentfort 9 tot en met 13 een parkeer- en stationeerverbod wordt ingesteld op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 8.15 uur en 9.15 uur en tussen 14.45 uur en 15.45 uur en op woensdag tussen 11.45 uur en 12.45 uur.

Artikel 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht met verkeersborden E3 met onderbord "op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 8.15 uur en 9.15 uur en tussen 14.45 uur en 15.45 uur en op woensdag tussen 11.45 uur en 12.45 uur". Deze bepaling is niet van toepassing voor voertuigen van hulpdiensten zoals ziekenwagens, brandweerwagens en politiewagens.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Aanvullend politiereglement - De Rentfort
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Patrimonium - Aankoopakte - Driepikkel 4 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 6 juni 2016 beslist om wegens de problematiek op het Schildestrand (staat van de constructies, verkrotting) de onroerende goederen in deze zone aan te kopen tegen een maximum prijs van 35 euro per m², dit ongeacht het schattingsverslag opgesteld door een beëdigd schatter.

          De eigenaar wenst de eigendom gelegen aan de Driepikkel 4 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 460 X te verkopen aan de gemeente.

          Deze eigendom is geschat aan de totaalprijs van 23.000 euro of 74,43 euro per m².

          De gemeenteraad heeft in de vergadering van 16 maart 2020 besloten om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 10.815 euro of 35 euro per m² zoals schriftelijk overeengekomen met de eigenaar.

 

Feiten en context

De notariële akte is opgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000776

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000700

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

10.815 euro

20/012 van 25/02/2020

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 10.815 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Driepikkel 4 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Patrimonium - Aankoopakte - Driepikkel 4
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Samenwerking met zorgbedrijf Antwerpen en gemeente Schilde - Intentieverklaring - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Gemeente Schilde wenst een brandweerkazerne te realiseren op dezelfde site waar het Zorgbedrijf Antwerpen assistentiewoningen, een Lokaal Dienstencentrum (LDC) en een Collectief Autonome Dagopvang (CADO) gepland heeft.

          Gemeente Schilde en Zorgbedrijf Antwerpen zoeken samen naar een manier om de wederzijdse synergie tussen de diverse projecten te optimaliseren door een concreet samenwerkingsakkoord op te stellen.

          Het college van burgemeester en schepenen beslist dat de financiële impact van de bouw van een nieuwe brandweerkazerne moet uitgeklaard worden.

 

Feiten en context

Het college van burgemeester en schepenen is principieel akkoord met de intentieverklaring en beslist deze ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

          Het is de intentie om de site als één geheel aan te bieden aan de inwoner van de gemeente Schilde.

          De juridische constructie moet onderzocht worden om de brandweerkazerne mee te realiseren met het project van het zorgbedrijf.

          Er kunnen optimalisaties gezocht worden tussen de gemeentelijke activiteiten en het zorgbedrijf zodat er een win-winsituatie kan gerealiseerd worden.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de intentieverklaring tot samenwerking met het Zorgbedrijf Antwerpen goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Samenwerking met zorgbedrijf Antwerpen
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Zaak van de wegen - het ontwikkelen van een woonuitbreidingsgebied met een groepswoningbouwproject met de aanleg van een park en het verleggen van een gemeenteweg en parking en het bestendige van een groene ruimte - Oudaen 9 - OMG 2020/414 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Stedenbouwkundige vergunning(en)

          uitbreiding fietsenparking (660 m\ verharding met dolomiet) - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 12 februari 2001 - 2000/310

          uitbreiden van parking - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 5 februari 1991 - 1990/254

          Omgevingsvergunning(en) - stedenbouwkundige handelingen en/of exploitaties

          het tijdelijk aanleggen van een werfweg, fietspad en voetpad tijdens de afbraak- en bouwwerken - voorwaardelijk vergund door college van burgemeester en schepenen - 9 juli 2018 - OMG 2018/261

 

Feiten en context

          Dossiergegevens
Het college van burgemeester en schepenen heeft de aanvraag, ingediend door COSTERMANS PROJECTEN NV en de heer David Costermans, op 5 augustus 2020 ontvangen.
De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres Oudaen 9.
De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen.
Het betreft een aanvraag voor het ontwikkelen van een woonuitbreidingsgebied met een groepswoningbouwproject met de aanleg van een park en het verleggen van een gemeenteweg en parking en het bestendige van een groene ruimte.
Na controle werd het ingediende dossier ontvankelijk en volledig verklaard op 21 oktober 2020. De uiterste beslissingsdatum is 4 april 2021.

          Planologische context
Het goed ligt in woongebieden, woongebied met cultureel, historische en/of esthetische waarde en woonuitbreidingsgebied volgens Gewestplan Antwerpen, goedgekeurd op 3 oktober 1979.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving, de gebieden en plaatsen van culturele, historische en/of esthetische waarde. In deze gebieden wordt de wijziging van de bestaande toestand onderworpen aan bijzondere voorwaarden, gegrond op de wenselijkheid van het behoud.
De woonuitbreidingsgebieden zijn uitsluitend bestemd voor groepswoningbouw zolang de bevoegde overheid over de ordening van het gebied niet heeft beslist, en zolang, volgens het geval, ofwel die overheid geen besluit tot vastlegging van de uitgaven voor de voorzieningen heeft genomen, ofwel omtrent deze voorzieningen geen met waarborgen omklede verbintenis is aangegaan door de promotor.
Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd ruimtelijk uitvoeringsplan.
Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.

          Bestaande toestand
Het betreft onbebouwd woonuitbreidingsgebied van circa 36.854m² groot.
Het perceel is gelegen in de dorpskern.
In het straatbeeld komen volgende bestemmingen voor: ééngezinswoningen, meergezinswoningen en een school.
Het perceel is gelegen langsheen twee gemeentewegen: Oudaen en Moerstraat. Beiden zijn voldoende uitgerust en worden weinig gebruikt als doorgangsweg.
De directe omgeving wordt gekenmerkt door half open en open bebouwing. Het karakter en de stijl in de omliggende omgeving zijn een mix van verschillende stijlen.
Het perceel is gelegen in een beschermd dorpsgezicht.
Het perceel is gelegen in mogelijk overstromingsgevoelig gebied.

          Nieuwe toestand
De aanvraag gaat over het ontwikkelen van een woonuitbreidingsgebied met een groepswoningbouwproject met de aanleg van een park en het verleggen van een gemeenteweg en parking (project zone: 23.483m²) en het bestendigen van circa 13.371m² als groene ruimte op een perceel van 36.854m². Er worden geen bomen gerooid.

          Het groepswoningbouwproject
De aanvraag voorziet 3 bouwvolumes die ondergronds verbonden zijn door middel van een parkeergarage. Er worden 42 woonunits en 84 autostaanplaatsen voorzien.

          Blok 1 wordt ingeplant tot op 21,98m van de Oudaen, op 20,9m van de perceelsgrens met Oudaen 7 perceelsgrens en op 19,4m voor blok 3. Blok 1 is 39,3m breed en 18,50m diep.

          Blok 2 wordt ingeplant tot op 21,98m van de Oudaen, op 135m van de nieuwe perceelsgrens aan de Moerstraat en op 15,80m rechts van blok 1. Blok 2 is 41,2m breed en 18,50m diep.

          Blok 3 wordt ingeplant tot op 8,32m van de Moerstraat, op 16,6m van de perceelsgrens met Moerstraat 12A, op 26,2m van de perceelsgrens met Moerstraat 14 en op 19,4m voor blok 3. Blok 1 is 60,4m breed en 18,50m diep.

Alle gebouwen hebben 4 bouwlagen en zijn afgewerkt met een platdak. De maximum hoogte bedraagt 13,60m. De gevels worden opgetrokken in beige/grijze natuursteen. De daken worden deels voorzien als intensieve groendaken.
De totale bebouwde oppervlakte op het perceel, inclusief oversteken groter dan 1m, bedraagt 2.452,36m².
De toegang tot het perceel bevindt zich lang de Moerstraat, de uitrit bevindt zich in de Oudaen.

          Een park
Er wordt een open groen park aangelegd. Het park wordt aangelegd tussen de publieke parking en het groepswoningbouwproject. Centraal in het park wordt een wadi voorzien als infiltratiebekken voor het volledige bouwproject. Het park zal geheel publiek toegankelijk zijn.

          De gemeenteweg en publieke parking
De rijweg wordt verlegd zodat het gemotoriseerd verkeer gescheiden wordt van de zwakke weggebruikers ter hoogte van het einde van de pastorij. De nieuwe rijweg sluit achteraan terug aan op de bestaande rotonde. Er wordt een groenbuffer met kiss-and-ridestrook voorzien tussen de rijweg en het fiets- en voetpad.
Aan de andere zijde van de rotonde wordt de publieke parking ingeplant. De publieke parking bevat 78 parkeerplaatsen, waarvan 5 voorbehouden plaatsen voor andersvaliden. De parking wordt aangelegd in waterdoorlatende verharding.
De bestaande wandelpaden, het Kloosterpad en de Hoefkensweg worden niet gewijzigd.

 

Juridische gronden

          Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Inspraak en advies

          Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 31 oktober 2020 tot 29 november 2020.
Er werden 20 schriftelijke bezwaren en 27 digitale bezwaren ingediend.
Volgende bezwaren hebben betrekking tot de gemeenteweg Oudaen en de publieke parking:

          de straatverlichting dient door de gemeente voorzien te worden;

          de bezwaarindieners vinden het raar dat er een parking voorzien wordt aangezien er reeds een parking aanwezig is;

          de bezwaarindiener vraagt de nodige aandacht voor een goede openbare verlichting voor zowel de fietspaden, voetpaden, Oudaen en de parking;

          het verplaatsen van de parking achterin Oudaen is meer in functie van de school en geeft een mooier uitzicht op het toekomstige park. Bevordert dit de veiligheid voor de voetgangers en fietsers?

          de kiss-and-ridezone met parking faciliteiten buiten de schooluren dichter bij de residentiële appartementen geeft bijkomende parkeer mogelijkheden en flexibiliteit;

          het scheiden van het gemotoriseerd verkeer van de fietsers en voetgangers wordt positief onthaald, hierdoor wordt het veiliger;

          de kiss&ride wordt in de ochtend voorzien voor een vlottere doorgang en verhoogt de veiligheid. De bezwaarindiener merkt op dat er bekeken dient te worden of deze voorbehouden kan worden voor ouders van jonge kinderen;

          de rotonde is ruim en geeft daardoor mogelijkheid tot een vlotte en veilige circulatie;

          de locatie van de rotonde zowel aan de ingang van de basisschool als aan het secundair onderwijs is positief;

          de parking van 73 parkeerplaatsen is voldoende groot voor de schoolgemeenschap indien deze tijdens de schooluren maximaal gereserveerd kan worden voor leerkrachten en directie. Hiervoor is een overleg tussen de school en de gemeente noodzakelijk teneinde de juiste signalisatie aan te brengen.

 

Argumentatie

          De gemeenteraad moet zich uitspreken over voorgelegde principes:

          de heraanleg van de gemeenteweg Oudaen op een andere plaats;

          de aanvragers wensen de parking en het park over te dragen aan de gemeente (zoals in blauw gearceerd op het plan BA_OPENBAARDOMEIN_I_N_08_rooilijnplan);

          het onderhoud van het park, de parking en wegenis wordt voorzien door de gemeente.

          Het park wordt aangelegd als gecultiveerd groen. Bij gecultiveerd groen is het onderhoud intensiever dan bij natuurlijk groen en het vraagt meer kennis.

          Het is onduidelijk hoeveel de onderhoudskosten van het park zullen bedragen.

          De parking zal tijdens de schooluren uitsluitend gebruikt worden door leerkrachten en directie van de school, bijgevolg is deze niet altijd publiek toegankelijk.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 stemmen tegen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Stemming:  (Verdaging punt)  6 stemmen voor: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

18 stemmen tegen: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat de gemeenteweg Oudaen op een andere plaats mag heraangelegd worden conform BA_OPENBAARDOMEIN_I_N_08_rooilijnplan. De kosten van de heraanleg vallen ten laste van de aanvrager.

De gemeente zal instaan voor het onderhoud van de gemeenteweg Oudaen.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist dat de heraangelegde gemeenteweg Oudaen moet worden overgedragen aan de gemeente. De kosten van de grondafstand, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

Artikel 3. De gemeenteraad gaat niet akkoord met de overdracht van het park. Het park dient echter wel publiek toegankelijk te zijn.

Artikel 4. De gemeenteraad gaat niet akkoord met de overdracht van de parking. De parking dient echter wel publiek toegankelijk te zijn na de schooluren en tijdens het weekend.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Oudaen 9 - OMG 2020414
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

RUP De Vogelenzang - ontwerp-RUP - voorlopige vaststelling - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          23 augustus 2016 - de gemeenteraad levert een voorwaardelijk gunstig planologisch attest af aan de Vogelenzang BVBA, Wijnegemsteenweg 193 te Schilde

          4 september 2017 - goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen van de lijst uit te nodigen firma's voor het bestek 2017-039

          18 september 2017 - goedkeuring van het bestek 2017-039 door de gemeenteraad

          29 november 2017 - gunning van de opdracht opmaak Ruimtelijke Uitvoeringsplan (RUP) De Vogelenzang aan Antea

          12 november 2018 - goedkeuring start- en procesnota

          28 januari 2019 - het college van burgemeester en schepenen beslist:

          de planning voor fase 1 raadpleging publiek en adviesvraag (eerste participatiemoment) goed te keuren;

          om volgende eigenaars van percelen persoonlijk aan te schrijven:

          grenzend aan het plangebied;

          Victor Frislei, Vogelsank, Broekstraat en Wijnegemsteenweg (tussen Galgenstraat en Pater Nuyenslaan);

          om het participatiemoment te laten doorgaan in het Dorpshuis in 's-Gravenwezel

          11 februari 2019 - het college van burgemeester en schepenen keurt de ontwerpbrief aan de buurtbewoners goed

          25 februari 2019 - start publieke raadplegingsperiode

          13 maart 2019 - participatiemoment

          26 april 2019 - einde publieke raadplegingsperiode

          7 oktober 2019 - kennisname opmerkingen uitbater De Vogelenzang op verslag en besluit deze mee te nemen in verdere procedure RUP

          9 december 2019 - het college van burgemeester en schepenen beslist om niet akkoord te gaan met de meerprijs voor de wijziging van de buurtweg en besluit om de optie van de wijziging via een omgevingsvergunningsaanvraag te onderzoeken

          13 januari 2020 - het college van burgemeester en schepenen keurt de scopingsnota goed

          10 februari 2020 - vergadering planteam

          27 juli 2020 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het voorontwerp-RUP De Vogelenzang, de nota met opmerkingen van De Vogelenzang van 7 april 2020, de opmerkingen van studiebureau Antea van 22 april 2020, het bedrijfsvervoersplan met bijlage van 6 juli 2020 en het verslag van het overleg van 3 juli 2020. Het college van burgemeester en schepenen keurt de technische opmerkingen op de voorschriften goed. Het college van burgemeester en schepenen keurt de memo met voorstel tot aanpassingen op de voorschriften goed. Het college van burgemeester en schepenen beslist om het voorontwerp-RUP voor te leggen aan een adviesronde. Het aangepaste voorontwerp-RUP wordt voorafgaande nogmaals voorgelegd aan het college van burgemeester ter goedkeuring.

          17 augustus 2020 - het college van burgemeester en schepenen keurt het voorontwerp-RUP goed en beslist om het voor te leggen aan een schriftelijke adviesronde

          15 september 2020 - start schriftelijke adviesronde

          21 september 2020 - het college van burgemeester en schepenen zet maximaal in op de opmaak van het RUP De Vogelenzang met het oog op een correcte juridische oplossing en beslist meester Reiner Tijs aan te stellen voor onder andere de juridische advisering bij de opmaak van het RUP De Vogelenzang

          9 oktober 2020 - einde schriftelijke adviesronde

          23 november 2020 - het college van burgemeester en schepenen beslist het ontwerp-RUP De Vogelenzang over te maken aan de gemeenteraad tot voorlopige vaststelling en het dossier voor te leggen aan de raadscommissie

          7 december 2020 - raadscommissie

 

Feiten en context

          De adviezen van de adviesinstanties uitgebracht tijdens de schriftelijke adviesronde werden verwerkt in het ontwerp-RUP De Vogelenzang.

          Na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad zal het ontwerp-RUP De Vogelenzang worden onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009 en latere wijzigingen betreffende de regelgeving rondom ruimtelijke ordening

          Besluit van de Vlaamse regering van 11 april 2008 tot vaststelling van de nadere regels met betrekking tot de vorm en inhoud van ruimtelijke uitvoeringsplannen

          Decreet algemene bepalingen milieubeleid (DABM) van 5 april 1995 en latere wijzigingen

          Decreet van 27 april 2007 inzake milieueffectenrapportage over plannen en programma's plan-m.e.r.-decreet

          Besluit van de Vlaamse regering van 12 oktober 2007 betreffende de milieueffectenrapportage over plannen en programma's

          Decreet tot wijziging van de regelgeving voor ruimtelijke uitvoeringsplannen teneinde de planmilieueffectrapportage en andere effectbeoordelingen in het planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen te integreren door wijziging van diverse decreten van 1 juli 2016

          Besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2017 betreffende het geïntegreerd planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectenbeoordelingen

          Decreet integraal waterbeleid van 18 juli 2003 en latere wijzigingen

 

Argumentatie

          Relatie met het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS): de gemeente Schilde wenst een ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken voor de twee historische gegroeide horecazaken gelegen op het kruispunt Wijnegemsteenweg – Broekstraat. Doelstelling is het bieden van een eenduidig planologisch kader inzake de ontwikkelingsmogelijkheden van deze horecazaken waarbij randvoorwaarden worden opgelegd in functie van de aanpak van ruimtelijke knelpunten (bijvoorbeeld parkeerdruk). Het RUP vormt tevens een uitvoering van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Schilde. Het plangebied maakt deel uit van het woonlint langs de Wijnegemsteenweg en op zijn beurt sluit het zo aan bij het woonpark ten noorden van het kasteeldomein Pulhof. “Binnen woonparken moet er een maximale verwevenheid zijn met andere – met wonen aanvaardbare –bestaande functies mits deze zodanig ingeplant en uitgewerkt zijn dat ze niet storen in het residentiële karakter: het gaat hier over bestaande (lokale) scholen, tennisbanen, restaurants, enzoverder. Deze bestaande elementen worden beschouwd als een meerwaarde, verrijking van de woonparken en zullen optimale (indien het wonen aanvaardbare) kansen krijgen.” (GRS Schilde, B.S. 2006). Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘De Vogelenzang’ wordt opgemaakt op grond van bovenstaande algemene opzet uit het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. De ontwikkelingsmogelijkheden van de bestaande horecazaken worden met dit RUP bekeken. Onderhavig ruimtelijk uitvoeringsplan, strekt tot het instandhouden van twee bestaande horecazaken, op een manier die voor de omgeving geen, minstens geen onaanvaardbare, hinder teweeg brengt. Volledigheidshalve wordt vermeld dat de gemeenteraad op 23 augustus 2016 een planologisch attest afleverde voor de horecazaak De Vogelenzang. Bij arrest van 25 augustus 2020 oordeelde de Raad voor Vergunningsbetwistingen dat voormeld planologisch attest onwettig is. Voormeld planologisch attest, hoewel niet vernietigd, dient dan ook niet (langer) als rechtsgrond voor de opmaak van onderhavig gemeentelijk RUP. De redenen op basis waarvan de Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft geoordeeld dat het planologisch attest onwettig is, werden ter harte genomen bij de opmaak van het RUP (zie ook §1.5.1 Essentie uit het planologisch attest (gemeenteraad van 23 augustus 2018)).

          Waterparagraaf: overwegende dat in toepassing van artikel 8 van het decreet betreffende het integraal waterbeleid van 18 juli 2003 alle uitvoeringsplannen dienen te worden onderworpen aan een watertoets.

Het plangebied bevindt zich niet nabij een grondwaterwingebied of beschermingszone. Het plangebied is wel deels aangeduid als infiltratiegevoelig gebied. Het plangebied is gedeeltelijk matig (type 2) en gedeeltelijk zeer (type 1) gevoelig voor grondwaterstroming. Het plangebied is volledig gelegen binnen een zone die zeer kwetsbaar is (Ca1) op de grondwaterkwetsbaarheidskaart. Er zijn geen waterlopen binnen of in de nabije omgeving van het plangebied aanwezig. Het plangebied is voor een groot gedeelte gelegen in mogelijks overstromingsgevoelig gebied. Het plangebied is wat betreft de bebouwing langs de Wijnegemsteenweg gelegen in centraal gebied (oranje arcering) volgens de zoneringsplannen van VMM. De achterliggende zone ter hoogte van de parking, landbouwzone en tuinzone is niet aangeduid.

Het planvoornemen betreft in hoofdzaak het behoud van bestaande infrastructuur van beide horecazaken. Enkel beperkte ondergrondse constructies / ruimtes worden verwacht.

Gezien de mogelijke overstromingsproblematiek in het plangebied kan ervan uitgegaan worden dat het extra verharden in functie van parking in deze zone een effect kan hebben op de overstromingsgevoeligheid van het gebied. Gezien het gebied ter hoogte van de parkinguitbreiding niet infiltratiegevoelig is, zal het effect op de infiltratiegevoeligheid van de bodem eerder beperkt zijn. Dit houdt in dat de maatregelen die moeten worden genomen eerder zullen kaderen in het opvangen en bufferen van afvloeiend hemelwater. Hierbij dient te worden gefocust op zowel hergebruik als op een vertraagde afvoer van overtollig hemelwater.

Elke omgevingsvergunning dient te voldoen aan de gewestelijke verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

In het ontwerp-RUP De Vogelenzang wordt ervan uitgegaan dat elke omgevingsvergunning dient te voldoen aan de randvoorwaarden zoals opgenomen in de gewestelijke verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (5 juli 2013, B.S. 8.10.2013 en wijziging) en technische achtergronddocumenten (en wijzigingen).

Binnen het ontwerp - RUP De Vogelenzang worden volgende aanbevelingen meegenomen:

          oppervlakte verharding wordt strikt beperkt;

          het plangebied is gelegen in ‘potentieel’ overstromingsgevoelig gebied. In het plan zal hiermee rekening worden gehouden door ‘het vrijwaren van voldoende ruimte dewelke ‘mag’ overstromen’ door beperken van oppervlakte verharding en beperken oppervlakte bebouwing:

          de parkeervakken moeten in het kerngedeelte in grasdallen worden uitgevoerd;

          de circulatiezones in het eerste deel van de parking moet voorzien worden in waterdoorlatend materiaal;

          het tweede deel (overloopgedeelte) van de parking moet geheel in waterdoorlatend materiaal worden uitgevoerd, zowel de parkeervakken als de circulatiezones.

Indien wordt voldaan aan de geldende regelgeving en mits in achtneming van de aanbevelingen wordt er geen aanzienlijk effect verwacht inzake discipline water (grond-, oppervlakte- en afvalwater).

          Verkavelingen: binnen de plangrenzen van het RUP De Vogelenzang bevinden zich geen verkavelingen die volledig of gedeeltelijk dienen te worden opgeheven.

          Het ontwerp - RUP De Vogelenzang is in overeenstemming met de geldende structuurplannen en de relevante regelgeving.

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

4 stemmen tegen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

1 onthouding: Kathleen Krekels

Artikel 1. De gemeenteraad stelt het ontwerp-RUP De Vogelenzang voorlopig vast.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - RUP De Vogelenzang - voorlopige vaststelling
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Afbraak gebouw Liersebaan - 2020-050/TDU - Lastvoorwaarden en gunningswijze - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

Bestek voor afbraak van gebouw gelegen aan de Liersebaan 40-42

 

Juridische gronden

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
§1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, §2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

          Artikels 326 tot en met 341 decreet lokaal bestuur betreffende het bestuurlijk toezicht

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          Artikel 42, §1, 1° a van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (de goed te keuren uitgave exclusief btw bereikt de drempel van 144.000,00 euro niet)

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Artikel 90, 1° van het koninklijk besluit van 18 april 2017 en latere wijzigingen, betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001209

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000007

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

47.190 euro inclusief btw

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het bestek met nummer 2020-050/TDU en de raming voor de opdracht 'afbraak gebouw Liersebaan' worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 47.190 euro inclusief btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Afbraak gebouw Liersebaan
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Toetreding tot Bibburen - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

          Sinds 2015 vormen de bibliotheken van Borsbeek, Malle, Ranst, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel samen de Interlokale vereniging Bibburen.

          Bibburen heeft sinds 2018 een gezamenlijk bibliotheekreglement.

          Het samenwerkingsverband zal door de omschakeling naar het Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS) nog nauwer worden en minder gemakkelijk omkeerbaar. Het uit- of toetreden van een gemeente zal dan gepaard gaan met een financiële kost.

          Alle gemeenten van Bibburen moeten het komende jaar hun engagement vernieuwen.

          Bibburen doet vanuit geografisch oogpunt een oproep aan Schilde om toe te treden tot Bibburen, deadline hiervoor was 1 november 2020.

          Het samenwerkingsmodel van Bibburen zal na omschakeling naar EBS de vorm krijgen van een regiobib. Eénmaal ingeschreven in één van de bibliotheken van het samenwerkingsverband, kan je in alle bibliotheken van het samenwerkingsverband terecht en materialen ontlenen.

          Het samenwerkingsverband wordt één financiële organisatie: boetes kunnen in alle bibliotheken worden betaald. Eén gemeente in het samenwerkingsverband wordt aangesteld als financiële organisatie die (half)jaarlijks een afrekening maakt. Een bezoeker die een hoge boete heeft openstaan wordt in alle bibliotheken van het verband geblokkeerd en moet eerst zijn/haar schuld vereffenen.

          Het bestaande reglement moet in zijn geheel worden overgenomen.

          Er wordt een actief engagement voor de verschillende projecten van Bibburen verwacht.

 

Juridische gronden

          Artikel 41, 4° en 5° uit het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen; het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

          Artikel 389 uit het decreet lokaal bestuur
Met het oog op de gemeenschappelijke behartiging van doelstellingen van gemeentelijk belang kunnen twee of meer gemeenten, onder de voorwaarden, vermeld in deze titel, samenwerkingsverbanden tot stand brengen met of zonder rechtspersoonlijkheid, met of zonder beheersoverdracht. De gemeenteraad of een gemeenteraadscommissie waakt over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op het gemeentelijk beleid.

          Artikel 392 uit het decreet lokaal bestuur
Twee of meer gemeenten kunnen een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid vormen om, zonder beheersoverdracht, een welbepaald project van gemeentelijk belang te verwezenlijken. Met behoud van de toepassing van andersluidende decretale bepalingen kunnen andere rechtspersonen van publiek recht en privaat recht deelnemen aan de samenwerkingsverbanden, vermeld in het eerste lid. De samenwerkingsverbanden, vermeld in het eerste lid, heten interlokale verenigingen en ze voegen die term altijd toe aan hun naam. Als in een samenwerkingsverband, als vermeld in het eerste lid, andere overheden dan gemeenten deelnemen dan mag het zich, in afwijking van het derde lid, ook interbestuurlijk samenwerkingsverband noemen.

 

Argumentatie

          Vanuit de gezamenlijke organisatie van projecten poogt Bibburen de inwoners beter te bereiken en de beschikbare middelen efficiënter in te zetten.

          De jaarlijkse thema- en jeugdactiviteiten van Bibburen zijn een vaste waarde.

          Het bestaande reglement in Schilde is aan vernieuwing toe.

          Toetreding tot Bibburen is voor de gemeentelijke bibliotheek Schilde een mooie opportuniteit vanwege de schaalvergroting en de vele thema-activiteiten, jeugdactiviteiten, wisselcollectie, vormingen en gezamenlijke communicatie.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000059

Actie

AC000187

Algemene rekening

6499999900

Beleidsveld

0703

Bedrag

Visum financieel directeur

3.000,00 euro (jaarlijks)

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst Bibburen en het huishoudelijk reglement Bibburen goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Toetreding tot Bibburen
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Subsidiereglement sportinfrastructuur voor sportverenigingen - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

8 april 2019: goedkeuring door college van burgemeester en schepenen om een subsidiereglement voor ondersteuning van sportinfrastructuur uit te werken voor sportverenigingen van Schilde

 

Feiten en context

          Schilde heeft nog geen subsidiereglement voor sportinfrastructuur.

          Een aantal sportverenigingen hebben nood aan vernieuwing of uitbreiding van de sportinfrastructuur van de gemeente Schilde.

          Ook sportverenigingen met eigen infrastructuur stellen regelmatig de vraag naar mogelijkheden omtrent subsidiëring van de sportinfrastructuur.

          Per jaar voorziet de gemeente een totaal budget van 50.000 euro voor deze infrastructuursubsidies, in 2021 is dit eenmalig 100.000 euro.

 

Juridische gronden

Artikel 40, §3 uit het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Inspraak en advies

Positief advies sportraad 18 december 2020

De sportraad geeft een gunstig advies mits er enkel een toelage wordt toegekend aan infrastructuur op het grondgebied Schilde, er prioriteit wordt gegeven aan aanpassingswerken die de veiligheid garanderen en de toelage 75 procent van de totale werken mag bedragen (maximum blijft 12.500 euro per dossier).

 

Argumentatie

          De gemeente kampt met een tekort aan sportinfrastructuur en sportclubs hebben nood aan vernieuwende of uitgebreide sportinfrastructuur.

          Aanpassingswerken zijn noodzakelijk om de levensduur van de sportaccommodaties te verlengen. Werken in beheer van de sportclubs vergroten de verantwoordelijkheid van de verenigingen.

          Met behulp van een subsidiereglement voor sportinfrastructuur kan een sportvereniging enkele werken in eigen beheer doen (dit kan gaan over grote onderhoudswerken aan de bestaande sportinfrastructuur of (her)aanleg van sportvelden).

          De gemeente Schilde wil met dit subsidiereglement financiële steun bieden aan sportverenigingen om hun werking te verbeteren.

          Voorstel om het bedrag van de toelage vast te stellen op maximum 50% van de gemaakte kosten, met een maximum van 12.500 euro per sportvereniging.

          Controles worden in de procedure ingevoerd om de kwaliteit van de werken en aansprakelijkheid te waarborgen.

          Met de toekenning van subsidies voor sportinfrastructuur wordt rekening gehouden met de meerjarenplanning en conditiemeting.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

Actie

MJP001299

AC000054

Algemene rekening

6640000000

Beleidsveld

0742

Bedrag

Visum financieel directeur

100.000 euro (2021); 50.000 euro (2022-2025)

20/083 van 28 oktober 2020

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om het subsidiereglement sportinfrastructuur goed te keuren.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist om het subsidiereglement sportinfrastructuur na een jaar te evalueren en te bekijken of de tussenkomst vanuit het gemeentebestuur kan worden opgetrokken naar 75 procent.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Subsidiereglement sportinfrastructuur
Subsidiereglement sportinfrastructuur verenigingen.pdf Download
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

De speeltuigen in onze gemeentelijke speeltuintjes (Rita Tutelaars - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

In onze gemeentelijke speeltuintjes staan leuke toestellen voor de kinderen maar weinige zijn toegankelijk voor kinderen met een beperking.

Niet alleen wat de toestellen betreft maar ook de ondergrond is een probleem.

Zandgronden zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Vraag:

Zouden we bij de renovatie van een bestaande speeltuin of het creëren van een nieuwe, toestellen kunnen aanpassen of minstens 1 aangepast toestel voor kinderen met een beperking kunnen voorzien?

Voorbeelden: grondbedekking met rubberen tegels of gegoten rubber, dempende grasmatte

                      Bestaande toestellen voorzien van extra handgrepen

                      Een vogelnestschommel

                      Een familieschommel

                      Een zandbak op hoogte voor rolstoelgebruikers

Ik voeg een paar websites toe, waarop info te vinden is

Hadektoys.com

xn--novumbelgi-67a.be

 

Het onderhoud vindt een keer per jaar plaats.

Het voorstel wordt ter harte genomen door het college van burgemeester en schepenen voor toekomstige projecten.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:09:21.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - De speeltuigen in onze gemeentelijke speeltuintjes (Rita Tutelaars - Open VLD)
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Kleine Waterstraat (Rita Tutelaars - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

     Vraag: wordt er in de Kleine Waterstraat nog een extra laag macadam gelegd?

 

De gemeenteraad werd geïnformeerd dat de toestand blijft zoals ze is.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:14:11.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Kleine Waterstraat (Rita Tutelaars - Open VLD)
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Vaccinatie (Rita Tutelaars - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

     Vraag aan Burgemeester: Schilde staat niet op de lijst van de Provincie Antwerpen

      met COVID - centra. Het vaccineren wordt georganiseerd vanuit  de eerstelijnszone,

      Maar om in de gemeente te kunnen vaccineren , is er een grote ruimte nodig die        gedurende lange tijd ter beschikking moet blijven, wat in Schilde misschien niet direct mogelijk is. Weet u of er een vaccinatiecentrum voorzien is in de nabijheid van onze gemeente?

 

De gemeenteraad werd geïnformeerd over de stand van zaken en de aanpak van de mobiliteit naar het vaccinatiecentrum. Voorstellen worden verder uitgewerkt in samenspraak met de eerstelijnszone.

 

Dit agendapunt werd samen met agendapunt 16 behandeld.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:16:01.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Vaccinatie (Rita Tutelaars - Open VLD)
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Toestand Brechtseheideweg (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

We hebben allemaal een schrijven ontvangen over de erbarmelijke toestand van de Brechtseheideweg. Enkele omliggende straten zijn ondertussen wel heraangelegd. Wat is de visie van het bestuur op deze problematiek, graag vernemen wij de stand van zaken.

 

De gemeenteraad werd geïnformeerd dat de tijdelijke noodoplossing eerstdaags wordt uitgevoerd.  Er wordt gewerkt aan een oplossing op langere termijn.

 

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:28:21.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Toestand Brechtseheideweg (Hans Hanssen - CD&V)
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Vaccinatiestrategie (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Informatieve vraag: Wat is de vaccinatiestrategie van de gemeente Schilde? Is er al geweten waar het vaccinatiecentrum komt?

 

De gemeenteraad werd geïnformeerd over de stand van zaken en de aanpak van de mobiliteit naar het vaccinatiecentrum. Voorstellen worden verder uitgewerkt in samenspraak met de eerstelijnszone.

 

Dit agendapunt werd samen met agendapunt 14 behandeld.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:16:01.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Vaccinatiestrategie (Margot Van Overtveldt - Groen)
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Zebrapad Turnhoutsebaan ter hoogte van het Parkske / Delafaille (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Wat is de stand van zaken voor het aanleggen van het zebrapad op de Turnhoutsebaan ter hoogte van het Parkske / Delafaille? Of wordt hier pas naar gekeken wanneer de turnhoutsebaan binnen de dorpskern wordt heraangelegd?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de herinrichting van de zone aan het Parkske.  Er zal een zebrapad voorzien worden in het inrichtingsplan dat door AWV (Agentschap voor Wegen en Verkeer) wordt opgesteld.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:30:46.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Zebrapad Turnhoutsebaan ter hoogte van het Parkske Delafaille (Margot Van Overtveldt - Gr
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Opvolging: Maatregelen voor kwetsbare jongeren (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

We zien verscheidene maatregelen die genomen zijn ter bevordering van het welzijn van onze jongeren.

Graag had ik een overzicht gevraagd van alle maatregelen die onze gemeente momenteel neemt om het welzijn van jongeren in onze gemeente te versterken.

Zowel van bijkomende maatregelen betreffende de Covid-19 crisis, als de acties en het beleid dat wordt uitgevoerd op de lange termijn (zoals het Warme William Huis, studieplekken, en ondersteuning vanuit het OCMW bijvoorbeeld).

 

De gemeenteraad neemt kennis van de genomen maatregelen.  Er zal een overzicht bezorgd worden aan de gemeenteraadsleden.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:40:36.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Opvolging Maatregelen voor kwetsbare jongeren (Laurenz Van Ginneken - Open VLD)
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Kunst in de dorpskernen (Valerie Van Genechten - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

In opvolging van een eerder punt waarbij zou worden onderzocht of onze elektriciteitskasten bekleed kunnen worden door lokale kunstschilders en/of ze sfeervol zouden kunnen worden aangekleed met eventuele oude foto’s zou ik willen vragen naar een stand van zaken.

Wordt er nog aan dit punt gewerkt? Wat zijn de concrete plannen en timing?

 

De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken, de planning en de timing.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:45:36.

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Kunst in de dorpskernen (Valerie Van Genechten - Open VLD)
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 01 2021

Actualiteitsvragen - kennisgenomen

 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2021
Punt bijlagen/links Video - Actualiteitsvragen
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.