VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

21 juni 2021

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Notulen gemeenteraad 17 mei 2021 - goedgekeurd

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

4 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 17 mei 2021 goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Notulen gemeenteraad
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen - kennisgenomen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          actualiteitsvragen;

          mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Mededelingen CBS
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

CORONA - Contact- en bronopsporing - Addendum 2 samenwerkingsovereenkomst - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Samenwerkingsovereenkomst in het kader van het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken met een looptijd van 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021

          Goedkeuring van het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst door de gemeenteraad waardoor de subsidieperiode loopt tot 30 juni 2021.

 

Feiten en context

          De Vlaamse Regering gaf op 7 mei 2021 haar goedkeuring aan het besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken. Hierdoor wordt de subsidieperiode verlengd tot 31 augustus 2021.

          De gemeenten die inzetten op optie 1 (preventie, sensibilisering, bronopsporing, analyse van clusters, quarantaine-coaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen) krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor een periode van 1 april 2021 tot en met 31 augustus 2021.

          De deadline voor het indienen van het addendum met verlenging tot 31 augustus 2021 is 31 mei 2021. Het college van burgemeester en schepenen keurde het tweede addendum goed op 17 mei 2021.

 

Juridische gronden

          Artikel 191 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie verankert het voorzorgsbeginsel in het kader van het beheer van internationale gezondheidscrisissen en van de actieve voorbereiding van zulke potentiële crisissen. Dit beginsel houdt in dat, wanneer een ernstig risico hoogstwaarschijnlijk werkelijkheid zal worden, het aan de overheid is om dringende en voorlopige maatregelen te nemen.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, aan alle Vlaamse gemeenten om aanvullend en ondersteunend aan de reeds bestaande initiatieven bijkomende engagementen op te nemen in deze strijd

          Besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken

          Besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten.

 

Argumentatie

          In de huidige fase van de COVID-19-crisis is een cruciale rol weggelegd voor de lokale besturen voor contactonderzoek en bronopsporing. 

          Bij contactonderzoek wordt gezocht met wie een besmet iemand nauw contact heeft gehad. Hier is de snelheid van de contacttracing belangrijk. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken die in contact zijn gekomen met besmette personen. Zij krijgen advies over hoe ze zich kunnen beschermen en welke maatregelen ze kunnen nemen om anderen te beschermen. Dat vermijdt een mogelijke (nieuwe) toename van het aantal patiënten.

          Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensibilisering, handhaving) kunnen nemen.

          De gemeente wil, na overleg met alle betrokken diensten, complementair inzetten op optie 1.

          Het opnemen van deze engagementen geschiedt met inachtneming van de bescherming van de privacy van de burgers, zoals onder meer gewaarborgd door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

          De gemeente zorgt voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te nemen.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken waardoor de subsidietermijn verlengd wordt tot 31 augustus 2021.

Artikel 2. De gemeenteraad bekrachtigt de goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen van het tweede addendum bij de samenwerkingsovereenkomst van 17 mei 2021.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Contact- en bronopsporing
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

BBC - jaarrekening 2020 - gemeente en OCMW - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

          Het budgettair resultaat van de jaarrekening 2020 bedraagt 809.912 euro. Het gecumuleerd budgettair financieel resultaat bedraagt 9.677.094 euro (zie schema J2).

          De exploitatie-uitgaven bedragen (zei schema J3):

          voor de gemeente:

jaarrekening: 19.235.554 euro

initieel krediet: 21.176.525 euro

eindkrediet: 22.234.281 euro

          voor het ocmw:

jaarrekening:4.649.132 euro

initieel krediet: 4.573.353 euro

eindkrediet: 5.220.996 euro

          Het totaal actief en passief bedraagt 118.241.788 euro (schema J4).

          Het algemeen resultaat bedraagt -1.393.653 euro (schema J5).

          Er zijn geen extra leningen opgenomen in 2020.

          Conclusie: de gemeente en het OCMW Schilde engageren zich om verder in te zetten op maximale efficiëntieverhoging en ook een zo accuraat mogelijke raming te doen van kosten en opbrengsten.

 

Juridische gronden

          Artikel 249 van het decreet lokaal bestuur
§1. De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening.

De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel.

§2. Elk ontwerp van beleidsrapport wordt op zijn minst veertien dagen voor de vergadering waarop het wordt besproken aan ieder lid van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn bezorgd.

          Artikel 260 van het decreet lokaal bestuur
Nadat de rekeningen van de boekhouding, vermeld in artikel 253, in overeenstemming zijn gebracht met de gegevens van de inventaris van al de bezittingen, rechten, vorderingen, schulden en verplichtingen, van welke aard ook, van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, worden ze samengevat opgenomen in het ontwerp van de jaarrekening.

De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.

De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

          Artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen
Elk beleidsrapport vermeldt al de volgende gegevens:

1° het type van het beleidsrapport;

2° de naam, het ondernemingsnummer en het adres van het bestuur, of, voor de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, van beide;

3° de rapporteringsperiode;

4° de volgnummers van de laatste inschrijvingen in de dagboeken, vermeld in artikel 84, 86 of 88, die verwerkt zijn in het rapport.

          Artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen
Elke pagina van een beleidsrapport vermeldt al de volgende gegevens:

1° het type van het beleidsrapport;

2° de naam van het bestuur, of, voor de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, van beide;

3° de rapporteringsperiode.

          Hoofdstuk 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen waarin de inhoud van de jaarrekening wordt vastgelegd.

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

4 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de vaststelling door de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 juni 2021 van het gedeelte OCMW van de jaarrekening 2020.

Artikel 2. De gemeenteraad stelt het gemeentelijk deel van de jaarrekening 2020 vast.  

Artikel 3. De gemeenteraad keurt het deel van de jaarrekening 2020 zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn van 21 juni 2021 goed.

Artikel 4. Door die goedkeuring van de gemeenteraad wordt de jaarrekening 2020 in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - BBC - jaarrekening 2020 - gemeente en ocmw
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

BBC - Jaarrekening 2020 - AGB - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

          Het budgettair resultaat van de rekening bedraagt -191.205 euro. Het gecumuleerd budgettair financieel resultaat bedraagt 613.951 euro. (zie schema J2).

          De exploitatie-uitgaven bedragen (zei schema J3):

jaarrekening:181.960 euro;

initieel krediet: 425.450 euro;

eindkrediet: 425.450 euro.

          Het totaal actief en passief bedraagt 9.057.268 euro (schema J4).

          Het algemeen resultaat bedraagt -260.322 euro (schema J5).

          Er zijn geen extra leningen opgenomen in 2020.

          Conclusie: het AGB engageert zich om verder in te zetten op maximale efficiëntieverhoging en ook een zo accuraat mogelijke raming te doen van kosten en opbrengsten.

 

Juridische gronden

          Artikel 38 van de statuten van AGB, zoals goedgekeurd door de raad van bestuur van 17 juni 2019
§1. De boekhouding wordt gevoerd en de jaarrekening wordt opgesteld in overeenstemming met de regels die krachtens de artikelen 253 en 260 van het Decreet Lokaal Bestuur worden gesteld voor de gemeente.

§2. De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur.

          Artikel 243 van het decreet lokaal bestuur

§1.  De raad van bestuur spreekt zich uit over de vaststelling van de jaarrekening voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

§2. De gemeenteraad brengt advies uit bij de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf, tenzij de gemeenteraad ervoor gekozen heeft om alle leden van de gemeenteraad te benoemen als lid van de raad van bestuur.

          Artikel 260 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

Elk beleidsrapport vermeldt al de volgende gegevens:

1° het type van het beleidsrapport;

2° de naam, het ondernemingsnummer en het adres van het bestuur, of, voor de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, van beide;

3° de rapporteringsperiode;

4° de volgnummers van de laatste inschrijvingen in de dagboeken, vermeld in artikel 84, 86 of 88, die verwerkt zijn in het rapport.

          Artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

Elke pagina van een beleidsrapport vermeldt al de volgende gegevens:

1° het type van het beleidsrapport;

2° de naam van het bestuur, of, voor de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, van beide;

3° de rapporteringsperiode.

          Hoofdstuk 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen waarin de inhoud van de jaarrekening wordt vastgelegd.

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

4 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de vaststelling van de jaarrekening 2020 van het AGB.

Artikel 2. De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders van het AGB, na goedkeuring van de rekeningen.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - BBC - Jaarrekening 2020 - AGB
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Aanvullend politiereglement op het wegverkeer met betrekking tot tonnagebeperking Vloeyenbergdreef - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          17 mei 2010 - de gemeenteraad verleent goedkeuring aan het aanvullend politiereglement op het wegverkeer -tonnagebeperking bebouwde kom

          1 maart 2021 - het college van burgemeester en schepenen beslist een tonnagebeperking tot 3,5 ton - uitgezonderd laden en lossen - in te voeren in de Vloeyenbergdreef

           

Feiten en context

          De Vloeyenbergdreef wordt veelvuldig gebruikt als sluipweg, ook door zware voertuigen. Het wegdek is hiervoor niet geschikt.

          Een tonnagebeperking tot 3,5 ton tussen de Turnhoutsebaan en de Heidedreef biedt een oplossing voor dit probleem.

          Aangezien de Vloeyenbergdreef een zijstraat is van de N12 werd akkoord gevraagd aan  Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Op 8 juni 2021 antwoordt AWV dat het slechts om vervanging van de bestaande borden van 5,5 ton gaat. Deze borden werden geplaatst zonder vooraankondiging op de N12 omdat ze goed zichtbaar zijn. Er worden bijgevolg geen vooraankondigingsborden geplaatst langs de N12 voor de tonnagebeperking tot 3,5 ton.

 

Juridische gronden

          Artikel 41, § 1 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

          1° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in afdeling 1 en 2 van dit hoofdstuk;

          Wet betreffende politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968

          Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

          Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

          Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

          Het betreft een gemeenteweg.

          De signalisatie moet aangepast worden.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het aanvullend politiereglement op het wegverkeer met betrekking tot tonnagebeperking tot 3,5 ton in de Vloeyenbergdreef vanaf de Turnhoutsebaan tot de Heidedreef wordt goedgekeurd.

Artikel 2. Deze maatregel wordt in de Vloeyenbergdreef aangekondigd met verkeersborden C21 (3,5 ton) met onderbord "uitgezonderd laden en lossen".

Artikel 3. De bepalingen van artikel 1 zijn niet van toepassing op de voertuigen van de hulpdiensten zoals ziekenwagens, brandweerwagens en politievoertuigen.

Artikel 4. Afschrift van huidig besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website en overgemaakt aan het loket lokaal bestuur en AWV - dienst aanvullende reglementen.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Aanvullend politiereglement Vloeyenbergdreef
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Weg- en rioleringswerken in Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg - Plannen, bestek en raming - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Het college van burgemeester en schepenen keurde op 18 februari 2008 het erelooncontract van de heraanleg van de Schoolstraat en omgeving goed

          Het college van burgemeester en schepenen stelde op 9 november 2020 de stuurgroep samen

          Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van dit dossier met bijhorende timing en beslist dit uit te voeren op 7 december 2020

          De gemeenteraad keurt op 22 februari 2021 de samenwerkingsovereenkomst voor de weg- en rioleringswerken aan de Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg met Pidpa goed

          Het college van burgemeester en schepenen keurt het verslag van de projectstuurgroep (PSG) -vergadering goed op 8 maart 2021

          Het college van burgemeester en schepenen keurt het ontwerp principieel goed in de vergadering van 29 maart 2021

          Op 22 april 2021 is er een digitale bewonersvergadering georganiseerd om het project voor te stellen

          Op 27, 28 en 29 april 2021 werden de ontwerpplannen tentoongesteld in de Werf 44. Op 29 april 2021 werd er een zitdag georganiseerd waar de bewoners individuele vragen konden stellen

          Het college van burgemeester en schepenen neemt op 7 juni 2021 kennis van de plannen, het bestek en de raming voor de heraanleg van de Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg en maakt het dossier over aan de gemeenteraad ter goedkeuring

 

Feiten en context

          Dit dossier werd opgenomen in het Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) -subsidieprogramma in het najaar 2020 met voorwaarde om de werken uiterlijk eind oktober 2021 te gunnen. Gezien deze tijdsdruk diende de ontwerpfase versneld uitgevoerd te worden. Van zodra het ontwerp van de bovenbouw vorm gekregen had, werd er een digitale bewonersvergadering en vervolgens ook een info tentoonstelling met een zitdag georganiseerd. Het ontwerp werd in de mate van het mogelijke bijgestuurd. Ook werd een antwoordbrief gestuurd als reactie op de nota en petitie van omwonende. 

          De totale kostprijs van dit dossier wordt geraamd op 9.123.795,38 euro. Dit totaal bestaat uit 5 delen:

          Deel 1 – Pidpa via VMM subsidieerbaar voor 75% voor een bedrag van 3.592.671,30 euro

          Deel 2 – Pidpa niet subsidieerbaar voor een bedrag van 2.104.605,30 euro

          Deel 3 – Schilde fietpad infrastructuur via provincie subsidieerbaar voor 90% voor een bedrag van 747.581,26 euro

          Deel 4 – Schilde niet subsidieerbaar voor een bedrag van 2.571.615,30 euro.

          Deel 5 – Ranst niet subsidieerbaar voor een bedrag van 107.322,22 euro.

          Definitieve ontwerpplannen, bestek en raming worden ter goedkeuring voorgelegd opdat dit dossier kan aanbesteed worden en de omgevingsvergunning bij de provincie kan aangevraagd worden.

          Het college van burgemeester en schepenen diende conform artikel 19 van het huishoudelijk reglement een amendement in tot aanpassing van de plannen om tegemoet te komen aan bemerkingen van het Agentschap Wegen en Verkeer en buurtbewoners. Dhr. Peter Mendonck licht in naam van het college van burgemeester en schepenen het amendement toe.

 

Juridische gronden

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Argumentatie

          In het kader van de opdracht “Weg- en rioleringswerken in Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg” werd een bestek opgesteld.

          De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 2.646.373,43 euro inclusief BTW.

          Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

Een aanpassing van het meerjarenplan is noodzakelijk

Actie

Een aanpassing van het meerjarenplan is noodzakelijk

Algemene rekening

Een aanpassing van het meerjarenplan is noodzakelijk

Beleidsveld

Een aanpassing van het meerjarenplan is noodzakelijk

Bedrag

Visum financieel directeur

2.646.373,43 euro inclusief BTW

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  (De verdaging)  4 stemmen voor: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

18 stemmen tegen: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

3 onthoudingen: Marijke Dillen, Valérie Van Genechten en Philippe Verschueren

Stemming:  (Het amendement)  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Stemming:  (Het voorstel van beslissing)  17 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

4 stemmen tegen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Philippe Verschueren en Rita Tutelaars

Artikel 1. De aangepaste plannen, het bestek en de raming voor de opdracht “Weg- en rioleringswerken in Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op Europees niveau.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Weg- en rioleringswerken in Schoolstraat
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Toetreding aankoopcentrale binnen raamovereenkomst van de provincie Antwerpen voor het aanstellen op afroep van een ontwerper voor fietsostrade, fietsinfrastructuur en fietsrouteprojecten - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing tot toetreding tot de aankoopcentrale binnen de raamovereenkomst van de provincie Antwerpen voor het aanstellen op afroep van een ontwerper voor fietsostrade, fietsinfrastructuur en fietsrouteprojecten.

          Kennisname door het college van burgemeester en schepenen in de vergadering van 7 juni 2021 van de raamovereenkomst "opdracht voor het aanstellen op afroep van een ontwerper voor fietsostrade, fietsinfrastructuur en fietrouteprojecten over een periode van 45 maanden.

 

Feiten en context

          De provincie Antwerpen heeft een raamovereenkomst met clausule aankoopcentrale opgesteld voor het aanstellen op afroep van een ontwerper voor fietsostrade, fietsinfrastructuur en fietsrouteprojecten over een periode van 48 maanden. De provincie Antwerpen treedt hierin op als aankoopcentrale voor alle lokale besturen in de provincie Antwerpen.

          Conform de wetgeving op de overheidsopdrachten dient de gemeente zelf geen overheidsopdracht voor diensten op te starten als we toetreden tot de aankoopcentrale in deze raamovereenkomst.

 

Juridische gronden

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Argumentatie

Er is geen enkele verplichting tot afname van deze raamovereenkomst maar de mogelijkheid wordt aangeboden.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de raamovereenkomst "opdracht voor het aanstellen op afroep van een ontwerper voor fietsostrade, fietsinfrastructuur en fietsrouteprojecten over een periode van 48 maanden" goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Toetreding aankoopcentrale
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Bestek restauratie voorbouw De Drie Rozen - MJOP 2021-015 - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 2 mei 2016 besliste het college van burgemeester en schepenen om conditiemetingen uit te voeren en een meerjarenonderhoudsplanning op te maken voor het gemeentelijk patrimonium.

          Op 17 juni 2019 ontving het bestuur de eindresultaten van de conditiemetingen. Deze zijn op 1 juli 2019 gepresenteerd aan de leden van het college van burgemeester en schepenen.

          Op 9 december 2019 verleende het college van burgemeester en schepenen de goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van de opdracht “Aanstellen ontwerper voor opmaak en begeleiding bestek voor werken die voortvloeien uit het meerjarenonderhoudsplan”, met name de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

          Op 5 oktober 2020 verleende het college van burgemeester en schepenen goedkeuring om de opdracht "Aanstellen ontwerper voor opmaak en begeleiding bestek voor werken die voortvloeien uit het meerjarenonderhoudsplan” te gunnen aan Freestone NV.

          Op 23 november 2020 verleende het college van burgemeester en schepenen goedkeuring aan de lijst voor 2021 voor de werken die voortvloeien uit het meerjarenonderhoudsplan.

 

Feiten en context

          De ontwerpopdracht voor de opdracht “Restauratie voorbouw De Drie Rozen - MJOP 2021” werd gegund aan FREESTONE NV, De Hene 10 te 1780 Wemmel.

          Om de werken die gepland staan voor 2021 uit te voeren, is er nood aan een aannemer die de werken 'renovatie buitenschil verschillende gebouwen' realiseert.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave exclusief btw bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet).

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°

 

Argumentatie

          In het kader van de opdracht “Restauratie voorbouw De Drie Rozen - MJOP 2021” werd een bestek met nummer 2021-015 opgesteld door de ontwerper, FREESTONE NV, De Hene 10 te 1780 Wemmel.

          De uitgave voor de opdracht “Restauratie voorbouw De Drie Rozen - MJOP 2021” wordt geraamd op 198.000 euro exclusief btw of 240.000 euro inclusief 21% btw.

          Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000755

Actie

AC000056

Algemene rekening

2210150000 Administratieve gebouwen - buitengewoon onderhoud - gemeenschapsgoederen

Beleidsveld

0050 - Patrimonium zonder maatschappelijk doel

Bedrag

Visum financieel directeur

Geraamde kosten 198.000 euro exclusief btw

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 onthoudingen: Marijke Dillen en Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. Het bestek met nummer 2021-015 en de raming voor de opdracht “Restauratie voorbouw De Drie Rozen - MJOP 2021”, opgesteld door de ontwerper, FREESTONE NV, De Hene 10 te 1780 Wemmel wordt goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 198.000 euro exclusief btw of 240.000 euro inclusief 21% btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Bestek MJOP 2021-015
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

RUP Turnhoutsebaan - Oost - voorlopige vaststelling - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          27 november 2017 - het college van burgemeester en schepenen keurt de visie goed

          8 januari 2018 - het college van burgemeester en schepenen keurt de procedure en de lijst van de uit te nodigen firma's goed

          8 januari 2018 - het college van burgemeester en schepenen keurt de lastenvoorwaarden en gunningswijze goed

          19 februari 2018 - de gemeenteraad keurt de lastenvoorwaarden en gunningswijze goed

          4 juni 2018 - het college van burgemeester en schepenen stelt D+A Consult aan als ontwerpen voor de opmaak van het RUP Turnhoutsebaan - Oost

          2 juli 2018 - startvergadering planteam

          8 oktober 2018 - overleg planteam

          5 november 2018 - het college van burgemeester en schepenen keurt de facturatieschijven goed

          12 november 2018 - het college van burgemeester en schepenen keurt een mobiliteitsonderzoek goed naast de opmaak van het RUP Turnhoutsebaan - Oost. Het college van burgemeester en schepenen stelt hiervoor studiebureau SUUNTA in samenwerking met D+A Consult nv aan

          23 november 2018 - overleg planteam

          30 november 2018 en 1 december 2018: telling van de in- en uitritten van de parkings en parkeerbezetting in functie van mobiliteitsonderzoek

          14 januari 2019 - goedkeuring start- en procesnota. Het college van burgemeester en schepenen beslist op 14 januari 2019 om te onderzoeken of het plangebied kan uitgebreid worden met de zone rond het uitvaartcentrum

          28 januari 2019 - het college van burgemeester en schepenen beslist om het plangebied niet uit te breiden

          4 februari 2019 -het college van burgemeester en schepenen keurt de planning van fase 1 goed

          22 februari 2019 - overleg planteam

          25 februari 2019 - het college van burgemeester en schepenen keurt de ontwerpbrief aan de buurtbewoners goed

          18 maart 2019 tot en met 17 mei 2019 - raadplegingsperiode

          25 maart 2019 - participatiemoment Werf 44

          8 juni 2019 - overleg planteam

          5 augustus 2019 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van het planteam

          19 & 20 november 2019 - extra infomoment voor buurtbewoners per zone

          18 december 2019 - overleg planteam

          30 januari 2020 - bilateraal overleg departement Omgeving, provincie Antwerpen, Agentschap voor Natuur en Bos, Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW)

          9 maart 2020 - het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met de geformuleerde standpunten mits enkele aanpassingen

          14 mei 2020 - overleg planteam

          8 juni 2020 - het college van burgemeester en schepenen beslist om het RUP niet op te splitsen in deelplannen

          3 juli 2020 - overleg planteam

          12 november 2020 - overleg planteam

          5 augustus 2020 - overleg AWV en MOW met betrekking tot de mobiliteitsstudie

          23 november 2020 - het college van burgemeester en schepenen keurt de scopingsnota versie advies team - milieueffectrapport (MER) en de mobiliteitsstudie (eerste versie) goed en beslist deze over te maken aan het team - MER met betrekking tot de plan - MER plicht. Het college van burgemeester en schepenen keurt de nota van 17 november 2020 met opmerkingen mits bemerkingen goed. Het college van burgemeester en schepenen keurt het voorontwerp - RUP goed mits aanpassingen zoals opgenomen in de nota van 17 november 2020. Het college van burgemeester en schepenen beslist het voorontwerp - RUP ter advies voor te leggen aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO). Het college van burgemeester en schepenen beslist om een plenaire vergadering te organiseren waarop het voorontwerp - RUP Turnhoutsebaan zal worden besproken. De plenaire vergadering zal doorgaan op donderdag 17 december 2020 om 10 uur

          26 november 2020 tot en met 17 december 2020 - adviesperiode naar aanleiding van plenaire vergadering

          17 december 2020 - plenaire vergadering

          15 maart 2021 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de aangepaste mobiliteitsstudie, scopingsnota en procesnota (tweede versie) en keurt deze goed

          29 maart 2021 - college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het ontwerp-RUP en de e-mail van BIMMO van 15 maart 2021. Het college van burgemeester en schepenen keurt memo005 goed

          26 mei 2021 - besluit plan-MER-plicht

          31 mei 2021 - college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de beslissing van het team MER van 26 mei 2021. Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de aangepaste scopingnota en procesnota (derde versie) en keurt deze goed. Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het ontwerp-RUP Turnhoutsebaan - Oost en beslist het ontwerp-RUP voor te leggen aan de gemeenteraad voor voorlopige vaststelling

          7 juni 2021 - raadscommissie

 

Feiten en context

          De adviezen van de adviesinstanties uitgebracht naar aanleiding van de plenaire vergadering werden verwerkt in het ontwerp - RUP Turnhoutsebaan - Oost.

          Na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad zal het ontwerp - RUP Turnhoutsebaan - Oost worden onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009 en latere wijzigingen betreffende de regelgeving rondom ruimtelijke ordening

          Besluit van de Vlaamse regering van 11 april 2008 tot vaststelling van de nadere regels met betrekking tot de vorm en inhoud van ruimtelijke uitvoeringsplannen

          Decreet algemene bepalingen milieubeleid (DABM) van 5 april 1995 en latere wijzigingen

          Decreet van 27 april 2007 inzake milieueffectenrapportage over plannen en programma's plan-m.e.r.-decreet

          Besluit van de Vlaamse regering van 12 oktober 2007 betreffende de milieueffectenrapportage over plannen en programma's

          Decreet tot wijziging van de regelgeving voor ruimtelijke uitvoeringsplannen teneinde de planmilieueffectrapportage en andere effectbeoordelingen in het planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen te integreren door wijziging van diverse decreten van 1 juli 2016

          Besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2017 betreffende het geïntegreerd planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectenbeoordelingen

          Decreet integraal waterbeleid van 18 juli 2003 en latere wijzigingen

 

Argumentatie

          De zone langsheen de Turnhoutsebaan kent diverse planologische bestemmingen: zone voor KMO, dagrecreatie, woongebied met landelijk karakter, woonparkgebied en agrarisch gebied. Naast een gevarieerde planologische bestemming is ook de effectieve invulling zeer gevarieerd, niet altijd even kwalitatief en niet steeds in overeenstemming met de bestemmingszones. Het opzet van het RUP Turnhoutsebaan-Oost is tweeledig. Enerzijds wenst het bestuur de planologische context aan te passen voor de ongeordende zone met kleinhandelszaken gelegen binnen KMO-zone om zo een kwalitatieve herontwikkeling van het plangebied te kunnen gekomen. Anderzijds wenst het bestuur een duidelijke en leefbare visie te bieden voor de woongebieden langs het betreffend deel van de Turnhoutsebaan.

          Waterparagraaf: in toepassing van artikel 8 van het decreet betreffende het integraal waterbeleid van 18 juli 2003 dienen alle uitvoeringsplannen te worden onderworpen aan een watertoets.

          Grondwater: het plangebied bevindt zich niet in of nabij een beschermingszone voor waterwinning. Het plangebied is grotendeels matig gevoelig voor grondwaterstromingen. Ten noordoosten van het plangebied is het plangebied deels zeer gevoelig voor grondwaterstromingen. Er kan geconcludeerd worden dat de aard van de planingrepen geen aanzienlijke effecten op het grondwater zullen veroorzaken.

          Oppervlaktewater: het plangebied is niet gelegen in een signaalgebied. Het plangebied is voornamelijk gecategoriseerd als effectief overstromingsgevoelig gebied. De invulling van het plangebied creëert zowel ten opzichte van de planologische toestand als de bestaande toestand geen grote wijzigingen in de toegelaten bebouwde en verharde oppervlakte. Het plan zal voldoende bepalingen voorzien binnen de stedenbouwkundige voorschriften om een duurzame waterhuishouding te kunnen afdwingen. Gezien de categorisering van het plangebied als effectief overstromingsgevoelig zal er bij de vergunningsaanvraag advies gevraagd moeten worden aan de bevoegde waterbeheerder. Bij elke omgevingsvergunning dient te worden voldaan aan de randvoorwaarden zoals opgenomen in de gewestelijke verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater en technische achtergronddocumenten.

          Afvalwater: volgens het zoneringsplan van deVlaamse Milieumaatschappij (VMM) is het plangebied voornamelijk gelegen in centraal gebied. Rekening houdend met de aard van de planingrepen kan er redelijkerwijze worden geconcludeerd dat er geen aanzienlijke effecten vanuit afvalwater optreden.

          Het plangebied wordt voornamelijk gekarteerd als effectief overstromingsgevoelig, dit deels door mogelijke overstromingen van de waterloop doorheen het plangebied.

Het voorliggende RUP laat een uitbreiding van de bebouwing toe. Bij het inrichten van overdekte en niet-overdekte constructies moet er steeds worden voldaan aan de vigerende wetgeving.
Hiernaast kan de site tevens worden verhard in functie van parking, circulatieruimte, opslagruimte in open lucht,... Gezien de functionaliteit ervan zal hierbij in belangrijke mate gebruik dienen gemaakt te worden van niet-waterdoorlatende materialen. In zones waar dit mogelijk is, zal gebruik gemaakt worden van waterdoorlatende materialen. Ook hier geldt de vigerende wetgeving.

          Langsheen de linkerzijde van de Waterstraat loopt doorheen het plangebied de Waterstraatse Loop, een onbevaardbare waterloop van tweede categorie en beheerd door de Provincie Antwerpen. Langs de rechterzijde van de Waterstraat loopt een niet geklaseerde waterloop VHA 41437. Aan het plangebied grenzen:

          Antitankkanaal: een waterloop van eerste categorie;

          Trappistenbeek: een waterloop van tweede categorie;

          VHA-waterloop 41303: een niet geklasseerde waterloop.

          De zijden van het plangebied zijn gekenmerkt als infiltratiegevoelig. Het binnengebied is voornamelijk niet infiltratiegevoelig. Overwegend gebeurt de infiltratie in deze bodem naar de ondergrond relatief moeilijk. Bij nieuwe ontwikkelingen wordt door de VMM geadviseerd om steeds de nodige infiltratieproeven uit te voeren in combinatie met het bepalen van de grondwaterstand. Zo kunnen infiltratievoorzieningen op een adequate manier gedimensioneerd worden.

Door een toename aan bebouwing en verharding zal deze infiltratie verder bemoeilijkt worden. De nodige maatregelen dienen dan ook voorzien te worden om negatieve effecten op de infiltratie tot een minimum te beperken. Hemelwaterbuffering dient volgens de vigerende wetgeving voorzien te worden ten gevolge van de bebouwing en de verhardingen en de mogelijk daaraan gekoppelde hemelwaterrecuperatie.

          Het plangebebied is grotendeels matig gevoelig voor grondwaterstromingen. Ten noordoosten van het plangebied is het plangebied deels zeer gevoelig voor grondwaterstromingen.

          Binnen het gebied bevinden zich geen afbakeningen van de winterbedkaart.

          Het plangebied kent een overwegend vlak reliëf met hellingspercentages kleiner dan 0,5% en tussen 0,5% en 5%.

          Het plangebied is overwegend niet-erosiegevoelig. Een bebouwde of verharde zone zal meer weerstand bieden tegen erosie dan een braakliggend terrein. Een permanente invulling van de onbebouwde en onverharde ruimte zal een positief effect hebben op de erosiebeperking.

De watertoets brengt voor het plangebied geen uitgesproken problematiek voor de oppervlakte- en grondwaterhuishouding aan het licht. Niettemin komen er een aantal speciale aandachtspunten naar voor waar het RUP Turnhoutsebaan - Oost zoveel mogelijk aan tegemoet dient te komen. Eventuele potentiële nadelige effecten worden evenwel beperkt door volgende bepalingen:

          Adviseren bij nieuwe ontwikkelingen om infiltratieproeven uit te voeren in combinatie met het bepalen van de grondwaterstand om een goed zich te krijgen op de infiltratiegevoeligheid.

          Aandacht besteden aan de effectieve overstromingsgevoeligheid van het plangebied:

          zoveel mogelijk werken met waterdoorlatende materialen voor de verharding;

          streven naar een zo efficiënt mogelijke invulling van de noodzakelijke verhardingen;

          beperken van de toename van bebouwing door het opnemen van B/T-indexen.

          De bevoegde instanties moeten worden gecontacteerd met betrekking tot de grondwaterstromingsgevoeligheid voor:

          verkavelingsaanvragen met een globale oppervlakte grotere dan 1 ha waarbij in de aanleg van wegen wordt voorzien;

          en/of leidt tot een toename van het totaal van de horizontale dakoppervlakte van gebouwen en de verharde oppervlakte van meer dan 1 ha;

          en/of ondergrondse constructies, met uitzondering van funderingspalen en leidingen met een diameter tot 1 meter, bevat die dieper gelegen zijn dan 5 meter onder het maaiveld en een ondergrondse horizontale lengte hebben van meer dan 100 meter.

          Tenslotte moet voldaan worden aan artikel 6.2.2.1.2.§4 van Vlarem II met betrekking tot de afvoer van hemelwater en het concept 'vasthouden-bergen-afvoeren'. Prioriteit moet uitgaan naar hergebruik van hemelwater en vervolgens naar infiltratie boven buffering met vertraagde afvoer.

          Verkavelingen: de nog geldende verkavelingen die volledig of gedeeltelijk gelegen zijn binnen de contour van het RUP, worden opgeheven. Het betreft:

          verkaveling met referentienummer 1986/13 - vergunning - college van burgemeester en schepenen 1 september 1987

          verkaveling met referentienummer 1973/3 - vergunning - college van burgemeester en schepenen 27 september 1973

          Het ontwerp - RUP Turnhoutsebaan - Oost is in overeenstemming met de geldende structuurplannen en de relevante regelgeving.

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

4 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad stelt het ontwerp - RUP Turnhoutsebaan - Oost voorlopig vast.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - RUP Turnhoutsebaan Oost - voorlopige vaststelling
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Gemeentelijke verordening conformiteitsattesten - opheffing verordening van 2019 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          18 april 2011- de gemeenteraad beslist om toe te treden tot de interlokale vereniging lokaal woonbeleid Midden, IVLW Midden

          15 december 2014 - de gemeenteraad keurt de verlengingsaanvraag van IVLW Midden goed (periode 2015 - 2018) en beslist hiermee verder deel te nemen aan de vereniging

          11 september 2017 - het college van burgemeester en schepenen keurt de engagementsverklaring verlenging subsidiedossier (1 werkingsjaar 2018/2019) goed

          18 december 2017 - de gemeenteraad keurt de subsidieaanvraag goed en beslist dat de aanvraag ingediend mag worden door IGEAN. De gemeenteraad gaat akkoord met de taak van de stuurgroep en beslist de vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te stellen. Ook de statuten, het huishoudelijk reglement en de geraamde projectbegroting werden goedgekeurd

          25 april 2018 - Ministerieel besluit - toekenning subsidie aan het project IVLW Midden

          23 september 2019 - het college van burgemeester en schepenen beslist om het ontwerp verordening conformiteitsattesten voor te leggen aan de gemeenteraad voor goedkeuring

          21 oktober 2019 - de gemeenteraad keurt de gemeentelijke verordening conformiteitsattesten goed. Deze treedt in werking op 1 januari 2020 en na goedkeuring van de Vlaamse Minister van Wonen

          23 december 2019 - goedkeuring van de Vlaamse Minister van Wonen over de gemeentelijke verordening conformiteitsattesten

          21 september 2020 - de gemeenteraad keurt de gemeentelijke verordening conformiteitsattesten goed. Deze treedt in werking op 1 januari 2020 en na goedkeuring van de Vlaamse Minister van Wonen

          10 december 2020 - goedkeuring van de Vlaamse Minister van Wonen over de gemeentelijke verordening conformiteitsattesten goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 september 2020

 

Feiten en context

          Op 23 december 2019 werd de nieuwe gemeentelijke verordening conformiteitsattesten goedgekeurd door de Vlaamse Minister van Wonen met inwerkingtreding op 1 januari 2020.

          Op 10 december 2020 werd de wijziging gemeentelijke verordening conformiteitsattesten goedgekeurd door de Vlaamse Minister van Wonen met inwerkingtreding na goedkeuring hiervan.

 

Juridische gronden

          Artikel 6-11, artikel 15, artikel 20, 20bis, 20ter van het decreet Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997
De veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteitsnormen.

          Artikel 3-10 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juli 2013
Bepalingen van de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.

          Hoofdstuk 3 van het optimalisatiedecreet van het Vlaams Parlement van 20 maart 2019
Wijzigingen van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode

          Besluit Vlaamse regering over woningkwaliteitsbewaking van 24 mei 2019
Bevat de nieuwe modellen van technische verslagen, bepaalt de modaliteiten van de
waarschuwingsprocedure bij mogelijke woningkwaliteitsproblemen en de modaliteiten voor de strafrechtelijke instrumenten.

          Het besluit van de Vlaamse regering van 8 juli 2016, houdende subsidiëring van
intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid.

          Ministerieel besluit van 29 juli 2013 tot vaststelling van de modellen van conformiteitsattesten voor woningen en kamerwoningen.

 

Argumentatie

          In de mail van 15 december 2020 werd de gemeente op de hoogte gebracht van de goedkeuring van de gemeentelijke verordening conformiteitsattesten volgens Ministerieel Besluit van 10 december 2020. In deze brief wordt aangeraden om het vroegere reglement op te heffen indien dit niet gebeurd zou zijn.

          In de goedkeuring van de gemeenteraad van 21 september 2020 over de wijziging gemeentelijke verordening conformiteitsattesten wordt geen melding gemaakt van opheffing van de gemeentelijke verordening conformiteitsattesten van 23 december 2019.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de opheffing van de verordening conformiteitsattesten van 21 oktober 2019 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Gemeentelijke verordening conformiteitsattesten
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Lancering UiTPAS - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Gemeente Schilde is sinds 30 januari 2017 lid van de intergemeentelijke projectvereniging BisCuit

          Goedkeuring gemeenteraad van 19 november 2018 om een financieel engagement aan te gaan met betrekking tot BisCuit. Dit conform met artikel 14, §2 van de statuten van BisCuit

          Goedkeuring college van burgemeester en schepenen van 21 oktober 2019 dat Schilde als BisCuit-gemeente mee instapt in een UiTPAS-systeem binnen minimum de BisCuit-regio

          Goedkeuring college van burgemeester en schepenen van 21 oktober 2019 betreffende het gemeenschappelijk aanstellen van een voltijds projectmedewerker voor BisCuit

          Goedkeuring gemeenteraad van 20 april 2020 met betrekking tot de oprichting van een UiTPASregio en het uitbreiden van projectvereniging BisCuit

          Goedkeuring Raad van Bestuur van BisCuit op woensdag 16 september 2020 van het gezamenlijk aanvraagformulier tot implementatie van de UiTPAS

          Goedkeuring gemeenteraad van 26 oktober 2020 betreffende de vooropgestelde raming en het aanvraagformulier met betrekking tot de realisatie van een UiTPAS binnen de regio van projectvereniging BisCuit

          Het UiTPAS dossier werd ingediend door de intergemeentelijke samenwerking BisCuit bij Publiq vzw. Op 8 december 2020 keurde de Raad van Bestuur van publiq vzw het aanvraagdossier UiTPAS BisCuit goed

          De raad van bestuur van BisCuit keurde op 2 juni 2021 alle ontwerpen van overeenkomsten en documenten met betrekking tot onderlinge afspraken en praktische realisatie van de UiTPAS goed

          Kennisname college van burgemeester en schepenen op 7 juni 2021 van de samenwerkingsovereenkomst UiTPAS Van Polder tot Kempen, de basisovereenkomst tussen Publiq vzw en BisCuit en het retributiereglement met betrekking tot de UiTPAS, met de vraag dit ter goedkeuring voor te leggen op de gemeenteraad van juni

 

Feiten en context

          VZW Publiq is de beheerder van de UiT-databank en de UiTPAS op Vlaams niveau.

          Een UiTPAS is een voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten. Mensen die deelnemen aan een UiTPAS-activiteit, sparen punten welke omgeruild kunnen worden voor extra voordelen. Er is ook een regeling voorzien voor mensen met een kansenstatuut.

          Hoewel de UiTPAS een initiatief is vanuit Vlaanderen, wordt het gehele gebied opgedeeld in "UiTPAS-regio's". Elke regio staat autonoom in voor de praktische organisatie, onderlinge samenwerking, kortingstarief en voordelen.

          Op 3 maart 2021 heeft de stuurgroep van BisCuit de naam goedgekeurd van de UiTPAS regio: "van Polder tot Kempen".

          Momenteel maken negen lokale besturen deel uit van UiTPAS-regio van Polder tot Kempen, namelijk Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem en Wuustwezel.

          Op 22 maart 2021 ging de UiTPAS-coördinator van start. Het lokale bestuur Brasschaat stelt deze fulltime projectmedewerker op B niveau aan. Deze zal worden ingezet ten behoeve van de opstart en verdere uitrol van de UiTPAS in de 9 deelnemende gemeenten die zich binnen de projectvereniging engageerden om de UiTPAS op te starten. De betreffende personeelskosten worden onder de betrokken gemeenten evenredig verdeeld.

 

Juridische gronden

          Artikel 401 tot en met 412 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Bepaalt de regelingen met betrekking tot een projectvereniging.

          Oprichtingsakte van Biscuit zoals gepubliceerd in het staatsblad van 8 juni 2017

 

Inspraak en advies

          Intergemeentelijke werkgroep UiTPAS met afgevaardigden uit elke betrokken gemeente

          Raad van Bestuur BisCuit met afgevaardigden uit elke betrokken gemeente

          VZW Publiq

 

Argumentatie

          De lancering van de "UiTPAS van Polder tot Kempen" zal plaatsvinden op 1 oktober 2021. Er wordt voor deze gelegenheid een netwerkevent georganiseerd op de Kalmthoutse Heide in aanwezigheid van alle betrokken partners, pers en minister-president Jan Jambon.

          De gemaakte afspraken tussen Publiq en BisCuit werden opgenomen in een basisovereenkomst.

          Tot praktische realisatie van het UiTPAS-project werd er in samenspraak met alle betrokken partijen een regionale samenwerkingsovereenkomst UiTPAS van Polder tot Kempen en een eenduidig retributiereglement opgesteld welke ter goedkeuring dient te worden geagendeerd op elke betrokken gemeenteraad.

          Volgende kansengroepen hebben recht op de UiTPAS aan kansentarief:

          personen die schuldhulpverlening krijgen;

          toekenning van rechten na sociaal onderzoek via OCMW/sociale dienst d.m.v. doorverwijsbrief;

          personen met een verhoogde tegemoetkoming.

          Begin oktober wordt een brief verzonden naar iedereen die in aanmerking komt voor een UiTPAS met verhoogd kansentarief. Het oplijsten van de gegevens dient te verlopen via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ) en kost 350,00 euro.

          In Schilde zal men een UiTPAS kunnen aanschaffen bij het evenementenloket en in het Sociaal Huis.

          De baliemedewerkers die instaan voor de registratie en inschrijving hebben reeds bevestigt om deel te nemen aan één van de twee gratis vormingsmomenten vanuit Publiq.

          Voor Schilde werden twee UiTPAS-spaarzuilen aangekocht. Er zal een vaste spaarzuil voorzien worden in Werf 44, de tweede spaarzuil is niet locatiegebonden en kan mobiel worden ingezet afhankelijk van waar de betreffende gemeentelijke activiteit zal plaatsvinden.

          Voor Schilde werden een drieduizend UiT-pasjes aangekocht als voorraad om mee te starten.

          In een eerste fase worden enkel activiteiten van de lokale besturen opgenomen, in september 2022 worden in tweede fase ook verenigingen en externe partners aangetrokken.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP1278

Actie

AC000038

Algemene rekening

6139999900

Beleidsveld

0750

Bedrag

Visum financieel directeur

13.000,00 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de regionale samenwerkingsovereenkomst UiTPAS van Polder tot Kempen goed.

Artikel 2. De gemeenteraad neemt kennis van de basisovereenkomst tussen Publiq vzw en BisCuit.

Artikel 3. De gemeenteraad keurt het retributiereglement met betrekking tot de UiTPAS goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Lancering UiTPAS - goedgekeurd
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Scouts Schilde - Infrastructuursubsidies - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          College van burgemeester en schepenen van 29 mei 2017 - kennisname van het aanvraagdossier voor infrastructuursubsidie van scouts SchildeBergen

          Gemeenteraad van 19 juni 2017 - goedkeuring van het aanvraagdossier voor infrastructuursubsidie van scouts SchildeBergen goedkeuring en toekenning van een subsidiebedrag van 30.000 euro

          College van burgemeester en schepenen van 3 mei 2021 - Kennisname van het aanvraagdossier voor infrastructuursubsidie van scouts SchildeBergen en besluit om het dossier en de toekenning van het subsidiebedrag van maximaal 30.000 euro te agenderen op de gemeenteraad van 21 juni 2021

 

Feiten en context

          Scouts SchildeBergen diende een aanvraagdossier voor infrastructuursubsidie in met een oplijsting van de geplande renovatiewerken en een raming van de kosten. Elk jaar wordt binnen het budget van jeugd 10.000,00 euro opgespaard voor aanpassingswerken aan de scoutslokalen van SchildeBergen aan de Pater Nuyenslaan.

          Driejaarlijks worden deze gelden uitgekeerd aan de scouts zodat de geplande werken kunnen uitgevoerd en gefinancierd worden. Op deze manier werd in het verleden een nieuw sanitair blok, nieuwe ramen en deuren en de renovatie van het dak, het vervangen van enkele verwarmingstoestellen en een aantal kleinere werken gerealiseerd.

          In november 2020 maakte Scouts SchildeBergen hun aanvraag voor nieuwe infrastructuursubsidies over.

          De aanpassingswerken die de scouts wil laten uitvoeren, is de verdere restauratie van de buitenwanden: vervangen van de bestaande panelen door en beter isoleren van deze wanden.

          Naast de buitenwanden wil men ook de bestaande verlichting laten vervangen door ledverlichting binnen en buiten de lokalen.

 

Juridische gronden

Artikel 40, §1 van het decreet over het lokaal bestuur

Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

 

Inspraak en advies

Scouts Schildebergen is vragende partij om de lokalen verder op te knappen.

 

Argumentatie

          De geplande aanpassingswerken dragen bij tot een langere levensduur van de huidige lokalen.

          De geplande aanpassingswerken hebben een positieve impact op het verminderen van de  energiekosten.

          Gemeente Schilde voorziet driejaarlijks een budget voor Scouts SchildeBergen om infrastructuurwerken uit te voeren.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000778 - investeringssubsidie infrastructuur Scouts

Actie

AC000145 - Exploitatie: aankoop en huur materiaal, werkkledij, ...

Algemene rekening

6640000000 - Toegestane investeringssubsidies

Beleidsveld

0752 - Infrastructuur en faciliteiten ten behoeve van kinderen en jongeren

Bedrag

Visum financieel directeur

30.000,00 euro

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het aanvraagdossier voor infrastructuursubsidie van scouts SchildeBergen.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist het dossier goed te keuren en geeft akkoord tot toekenning van een subsidiebedrag van maximaal 30.000 euro. Scouts SchildeBergen dient eerst de reële kosten van de werken te staven met facturen. Na controle zal de subsidie worden verleend op basis van de reële kosten, met een maximum van 30.000 euro.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Scouts Schilde - Infrastructuursubsidies
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Overeenkomst Festistreat - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Aanvraag ontvangen via de evenementenapplicatie op 11 februari 2021.

 

Feiten en context

          De organisatie van parelfeesten vzw wenst van vrijdag 27 augustus 2021 tot zondag 29 augustus 2021 een streetfoodfestival te organiseren op het Lodewijk de Vochtplein te 's-Gravenwezel. Dit streetfoodfestival omvat een tiental wagens en topchefs die de bezoekers heerlijke hapjes of kleine gerechtjes aanbieden. Door de organisatie worden er verschillende dranken voorzien.

          Parefeesten vzw ontvangt normaal gezien voor de de organisatie van Wezel Culinair een nominatieve toelage van 10.000 euro. Parelfeesten vzw vraagt of deze toelage kan uitgekeerd worden voor de organisatie van Festistreat 2021.

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 17 mei 2021 om de organisatie van Festistreat 2021 goed te keuren en een bedrag van 5000 euro van de nominatieve toelage toe te kennen.

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 17 mei om de overeenkomst goed te keuren en deze te agenderen op de gemeenteraad van juni 2021.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 23° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Argumentatie

          De gemeente Schilde ondersteunt activiteiten die de sociale cohesie tussen de inwoners bevorderen.

          Het evenement omvat als hoofzaak horeca, een sector die erg zwaar getroffen is door de huidige corona-crisis.

          De organisatie ontvangt een jaarlijkse nominatieve toelage van 10.000 euro voor de organisatie van het food-festival Wezel Culinair. Festistreat is een gelijkaardig concept op kleinere schaal.

          Met de huidige corona-crisis liggen de kosten voor de organisatie van evenementen mogelijk hoger dan in voorgaande periodes.

          Een voorafgaand veiligheidsoverleg is noodzakelijk voor een vlotte organisatie.

          In augustus 2021 mogen dit type van evenementen mogelijks opnieuw plaatsvinden.

          In de kostenraming zijn de inkomsten van de bar niet mee opgenomen.

          De organisatoren zullen ook een aanvraag indien in het kader van het noodfonds.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000067

Actie

AC000202

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

0719

Bedrag

Visum financieel directeur

5.000 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de overeenkomst met Parelfeesten vzw voor de organisatie van Festistreat 2021 goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Overeenkomst Festistreat
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Overeenkomst ZomerIntPark 2021 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Sinds 2018 vindt ieder weekend in de zomermaanden juli en augustus het evenement ZomerIntPark van vzw Ummagumma plaats in de oranjerie van Schilde Park.

 

Feiten en context

          Omwille van de huidige coronacrisis en de bijhorende veiligheidsrisico's heeft het evenement in 2020 in een beperkte vorm plaats gevonden.

          Ummagumma vzw wenst graag ZomerIntPark 2021 te organiseren met de huidige maatregelen. Ummagumma vzw zal naast het open bar gedeelte op zondag ook beperkte muziekactiviteiten organiseren en op zaterdag een beperkte activiteit naar aanleiding van de opening en moederdag.

          Ummagumma Vzw vraagt toestemming van de gemeente Schilde voor de organisatie van ZomerIntPark 2021.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 23° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Argumentatie

          De organisatie van een rustig evenement binnen het park van Schilde biedt de inwoners enig perspectief op verpozing in de zomerperiode.

          Ummagumma vzw heeft reeds enige ervaring in de organisatie van dergelijke evenementen.

          De organisatie van dit evenement dient gekoppeld te zijn aan de timing en voorwaarden die gesteld worden voor de opening van de horeca.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000067

Actie

AC000202

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

0719

Bedrag

Visum financieel directeur

9000 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de overeenkomst met Ummagumma vzw voor de organisatie  van ZomerIntPark 2021 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Overeenkomst ZomerIntPark 2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

IGEAN DV - algemene vergadering - statutenwijziging - 25 juni 2021 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Algemeen

          Met het Koninklijk Besluit van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

          Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nummer 07120366.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

          Op de algemene vergadering van 19 juni 2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25 januari 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

          De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

Statutenwijziging

          Om ook na de coronacrisis het digitaal vergaderen mogelijk te maken, roept het Agentschap Binnenlands Bestuur op om deze vergaderwijze te verankeren in de statuten, zoals artikel 426, 6° van het decreet lokaal bestuur voorschrijft.

          De ervaring die intussen opgedaan werd met betrekking tot het digitaal vergaderen en de tools die hiervoor ontwikkeld werden, bieden voldoende garantie op een democratisch verloop van de vergadering.

          Bovendien blijkt uit de aanwezigheden op de verschillende vergaderingen dat de deelnamegraad bijzonder hoog is en gemiddeld zelfs hoger dan bij een fysieke bijeenkomst.

          Met voorliggend ontwerp van statutenwijziging wordt de mogelijkheid om digitaal of op een hybride wijze te vergaderen uitdrukkelijk voorzien, zij het minstens voor een aantal vergaderingen.

          Hierbij wordt zowel gedacht aan de raden van bestuur als aan de algemene vergaderingen, maar ook aan de bijeenkomsten van de adviescomités en het algemeen comité.

          IGEAN maakt van deze gelegenheid eveneens gebruik om de voorzitter van de vereniging van rechtswege deel te laten uitmaken van de adviescomités en het algemeen comité.

          In een aparte nota van 17 maart 2021 wordt toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN dienstverlening dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 25 juni 2021. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:

          voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming;

          toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging;

          verdere timing en werkwijze.

          In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.

          De raad van bestuur van 17 maart 2021 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden volgende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet:

          een uittreksel uit de beslissing van de 450ste raad van bestuur van 17 maart 2021;

          het ontwerp statutenwijziging met bijhorende nota.

          Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.

          Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 19 maart 2021 werden alle deelnemers hierover geïnformeerd.

Jaarverslag en jaarrekening

          Artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

          De raad van bestuur van 5 mei 2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2020 evenals aan de jaarrekening 2020. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

Bedrijfsrevisor

          Artikel 31 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de bedrijfsrevisor benoemd wordt door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Zij zijn onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen.

          De duur van het mandaat bedraagt maximum drie (3) jaar.

          Aangezien het mandaat van de huidige bedrijfsrevisor ten einde loopt, heeft de raad van bestuur van 5 mei 2021 kennis genomen van het voorstel om HLB Dodémont - Van Impe uit Berchem, vertegenwoordigd door Guy Cox, bedrijfsrevisor, voor de periode 2021-2023 aan te stellen als bedrijfsrevisor voor IGEAN dienstverlening voor een forfaitair bedrag van 4.798,30 euro per jaar en dit voorstel ter goedkeuring voor te leggen aan de algemene vergadering van 25 juni 2021.

 

Feiten en context

          De raad van bestuur van 17 maart 2021 heeft beslist om de jaarvergadering van 25 juni 2021 om 19.00 uur te organiseren op een digitale wijze gelet op uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus.

          De dagorde werd als volgt vastgelegd:

          goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020;

          goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020;

          goedkeuren van de jaarrekening 2020;

          kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020;

          goedkeuren van de statutenwijziging;

          benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding;

          toetreding aanvaarden van PZ Hekla;

          zelfstandige groepering – kennisname inwendig reglement.

          Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 19 maart 2021 werden de deelnemers geïnformeerd over de statutenwijziging.

          Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 6 mei 2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 25 juni 2021 aan alle deelnemers bezorgd.

          Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

          uittreksels uit de beslissingen van de 451ste raad van bestuur van 28 april 2021 en van de 452ste raad van bestuur van 5 mei 2021;

          het jaarverslag 2020 met de jaarrekening 2020;

          zelfstandige groepering – inwendig reglement.

          Er wordt voorgesteld door IGEAN om alle agendapunten samen te behandelen op de gemeenteraad van mei – juni 2021.

          De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Laurenz Van Ginneken aan als afgevaardigde en Philippe Verschueren als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          Statuten van IGEAN dienstverlening

 

Inspraak en advies

          Toelichting en bespreking bij het ontwerp statutenwijziging op de raad van bestuur van 17 maart 2021.

          Goedkeuring van het inwendig reglement in het kader van de zelfstandige groepering op de raad van bestuur van 28 april 2021.

          Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2020 en de jaarrekening 2020 en kennisname van de aanstelling van de bedrijfsrevisor op de raad van bestuur van 5 mei 2021.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Marijke Dillen

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal gehouden worden gelet op de uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus op 25 juni 2021 om 19.00 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

          goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020;

          goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020;

          goedkeuren van de jaarrekening 2020;

          kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020;

          goedkeuren van de statutenwijziging;

          benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding;

          toetreding aanvaarden van PZ Hekla;

          zelfstandige groepering – kennisname inwendig reglement.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 25 juni 2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - IGEAN DV - algemene vergadering - statutenwijziging
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

IGEAN MV - algemene vergadering - statutenwijziging - 25 juni 2021 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Algemeen

          Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

          Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

          Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

          De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

Statutenwijziging

          Om ook na de coronacrisis het digitaal vergaderen mogelijk te maken, roept het Agentschap Binnenlands Bestuur op om deze vergaderwijze te verankeren in de statuten, zoals art. 426, 6° van het decreet lokaal bestuur voorschrijft.

          De ervaring die intussen opgedaan werd met betrekking tot het digitaal vergaderen en de tools die hiervoor ontwikkeld werden, bieden voldoende garantie op een democratisch verloop van de vergadering.

          Bovendien blijkt uit de aanwezigheden op de verschillende vergaderingen dat de deelnamegraad bijzonder hoog is en gemiddeld zelfs hoger dan bij een fysieke bijeenkomst.

          Met voorliggend ontwerp van statutenwijziging wordt de mogelijkheid om digitaal of op een hybride wijze te vergaderen uitdrukkelijk voorzien, zij het minstens voor een aantal vergaderingen.

          Hierbij wordt zowel gedacht aan de raden van bestuur als aan de algemene vergaderingen, maar ook aan de bijeenkomsten van de adviescomités en het algemeen comité.

          IGEAN maakt van deze gelegenheid eveneens gebruik om de voorzitter van de vereniging van rechtswege deel te laten uitmaken van de adviescomités en het algemeen comité.

          In een aparte nota van 17 maart 2021 wordt toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 25 juni 2021. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:

          voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming;

          toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging;

          verdere timing en werkwijze.

          In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.

          De raad van bestuur van 17 maart 2021 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden volgende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet:

          een uittreksel uit de beslissing van de 153ste raad van bestuur van 17 maart 2021;

          het ontwerp statutenwijziging met bijhorende nota.

          Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.

          Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 19 maart 2021 werden alle deelnemers hierover geïnformeerd.

Jaarverslag en jaarrekening

          Artikel 36 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

          De raad van bestuur van 5 mei 2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2020 evenals aan de jaarrekening 2020. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

Bedrijfsrevisor

          Artikel 32 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de bedrijfsrevisor benoemd wordt door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Zij zijn onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen.

          De duur van het mandaat bedraagt maximum drie (3) jaar.

          Aangezien het mandaat van de huidige bedrijfsrevisor ten einde loopt, heeft de raad van bestuur van 5 mei 2021 kennis genomen van het voorstel om HLB Dodémont - Van Impe uit Berchem, vertegenwoordigd door Guy Cox, bedrijfsrevisor, voor de periode 2021-2023 aan te stellen als bedrijfsrevisor voor IGEAN milieu & veiligheid voor een forfaitair bedrag van 5.864,58 euro per jaar en dit voorstel ter goedkeuring voor te leggen aan de algemene vergadering van 25 juni 2021.

Benoemen bestuurder met raadgevende stem - raad van bestuur

          Artikel 431 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat IGEAN milieu & veiligheid naast een algemene vergadering over een raad van bestuur beschikt. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur stelt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

          Overeenkomstig artikel 440 van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur eveneens worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem.

          De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, en die in dalende volgorde de volgende zijn:

          het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur;

          de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad;

          de jongste kandidaat.

          Alle door de gemeenten voorgedragen kandidaat-bestuurders met raadgevende stem worden op basis van voormelde criteria per regio gerangschikt. In uitvoering van artikel 16, §2 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid heeft de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2019 akte genomen van de per regio best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem en deze effectief aangeduid.

          Intussen heeft Lisa Buysse, gemeente Brasschaat – regio noord, ontslag genomen als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem. In dat geval wordt de initiële rangschikking voor deze regio hernomen op basis waarvan Guy Van den Broek, gemeente Essen, de best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem is.

          De raad van bestuur heeft in zitting van 28 april 2021 beslist de aanduiding van Guy Van den Broek, gemeente Essen – regio noord, als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem voor te leggen aan de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 25 juni 2021.

Benoemen leden adviescomités

          Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.

          Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

          Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

          Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

          Gelet op de toetreding van de politiezone Hekla wordt de benoeming van de aangestelde vertegenwoordigers voorgelegd aan de algemene vergadering.

 

Feiten en context

          De raad van bestuur van 17 maart 2021 heeft beslist om de jaarvergadering van 25 juni 2021 om 19.00 uur te organiseren op een digitale wijze gelet op uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus.

          De dagorde werd als volgt vastgelegd:

          goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020;

          goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020;

          goedkeuren van de jaarrekening 2020;

          kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020;

          goedkeuren van de statutenwijziging;

          benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding;

          toetreding aanvaarden van PZ Hekla;

          benoemen van een bestuurder en leden adviescomités.

          Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 19 maart 2021 werden de deelnemers geïnformeerd over de statutenwijziging.

          Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 6 mei 2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 25 juni 2021 aan alle deelnemers bezorgd.

          Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

          uittreksels uit de beslissingen van de 154ste raad van bestuur van 28 april 2021 en van de 155ste raad van bestuur van 5 mei 2021;

          het jaarverslag 2020 met de jaarrekening 2020.

          Er wordt voorgesteld om alle agendapunten samen te behandelen op de gemeenteraad van mei – juni 2021.

          De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Laurenz Van Ginneken aan als afgevaardigde en Philippe Verschueren als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          Statuten van IGEAN milieu & veiligheid

 

Inspraak en advies

          Toelichting en bespreking bij het ontwerp statutenwijziging op de raad van bestuur van 17 maart 2021.

          Goedkeuring van het voorstel tot aanduiden van een bestuurder met raadgevende stem op de raad van bestuur van 28 april 2021.

          Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2020 en de jaarrekening 2020 en kennisname van de aanstelling van de bedrijfsrevisor op de raad van bestuur van 5 mei 2021.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Marijke Dillen

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal gehouden worden gelet op de uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus op 25 juni 2021 om 19.00 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

          goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020;

          goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020;

          goedkeuren van de jaarrekening 2020;

          kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020;

          goedkeuren van de statutenwijziging;

          benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding;

          toetreding aanvaarden van PZ Hekla;

          benoemen van een bestuurder en leden adviescomités.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 25 juni 2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - IGEAN MV - algemene vergadering - statutenwijziging
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Cipal - Algemene vergadering - 24 juni 2021 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          De raad voor maatschappelijk welzijn is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

          De raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Philippe Verschueren aan als afgevaardigde en Laurenz Van Ginneken als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

          De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2021 met de volgende agendapunten:

          toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s);

          jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020;

          goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020;

          jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020;

          goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020;

          kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2020;

          vaststelling van wijziging van vaste vertegenwoordiger commissaris;

          goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

          De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

          De voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

          Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De bevoegdheid van de gemeenteraad inzake de intergemeentelijke samenwerking.

          De statuten van Cipal

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Marijke Dillen

Artikel 1. De gemeenteraad keurt op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2021 goed.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2021 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Cipal - Algemene vergadering
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Bouwaanvraag 30 luxe-appartementen Kerkelei 10-16 (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Opnieuw werd een bouwaanvraag ingediend voor een grootschalig appartementencomplex van 30 luxe-appartementen en 24 parkeerplaatsen in de dorpskern, nl. de Kerkelei. Niet alleen situeert dit project zich in een binnengebied dat bedoeld is voor tuinen, het strookt ook niet met de beloofde verkavelingsstop en met het onthardingsprincipe.

Dit project is ook nefast voor de verkeersveiligheid. De verwachte verkeerstoename in de onmiddellijke omgeving van de school De Wonderwijzer brengt de verkeersveiligheid van vele jonge voetgangertjes en fietsertjes die zich van en naar hun school verplaatsen in gevaar.

 

Mijn vraag:

- wat is de visie van het bestuur betreffende dit ingediende project, en de impact er van op de buurt?

- zal het bestuur deze keer wel overleg faciliteren tussen de buurt en de aanvrager om een gedragen plan te realiseren?

 

M. Struyf trekt het agendapunt in omwille van artikel 27 van het decreet lokaal bestuur.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/MGVb1PMHkVU?t=6166) van tijdstip 1:42:46 tot tijdstip 1:44:32.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Bouwaanvraag 30 luxe-appartementen Kerkelei 10-16
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Evaluatie beleidsnota voor de dorpskernen en de werking van de bouwkamer (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Exact één jaar geleden verwezen wij de befaamde 'beleidsnota voor de dorpskernen' naar de prullenmand, en vroegen we een tijdelijke bouwstop om te herbronnen over de ruimtelijke ordening in onze gemeente. We vreesden dat deze beleidsnota de belofte om de wildgroei aan luxe-appartementen aan banden te leggen niet zou kunnen waarmaken. Onze vrees is helaas uitgekomen: de leefbaarheid van de dorpskernen staat onder toenemende druk. Bijna dagelijks zien onze inwoners in hun straat, in hun buurt, nieuwe projecten opduiken. Het onbegrip is groot, buurten verenigen zich en zoeken manieren om hun ongenoegen te uiten en hun buurt, hun straat te vrijwaren van deze plaag. Ook wij worden hier als oppositielid regelmatig over aangesproken.

Voor ons is het duidelijk dat de beleidsnota voor de dorpskernen zijn doel mist, en dat de fameuze 'bouwkamer' het tij niet voldoende kan keren.

 

Mijn vraag:

- wanneer zal de beleidsnota voor de dorpskernen en de werking van de bouwkamer geëvalueerd worden?

 

Dit punt wordt samen behandeld met agendapunt 31.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat de evaluatie van de beleidsnota in het najaar van 2021 zal gebeuren. De bouwkamer zorgt reeds voor de implementatie van een kwaliteitstoets van projecten in samenspraak en op maat van de gemeente. Ook de GECORO wordt betrokken bij grote projecten.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/MGVb1PMHkVU?t=6272) van tijdstip 1:44:32 tot tijdstip 2:00:07.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Evaluatie beleidsnota dorpskernen en bouwkamer
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

RUP Woonparken (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Wij vernamen dat de leden van de milieuraad en de Gecoro pas op 1 juni 2021 geïnformeerd werden over de mogelijkheid tot inspraak betreffende dit RUP, terwijl het participatietraject al vanaf 17 mei 2021 liep. Zowel de milieuraad als de Gecoro zijn belangrijke, zelfs prioritaire partners in dit traject. 

 

Mijn vraag:

- Klopt het dat de milieuraad en Gecoro laattijdig geïnformeerd werden? Zoja: wat is de reden?

 

Dit punt is samen behandeld met agendapunt 28.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat er voldoende informatie over het RUP Woonparken via verschillende kanalen is verspreid.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/MGVb1PMHkVU?t=7207) van tijdstip 2:00:07 tot tijdstip 2:05:46.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - RUP Woonparken
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Veiligheid/preventie: camerabewaking,  actieplan tegen fietsdiefstallen (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Om meer inwoners te kunnen overhalen om verplaatsingen met de fiets te maken, is het belangrijk te zorgen dat dit op een veilige manier kan gebeuren. Veilige openbare fietsstallingen horen daar onlosmakelijk bij.

Dat fietsdiefstallen in onze gemeente een niet aflatend probleem vormen is algemeen bekend. In de jaarlijkse rapporten over de werking van de politiezone Voorkempen komt het fenomeen ook telkens terug als aandachtspunt. Veel fietsdiefstallen worden echter niet aangegeven. Er is dus sprake van een hoog dark number, waardoor het totaal aantal fietsdiefstallen hoger ligt dan de bekende cijfers over aangiften. Omdat de huidige preventieve maatregelen onvoldoende blijken en fietsgebruikers geconfronteerd blijven worden met fietsdiefstallen, zeker op bepaalde gevoelige plaatsen, dringt een andere aanpak zich op.

Ervaringen in andere steden en gemeenten tonen aan dat het aantal fietsdiefstallen afneemt aan fietsenstallingen die beveiligd zijn met camerabewaking. Naast het preventief effect geeft de aanwezigheid van camera's ook de mogelijkheid tot identificatie van de daders.

De diefstal van een fiets heeft voor de eigenaar direct grote gevolgen. Niet alleen is er het materiële verlies, ook praktisch brengt dit vaak ernstige moeilijkheden mee: voor scholieren die hun fiets gebruiken om naar school te rijden of tot aan de bushalte, als vervoersmiddel voor woonwerkverplaatsingen, om boodschappen te doen, enz.

Onze fractie wenst aan het schepencollege de opdracht te geven om, in samenwerking met de politiezone, een actieplan tegen fietsdiefstallen uit te werken. Hierin dient alleszins een proefproject met camerabewaking aan de meest diefstalgevoelige fietsenstallingen opgenomen te zijn. Er was ooit sprake geweest om camerabeveiliging te voorzien aan de fietsstalling aan het oude gemeentehuis/muziekschool.  Hoever staat het met deze plannen?

Bovendien vraagt CD&V dat inwoners die slachtoffer worden van een fietsdiefstal gedurende een maand een fiets in bruikleen kunnen krijgen via de gemeente, eventueel in samenwerking met de Velotheek. Dit om mensen de gelegenheid te bieden om na een fietsdiefstal even afte wachten of de fiets alsnog teruggevonden wordt en eventueel uit te kijken naar een andere fiets.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat uit ervaringen van andere gemeenten blijkt dat na het plaatsen van camera’s het aantal fietsdiefstallen niet daalt. Binnen de politiezone zal een gewijzigd preventiebeleid opgezet worden en sensibiliserend opgetreden worden.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/MGVb1PMHkVU?t=7546) van tijdstip 2:05:46 tot tijdstip 2:11:45.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Veiligheid preventie
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Veiligheid/preventie: invoering van de gele doos (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

In geval van nood telt elke seconde. Als hulpdiensten worden opgeroepen, is het belangrijk dat zij snel over persoonlijke en medische informatie kunnen beschikken. Om dit op een gemakkelijke manier te kunnen, werd al in verschillende gemeenten de zogenaamde gele doos ingevoerd. De gele doos is een herkenbare bewaardoos voor persoons-, contact- en medische gegevens. Om ze gemakkelijk te kunnen vinden, wordt ze in de koelkast bewaard. Mensen met een gele doos, kleven aan de binnenzijde van de voordeur een herkenbare sticker, waardoor de hulpverleners weten dat er zich in de koelkast een gele doos bevindt.

Onze fractie vraagt dat de invoering van de gele doos voor advies wordt voorgelegd aan de seniorenraad en dat bij een positief advies hieraan ook uitvoering wordt gegeven. Er kan ook samenwerking worden onderzocht met ELZ of via sociaal intergemeentelijk overleg, bijvoorbeeld voor een groepsaankoop? Bij invoering dient ook een duidelijke en doelgroepgerichte communicatie te worden uitgewerkt.

 

Het college van burgemeester en schepenen zal de suggestie onderzoeken.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/MGVb1PMHkVU?t=7905) van tijdstip 2:11:45 tot tijdstip 2:13:35.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Veiligheid preventie invoering van de gele doos
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Verkeersveiligheid, veilige schoolomgeving, fietsstraten (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Het kenniscentrum voor fietsbeleid in Vlaanderen, heeft een rapport opgemaakt over bestaande fietsstraten en fietszones. Met dit document wil het steden en gemeenten een leidraad geven om fietsstraten goed in te richten. Sinds 2012 is het voor gemeentebesturen mogelijk om openbare wegen in te richten als fietsstraten. De fietszones bestaan sinds 2019. Ondertussen hebben 177 gemeenten in Vlaanderen minstens één fietsstraat. In totaal zijn er 1.403 straatsegmenten, delen van een straat tussen twee kruispunten, ingericht als fietsstraat. Tot op heden heeft Schilde geen enkele fietsstraat. Als CD&V pleiten wij voor de invoering van fietsstaten in onze gemeente. Daarom vragen wij aan het bestuur om te onderzoeken waar er in onze gemeente eventueel nood is aan fietsstraten. Of zijn er al concrete plannen voor het aanleggen van fietsstraten? Er is sprake van de Oude Baan, wat is de stand van zaken hierover? Wij weten dat het bestuur wil inzetten op verkeersveiligheid en veilige schoolomgevingen.

Tijdens corona zijn er veel van onze inwoners (meer) gaan fietsen. Uiteraard hopen wij dat deze trend zich verderzet ook na Corona. Infrastructurele maatregelen ter bevordering van de verkeersveiligheid zijn daarom essentieel.

Verder geef ik nog het aantal fietsstraten in Km bij onze buurgemeenten mee: Ranst: 3.7, Zoersel: 1.6, Brecht: 2.0, Wijnegem: hele fietszone tussen Albertkanaal, Merksemsebaan, Turnhoutsebaan.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat er concrete plannen zijn voor de implementatie van fietsstraten en dat de financiële middelen voorzien zijn.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/MGVb1PMHkVU?t=8015) van tijdstip 2:13:35 tot tijdstip 2:16:59.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Verkeersveiligheid, veilige schoolomgeving
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Milieu/duurzaamheid, bronbemaling (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Dit thema is al een aantal keren besproken tijdens de gemeenteraad. Ook tijdens de laatste gemeenteraadcommissie kwam dit even aan bod. Helaas stellen wij vast dat er in onze gemeente op diverse plaatsen nog aan bronbemaling wordt gedaan en het water rechtstreeks in de riolen wordt gepompt. We staan voor een periode van droogte. Spaarzaam omgaan met water is een must, iedereen moet hierin zijn verantwoordelijkheid nemen.  Zowel hogere overheden als lokale besturen nemen initiatieven onder de vorm van subsidies om spaarzaam om te gaan met water. Daarom vragen wij nogmaals dat het bestuur snel werk maakt om bijkomende voorwaarden voor aannemers op te leggen om aan bronbemaling te doen. Wij weten dat het bestuur onze bekommernis deelt. We weten dat het bestuur een hemelwater/droogtewater plan uitwerkt, maar dit is nu urgent! Als CD&V vragen wij een versnelling hoger schakelen in deze problematiek!

 

Dit punt is samen behandeld met agendapunt 29.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat in afwachting van Vlaamse regelgeving er vijf voorwaarden worden opgelegd.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/MGVb1PMHkVU?t=8219) van tijdstip 2:16:59 tot tijdstip 2:23:37.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Milieu duurzaamheid, bronbemaling
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

RUP Woonparken Milieuraad en Gecoro (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Vanaf 17 mei kon men reeds reageren op het RUP Woonparken.

Zowel milieuraad als Gecoro zijn pas geïnformeerd op 1 juni, 2 weken later.

Hoe komt dit?

 

Dit punt is samen behandeld met agendapunt 23.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/MGVb1PMHkVU?t=7207) van tijdstip 2:00:07 tot tijdstip 2:05:46.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - RUP Woonparken Milieuraad en Gecoro
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Bronbemalingen (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Op sommige bouwwerven vloeit er per uur maar liefst 100.000 liter opgepompt grondwater rechtstreeks in de riolering. En dat terwijl het grondwaterpeil historisch laag staat. Onlangs heeft Vlaams minister Zuhal Demir aangekondigd dat het opvangen en hergebruiken van werfwater de norm zal worden. We stellen vast dat er in onze gemeente nog steeds bronbemalingen gebeuren waarbij het water rechtstreeks in de riolering wordt gepompt.

 

Hoe komt dit?

Wil de bevoegde schepen nog eens uitleggen welke voorwaarden er worden opgelegd bij bronbemalingen en hoe dit wordt opgevolgd?

Zijn er al concrete plannen om het grondwater volledig op te vangen op termijn?

 

Dit punt is samen behandeld met agendapunt 27.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/MGVb1PMHkVU?t=8219) van tijdstip 2:16:59 tot tijdstip 2:23:37.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Bronbemalingen
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Kerkelei 10 - Megalomaan project (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Een nieuw megalomaan project heeft zich zonet aangekondigd, 30 appartementen in de Kerkelei in Schilde. Is het college van plan om in overleg te gaan met de buurt, hen tijdig en geregeld te informeren en naar hun bezorgdheden en wensen te luisteren? Een inspraakmoment te organiseren?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat het openbaar onderzoek lopend is en het niet mogelijk is om voorafnames te doen.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/MGVb1PMHkVU?t=8617) van tijdstip 2:23:37 tot tijdstip 2:30:30.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Kerkelei 10 - Megalomaan project
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Kwaliteitskamer (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Lokale overheden willen de omgevingskwaliteit verhogen en versterken via het vergunningenbeleid. Maar dan zonder dit juridisch hard te moeten verankeren, want kwaliteit kunt u immers niet vatten in louter stedenbouwkundige voorschriften. De toenemende complexiteit van omgevingsprojecten, zowel inhoudelijk als juridisch, maakt de uitdaging steeds groter. Het belang van een sterk voortraject wordt steeds belangrijker, maar ook het motiveren en onderbouwen van gemaakte keuzes.

Steeds meer gemeenten schakelen een kwaliteitskamer in die dient als adviesorgaan bij complexere omgevingsprojecten.

We dringen er dan ook sterk op aan om onafhankelijke experten in te schakelen voor wat betreft alle megalomane bouwprojecten in onze gemeente.

U vindt alle informatie via bijgevoegde link:

https://escala.be/opleiding/omgevingsrecht/hoe-een-kwaliteitskamer-opzetten?ref=243321&utm_source=commercieel&utm_medium=email&utm_campaign=2021-1315&utm_verzenddatum=14/06/2021%2010:00:00

 

Dit agendapunt is samen behandeld met agendapunt 22.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/MGVb1PMHkVU?t=6272) van tijdstip 1:44:32 tot tijdstip 2:00:07.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Kwaliteitskamer
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Karton -en papierophaling (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Gezien de berg papier en karton die elk jaar groter en groter wordt, kan de ophaling hiervan niet 2x per maand gebeuren ipv 1x per maand?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de kostprijs van een frequentieverhoging van de ophaling. Er worden ook alternatieven en samenwerkingsmogelijkheden onderzocht.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/MGVb1PMHkVU?t=9030) van tijdstip 2:30:30 tot tijdstip 2:33:23.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Karton -en papierophaling
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Klimaatactieplan (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Hoever staat het met het klimaatactieplan?

Wanneer kunnen we input geven?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat de startvergadering in augustus 2021 zal plaatsvinden. Een concrete timing is nog niet bekend.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/MGVb1PMHkVU?t=9203) van tijdstip 2:33:23 tot tijdstip 2:34:48.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Klimaatactieplan
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

RUP Vogelenzang (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Kan het college toelichting geven waarom zij al die jaren niets heeft gedaan aan de waslijst bouwovertredingen bij de Vogelenzang?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat via een RUP een juridisch kader wordt gecreëerd.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/MGVb1PMHkVU?t=9288) van tijdstip 2:34:48 tot tijdstip 2:37:18.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - RUP Vogelenzang
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Verkeersborden ’s-Gravenwezel (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Met de aanleg van het fietspad op de Brasschaatsebaan – Gilles de Pélichylei (N121), is het bord bij het binnenrijden van ’s-Gravenwezel vervangen met een nieuw exemplaar.

Het is me al opgevallen, samen met verschillende inwoners dat de vermelding ‘Parel der Voorkempen’ er niet meer opstaat.

Met de bouwwerken aan de Botermelkbaan hebben we overigens gezien dat het verkeersbord bij het binnenrijden van ’s-Gravenwezel intussen beschadigd is.

 

Wilt het gemeentebestuur zich engageren dat beiden borden worden vervangen met de versie die ’s-Gravenwezel ook aanduidt als Parel der Voorkempen?

 

Het college van burgemeester en schepenen ondersteunt deze vraag.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/MGVb1PMHkVU?t=9438) van tijdstip 2:37:18 tot tijdstip 2:39:28.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Verkeersborden ’s-Gravenwezel
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Actualiteitsvragen - kennisgenomen

 

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Punt bijlagen/links Video - Actualiteitsvragen
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 06 2021

Vervanger financieel directeur - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Aanstelling van Hilde Teirlinck als financieel directeur door de gemeenteraad van 15 juni 2020

 

Feiten en context

Het is aan de gemeenteraad om vervanging van de algemeen en de financieel directeur te regelen bij hun afwezigheid of verhindering.

Er wordt in elk geval in een waarneming van het ambt van algemeen directeur of financieel directeur voorzien als de afwezigheid of verhindering van de algemeen directeur of financieel directeur langer dan honderd twintig dagen duurt of als het ambt vacant wordt verklaard.

De waarnemend algemeen directeur en de waarnemend financieel directeur oefenen alle bevoegdheden uit die aan het ambt verbonden zijn.

 

Juridische gronden

Artikel 81 van het gemeentedecreet en artikel 166 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd om de vervanging van de algemeen directeur en de financieel directeur te regelen in geval van afwezigheid of verhindering.

 

Argumentatie

De voorgestelde vervangers voor de financieel directeur, Brigitte Kempenaers en Karina Van Beveren beschikken over de kennis om de financiële processen van de gemeente en het OCMW tijdelijk over te nemen van de financieel directeur.

 

BESLUIT

Geheime stemming: (Brigitte Kempenaers) 19 stemmen voor, 1 onthouding, 5 niet gestemd

Geheime stemming: (Karina Van Beveren) 19 stemmen voor, 1 stem tegen, 5 niet gestemd

Artikel 1. De gemeenteraad beslist als waarnemers voor de financieel directeur aan te duiden: Brigitte Kempenaers en Karina Van Beveren.

 

 

Publicatiedatum: 25/08/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.