VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

20 januari 2020

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Kristof Droessaert, Pieter-Jan Fraussen, Tara Godts, raadsleden;

 

OPENBAAR VERSLAG

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Verslag gemeenteraad 16 december 2019

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 16 december 2019 goed.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          Actualiteitsvragen;

          Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Ontslag gemeenteraadslid Lynn Cuppens

 

 

Voorgeschiedenis

Mevr. Lynn Cuppens is op 7 januari 2019 geïnstalleerd als gemeenteraadslid van de gemeente Schilde. Diezelfde dag legde zij ook de eed af als gemeenteraadslid.

 

Feiten en context

Op 18 december 2019 deelde mevr. Lynn Cuppens schriftelijk aan de voorzitter van de gemeenteraad mee ontslag te willen nemen als gemeenteraadslid.

 

Juridische gronden

Artikel 13 van het decreet lokaal bestuur

Het gemeenteraadslid dat ontslag wil nemen, deelt dat schriftelijk mee aan de voorzitter van de gemeenteraad. Het ontslag is definitief zodra de voorzitter van de gemeenteraad de kennisgeving ontvangt.

Het lid van de gemeenteraad blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behalve als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid.

 

Argumentatie

Het ontslag is geen gevolg van een onverenigbaarheid.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van mevr. Lynn Cuppens als gemeenteraadslid.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Aanstelling nieuw gemeenteraadslid - Rita Tutelaars

 

 

Voorgeschiedenis

Goedkeuring van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen op 11 december 2018.

 

Feiten en context

Op 18 december 2019 diende mevr. Lynn Cuppens haar ontslag in als gemeenteraadslid.

 

Juridische gronden

          Artikel 14 van het decreet lokaal bestuur

Het gemeenteraadslid dat afstand doet van zijn mandaat, dat van mandaat vervallen wordt verklaard, dat als verhinderd wordt beschouwd, dat ontslag heeft genomen, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het lokaal en provinciaal kiesdecreet.

          Artikel 6 §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de verkozen gemeenteraadsleden. De verkozen gemeenteraadsleden van wie de geloofsbrieven zijn goedgekeurd, leggen, voor ze hun mandaat aanvaarden, in openbare zitting de volgende eed af in handen van de voorzitter van de gemeenteraad: 'Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen'.

 

Argumentatie

          Mevr. Rita Tutelaars is de eerste opvolger op de lijst van Open VLD.

          De geloofsbrief van mevr. Rita Tutelaars is behoorlijk en tijdig ingediend. De geloofsbrief werd ter inzage gelegd.

          Uit onderzoek van de geloofsbrief blijkt dat mevr. Rita Tutelaars voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.

          Mevr. Rita Tutelaars bevindt zich niet in een situatie van onverenigbaarheid.

 

Kennisname

          Mevr. Rita Tutelaars wordt onmiddellijk ter zitting uitgenodigd en verzocht, in openbare vergadering en in handen van de voorzitter de voorgeschreven eed af te leggen, waaraan zij voldoet als volgt: 'Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen'.

          Mevr. Rita Tutelaars wordt tot gemeenteraadslid-titularis aangesteld. Zij zal het mandaat van mevr. Lynn Cuppens voleindigen. Zij zal laatst voorkomen op de ranglijst van gemeenteraadsleden.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Financieel directeur - selectieprocedure - vaststelling criteria voor preselectie, wervingsreserve en werkwijze zij-instromers

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad besliste op 21 oktober 2019 de functie van financieel directeur open te verklaren via aanwerving en stelde de selectietechnieken vast.

          Het college van burgemeester en schepenen stelde op 9 december 2019 een extern selectiebureau aan om de aanwervingsprocedure te voeren.

          Op 18 december 2019 vond het voorbereidend gesprek plaats met het selectiebureau, onder begeleiding van Poolstok.

 

Feiten en context

De planning voor de aanwervingsprocedure is als volgt (minimale termijnen):

          (week van) 21 januari 2020: start van de wervingscampagne en publicatie vacature

          10 februari 2020: uiterste datum van indiening kandidaturen

          (week van) 10 februari 2020: toetsing van de kandidaturen aan de algemene aanwervings- en toelatingsvoorwaarden door het selectiebureau

          17 februari 2020: het college van burgemeester en schepenen beoordeelt de geldigheid van de kandidaturen en beslist op deze basis tot toelating aan de procedure

          (in de week van) 18 tot 24 februari 2020: preselecties door het selectiekantoor

          (in de week van) 9 maart 2020: schriftelijke proeven

          (in de week van) 20 maart 2020: mondelinge proeven

          (in de week van) 23 maart 2020: assessments

          eventuele portfoliopresentatie samen met zij-instromers

          indien er geen zij-instromers zijn: 6 april 2020 kennisgeving van de resultaten aan het college van burgemeester en schepenen

          20 april 2020 aanstelling door de gemeenteraad.

          indien er zij-instromers zijn wordt de procedure in mei 2020 afgerond.

 

Juridische gronden

          Artikel 12 van de rechtspositieregeling

Wanneer de raad de aanstellende overheid is, wordt de geldigheid van de kandidaturen beoordeeld door door het college van burgemeester en schepenen.

          Artikel 18 §5 van de rechtspositieregeling
De criteria van de preselectie worden vastgesteld door de aanstellende overheid

          Artikel 24 van de rechtspositieregeling

De aanstellende overheid beslist bij de vacantverklaring van een betrekking of een wervingsreserve wordt aangelegd en de duur ervan.

          Artikel 589 §3 en §4 van het decreet lokaal bestuur
De financieel beheerders die bij de invoering van het decreet lokaal bestuur niet werden aangesteld als financieel directeur in het eigen bestuur, worden tot en met 31 december 2023 geacht te voldoen aan de aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden die door de gemeenteraad worden vastgesteld voor de functie van financieel directeur.

Deze personen (“zij-instromers”) hoeven niet deel te nemen aan de reguliere selectieprocedure bij andere besturen, maar komen in samenloop met diegenen die wel deelnemen.

 

Argumentatie

          Het bestuur wenst een goede en grondige selectieprocedure te voeren.

          Het bestuur respecteert de waarborgen die zijn vastgesteld door de wetgever.

          Het is belangrijk een wervingsreserve aan te leggen om de continuïteit van de dienstverlening indien nodig te kunnen verzekeren.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad geeft goedkeuring om de preselectie voor de functie van financieel directeur te voeren aan de hand van een verkennend gesprek met het selectiekantoor waarbij de ingediende kandidaturen getoetst worden aan de basisvereisten van het functieprofiel door een toetsing van volgende items:

          Inpasbaarheid in de overheid

          Inzicht in de functie

          Relevantie van de ervaring, inclusief leidinggevende ervaring

          Communicatieve vaardigheden

          Motivatie

De preselectie resulteert in een beoordeling 'voldoet voor verdere deelname aan de selectie' of 'voldoet niet voor verdere deelname aan de selectie'.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist de kandidatuur van eventuele zij-instromers te vergelijken op basis van titels en verdiensten met deze van de meest geschikte kandidaat uit de aanwervingsprocedure, op basis van een presentatie van een portfolio waarin de opleiding, ervaring en eigen realisaties door de kandidaat aan de jury toegelicht worden.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist voor de functie van financieel directeur een wervingsreserve van 2 jaar aan te leggen.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van bestendiging knip Oudebaan - gemeenteraad

 

 

Voorgeschiedenis

          1 oktober 2018: het college van burgemeester en schepenen verleent principiële goedkeuring voor het invoeren van een knip als proef in de Oudebaan net voorbij de Kapellei (Zoersel) en apotheker Naessens-Cleeren (Schilde)

          3 december 2018: het college van burgemeester en schepenen beslist een brief met enquêteformulier te bezorgen aan de betrokken inwoners

          14 januari 2019: het college van burgemeester en schepenen verleent principiële goedkeuring voor het invoeren van een knip in de Oudebaan ter hoogte van huisnummer 17 als proefopstelling gedurende zes maanden ingaand op 1 februari 2019

          1 februari 2019 blijkt administratief niet haalbaar. De proefopstelling wordt geplaatst op 19 maart 2019

 

Feiten en context

          Op 15 oktober 2019 werden enquêteformulieren bedeeld in de Oudebaan, gedeelte N12/Waterstraat, met de vraag deze uiterlijk 1 november 2019 terug te bezorgen aan de dienst mobiliteit.

          Er werden negen formulieren ingediend met volgend resultaat:

          negen bewoners vinden dat het afsluiten van de Oudebaan bijgedragen heeft tot meer verkeersveiligheid in de straat;

          negen bewoners vinden dat de knip op de juiste locatie is gebeurd;

          acht bewoners vinden dat de straat aangenamer geworden is om er te wonen;

          acht bewoners vinden dat de knip moet behouden blijven;

          één bewoner vindt dat er geen wezenlijk verschil is met vroeger en vindt dat de knip niet behouden moet blijven.

Opmerking: deze bewoner woont aan de Turnhoutsebaan maar zijn tuin grenst aan de Oudebaan. Hier heeft hij een inrit die hij regelmatig gebruikt met wagen en aanhangwagen. Het is voor hem gemakkelijker om zijn perceel op te rijden vanuit de Turnhoutsebaan. Hij stelt voor om een snelheidsbeperking tot 30km/uur in te voeren en de straat in te richten als fietsstraat.

          Bij de enquête werd volgende opmerking gemaakt:

          beter onderhoud van de grachten.

 

Juridische gronden

          Artikel 56 §1 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor

          Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel II over de plaatsing van de verkeerstekens

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

          Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Inspraak en advies

          Enquête buurtbewoners met duidelijk overwicht voor het behoud van de proefopstelling.

          Gunstig advies van de verkeerscel.

 

Argumentatie

          Het behoud van een verkeersveilige en aangename woonomgeving.

          De bestendiging van een proefopstelling moet ondersteund worden door een aanvullend politiereglement.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de proefopstelling (knip) in de Oudebaan te bestendigen naar een permanente opstelling.

Artikel 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht met volgende verkeerssignalisatie:

          in de Oudebaan worden ter hoogte van huisnummer 17 wegneembare paaltjes geplaatst;

          in de Oudebaan wordt ter hoogte van de oprit naar de parking van de daar gevestigde apotheek het bord F45b geplaatst;

          op het kruispunt Oudebaan - insteek Kapellei wordt het bord C31b (verboden rechts af te slaan) met onderbord M2 geplaatst;

          op het kruispunt Oudebaan - Felix Wyterslaan wordt het bord F45 geplaatst;

          op het kruispunt Felix Wyterslaan - Oudebaan word het bord C31b (verboden links af te slaan) geplaatst.

Artikel 3. Dit reglement zal worden overgemaakt aan de Vlaamse Overheid afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid, de heer Procureur des Konings in Antwerpen, de rechtbank van eerste aanleg en de politierechtbank.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Partnerschapsovereenkomst streekplatformen IGEAN

 

 

Voorgeschiedenis

          28 mei 2018: het college van burgemeester en schepenen beslist, onder voorbehoud van goedkeuring van het definitieve dossier door de Vlaamse Overheid, deel te nemen aan het project Versterkt Streekbeleid (dossier Noord), opgericht door Igean

          24 september 2018: het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de goedkeuring door de Vlaamse Overheid van de ESF dossiers Streekplatform en de te volgen stappen:

          aanwerven personeel

          opstarten projectstructuur

          afsluiten partnerschapsovereenkomst met elke aangesloten gemeente

          28 januari 2019: het college van burgemeester en schepenen beslist Olivier Verhulst af te vaardigen voor de stuurgroep Streekplatform Voorkempen

          11 februari 2019: het college van burgemeester en schepenen beslist zich te engageren om in een intergemeentelijke werkgroep verder na te denken over de vormgeving van het project fietsbib

 

Feiten en context

          De partnerschapsovereenkomst is een standaardcontract dat door ESF aangeleverd wordt en moet ondertekend worden door alle partners van het Streekplatform om subsidies voor de werking van het Streekplatform te ontvangen.

          Een lokaal bestuur kan uren bijdragen bij de werking van het Streekplatform waardoor er geen bijkomende kosten aangerekend worden. Schilde heeft 12,50 uren gepresteerd tijdens de periode september 2018 tot en met juli 2019. Momenteel worden er bijgevolg geen kosten aangerekend maar in de toekomst is dit wel mogelijk.

 

Juridische gronden

Artikel 40 §2 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

 

Argumentatie

De partnerschapsovereenkomst maakt het mogelijk subsidies van de Vlaamse overheid te verkrijgen bij gemeentegrensoverschrijdende projecten.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de partnerschapsovereenkomst Streekplatform Voorkempen met Igean goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Rijkswachtkazerne verlenging bezetting ter bede tot eind mei 2020

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad van 18 december 2017 besliste om:

          principieel akkoord te gaan met het verlenen van een erfpacht aan de Wonderwijzer voor de site van de rijkswachtkazerne; de gemeenteraad mandateert het college van burgemeester en schepenen om hieromtrent onderhandelingen op te starten;

          akkoord te gaan met het uitbrengen van een bod, conform het bedrag zoals opgenomen in het schattingsverslag, op de site van Sint Wijbrecht.

          Op 21 december 2017 vond een overleg plaats met het schoolbestuur van de Wonderwijzer. Er werd afgesproken dat:

          het schoolbestuur zou onderzoeken of de nieuwe turnzaal kan geïntegreerd worden in het gebouw van de rijkswachtkazerne;

          de gemeente een raming zou maken voor de afbraak van het gebouw;

          de gemeente de voorwaarden van de bezetting ter bede zou nakijken;

          indien gewenst, de gemeente een schattingsverslag zou laten opmaken.

          Op 10 januari 2018 maakt het Ingenieur- en Architectenbureau Yskout-Gielis een geschiktheidsonderzoek over met betrekking tot de mogelijkheid om de nieuwe turnzaal te integreren in het gebouw van de rijkswachtkazerne.

          Op 18 januari 2018 maakt de omgevingsambtenaar haar advies over het geschiktheidsonderzoek over.

          Op 29 januari 2018 beslist het college van burgemeester en schepenen:

          om aan te dringen op het behoud van tenminste de zichtbare gevels van de rijkswachtkazerne;

          dat de opmaak van een schattingsverslag niet aan de orde is, zolang er geen duidelijkheid is over het vervullen van de voorwaarde en de mogelijke aankoop van de site van Sint Wijbrecht;

          om de burgemeester en de gemeentesecretaris te mandateren om de onderhandelingen met het schoolbestuur te voeren.

          Op 31 januari 2018 vindt opnieuw een overleg met het schoolbestuur plaats. Er wordt afgesproken dat de architect van de turnzaal een overleg zal hebben met de omgevingsambtenaar. Het overleg vindt plaats op 19 februari 2018.

          Op 6 maart 2018 ontvangt het gemeentebestuur het asbestonderzoek van de rijkswachtkazerne.

          Op 8 maart 2018 vindt een overleg plaats met het schoolbestuur.

          Op 19 maart 2018 beslist het college van burgemeester en schepenen advies te vragen aan de werkgroep erfgoed en de GECORO over het al dan niet behouden van de rijkswachtkazerne.

          Op 7 mei 2018 beslist het college van burgemeester en schepenen aan het schoolbestuur van de Wonderwijzer te vragen op welke manier ze willen en kunnen omgaan met de suggesties van de GECORO en de werkgroep erfgoed.

          Op 10 augustus 2018 is de asbestinventaris bezorgd aan het schoolbestuur.

          Op 1 oktober 2018 beslist het college van burgemeester en schepenen om landmeter De Rop aan te stellen voor het opmaken van het schattingsverslag.

          Op 16 november 2018 werd de site samen met de landmeter bezocht voor de opmaak van het schattingsverslag.

          Op 11 februari 2019 ontvangt de gemeente het schattingsverslag van landmeter De Rop.

          Op 4 maart 2019 neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van het verslag van de landmeter en beslist om dit niet te bezorgen aan het schoolbestuur om de onderhandelingspositie van de gemeente te vrijwaren.

          Op 15 maart 2019 vindt een overleg plaats met het schoolbestuur over het schattingsverslag van de gemeente.

          Op 22 maart 2019 vindt het plaatsbezoek plaats voor de opmaak van het tweede schattingsverslag van de school.

          Op 16 mei 2019 vindt een overleg plaats met het schoolbestuur over het schattingsverslag dat de school heeft laten opmaken.

          Op 27 mei 2019 gaat het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord met het ontwerp van de architect.

          Op 1 juli 2019 neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van de verslagen en beslist om deze aan de school te bezorgen en een nieuw overleg te organiseren.

          Op 2 september 2019 besliste het college van burgemeester en schepenen om de stopzetting van de bezetting ter bede te agenderen op de gemeenteraad van 16 september 2019.

          Op 16 september 2019 besliste de gemeenteraad om een einde te maken aan de overeenkomst.

 

Feiten en context

          Op 23 september 2019 heeft de huidige bewoner een aangetekend schrijven ontvangen van de gemeente voor de opzegging van de overeenkomst. De bezetting ter bede loopt ten einde op 22 maart 2020.

          Op 29 november 2019 heeft de gemeente een schrijven ontvangen van de huidige bewoner met daarin de vraag om de bezetting ter bede met enkele maanden te verlengen tot eind mei 2020. De reden hiervoor is dat hij een woning in aanbouw heeft aangekocht. Deze woning zal volgens de aannemer pas klaar zijn in mei 2020.

          Op 6 december 2019 heeft de gemeente het voorstel voorgelegd aan de school Wonderwijzer om de overeenkomst te verlengen.

          Op 18 december 2019 heeft de gemeente een positief schrijven ontvangen van de school Wonderwijzer om de overeenkomst te verlengen tot 31 mei 2020.

          Op 23 december 2019 beslist het college van burgemeester en schepenen om de verlenging van de opzegtermijn tot 31 mei 2020 voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

Artikel 41, §2, 12° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd tot het stellen van de daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen.

 

Argumentatie

          De schriftelijke toestemming van de school Wonderwijzer.

          Gezien de timing van het project zijn er voor mei 2020 nog geen grote werken gepland aan het pand.

          Er wordt gevraagd om de nodige toegang te verlenen voor opmetingen en eventuele sonderingen.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de opzegtermijn van de bezetting ter bede te verlengen tot 31 mei 2020 en dit via aangetekend schrijven mee te delen aan de huidige bewoner.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Planning ruimen grachten (Rita Tutelaars - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Bestaat er een planning over het ruimen van de grachten?

Kan dit eventueel online gezet worden op de gemeentelijke website?

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Stand van zaken project Sint Wijbrecht (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

In GVA van 08.01.2020 vernemen we dat de VTM serie De Luizenmoeder na 2 seizoenen op zoek moet naar een andere locatie. Blijkbaar zouden er op deze site assistentiewoningen en een brandweerkazerne komen. Is de gemeente op de hoogte van deze plannen en wordt de gemeente hierbij betrokken? Heeft het gebouw een historische waarde en wat zijn de voorwaarden voor de invulling van dit project?

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Mobiliteitsambtenaar (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Om de mobiliteitsproblematiek van onze gemeente in kaart te brengen en maatregelen hiervoor te nemen zijn wij van CD&V ervan overtuigd dat zo een mobiliteitsambtenaar essentieel is voor onze gemeente.  Tijdens vorige gemeenteraad kwam dit even ter sprake. Deze functie zou eventueel samen met Zoersel ingevuld kunnen worden? Wat is de stand van zaken hierover. Voorziet de gemeente op korte termijn een invulling voor deze functie?

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Veiligheid schoolomgeving, H. Hart van Maria-Instituut (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Het bestuur wil deze legislatuur inzetten op verkeersveiligheid en dit vooral rond de schoolomgevingen. Toch vernemen we van de school H.H. ’s-Gravenwezel, van de ouders, ouderraad en leerlingen dat de omgeving tijdens de schoolspits verre van veilig is.  De moeilijkheden bevinden zich vooral rond Kerkstraat, Oudaen en Moerstraat. De school organiseert sensibiliseringsacties voor leerlingen betreffende zichtbaarheid en het gevaar van muziekoortjes en GSM gebruik. Ook worden er voor de lagere school fietsoefeningen in het verkeer gegeven tijdens de lessen L.O.

De ouderraad deed tijdens de ochtenden steekproeven en detecteerde inderdaad druk en niet veilig verkeer. Ook de snelheid waarmee de bussen rijden is verontrustend.

Is de gemeente op de hoogte van deze situatie, hebben er al gesprekken met de school plaatsgevonden of zijn deze gepland? Zo ja, welke maatregelen worden hier genomen?

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Positie van de ‘bouwkamer’ tijdens procedure inzake bouwprojecten (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Samen met vele bezorgde inwoners stellen we vast dat met het huidige bestuur de ‘appartementisering’ van onze dorpskernen een doorstart genomen heeft. Naast  de situatie te ‘s Gravenwezel wordt nu ook de dorpskern van Schilde verder belaagd door de bouwpromotoren. Momenteel komt de omgeving Schoolstraat in het vizier waar op zeer korte termijn verschillende nieuwbouwprojecten van meergezinswoningen gerealiseerd zijn/ (zullen) worden.

We lezen in de verantwoordingsnota van een bouwpromotor voor een project in de Schoolstraat 60  (6 appartementen en een eengezinswoning op de 2de bouwlijn - lees: in de tuin) dat de schepenen in de ‘bouwkamer’ van 17/5/2019 de plannen voor dit project dat afwijkt van de geldende voorschriften, alvast ‘gunstig onthaald’ hebben. 

 

Mijn vraag:

          Is de 'bouwkamer' gemachtigd om een voorafname te doen nog voor een openbaar onderzoek geopend is?

          Welke maatregelen voorziet het bestuur op korte termijn om projectontwikkelaars te sturen naar de bouw van eengezinswoningen in onze dorpskernen zodat ook jonge gezinnen met een modaal inkomen in de gemeente kunnen blijven wonen?

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Opfrissing/herstelling douches sporthal Vennebos (Philippe Verschueren - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Op de Nieuwjaarsdrink van dit jaar maakten een aantal leden van de volleybal me attent op het feit dat de douches in de sporthal Vennebos nog steeds te wensen overlaten.

Op de vorige gemeenteraad keurden we de huurovereenkomst tussen de gemeente en de sporthal Vennebos goed waarin volgens artikel 7.3.2. de herstellings- of aanpassingswerken noodzakelijk voor de sportbeoefening door de sportclubs (inclusief kleedkamers en douches) ten laste van de Huurder zijn, in dit geval de gemeente dus.

Zijn er al plannen in het vooruitzicht om, in afwachting van een nieuwe sporthal, deze douches op te frissen zodat de gebruikers van de sporthal na het sporten op een hygiënische manier een warme douche kunnen nemen?

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Betonchaos: 3de appartementecomplex in Oudaen (Pieter-Jan Fraussen -  Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Zoals gevreesd en voorspeld hebben de bouwprojecten van Costermans in de Oudaen andere ontwikkelaars geïnspireerd. Bovenop de vier (luxe)flatprojecten die de dorpskern nu al moet slikken, is er een omgevingsvergunning aangevraagd voor nog eens een appartementsblok in de Oudaen, op het nr. 7. Het hoeft geen betoog dat de huidige hinder en de druk op de leefbaarheid van ’s-Gravenwezel alleen maar zal toenemen. In de aanvraag spreekt de ontwikkelaar over de Oudaen als “de groene laan van de nieuwe stadsontwikkeling”. En in de beruchte ‘bouwkamer’ heeft het Schepencollege het licht al op groen gezet. Moet onze geplaagde dorpskern écht het Manhattan aan de Schijn worden?

 

En ondertussen zijn er weeral 3 omgevingsvergunningen aangevraagd waaronder op den Aard, in de Van De Wervelaan en de Turnhoutsebaan.

 

Waar gaat dit eindigen?

Is de 'bouwnota' van het college ondertussen al klaar?

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Beukenbomen Brasschaatsebaan (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Op het traject van de Gillès de Pélichylei en Brasschaatsebaan is in het kader van de aanleg van twee fietspaden een aantal van de resterende beukenbomen voorzien van jutte als bescherming tegen zonnebrand. Maar er is nog een groot aantal van vooral minder volgroeide beuken totaal niet beschermd.

Kan het gemeentebestuur er bij de aannemers op aandringen dit in orde te brengen vóór de zomerperiode aanbreekt?

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Geweld- en drugsproblematiek bij jongeren (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Er komen de afgelopen tijd meer signalen binnen dat er toenemende waarnemingen zijn van druggebruik bij jongeren.

Daarnaast is er een gevoel dat het aantal geweldplegingen en vandalisme door jongeren stijgt in onze gemeente.

Vallen deze signalen op in de statistieken van politie en andere hulpverlening? En hoe gaan we daar mee om als gemeente?

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

IDAHOT - Verhogen tolerantie LGBTI-personen (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

De tolerantie ten aanzien van de LGBTI-gemeenschap neemt de afgelopen jaren toe en er is zeker een algemene positieve evolutie. Daarvoor zijn vele acties georganiseerd om het maatschappelijk draagvlak te vergroten. Er blijft echter nog veel werk aan de winkel. Daarom vraag ik om nog een stap verder te gaan in de steun vanuit onze gemeente. Symbolisch is het een versterkend signaal om ook regenboogzebrapaden aan te leggen zoals Antwerpen, Schelle en Boom. Daarnaast vraag ik wat de huidige engagementen zijn vanuit onze gemeente om het welzijn te verhogen van onze LGBTI-inwoners. Zijn er rond IDAHOT concrete acties of evenementen gepland?

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 01 2020

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020