VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

21 oktober 2019

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Marijke Dillen, raadslid;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Verslag gemeenteraad van 16 september 2019

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 16 september 2019 goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Ontslag gemeenteraadslid dhr. Mats Geismar

 

 

Voorgeschiedenis

Dhr. Mats Geismar is op 7 januari 2019 geïnstalleerd als gemeenteraadslid van de gemeente Schilde. Diezelfde dag legde hij ook de eed af als gemeenteraadslid.

 

Feiten en context

Op 30 september 2019 deelde dhr. Mats Geismar schriftelijk aan de voorzitter van de gemeenteraad mee ontslag te willen nemen als gemeenteraadslid.

 

Juridische gronden

Artikel 13 van het decreet lokaal bestuur

Het gemeenteraadslid dat ontslag wil nemen, deelt dat schriftelijk mee aan de voorzitter van de gemeenteraad. Het ontslag is definitief zodra de voorzitter van de gemeenteraad de kennisgeving ontvangt.

Het lid van de gemeenteraad blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behalve als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid.

 

Argumentatie

Het ontslag is geen gevolg van een onverenigbaarheid.

 

Kennisname

De gemeenteraad kennis van het ontslag van dhr. Mats Geismar als gemeenteraadslid.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Aanstelling nieuw gemeenteraadslid dhr. Stefan Van den Heuvel

 

 

Voorgeschiedenis

Goedkeuring van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen op 11 december 2018

 

Feiten en context

Op 30 september 2019 diende dhr. Mats Geismar zijn ontslag in als gemeenteraadslid.

 

Juridische gronden

          Artikel 14 van het decreet lokaal bestuur
Het gemeenteraadslid dat afstand doet van zijn mandaat, dat van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, dat als verhinderd wordt beschouwd, dat ontslag heeft genomen, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het lokaal en provinciaal kiesdecreet.

          Artikel 6 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de verkozen gemeenteraadsleden. De verkozen gemeenteraadsleden van wie de geloofsbrieven zijn goedgekeurd, leggen, voor ze hun mandaat aanvaarden, in openbare zitting de volgende eed af in handen van de voorzitter van de gemeenteraad: 'Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen'.

 

Argumentatie

          Dhr. Stefan Van den Heuvel is de eerste opvolger op de lijst van N-VA.

          De geloofsbrief van dhr. Stefan Van den Heuvel is behoorlijk en tijdig ingediend. De geloofsbrief werd ter inzage gelegd.

          Uit onderzoek van de geloofsbrief blijkt dat dhr. Stefan Van den Heuvel voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.

          Dhr. Stefan Van den Heuvel bevindt zich niet in een situatie van onverenigbaarheid.

 

Kennisname

          Dhr. Stefan Van den Heuvel wordt onmiddellijk ter zitting uitgenodigd en verzocht, in openbare vergadering en in handen van de voorzitter de voorgeschreven eed af te leggen, waaraan hij voldoet als volgt: 'Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen'.

          Dhr. Stefan Van den Heuvel wordt tot gemeenteraadslid-titularis aangesteld.  Hij zal het mandaat van dhr. Mats Geismar voleindigen. Hij zal laatst voorkomen op de ranglijst van gemeenteraadsleden.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Data gemeenteraden 2020

 

 

Juridische gronden

Artikel 18 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de data voor de gemeenteraden voor 2020:

          Maandag 20 januari 2020

          Maandag 17 februari 2020

          Maandag 16 maart 2020

          Maandag 20 april 2020

          Maandag 18 mei 2020

          Maandag 15 juni 2020

          Dinsdag 18 augustus 2020

          Maandag 21 september 2020

          Maandag 19 oktober 2020

          Maandag 16 november 2020

          Maandag 14 december 2020

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Aanpassing rekening 2018 AGB

 

 

Voorgeschiedenis

De rekening 2018 van het AGB werd goedgekeurd op de Raad van Bestuur AGB en de gemeenteraad van 17 juni 2019.

 

Feiten en context

De tabellen werden fout weergegeven door een technische fout. De rekening is juist. Binnenlands Bestuur heeft de juiste digitale versie gekregen, maar in het rapport zat een foutief schema.

Enkel schema J5 wijzigt. De wijzigingen zijn aangeduid in kleur. De inbreng van 1.500.000 euro kapitaal van gemeente Schilde naar AGB Schilde was niet opgenomen in schema J5. Het gevolg is dat het resultaat op kasbasis stijgt.

De andere schema's die toegevoegd zijn, zijn schema's die uit de software gegenereerd kunnen worden, maar die niet in het rapport opgenomen waren. Voor de volledigheid werden die nu ook aangemaakt.

 

Juridische gronden

          Artikel 240, §3 van het decreet lokaal bestuur

Het autonoom gemeentebedrijf beslist vrij, binnen de grenzen van zijn doel, over de verwerving, de aanwending en de vervreemding van zijn goederen, over de vestiging of opheffing van zakelijke rechten op die goederen, alsook over de uitvoering van dergelijke beslissing en over de financiering ervan.

          Artikel 243 van het decreet lokaal bestuur

Het autonoom gemeentebedrijf maakt een budget op overeenkomstig de regels die krachtens artikelen 149, 150, 151 §1, §2 eerste lid, §3, §4 en 179, worden gesteld voor het budget van de gemeente. De boekhouding wordt gevoerd en de jaarrekening wordt opgesteld overeenkomstig de regelen die krachtens artikel 164, 172 en 179 worden gesteld voor de boekhouding en de jaarrekening van de gemeente. De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de aangepaste tabellen in rekening 2018 van het AGB.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Aanpassing reglement starterspremie

 

 

Voorgeschiedenis

          Het reglement 'premie voor startende ondernemingen, éénmanszaken en vrije beroepen' werd op 16 september 2013 aangepast door de gemeenteraad door toevoeging van artikel 2 bis: Het bedrag van 250 euro wordt verhoogd met 50 euro indien de zelfstandige kiest voor een handelszaak met een Nederlandstalige naam. De Nederlandstalige naam dient gelijkgesteld of gelijkklinkend te zijn met een Nederlandstalig woord (conform het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal). Het doel van deze aanpassing was ondernemers te stimuleren om een Nederlandstalige naam te kiezen voor hun handelszaak.

          Het reglement 'premie voor startende ondernemingen, éénmanszaken en vrije beroepen' werd op 16 oktober 2017 aangepast omwille van onduidelijkheid over de premie voor ambulante handel.

          Op 26 maart 2018 besliste het college van burgemeester en schepenen dat een eigennaam niet valt onder artikel 2 bis van het reglement 'premie voor startende ondernemingen, éénmanszaken en vrije beroepen'. Tot op dat moment was het mogelijk dat eigennamen wel meegerekend werden voor de extra toelage van 50 euro.

 

Feiten en context

Op 23 september 2019 besliste het college van burgemeester en schepenen om een aanpassing van het reglement voor startende ondernemers te agenderen op de gemeenteraad met behoud van artikel 2 bis en met de vermelding dat ook eigennamen in aanmerking komen voor de verhoogde premie van 50 euro zoals vermeld in artikel 2 bis.

 

Juridische gronden

          Artikel 56 §1 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

          Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Argumentatie

          Er is op dit moment nog ruimte voor interpretatie in het reglement 'premie voor startende ondernemingen, éénmanszaken en vrije beroepen'.

          Het is essentieel een eenduidig reglement op te stellen dat sluitend is voor elke aanvraag. Ondernemers hebben bij aanvraag helderheid en rechtszekerheid nodig. Er mag geen ruimte voor discussie of interpretatie zijn.

          Het doel van de premie voor startende ondernemers is om de lokale economie in Schilde te bevorderen en om startende ondernemers van Schilde een hart onder de riem te steken.

          Vrije beroepen dienen expliciet vermeld te worden in het reglement.

          Ambulante handel dient aan te tonen dat zij actief zijn op het grondgebied van gemeente Schilde.

          Het is essentieel dat de aanvrager van de premie zelf de startende ondernemer is.

          De schriftelijke indiening van de aanvraag diende te gebeuren binnen de zes maanden na inschrijving in het KBO-register. Deze periode dient langer te zijn zodat de starter ademruimte krijgt om alle administratie die komt kijken bij de opstart in orde te brengen.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met de aanpassing van het reglement voor startende ondernemingen, éénmanszaken en vrije beroepen met als aanvangsdatum van het nieuwe reglement 1 november 2019.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Patrimonium - Aankoopakte - Friedadreef 1

 

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 6 juni 2016 beslist om wegens de problematiek op het Schildestrand (staat van de constructies, verkrotting) de onroerende goederen in deze zone aan te kopen tegen een maximum prijs van 35 euro per m², dit ongeacht het schattingsverslag opgesteld door een beëdigd schatter. De eigenaar van dit goed met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 B5 wenst deze eigendom te verkopen aan de gemeente. Deze eigendom is geschat aan de totaalprijs van 5.500 euro of 30,726 euro per m².

 

Feiten en context

De geschatte waarde van deze eigendom die een oppervlakte van 179m² heeft, is 5.500 euro of 30,726 euro per m² wat beneden de 35 euro per m² is die maximum gegeven wordt per m².

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

1419/5/1/11/4

Algemene rekening

22100000

Beleidsveld

0621

Bedrag

Visum financieel beheerder

5.500 euro

N.V.T.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 5.500 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Friedadreef 1 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Patrimonium - Aankoop - Friedadreef 53

 

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 6 juni 2016 beslist om wegens de  problematiek op het Schildestrand (staat van de constructies, verkrotting) de  onroerende goederen in deze zone aan te kopen tegen een maximum prijs van 35 euro per m, dit ongeacht het schattingsverslag opgesteld door een beëdigd schatter. De eigenaar van het perceel gelegen aan de Friedadreef 53 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 L21 wenst deze eigendom te verkopen aan de gemeente. De eigendom is geschat aan de totaalprijs van 8.000 euro of 31,00 euro per m².

 

Feiten en context

De eigendom die een oppervlakte van 258m² heeft, is geschat aan de totaalprijs van 8.000 euro of 31,00 euro per m² wat minder is dan de 35 euro per m² die maximum gegeven wordt per m². De eigenaar heeft zijn akkoord gegeven met de totaalprijs van 8.000 euro of 31,00 euro per m².

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

De problematiek op Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

1419/5/1/11/4

Algemene rekening

22100000

Beleidsveld

0621

Bedrag

Visum financieel beheerder

8.000 euro

N.V.T.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 53 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 L21.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Intergemeentelijk RUP Woonparken - De Groene Zes - Plannen en studies - in uitvoering - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

 

Voorgeschiedenis

          Principieel akkoord van het college van burgemeester en schepenen van 13 september 2010 tot deelname door de gemeente Schilde aan de uitwerking van een gezamenlijke visie op de ruimtelijke beleidsterm ‘Bebouwd perifeer landschap’

          Goedkeuring door de gemeenteraad van 21 november 2011 van de samenwerkingsovereenkomst ‘Bebouwd perifeer landschap’

          Goedkeuring van het strategisch project ‘Ambities Bebouwd Perifeer Landschap’ door de minister op 20 december 2011

          Tweede goedkeuring van het strategisch project ‘Bebouwd Perifeer Landschap Antwerpen’ voor de periode 2015 – 2018

          Besluit college van burgemeester en schepenen van 29 januari 2018 - goedkeuring opstart intergemeentelijk RUP Woonparken

          Besluit college van burgemeester en schepenen van 10 december 2018 - stopzetten plaatsingsprocedure Intergemeentelijk RUP Woonparken

          Goedkeuring aanvankelijk bestek Intergemeentelijk RUP woonparken door de gemeenteraad van 17 juni 2019

 

Feiten en context

          De opdracht betreft zowel het opstellen van een intergemeentelijk RUP Woonparken voor de gemeenten Schilde, Brasschaat, Brecht en Schoten als de detachering van een medewerker ter ondersteuning van de gemeentelijke administraties tijdens het proces. De detachering zal zich voornamelijk in de belangrijke fases van het proces manifesteren. Bedoeling is dat een projectmedewerker de gemeentelijke administraties mee zal ondersteunen om de administratieve verwerking vlot te laten verlopen. De ondersteuning is flexibel, afhankelijk van de work load in het hele proces.

          Voor de opmaak van het intergemeentelijke RUP wordt een onderzoek uitgeschreven. Voor de vier gemeenten Brasschaat, Brecht, Schoten en Schilde dient een intergemeentelijk RUP opgemaakt te worden rond woonparken. De uitgangspunten van dit RUP zijn terug te vinden in de toolkit ‘Woonparken’ die eerder werd ontwikkeld binnen ‘de groene zes’.

          Het intergemeentelijk RUP moet de bestemming woonpark differentiëren. Nu worden alle woonparken gevat door dezelfde gewestplanbestemmingen (behoudens bestaande RUP’s of BPA’s). De toolkit voorziet verdere differentiatie in de bestemming, met vier categorieën woonparken. Het RUP moet de gedifferentieerde visie op woonparken verankeren. Aangezien het een intergemeentelijk RUP betreft, is het nodig om per gemeente de randvoorwaarden voldoende af te toetsen. Het intergemeentelijk RUP zal uitmonden in vier afzonderlijke documenten, elk op maat van de gemeenten. De overkoepelende visie op de woonparken, zoals uitgewerkt in de toolkit, is de rode draad door alle vier de RUP’s.

          In het kader van de opdracht “Intergemeentelijk RUP Woonparken - 'De Groene Zes' - Plannen en studies - in uitvoering” werd een bestek met nr. 2019-033 opgesteld door Grondgebiedzaken - Openbare Werken.

          De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 240.000 inclusief btw. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Juridische gronden

          Bestuursdecreet van 7 december 2018.

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

          Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels
van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

          Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

          In het kader van de opdracht “Intergemeentelijk RUP Woonparken - 'De Groene Zes' - Plannen en studies - in uitvoering” werd een bestek met nr. 2019-033 opgesteld.

          De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 240.000,00 euro inclusief 21% btw.

          Het bedrag overschrijdt het drempelbedrag van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure met Europese bekendmaking.

          In dit nog goed te keuren bestek zijn de selectiecriteria voor de kandidaten aangepast ten opzichte van het bestek door de gemeenteraad goedgekeurd op 17 juni 2019.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

1419/005/001/001/006

Algemene rekening

21400007

Beleidsveld

0610

Bedrag

Visum financieel beheerder

240.000 inclusief btw

nvt

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. Het bestek met nr. 2019-033 en de raming voor de opdracht “Intergemeentelijk RUP Woonparken - 'De Groene Zes' - Plannen en studies - in uitvoering” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 240.000,00 euro excl. btw of 290.400,00 euro incl. 21% btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3. De opdracht zal Europees bekend gemaakt worden.

Artikel 4. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

Artikel 5. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/21400007/0610 (actie 1419/005/001/011/006).

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Gemeentelijke verordening conformiteitsattesten

 

 

Voorgeschiedenis

          18 april 2011- de gemeenteraad beslist om toe te treden tot de interlokale vereniging lokaal woonbeleid Midden, IVLW Midden.

          15 december 2014 - de gemeenteraad keurt de verlengingsaanvraag van IVLW Midden goed (periode 2015 - 2018) en beslist hiermee verder deel te nemen aan de vereniging.

          11 september 2017 - het college van burgemeester en schepenen keurt de engagementsverklaring verlenging subsidiedossier (1 werkingsjaar 2018/2019) goed.

          18 december 2017 - de gemeenteraad keurt de subsidieaanvraag goed en beslist dat de aanvraag ingediend mag worden door IGEAN. De gemeenteraad gaat akkoord met de taak van de stuurgroep en beslist de vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te stellen. Ook de statuten, het huishoudelijk reglement en de geraamde projectbegroting werden goedgekeurd.

          25 april 2018 - Ministerieel besluit - toekenning subsidie aan het project IVLW Midden

          23 september 2019 - het college van burgemeester en schepenen beslist om het ontwerp verordening conformiteitsattesten voor de leggen aan de gemeenteraad voor goedkeuring.

 

Feiten en context

          Het subsidiedossier IVLW Midden voorziet verplichte en aanvullende activiteiten per werkingsjaar. Actie 2.2. voorziet de opmaak van een gemeentelijke verordening conformiteitsattesten.

          Een conformiteitsattest is een document dat wordt uitgereikt door de burgemeester dat stelt dat de huurwoning op het moment van het onderzoek voldoet aan de minimale veiligheids, gezondheids- of kwaliteitsnormen opgelegd door de Vlaamse Wooncode.

          De gemeente levert nu reeds conformiteitsattesten gratis af op aanvraag.

          Verslagen van de stuurgroep van 26 november 2018 en 15 februari 2019.

 

Juridische gronden

          Artikel 5 van het decreet Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997
De veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteitsnormen

          Artikel 389 van het decreet lokaal bestuur
Met het oog op de gemeenschappelijke behartiging van doelstellingen van gemeentelijk belang kunnen twee of meer gemeenten, onder de voorwaarden, vermeld in deze titel, samenwerkingsverbanden tot stand brengen met of zonder rechtspersoonlijkheid, met of zonder beheersoverdracht.

          Besluit van de Vlaamse regering 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.

          Ministerieel besluit van 29 juli 2013 tot vaststelling van de modellen van conformiteitsattesten voor woningen en kamerwoningen.

          Het besluit van de Vlaamse regering van 8 juli 2016, houdende subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid.

          Het besluit van de Vlaamse regering van 16 november 2018 over het lokaal woonbeleid.

 

Argumentatie

          De gemeente wenst in te zetten op het verbeteren van de kwaliteit van de private huurwoningen.

          Door het opmaken van een verordening conformiteitsattesten, worden de eigenaars gestimuleerd om hun eigendom te verbeteren op vlak van woningkwaliteit.  

          De verplichting wordt gefaseerd ingevoerd, voor alle nieuwe verhuringen vanaf 2020, op basis van ouderdom van de woning.

          Het afleveren van conformiteitsattesten is gratis en er worden geen sancties voorzien. Er wordt ingezet op informatieverstrekking en sensibilisering van eigenaars om de kwaliteit van hun huurwoningen verbeteren. Op basis van een evaluatie van de toepassing en effecten van dit reglement kan dit herzien worden.

          De woningcontroleurs van IGEAN zullen deze onderzoeken uitvoeren. De burgemeester levert het conformiteitsattest af.

          Er wordt samen met de IVLW Midden gemeenten op 25 november een infoavond georganiseerd "Huurwoningen winnen aan kwaliteit" in Zandhoven.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de nieuwe gemeentelijke verordening conformiteitsattesten goed:

Artikel 1

Voor elke woning die verhuurd, te huur of ter beschikking gesteld wordt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van één of meer studenten, moet de verhuurder een conformiteitsattest kunnen voorleggen.

Deze verplichting wordt gefaseerd ingevoerd, voor alle nieuwe verhuringen, tehuurstellingen en terbeschikkingstellingen, op basis van de leeftijd van de huurwoning:

          2020 – 2023: voor woningen 50 jaar en ouder;

          2024 – 2026: woningen van 40 jaar en ouder;

          2027 – 2029: woningen van 30 jaar en ouder;

          2030: alle huurwoningen.

Artikel 2

De geldigheidsduur van het conformiteitsattest voor woningen en kamers welke verhuurd, te huur of ter beschikking worden gesteld als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van één of meer studenten, is afhankelijk van het aantal strafpunten op het technisch verslag.

Indien de woning of kamer 0 tot en met 9 strafpunten scoort, is de geldigheidsduur 10 jaar.

Bedraagt het aantal strafpunten van de woning of kamer 10 of meer, dan wordt de geldigheidsduur beperkt tot 5 jaar.

Artikel 3

Het afleveren van het conformiteitsattest is gratis.

Artikel 4

De verordening treedt in werking op 1 januari 2020 en na de goedkeuring van de gemeenteraad en de goedkeuring van de Vlaamse minister van Wonen.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Schenking perceel grond met vakantiewoning

 

 

Feiten en context

          In de brief van notariskantoor Benoît, Nathalie en Sophie Meert van 23 augustus 2019 wordt meegedeeld dat er een testament is waar een woning met aanhorigheden en inboedel wordt geschonken aan de gemeente Schilde.

          Het betreft een niet vergunde constructie op Schildestrand.

          Een aangifte van nalatenschap moet binnen de 4 maanden na overlijden ingediend worden bij de Vlaamse belastingdienst. Hiervoor is een schatting nodig van het onroerend goed. Dit kan op 3 manieren, waaronder ook zelf schatten. Gezien er meerdere recente aankopen zijn door de gemeente met schattingsverslag in dezelfde zone is dit zeker een optie.

          Het verlaagde tarief erfenisrecht voor de gemeente bedraagt 8,5%.

          Door het aanvaarden van de schenking moet men rekening houden met de kost van de erfenisrechten en eventuele schulden op achterstallige belastingen.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 12° van het decreet lokaal bestuur
Het definitief aanvaarden van schenkingen en het aanvaarden van legaten is een uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

          Uit onderzoek blijkt dat er voor de nutsvoorzieningen (water, elektra) geen achterstallige rekeningen zijn, wel nog een laatste afrekening.

          Kantoor rechtszekerheid Antwerpen 3 heeft bevestigd dat het eigendom vrij en onbelast is. Er rusten dus geen leningen of beslagen op.

          Er wordt voorgesteld om de berekening van de nalatenschap te baseren op het bedrag van 35 euro per m², en hiervoor 3 recente schattingsverslagen aankopen Schildestrand te gebruiken.

          De vraag voor aankoop van de grond aan de overzijde door de erfgenamen wordt als een apart dossier voorgelegd.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de schenking te aanvaarden.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist om voor de schatting van het onroerend goed zich te baseren op recente schattingsverslagen van aankopen op Schildestrand

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Verledding openbare verlichting Fluvius - overdracht openbare verlichting

 

 

Voorgeschiedenis

          26 juni 2017: eerste voorstel van Eandis voor de verledding van de openbare verlichting.

          27 mei 2019: presentatie Fluvius over het nieuwe voorstel voor het college van burgemeester en schepenen.

          2 september 2019: presentatie Fluvius over het nieuwe voorstel voor de raadscommissie.

          4 september 2019: Fluvius bezorgt de gemeente een alternatief financieel voorstel.

          9 september 2019: het college van burgemeester en schepenen beslist om het punt op de gemeenteraad van 16 september 2019 te verdagen om de twee voorstellen voor te leggen aan de gemeenteraad van 21 oktober 2019.

 

Feiten en context

          In 2018 zijn Eandis en Infrax samen gegaan en vormen ze Fluvius. Deze fusie heeft ervoor gezorgd dat de uitwerking van het nieuwe voorstel vertraging heeft opgelopen.

          Fluvius wil licht-als-dienst aanbieden om zo de openbare verlichting in Vlaanderen met een versneld tempo te verledden tegen 2030.

          Het voorstel is om de bestaande verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting over te dragen naar Fluvius zodat zij kunnen investeren in een versnelde verledding van het verlichtingspark.

          Voor de overname van het verlichtingspark gebeurt een waardering van deze installaties die gebaseerd is op een inventaris op datum van toetreding.

          Er zijn twee voorstellen voor de vergoeding van de inbrengwaarde uitgewerkt:

          Voorstel 1

          een deel in cash (25% van de inbrengwaarde);

          een deel in nieuw te creëren niet-stemgerechtigde en niet-dividendgerechtigde OV-aandelen (75% van de inbrengwaarde). Op de buitengewone algemene vergadering van december 2019 zal hiervoor een voorstel van statutenwijziging ter goedkeuring worden voorgelegd.

          Voorstel 2:

          geen deel in cash (0% van de inbrengwaarde)

          een deel in nieuw te creëren niet-stemgerechtigde en niet-divendentgerechtigde OV aandelen (100% van de inbrengwaarde).

          Na inbreng komen alle nieuwe investeringen dus ten laste van Fluvius en in haar volle eigendom als activa.

          De overgenomen installaties zullen over een periode van maximum 12 jaar afgeschreven worden, gezien het plan om de verledding van Vlaanderen ten laatste tegen 2030 uit te voeren. De afschrijvingen van het gedeelte cash zullen volgens dit ritme verrekend worden.

          De kosten en opbrengsten worden jaarlijks verrekend via het resultaat.

          Er wordt een meerjarenplan opgesteld (door de gemeente en Fluvius overeengekomen) voor de uitrol van de investeringen. Dit meerjarenplan wordt minstens eenmaal per jaar verfijnd en omgezet in een concreet jaaractieplan.

          Onder openbare verlichting wordt verstaan de verlichting op of langs de openbare weg of terreinen die publiek toegankelijk zijn en die toebehoren aan de gemeente zelf:

          functionele verlichting, waarbij de functie het verlichten is van het openbaar domein;

          bakenverlichting, waarvoor het uitgestraalde licht van het verlichtingstoestel zelf dienst doet als 'optical guidance';

          monumentverlichting, waarvan de functie het verhogen is van de esthetische waarde van monumenten en ondersteuning geeft aan taken van de functionele verlichting. Het te verlichten monument moet gelegen zijn langs een openbare weg of plein.

          straatmeubilairverlichting, zijn aparte verlichtingsinstallaties in/op straatmeubilair en die eigendom zijn en in beheer van de gemeente.

          De lokale besturen kunnen ook nieuwe toevoegingen doen aan de openbare verlichting van semi-openbare ruimten en hun netten inbrengen. De mogelijkheid wordt per project bekeken. Onder semi-openbare verlichting wordt verstaan:

          openbare terreinverlichting, de verlichting van terreinen die vrij toegankelijk zijn voor het publiek en die eigendom zijn van de gemeente.

          architecturale verlichting, waarvan de functie het verhogen is van de esthetische waarde van monumenten. Het te verlichten monument moet gelegen zijn langs een  openbare weg of plein.

          Het energieverbruik van de openbare verlichting kan ook als optie worden opgenomen in dit aanbod.

          Het voorziene budget voorziet een 1 op 1 vervanging van armaturen ouder dan 20 jaar.

 

Juridische gronden

          Artikel 40, § 2 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Artikel 41, § 2, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

          Burgemeestersconvenant ondertekend op 19 mei 2015 en bekrachtigd tijdens de gemeenteraadzitting van 15 juni 2015.

          Klimaatactieplan goedgekeurd in de gemeenteraadzitting van 25 april 2016.

 

Argumentatie

          Het verlichtingspark van de gemeente zal in een versneld tempo verled worden waardoor de CO2-uitstoot eveneens zal dalen.

          Het verschil tussen zelf investeren of via Fluvius die licht-als-dienst levert, resulteert over de periode van 2019 tot en met 2030 in een cashvoordeel. Bij voorstel 1 bedraagt deze 1.542.157 euro, bij voorstel 2 is dit 1.447.358 euro.

          De twee voorstellen worden vergelijken door de forfaits tussen 2019 en 2030 op te tellen. Hieruit blijkt dat voorstel 2 financieel het meest interessante is omdat de gemeente hierbij 18.619 euro minder moet investeren. Vanaf 2031 zijn de forfaits in beide voorstellen gelijk. Ook de besparing op energieverbruik is in beide voorstellen hetzelfde.

          Bij overdracht zal Fluvius vanaf dan verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van verplaatsingsaanvragen en de afhandeling van schade door vandalisme of verkeersongelukken met vluchtmisdrijf. Dit resulteert automatisch in de ontzorging van een aantal taken van het gemeentelijk personeel.

          De bepaling van de prestatie-eisen en brandprogramma's (dimmen, doven, enz.) blijft een bevoegdheid van de individuele gemeente. De gemeente bepaalt dus het ritme en de locatie waar een aanpassing/investering nodig is.

          In het totale budget is een financiële marge voorzien van 5% om op projectbasis semi-openbare led-verlichting extra te plaatsen zoals bijvoorbeeld bij monumenten en sportterreinen. De voorwaarde is wel dat deze extra verlichting moeten worden aangesloten op het openbaar net.

          Verder is er ook een marge van 15% ingebouwd om op bepaalde plaatsen te evolueren naar de nieuwe verlichtingsnorm.

          Een wijziging in de indeling in deelruimtes en/of toekenning van technische fiches heeft impact op de simulatie aantal kWh en investeringskosten.

          Als een gemeente wenst om de masterplannen versneld te realiseren en hiervoor bijkomende investeringsmiddelen nodig zijn, kan de gemeente overwegen om middels een tussenkomst deze bijkomende investeringsmiddelen te voorzien. Er wordt samen onderzocht hoe dit kan gerealiseerd worden.

          Er zijn periodiek diverse rapporteringen voorzien (stand van zaken van het overeengekomen actieplan, effecten ervan op het energieverbruik en de CO2-uitstoot, investeringen en onderhoud, nieuwe trends, specifieke Fluvius-projecten m.b.t. openbare verlichting en Smart City-infrastructuur,…).

          Fluvius wil lokale besturen ondersteunen om hun Smart City-infrastructuur (netten, installaties, steunen,…) maximaal te valoriseren. De ondersteuning bestaat uit het beheer van de overeenkomsten met operatoren (bv. telecom) die gebruik willen maken van deze infrastructuur. Fluvius zal ervoor zorgen dat de installatie van applicaties (bv. camera’s, sensoren, verkeersgeleiding, telecominstallaties,…) en aansluiting op de netten veilig en correct uitgevoerd worden.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

 

Algemene rekening

 

Beleidsveld

 

Bedrag

Visum financieel beheerder

Ingeschatte bedrag aan investeringen, onderhoud en exploitatie voor de periode 2019-2030 bedraagt 2.986.097 euro.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het reglement 'Fluvius Openbare verlichting en diensten door de distributienetbeheerders aan lokale besturen', zoals opgesteld en goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Fluvius Antwerpen in zitting van 21 mei 2019.

Artikel 2. De gemeenteraad gaat akkoord met de beheersoverdracht inzake de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties, daaraan verbonden de automatische overdracht van de eigendom van de in de toekomst nog op te richten verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties.

Artikel 3. De gemeenteraad gaat bijgevolg akkoord met de uitbreiding van de huidige aansluiting van de gemeente bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ en om zo deel te nemen aan het aanbod Fluvius Openbare verlichting (inclusief het energieverbruik van de openbare verlichting) en om de opdrachthoudende vereniging te verzoeken om de ‘aanvaarding van de uitbreiding van deze aansluiting’ voor te leggen aan de eerstvolgende algemene vergadering.

Artikel 4. De gemeenteraad gaat akkoord met de inbreng die de gemeente heeft gedaan om overeenkomstig het artikel 9 van de statuten van Fluvius Antwerpen deze uit te breiden wat betreft:

          de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen;

          de semi-openbare verlichtingsinstallaties die voldoen aan de vereisten die zijn weergegeven in het reglement.

Artikel 5. De gemeenteraad gaat akkoord om de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen - op basis van een inventariswaarde 31 december 2018 -  tegen een inbrengwaarde van 0 euro in cash (zijnde 0% van de inbrengwaarde) en 259.197 euro in OV-aandelen (zijnde 100% van de inbrengwaarde) in te brengen bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen. De inbreng van de semi-openbare verlichting gebeurt op projectbasis na risicoanalyse en na het in overeenstemming brengen van de installaties aan de geldende wetgeving en regels.

De inbrengwaarde wordt bepaald aan de hand van de economische nieuwwaarde van de steunen en armaturen en is gebaseerd op een gedetailleerde inventaris (voor inbrengen die gebeuren per 1 januari 2020 zal dit wat betreft de voorafgaande actuele raming de inventaris zijn op 31 december 2019, waarna deze zal geactualiseerd worden in functie van de effectieve datum van toetreding).

Artikel 6. De distrubutienetbeheerder zal het nodige doen om de vereiste vennootschapsrechtelijke formaliteiten te vervullen die een inbreng met zich meebrengt en om de statuten dienovereenkomstig aan te passen.

Artikel 7. De gemeenteraad beslist om de burgemeester en algemeen directeur aan te duiden om als gevolmachtigde van de gemeente de authentieke akte te ondertekenen alsook de hypotheekbewaarder vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij het overschrijven van de inbrengakte.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Erfgoedwerking in de Voorkempen, verlenging deelname IOED en oprichting van een cultureel erfgoedconvenant of erfgoedcel

 

 

Voorgeschiedenis

          Het college van burgemeester en schepenen van 20 januari 2014 nam kennis van de mogelijke oprichting van een erfgoedcel (onroerend erfgoedconvenant) en de optie om hieraan deel te nemen.

          De gemeenteraad van 28 april 2014 besliste om in te stappen in het cultureel erfgoedconvenant.

          De gemeenteraad van 14 december 2015 besliste om deel te nemen aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband projectvereniging Erfgoed Voorkempen (IOED) en keurde de ontwerpstatuten goed.

          Op 14 mei 2019 organiseerde Regionaal Landschap der Voorkempen en Erfgoed Voorkempen een infonamiddag rond de kansen vanuit de Vlaamse overheid om de erfgoedwerking in de regio verder uit te bouwen.

          E-mail van Regionaal Landschap der Voorkempen van 19 juli 2019 voor een erfgoedwerking in de Voorkempen.

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 september 2019 om de werking van de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst (IOED) te verlengen met 6 jaar met een jaarlijkse bijdrage van 1.519 euro (pakket 1).

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 september 2019 om mee in te stappen in de oprichting van een cultureel- erfgoedconvenant of erfgoedcel (EGC) met een jaarlijkse bijdrage van 3.929 euro en een éénmalige kost van 500 euro voor het aanvraagdossier (pakket 2).

 

Feiten en context

          Schilde is sinds 1 januari 2016 lid van Erfgoedcel Voorkempen (IOED) samen met de

gemeenten Essen, Kalmthout, Kapellen, Ranst, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zoersel en de provincie Antwerpen voor een periode van vier jaar.

          De projectvereniging kan opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn van zes jaar, na een gunstige beslissing door de deelnemende gemeenten en provincie. Bij het uitblijven van één of meer beslissingen, wordt de projectvereniging ontbonden.

          Er zijn nu twee mogelijkheden voor de deelnemende gemeenten:

          Pakket 1 is de werking van IOED (Intergemeentelijk Onroerend Erfgoed Dienst) Erfgoed Voorkempen verlengen en de mogelijkheid voor nieuwe gemeenten om zich aan te sluiten. Onroerend erfgoed is het beleidsdomein ruimtelijk ordening, wonen en onroerend erfgoed waaronder bouwkundig erfgoed, landschappen en archeologische sites vallen. Schilde zal voor IOED een jaarlijkse bijdrage van 1.519 euro moeten betalen voor de periode van 2021 tot 2026, mits goedkeuring van het aanvraagdossier (bedrag bepaald door aantal inwoners per gemeente aan 0,20 euro per inwoner).

          Pakket 2 is de oprichting van een cultureel-erfgoedconvenant (erfgoedcel). Dit is een

vergelijkbare samenwerking zoals IOED tussen gemeenten, maar met de focus op

immaterieel en roerend erfgoed. Cultureel erfgoed is het beleidsdomein cultuur, jeugd, sport en media en bevat het immaterieel erfgoed (erfgoed dat niet tastbaar is zoals feesten, verhalen, tradities en ambachten) en roerend erfgoed zoals archiefstukken en kunstwerken. Schilde zal voor de Erfgoedcel (EGC) een jaarlijkse bijdrage van 3.929 euro moeten betalen voor de periode van 2021 tot 2026, mits goedkeuring van het aanvraagdossier (bedrag bepaald door aantal inwoners per gemeente) en een éénmalige kost van 500 euro voor de oprichting van de erfgoedcel.

 

Juridische gronden

          Artikel 389 van het decreet lokaal bestuur
Met het oog op de gemeenschappelijke behartiging van doelstellingen van gemeentelijk belang kunnen twee of meer gemeenten, onder de voorwaarden, vermeld in deze titel, samenwerkingsverbanden tot stand brengen met of zonder rechtspersoonlijkheid, met of zonder beheersoverdracht.
De gemeenteraad of een gemeenteraadscommissie waakt over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op het gemeentelijk beleid.

          Artikel 401 van het decreet lokaal bestuur
De projectvereniging wordt opgericht voor een periode van ten hoogste zes jaar op grond van gemeenteraadsbeslissingen die daarover genomen zijn binnen een tijdsbestek van twee maanden.
Tijdens de duur die is vastgesteld bij de oprichting van een projectvereniging, is geen uittreding mogelijk.
De projectvereniging kan opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan zes jaar, overeenkomstig de beslissingen die de deelnemende gemeenten ten gunste van de verlenging hebben genomen voor het verstrijken van de termijn. Bij gebrek aan instemming van alle betrokken gemeenten of bij het uitblijven van een of meer beslissingen wordt de projectvereniging ontbonden. De statuten bepalen de wijze van vereffening.
Projectverenigingen kunnen niet worden opgericht in de loop van het jaar waarin verkiezingen voor een algehele vernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd.
In afwijking van het tweede lid kan een samengevoegde gemeente waarin dezelfde activiteit van gemeentelijk belang als vermeld in artikel 389 aan verschillende projectverenigingen is toevertrouwd, beslissen om die activiteit, voor haar gehele grondgebied, toe te vertrouwen aan een daarvan, op voorwaarde dat een gewone meerderheid van de andere deelnemende gemeenten daarmee instemt. De gemeente die uittreedt, vergoedt de schade die haar uittreding berokkent aan de projectvereniging en aan de andere vennoten.

 

Argumentatie

          Regionaal Landschap der Voorkempen ziet kansen om de huidige werking en dynamiek rond het onroerend erfgoed uit te breiden om zo nog een extra impuls te geven.

          Vanuit een integrale manier en zonder onderscheid te maken tussen onroerend, roerend en immaterieel erfgoed kan aan de slag gegaan worden met streekgebonden erfgoed in al zijn vormen.

          Elk type erfgoed vraagt om een eigen benadering en specifieke werking.

          De samenwerking met Erfgoed Voorkempen (IOED) is de laatste 4 jaar heel positief geweest en gaf een meerwaarde voor de gemeente Schilde aan gezamenlijke evenementen zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag, maar ook in dossiers zoals de opmaak van de beheersplannen voor het Schildehof en voor de Sint-Guibertus kerk met inventaris van het kerkhof en omgeving.

          Met verlenging van de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst en deelname aan de oprichting van een cultureel-erfgoedconvenant of erfgoedcel streeft Schilde samen met anderen gemeenten in de Voorkempen naar een integrale erfgoedwerking in de Voorkempen wat voor de inwoners en de betrokken gemeenten een enorme meerwaarde is.

          De gemeente wil gemeentelijk erfgoed promoten.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

4.6.5.2.

Algemene rekening

61399999

Beleidsveld

729

Bedrag

 

Bedrag 5.448 (jaarlijkse bijdrage IOED en EGC) en eenmalige kost van 500 euro

 

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de werking van de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst (IOED) te verlengen met 6 jaar met een jaarlijkse bijdrage van 1.519 euro (pakket 1).

Artikel 2. De gemeenteraad beslist om mee in te stappen in de oprichting

van een cultureel- erfgoedconvenant of erfgoedcel (EGC) met een jaarlijkse bijdrage van 3.929 euro en een éénmalige kost van 500 euro voor het aanvraagdossier (pakket 2).

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Huurovereenkomst sportinfrastructuur Zonnebos

 

 

Feiten en context

          De overeenkomst loopt vanaf 1 september 2019 voor een periode van 2 jaar.

          De overeenkomst voor sporthal Zonnebos is ter vervanging van de mediatheek.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° uit het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen toevertrouwd worden: de daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

De sportinfrastructuur van Zonnebos wordt gehuurd ter vervanging van de huur van de mediatheek Vennebos. Dit om de sportactiviteiten van tafeltennisclub Schilde te kunnen garanderen voor de komende 2 jaar.

 

Financiële gevolgen

Actie

5.1.20.3

Algemene rekening

61008000

Beleidsveld

0740

Bedrag

Visum financieel beheerder

7.602 euro (jaarlijks)

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de huurovereenkomst voor sporthal Zonnebos goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Gebruiks-en retributiereglementen sport

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van de gemeenteraad van 16 december 2013

          Goedkeuring retributie en gebruiksreglement 'De Wingerd'.

          Goedkeuring retributiereglement 'de Wonderwijzer'.

          Goedkeuring retributiereglement 'Het Vennebos'.

          Beslissing van de gemeenteraad van 25 augustus 2014

          Goedkeuring retributiereglement 'Elektronisch scorebord'.

 

Feiten en context

          Het retributiereglement van 'De Wingerd' loopt tot 31 december 2020.

          Het retributiereglement van 'De Wonderwijzer' loopt tot 31 december 2023. De huurovereenkomst wordt jaarlijks stilzwijgend verlengd.

          Het retributiereglement van 'Het Vennebos' loopt tot de opening van de nieuwe sporthal.

          Het retributiereglement 'Elektronisch scorebord' loopt tot de opening van de nieuwe sporthal.

 

Juridische gronden

Artikel 40 § 3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

 

Inspraak en advies

Dagelijks bestuur sportraad

 

Argumentatie

          De Wingerd krijgt momenteel een renovatie. Deze kan de accomodatie in de toekomst aantrekkelijker maken waardoor de huidige retributies in 2020 herbekeken kunnen worden.

          Het retributiereglement van 'De Wonderwijzer' zal na 5 jaar herbekeken worden.

          Het retributiereglement van 'Het Vennebos' en 'Elektronisch scorebord' zal herbekeken worden met het oog op een vernieuwde sportinfrastructuur voor de clubs die daar momenteel gehuisvest zijn. De sportinfrastructuur van 'Het Vennebos' is aan vervanging toe waardoor de wijziging van retributies niet te verantwoorden valt.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om het volgende gebruiksreglement en de retributiereglementen van de binnensportinfrastructuur goed te keuren:

          Gebruiksreglement 'De Wingerd'

          Retributiereglement 'De Wingerd'

          Retributiereglement 'De Wonderwijzer'

          Retributiereglement 'Het Vennebos'

          Retributiereglement 'Elektronisch scorebord'.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

World Cleanup Day - Statiegeldalliantie - Toegevoegd punt

 

 

Zaterdag 21/10 was het World Cleanup Day.

Ook in onze gemeente is er deelgenomen.

Weliswaar door een kleine groep, er waren niet zoveel deelnemers wat een beetje jammer is. Want symbolisch kon deze actie wel tellen. En uiteindelijk gaat het toch over een belangrijk probleem dat we willen aankaarten.

 

Om even een duiding te geven.

In bijlage heb ik 2 foto's bijgevoegd. Eentje van 6 jaar geleden in 2013 en eentje van jongstleden.

 

Tijdens de laatste editie werd er op nauwelijks 2 uur tijd in een beperkt aantal straten circa 150 drankblikjes en ongeveer 70 plastic flessen ingezameld.

 

De gelijkenissen zijn opvallend met 2013 en tonen nogmaals aan dat 6 jaar "sensibilisering" tot weinig of geen verbetering heeft geleid. Dan kan je nog zoveel vuilbakken installeren, dat zal het probleem niet oplossen.

 

De enige maatregel die hier verandering in kan brengen is het invoeren van statiegeld op blikjes en flesjes.

 

In tegenstelling tot andere landen en ook Brussel, kan Vlaanderen maar geen knoop doorhakken en is er nog steeds geen definitief besluit over statiegeld op PET-flessen en blikjes. Daarom blijft er noodzaak om onze oproep te versterken en druk uit te oefenen, namelijk door toe te treden tot de Statiegeldalliantie.

 

Ondertussen zijn er al meer dan 930 organisaties die zich hebben aangesloten bij de Statiegeldalliantie, waaronder veel van onze buurgemeentes.

 

Iedereen weet inmiddels dat het probleem rond plastic vervuiling gigantisch is en uit recent onderzoek blijkt dat in Vlaanderen elk jaar ongeveer 164 miljoen euro uitgegeven wordt om zwerfvuil op te ruimen, maar de maatschappelijke kost ervan ligt zelfs veel hoger.

 

https://www.knack.be/nieuws/belgie/zwerfvuil-in-vlaanderen-kost-een-miljard-euro/article-normal-1381875.html?fbclid=IwAR1kVY8pB9q9oBn_dM51czWFcw9Ix_pnYFXjf0G1_uWgzgQFbIPEi08feQ4&cookie_check=1570565156

 

Nu heb ik gewoon een simpele vraag: Waarom sluit Schilde zich niet aan bij de Statiegeldalliantie?

 

Hieronder de website en Facebook pagina van de Statiegeldalliantie:

 

http://statiegeldalliantie.org/?fbclid=IwAR0z5UVX8Vn8sKKFeycT4yMU0-vRlk7c563ooUFy_7dmuVLrJcsMuP7LUgg

 

https://www.facebook.com/statiegeldalliantie/

 

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) en mevr. M. Struyf (CD&V) lichten het agendapunt toe.

Mevr. M. Duysens (N-VA) antwoordt dat de huidige bestuursploeg al een jaar inzet op het beperken van zwerfvuil. Zaken die nog op de agenda staan: werken met bermmeesters en het voorzien van een container op het containerpark specifiek voor zwerfvuil.

Ook dhr. O. Verhulst (Open VLD) merkt dat er een bezorgdheid leeft omtrent zwerfvuil. De bestuursploeg deelt deze bezorgdheid, getuige de opname van een zwerfvuilbeleid in het coalitieakkoord. Het is duidelijk dat zwerfvuil niet thuishoort in een groene gemeente zoals Schilde en er moet dus zowel sanctionerend als via acties worden opgetreden. Wat het bestuur echter niet zal doen, is het ondertekenen van de Statiegeldalliantie. Wat dit thema betreft, kijkt het bestuur naar het verpakkingsplan van de Vlaamse overheid. Het verpakkingsplan is een traject waarbij er samengewerkt wordt met de verpakkingssector en dat geëvalueerd zal worden in 2023. Wat het bestuur wel kan en wil doen, is een zwerfvuilbeleid uitwerken waarbij er enerzijds meer materiaal ter beschikking wordt gesteld bij acties en anderzijds, zoals mevr. M. Duysens (N-VA) al vermeldde, samengewerkt wordt met bermmeesters.

Mevr. M. Struyf (CD&V) vraagt of het uitrollen van het zwerfvuilbeleid kan worden opgenomen op de opvolgingslijst.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) is niet van plan om maandelijks over dit dossier te rapporteren. De uitrol van het zwerfvuilbeleid zal ten gepasten tijde gebeuren. Het voorzien van extra materiaal is daarbij uiteraard geen punt, het bermmeesterproject vraagt echter meer denkwerk. Hij durft te rekenen op een beetje vertrouwen en begrip.

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) heeft er vertrouwen in dat er op lokaal niveau dingen bewegen, maar vindt het jammer dat het bestuur kijkt naar Vlaanderen wat het statiegeld betreft. Hij zou de volgorde eerder omdraaien en aansluiten bij de Statiegeldalliantie om zo de Vlaamse overheid onder druk te zetten. Hij roept het bestuur op om het probleem bij de bron aan te pakken.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) hecht meer waarde aan concrete acties met onmiddellijk effect dan aan symbolische acties. Het klopt dat er wordt gekeken naar Vlaanderen wat statiegeld betreft, maar dat betekent niet dat de aanpak van zwerfvuil on hold staat.

Mevr. K. Krekels (N-VA) duidt het verpakkingsplan vanuit de Vlaamse overheid. Er werden doelstellingen vooropgesteld die Vlaamse bedrijven moeten behalen tegen 2020, 2023 en 2030. In 2023 gebeurt er een eerste evaluatie. Worden de doelstellingen niet behaald, zal er eventueel worden gewerkt met statiegeld. De Vlaamse bedrijven zullen dan de kosten dragen. Het gemeentebestuur heeft er dus alle vertrouwen in dat de Vlaamse overheid actief inzet op verpakkingsafval. 

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Zitbanken voor wachtende (groot)ouders kruispunt Kerkelei en Kleinveldweg (Wonderwijzer) (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Bestaat er een mogelijkheid om één of meerdere zitbanken te plaatsen aan de Wonderwijzer op de hoek van de Kerkelei en de Kleinveldweg? Er zijn elke dag ouders die hun kinderen te voet of met de fiets van school halen en staand voor de schoolpoort wachten tot deze opengaat. Het zijn hoe langer hoe meer ook de grootouders die de kindjes komen ophalen, voor hen zou het veel aangenamer zijn om even plaats te kunnen nemen op een bankje tot wanneer de poorten opengaan. Het is trouwens een win win, ook de buurtbewoners kunnen gebruik maken van de zitbanken. De suggestie voor de locatie waar de zitbanken kunnen komen lijkt ons ideaal.

 

Trouwens uit een studie van de Voetgangersbeweging, die een bevraging hielden bij 1500 scholen, blijkt dat er nood is aan sociale ruimte rond de scholen zoals dus ook zitbanken. We zijn al goed op weg met de nieuwe 'Schoolstraat', maar door extra kleine ingrepen of investeringen die niet persee veel geld en moeite hoeven te kosten wordt de publieke ruimte rond de school dus een pak kwalitatiever en aangenamer.

 

Als we dan ook nog eens de zone 30 strikter kunnen opvolgen én uitbreiden en het parkeren van ouders rond de school kunnen herinrichten, zijn we zeker goed bezig.

 

Zie bijlage plannetje en foto van locatie en hieronder link naar artikel:

https://www.demorgen.be/nieuws/moeten-parkeerplaatsen-vlak-bij-scholen-weg-50-meter-is-echt-geen-grote-afstand~b1566317/?utm_source=link&utm_medium=social&utm_campaign=shared_earned

 

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat er momenteel over de hele gemeente nieuwe zitbanken worden geïnstalleerd. Op de plaats die dhr. P-J. Fraussen (Groen) aanhaalt, werden er geen zitbanken voorzien. Het is echter een duidelijke beslissing geweest van het bestuur om voorstellen tot bijkomende locaties te verzamelen en deze te installeren in een tweede golf. Ideeën voor deze bijkomende locaties zijn zoals steeds welkom via mail of via de participatiewinkel. De vraag van dhr. P-J. Fraussen (Groen) wordt dus zeker meegenomen.

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) had nog graag vernomen wanneer de installatie van deze tweede golf gepland staat.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat de eerste golf eind 2019 wordt afgesloten. Vervolgens wordt de informatie over de bijkomende locaties verzameld en wordt er bekeken hoe het “Adopteer een zitbank”-project kan worden gecombineerd met deze tweede golf. In 2020-2021 kan er vervolgens tot de installatie worden overgegaan.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Kluiskerkpad - trage wegen (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Het Kluiskerkpad is eewenoud en stond al in 1846 in de atlas der Buurtwegen als buurtweg nr. 46 (oftewel 'het Cluyskerkpad'). Het pad verbond de wijk Hertenbos (’s-Gravenwezel) en de wijk Hof ter Linden en loopt doorheen het domein van het kasteel Hof ter Linden.

 

Nu blijkt uit een gesprek met Stedebouwkundige Steven Van Audekercke van de Provincie, dat het Kluiskerkpad als buurtweg jaren geleden al is geschrapt. Maar, hij betwist niet er dat op het huidige traject (dat nu start aan het einde van de Jachthoornlaan en een verbinding vormt met de Beukendreef die voor het kasteel van Hof ter Linden loopt) een erfdienstbaarheid kan rusten, gezien het jarenlang gebruik door wandelaars en/of fietsers.

 

Maar, de erfdienstbaarheden vallen buiten de bevoegdheid van de provincie en zijn volledig de verantwoordelijkheid van de gemeente. Die erfdienstbaarheid dient eventueel bewezen te worden en de gemeente kan ze nu ook afdwingen.

 

Dat stelt immers het nieuwe decreet gemeentewegen waarin o.a. letterlijk staat:

"De gemeente kan nu ook krachtiger optreden tegen het inpalmen van openbare wegtracés op particuliere grond."

 

Nu om een lang verhaal kort te maken, ondertussen is het pad al verschillende keren afgesloten en afgespannen met hekken, poortjes, staalvlechtwerk, noem maar op. Maar dus ook elke keer terug opengebroken en bewandeld door buurtbewoners.

 

Het is bittere ironie dat in tijden van Gruunrand, waarin wordt gestreefd naar een maximale aaneensluiting van groengebieden in onze regio (zwaar ondersteund door burgemeester Bauwens, overigens als ik me niet vergis), een van de grootste groengebieden van Schilde gescheiden wordt door een metershoge ijzerdraad.

 

Het Kluiskerkpad verbindt al eeuwen het dorp van 's-Gravenwezel met dat van Schilde. Het grootste deel van het traject bestaat nog steeds. Het is de meest voor de hand liggende trage verbinding tussen beide gemeenschappen.

 

Daarom vragen wij met aandrang dat het gemeentebestuur, conform het nieuwe decreet, het stuk wandelpad van aan de Jachthoornlaan tot aan de Beukendreef, dat gedeeltelijk zonder statuut is maar dat door talrijke burgers gebruikt wordt als feitelijke weg, zou erkennen als gemeenteweg.

 

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) licht het agendapunt toe.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat het gemeentebestuur ijvert voor het vrijwaren van de trage wegen. Getuige ten eerste de reactie in die zin in een gemeenteraad in 2009 van de toenmalige schepen op een gelijkaardige vraag. Daarnaast werd het behoud van de trage wegen opgenomen in het coalitieakkoord van zowel de voorbije als de huidige legislatuur. Ook de goedkeuring van agendapunt 10 in verband met het bestek van “De groene zes” is een opportuniteit om groengebieden met elkaar te verbinden. Op deze manier worden mogelijkheden tot trage wegen gecreëerd zoals onlangs gebeurd is langs het Antitankkanaal. De realiteit is echter dat trage wegen als openbaar domein in onbruik geraken en vervolgens verdwijnen. Dhr. P. Mendonck (N-VA) heeft dit onder andere zien gebeuren aan het Kluiskerkpad, dewelke in 2013 werd afgesloten als gevolg van een uitspraak van het hof van beroep en waar het bestuur op straffe van een dwangsom obstakels heeft moeten verwijderen. Het bestuur heeft toen beslist om niet in beroep te gaan tegen deze uitspraak. Ook aan de Fortsteenweg werd een trage weg afgesloten als gevolg van een vonnis dat bevestigd werd in beroep. Hij besluit: België kent een scheiding der machten, dus ook een gemeentebestuur heeft zich te houden aan een uitspraak van een hof van beroep.

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) heeft voor alle duidelijkheid niet gezegd dat het gemeentebestuur niets doet om de groengebieden met elkaar te verbinden. Hij vraagt zich wel af of het bestuur werkelijk niets kan doen om het Kluiskerkpad te vrijwaren.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) herhaalt dat het bestuur een arrest van een hof van beroep niet zomaar naast zich kan neerleggen. Wanneer een overheid verwacht dat zijn burgers de reglementen naleven, moet het dit ook zelf doen.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Atletiekpiste De Caters (SAC) (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Op 25.09 organiseerden de scholen uit Schilde - 's-Gravenwezel en de gemeente een scholenveldloop. Dit is een zeer mooi initiatief, er waren veel deelnemers en het uiteindelijke doel van onze gemeente is zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen. Maar wat zou het mooi zijn dat er wordt geïnvesteerd in de atletiekpiste. Een tartanpiste in onze gemeente zou zeker niet misstaan. 

 

Bij slechtweer ligt de piste er zwaar bij, niet erg voor een veldloop, maar voor echte atletieknummers niet comfortabel. Met een tartanpiste heb je deze problemen niet!

 

Dhr. H. Hanssen (CD&V) licht het agendapunt toe.

Mevr. P. Gielen (N-VA) spreekt over een mooi voorstel dat echter een aanzienlijke investering inhoudt van zo’n 600 000 à 800 000 euro. Het mag duidelijk zijn dat dit bestuur andere prioriteiten heeft wat sportinfrastructuur betreft. Mevr. P. Gielen (N-VA) kon dit idee trouwens ook niet terugvinden in het verkiezingsprogramma van CD&V.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Lokale aanpak ter voorkoming van zwerfvuil en actieve ondersteuning van de vrijwillige Mooimakers (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

De hoeveelheid verzameld zwerfvuil tijdens de zwerfvuil-opruimactie op 21/9 ll. (World Cleanup Day) in Schilde was bedroevend groot. Ondertussen vernamen we dat de (vrijwilligers-) mooimakers helaas weinig ondersteuning krijgen van de gemeente Schilde. Het ingezamelde zwerfvuil dienen ze bv. in hun persoonlijke vuilnisbak te deponeren en hier bijgevolg ook voor te betalen. Niet echt motiverend voor mensen die op vrijwillige basis hun steentje willen bijdragen om van Schilde een (nog) mooiere en propere gemeente te maken...

 

 

Mijn vraag:

Is de gemeente Schilde bereid om op een actieve manier een bijdrage te leveren in de strijd tegen zwerfvuil door het uitwerken van een zwerfvuil-beleid, m.a.w.

welke preventieve stappen overweegt de gemeente om het zwerfvuil in onze gemeente te bannen, en de vrijwilligers- mooimakers te ondersteunen?

(Enkele suggesties uit andere gemeenten: herhaalde sensibiliseringscampagnes, het voorzien van afzet - en/of ophaalpunten voor zwerfvuil, actief mobiliseren van vrijwilligers, het zelf ter beschikking stellen van knijpers, fluo-vestjes, vuilzakken , ...)

 

Zie bespreking van agendapunt 17.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Veilige schoolomgevingen: overleg tussen alle actoren (Kristof Droessaert - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

In het kader van het dossier veilige schoolomgevingen stelt onze fractie voor om een bevraging te organiseren tussen de verschillende scholen over hoe ze omgaan met mobiliteit in hun omgeving. Het is op basis van de bevraging nuttig om een workshop met brainstorming en overleg te organiseren in het kader van een veilige mobiliteit in schoolomgevingen tussen de scholen, de desbetreffende ouderwerkgroepen, wijkagenten en de gemeente. Zo kan intensief gewerkt worden om tips en ‘best practices’ uit te wisselen. Er kan voorts samengewerkt worden rond gezamenlijke sensibilisering die we vanuit de gemeentelijke communicatie kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld: back to school acties in september, ouders sensibilisering tot veilig parkeren, etc.

 

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) en dhr. H. Hanssen (CD&V) lichten het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat het duidelijk mag zijn dat veilige schoolomgevingen een prioriteit zijn voor het bestuur, getuige de concrete acties die tijdens deze legislatuur al werden ondernomen aan Sint-Ludgardis en de Wonderwijzer. De schoolstraat aan de Wonderwijzer bestaat echter nog maar een maand en moet dus nog worden geëvalueerd. Hij kan al wel meegeven dat het de intentie is van dit bestuur om na de grote werken, denk aan de bouw van de sociale woningen en de schoolsporthal, ook de omgeving heraan te leggen. Dhr. O. Verhulst (Open VLD) vindt de gelanceerde voorstellen interessant omdat ook hij heeft gemerkt dat de verschillende scholen op verschillende manieren bezig zijn met verkeersveiligheid. Het lijkt dus zeker zinvol om de scholen uit te nodigen, te bekijken waar ze elkaar kunnen versterken, welke acties kunnen worden overgenomen en of er een globaal plan kan worden uitgerold. Samenvattend stelt hij dat de suggesties worden meegenomen, maar dat er eerst tijd moet worden voorzien om de huidige acties te evalueren.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Klantvriendelijke oplossing voor samenwerking Pidpa - aanhoudende problematiek grachten wijk Steynhoeve (Kristof Droessaert - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Door de hevige regenval van de voorbije dagen worden er meer en meer klachten geformuleerd op sociale media/Hoplr aangaande het onderhoud van de grachten op ons grondgebied.

In de commissievergadering werd een planning beloofd over de reiniging van de grachten. Tot op heden is deze nog niet beschikbaar.

Daarnaast vinden mensen het moeilijk te begrijpen dat ze hiervoor naar Pidpa moeten bellen en niet naar de gemeente. Men redeneert dat de gemeente aanspreekpunt is ondanks de correcte uitleg op de website.

 

Vragen:

1.Kan Pidpa aangesproken worden om tegen een bepaalde datum de planning te voorzien? De problematiek werd reeds op 23/4/2019 gesignaleerd.

2.Hoe kunnen we de planning beter aansturen als gemeente zodat de klantvriendelijkheid gegarandeerd wordt zoals het vroeger was?

 

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Mevr. T. Godts (N-VA) dankt dhr. K. Droessaert (Open VLD) om dit probleem ook op de agenda te plaatsen. Zelf heeft ze dit afgelopen april, mei en september gedaan en ze hoopt dat Pidpa nu eindelijk met een aangepaste planning naar buiten komt.

Ook dhr. P. Mendonck (N-VA) ergert zich aan de inertie bij Pidpa. Hij herhaalt dat het bestuur niet akkoord kon gaan met de eerste versie van het grachtenonderhoudsplan omdat het niet voorzag in dezelfde service als dewelke het gemeentebestuur tot dan toe leverde. In een volgende stap heeft Pidpa het bermmaaiplan opgevraagd wat het gemeentebestuur op drie oktober jongstleden heeft bezorgd. Het wordt nu duidelijk tijd om het definitieve grachtenonderhoudsplan aan het bestuur over te maken waarna het onmiddellijk ter beschikking zal worden gesteld van de raadsleden. Wat de communicatie betreft, is het gemeentebestuur niet langer het eerste aanspreekpunt wat meteen ook de reden was van de overdracht die trouwens in de voorbije legislatuur quasi unaniem werd goedgekeurd. Al was het van bij het begin duidelijk dat de inwoners niet onder de overdracht mochten lijden en op dezelfde dienstverlening moeten kunnen rekenen. Zowel op de website van het gemeentebestuur als op die van Pidpa kunnen inwoners lezen hoe ze hun vragen kunnen stellen. Wat de ruiming van de grachten betreft, heeft dhr. P. Mendonck (N-VA) zelf vastgesteld dat de wijk Steynhoeve werd bediend. Hij komt ten slotte terug op de hevige regenval waarvan in de tussenkomsten sprake: regen en bladeren vormen op zich geen probleem in een gracht, al moeten de bladeren uiteraard geruimd worden voor er sprake is van obstructie.

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) oppert om een deadline voor te stellen aan Pidpa. De overdracht van het onderhoud van de grachten werd inderdaad quasi unaniem goedgekeurd, maar op voorwaarde dat er sprake zou zijn van een kwalitatieve en klantvriendelijke dienstverlening.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) heeft vorige week rond de tafel gezeten met Pidpa en duidelijk gemaakt dat, nu Pidpa in het bezit is van het bermmaaiplan, niets nog in de weg staat om het definitieve grachtenonderhoudsplan over te maken. Hij rekent erop dat het plan binnen korte termijn wordt bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Heraanleg wegdek Roskam (Valérie Van Genechten - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Het is ons ter ore gekomen dat sommige bewoners zich vragen stellen waarom het wegdek aldaar diende te worden heraangelegd gezien het wegdek nog in prima staat leek.

Op welke basis wordt de volgorde bepaald van de aan te pakken straten? Is er een beleidskeuze mbt de volgorde?

 

Mevr. V. Van Genechten (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat, wat het onderhoud van de wegen betreft, andere gemeenten vaak curatief optreden terwijl Schilde preventief te werk gaat. Asfalt vertoont namelijk soms barstjes. In deze barstjes gaat onkruid woekeren met als gevolg dat er waterdoorsijpeling plaatsvindt naar de onderste kalklaag. Deze laag begint te eroderen waardoor het asfalt gaten gaat vertonen. Dit was niet enkel een risico in de Roskam: ook de Schietboog wordt binnenkort aangepakt samen met zoveel mogelijk andere straten afhankelijk van het budget dat voorzien werd. Het mag duidelijk zijn dat Schilde bijzonder goed scoort wat de kwaliteit van de wegen betreft.

Mevr. V. Van Genechten (Open VLD) heeft begrepen dat de straten niet in een bepaalde volgorde worden behandeld en dat inwoners dus meldingen mogen doen?

Dhr. P. Mendonck (N-VA) laat zich in deze materie adviseren door technici die hun taak gedegen uitvoeren.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Opvolging van een punt van de GR van 23/04/2019 – aankleding van elektriciteitskasten in de dorpskernen – stand van zaken? (Valérie Van Genechten - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Op de gemeenteraad van april 2019 is er door de schepen van cultuur en de schepen van lokale economie bevestigt dat men effectief rond dit punt zou gaan brainstormen.

 

Wat is de exacte stand van zaken? Wordt er gewerkt met lokale kunstenaars voor aankleding van de kasten? Komt de lokale middenstand met een voorstel?

 

Op uitwisseling met de Nederlandse gemeente Bodegraven-Reeuwijk hebben we vastgesteld dat ook daar bepaalde storende straatelementen werden versierd. Men gebruikte daar oude foto’s van de straten alwaar de elektriciteitskasten zich bevonden. Het gaf het dorp opnieuw een ‘dorps’ gevoel.

 

Kan er in samenwerking met onze lokale heemkundige kringen niet worden nagegaan of iets gelijkaardigs mogelijk kan zijn in Schilde-’s-Gravenwezel?

 

Mevr. V. Van Genechten (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) herinnert zich inderdaad dat dit punt aan bod is gekomen op de gemeenteraad van april waarna ze het heeft besproken met de gemeentelijke diensten. Het was vervolgens wachten op een voorstel vanuit culturele hoek om de elektriciteitskasten te verfraaien. Inmiddels heeft mevr. M. Van Alphen (Open VLD) opdracht gegeven om prijsoffertes op te vragen zodat dit agendapunt eventueel op korte termijn gerealiseerd kan worden.

Mevr. K. Krekels (N-VA) duidt wat er uit culturele hoek verwacht kan worden: om de culturele maand van 2020 vorm te geven, werd er een projectgroep samengesteld. Deze projectgroep heeft onder andere het plan opgevat om de elektriciteitskasten een historische toets te geven. In een volgende stap wordt er contact opgenomen met de nutsmaatschappijen om hier toestemming voor te vragen.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Aanmelding autom. defibrillatoren bij AppReanim (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Door de automatische externe defibrillatoren in België in kaart te brengen, wil de Belgische Cardiologische Liga via AppReanim zoveel mogelijk levens redden. Naast een overzicht van de lokale defibrillatoren, krijgt de gebruiker door eenvoudige video's en afbeeldingen ondersteuning bij eerstehulpmaatregelen. De applicatie biedt ook de mogelijkheid om met een simpele klik de hulpdiensten te bellen.

Vraag: Zijn de automatische defibrillatoren van Schilde reeds aangemeld bij de AppReanim? Zoniet: wat is de timing? Hoe zullen de inwoners geïnformeerd worden over de App?

 

Mevr. M. Struyf (CD&V) licht het agendapunt toe.

Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) weet dat de gemeentelijke website gewag maakt van de locaties van de AED’s, maar zal nog navragen of ze ook werden aangemeld bij de app Reanim.

Mevr. M. Struyf (CD&V) spreekt over een eenvoudige administratieve handeling die de gemeentelijke defibrillatoren een ruimer bereik geven. Ze stelt dan ook voor om de aanmelding op korte termijn in orde te brengen en hierover te communiceren met de inwoners.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) suggereert om pijlen te plaatsen naar de dichtstbijzijnde AED en om een mobiele AED ter beschikking te stellen van de verenigingen voor bepaalde evenementen.

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) en mevr. Y. Avontroodt (Open VLD) wijzen erop dat deze voorstellen tijdens de voorbije legislatuur reeds herhaaldelijk werden ingediend.

Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) is blij ze nu ook te kunnen uitvoeren: ze heeft de Internationale Dag van het Hart op 29 september aangegrepen om te laten onderzoeken waar er bijkomende AED’s kunnen worden geplaatst en of er voorzien kan worden in een mobiele AED. 

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Probleem verkeerslichten - kruispunt Kerkstraat/Wijnegemsteenweg/Moerstraat/De Kaak (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Er is al enkele jaren een probleem met de plaatsing van de verkeerslichten aangaande de fietsers. Deze is niet goed zichtbaar voor automobilisten, wat soms tot gevaarlijke situaties leidt en verkeersagressie.

Het is een punt dat al langer bekend is, graag had ik een stand van zaken.

 

Dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) bevestigt dat deze problematiek al in mei onder de aandacht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werd gebracht. AWV heeft toen het gelijkzetten van de groencyclus van fietsers en voetgangers als oplossing aangereikt. Binnenkort staat er een vervolgvergadering met AWV gepland waar alle lopende dossiers worden besproken. Het lijkt hier om een eerder eenvoudige maatregel te gaan die het gemeentebestuur echter niet zelf mag en kan nemen. Dhr. O. Verhulst (Open VLD) hoopt dan ook snel een positief antwoord te krijgen.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Verkeersveiligheid in de schoolomgevingen (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Rond de schoolomgeving van Sint Lutgardis en De Wonderwijzer werden maatregelen genomen om de veiligheid voor de schoolgaande kinderen te vergroten. Zo werd eerder deze maand nog de Kerkelei een ‘schoolstraat’ (De Wonderwijzer). Dit kan onze fractie alleen maar toejuichen.

 

Helaas zijn er nog problemen rond verkeersveiligheid in de schoolomgeving. Er wordt vaak te snel gereden en ook foutief parkeren zorgt voor onveiligheid.

Zo mag men in de Kwekerijstraat langs 2 zijden parkeren, wat de straat heel smal maakt. In de Kleinveldweg mag met langs 1 zijde parkeren, maar ook hier wordt tijdens de schoolspits vaak overtredingen vastgesteld. Idem voor de Waterlaatstraat, Petrus Bogaertslaan en de Eugeen Dierckxlaan. De scholen doen hun best om te sensibiliseren, maar blijkbaar werkt dit onvoldoende en moet er ook structureel ingegrepen worden.

 

De herfst doet zijn intrede, de winter nadert: dus meer wagens op de baan met toename van verkeersdrukte.

 

Als CD&V vragen wij een doordacht parkeerbeleid, weloverwogen lussen met enkelrichtingverkeer, fietsstraten en een uitbreiding van de zone 30 rond de schoolomgeving tijdens de schoolspits.

Mijn vraag:

Wat is de visie van het bestuur aangaande de verkeersveiligheid voor de zwakke weggebruiker rond de schoolomgeving te Schilde?

Welke maatregelen zullen genomen worden om de verkeersveiligheid rond de scholen te vergroten?

 

Zie bespreking van agendapunt 22.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Megalomane bouwprojecten in ‘s-Gravenwezel (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

In de verkiezingsfolder van de NVA schreef de burgemeester begin oktober vorig jaar nog: "Ondertussen bleef, zoals beloofd, de gemeente gevrijwaard van

megalomane bouwprojecten ten koste van onze prachtige groene gebieden. Dat

wij de eerste groene parel zijn buiten Antwerpen, maakt onze identiteit en dat mag nooit verloren gaan.”

 

Wij vragen ons af hoe dat te rijmen valt met de twee nieuwe megalomane projecten die er zitten aan te komen op de Wijnegemsteenweg ter hoogte van nr. 81 en op de Moerstraat.

 

In het geval van de Wijnegemsteenweg gaat het om het zoveelste megaproject op een rij. Eerst moesten het pastorijpark Sint-Agnesdal en het park van het beschermde kasteel Vinkenhof van de familie Cornet eraan geloven, en nu is het agrarisch landschap omheen het oude dorpshuisje op de Wijnegemsteenweg 81 aan de beurt. Een gebouw dat nota bene sinds maart 2019 is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed. Dat agrarisch landschap moet nu verdwijnen voor 19 villa’s op een stuk grond amper een voetbalveld groot. Gevolg: minstens 38 wagens en een veelvoud aan verkeersbewegingen op een traject dat nu al overbezet is. Plus nog eens extra fijnstofuitstoot.

 

Idem dito voor het project “Park D’Audaen” in de Moerstraat. Nog maar eens een megaproject in een agrarisch landschap, en ook nu vlakbij een beschermd monument (De Schranshoeve) en een dorpsgezicht (de pastorij). Het luxeflatproject in de Oudaen – dat eigenlijk een sociaal project had moeten zijn! – staat nog maar in de steigers, en er komt al een volgende project aan in de weilanden tegenover het voormalige klooster, langs de Moerstraat. Deze

keer drie luxe-appartementsblokken midden in een groen gebied.

 

Wij hebben een kleine berekening gedaan en deze twee projecten samen zorgen voor zo’n extra 400 wagenverplaatsingen langs de doodlopende straat die de Oudaen is, en die allemaal op de Kerkstraat moeten geraken. Een Kerkstraat die nu al dichtslibt en de zwaarst vervuilde dorpskern in de gemeente is (we verwijzen hier naar de uitslag van het Curieuzeneuzen onderzoek naar luchtkwaliteit/fijnstofuitstoot van mei 2018 waar de Kerkstraat ter hoogte van de Oudaen het slechtst scoorde van de hele gemeente).

 

De projectontwikkelaar heeft de buurtbewoners afgedreigd met de boodschap: “jullie kunnen kiezen, ofwel een weiland vol sociale woningen, ofwel 3 mooie flatgebouwen met een parkje.” Wat een totaal vertekend beeld is trouwens. Iedereen weet ondertussen dat sociale woningen een mix zijn van o.a. sociale huisvesting, starterswoningen en één en meergezinswoningen.

 

De buurtbewoners zijn natuurlijk massaal gezwicht. Hij heeft de eigenaars van de rijhuizen langs de Moerstraat zelfs een extra stuk grond beloofd als ze geen bezwaar zouden indienen. Dit is gewoon puur feodalisme en afpersing.

 

Onze vragen:

- Welke visie volgt de meerderheid als het gaat om het maximaal vrijwaren van

de groene gebieden en open ruimte in onze gemeente en hoe rijmt ze dat met het goedkeuren van megalomane projecten zoals die op de Wijnegemsteenweg

en de Oudaen? Die op de koop toe ook nog eens peperduur zijn en waar er totaal geen vraag naar is.

- Hoe anticipeert de meerderheid op het dreigende verkeersinfarct in de

dorpskern als de bovengenoemde projecten goedgekeurd worden, wetende

dat er ook nog extra flatgebouwprojecten op het getouw staan in de Kerkstraat aan het Lodewijk Devochtplein?

- Het kantoor van een van de schepenen verdedigt de belangen van een van de

betrokken projectontwikkelaars. Hoe kijken de schepen en de meerderheid

daar tegenaan?

- De projectontwikkelaar van de Oudaen heeft in een meeting met een van de

bezwaarschriftindieners gezegd dat hij rekening houdt met een ontsluiting

naar de Moerstraat en zelfs met het openzetten van de bareel aan de Sint-Jobsteenweg aan het einde van de Dreef van Zonnebos om het verkeersprobleem in de Oudaen op te lossen. In hoeverre is de meerderheid

hiervan op de hoogte en gaat ze hierin mee?

 

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) licht het agendapunt toe.

Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) wijst er vooreerst op dat het bestuur uiteraard geen vat heeft op het soort projectaanvragen dat wordt ingediend. Daarnaast maakt het bestuur er werk van om in alle transparantie en overleg te komen tot gedragen projecten. Daartoe werd er een bouwkamer in werking gesteld, worden bouwprojecten voorgelegd aan de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) en worden promotoren gevraagd om ter plaatse draagvlak te creëren teneinde hun projecten te kunnen verwezenlijken. Verder wordt er momenteel gewerkt aan een nieuwe beleidsnota voor de dorpskernen die een duidelijk toetsingskader voor appartementsbouw zal bevatten. Concreet kan mevr. M. Van Alphen (Open VLD) geen uitspraken doen over het project in de Oudaen aangezien het hier momenteel slechts een aanvraag betreft waarover nog geen beslissing werd genomen. Bovendien moeten de nodige adviezen nog worden ingewonnen, onder andere van de GECORO. Wat mobiliteit betreft, geeft mevr. M. Van Alphen (Open VLD) mee dat elke projectontwikkelaar verplicht is om een mobiliteitsstudie uit te voeren zodat de impact van het project op de mobiliteit duidelijk wordt. Het is overigens absoluut niet de intentie van het bestuur om de bareel tussen de Sint Jobsteenweg en De Dreef van Zonnebos open te stellen. Wat het project aan de Wijnegemsteenweg betreft, opgestart tijdens de voorbije legislatuur, heeft het provinciebestuur recent beslist om een vergunning af te leveren. Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) wijst er echter op dat de grond, ingekleurd als woongebied, slechts voor een minderheid zal bebouwd worden, namelijk

1 500 vierkante meter op een totaal van 6 000 vierkante meter. Verder gaat het hier niet om luxevilla’s, maar om grondgebonden en betaalbare eengezinswoningen. Ook werd het project bij aanvang voorwaardelijk gunstig geadviseerd door de GECORO en is de projectontwikkelaar tegemoet gekomen aan alle opmerkingen die geformuleerd werden.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) bevestigt en vult aan. Zo moet het bestuur vaststellen dat de betonstop, afgekondigd door de voormalige Vlaamse overheid, ertoe heeft geleid dat de vraag naar projecten is toegenomen. Met de nieuwe beleidsnota voor de dorpskernen, die in december wordt voorgelegd, wil het bestuur hier een antwoord op bieden. Wat het project aan de Wijnegemsteenweg betreft, heeft het bestuur heel bewust niet geopteerd voor appartementsbouw, maar voor grondgebonden en betaalbare eengezinswoningen.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) bevestigt dat hij als advocaat werkt voor een kantoor dat een dossier van een eigenaar behandelt en dit overigens al deed voor dhr. O. Verhulst (Open VLD) zijn schepenambt waarnam. Hieromtrent schrijven zowel het decreet lokaal bestuur als de deontologie van de Orde van Advocaten duidelijke regels voor die dhr. O. Verhulst (Open VLD) strikt volgt. Op inhoudelijk vlak vult hij nog aan dat niet alleen Groen, maar ook de huidige bestuursploeg de gemeente groen wil houden en daartoe, naast de reeds aangehaalde acties, bezig is met de opmaak van een natuurplan dat meer groen doorheen de dorpskernen vooropstelt.

Dhr. H. Bellens (N-VA) komt terug op de bareel tussen de Sint Jobsteenweg en De Dreef van Zonnebos: ook voor hem is het duidelijk dat deze bareel nooit permanent mag worden opengesteld.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD), schepen van mobiliteit, deelt deze mening.

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) ziet een aantal vragen onbeantwoord. Zo dringt hij erop aan dat er wordt nagedacht over een langetermijnvisie. Hij heeft namelijk nog geen garantie gehoord dat Schilde zijn reputatie als groene parel zal kunnen behouden. Daarnaast valt het hem op dat hij nauwelijks iets hoort over sociale projecten. Hij vraagt zich af of er woonbehoeftestudies gebeuren die de huidige projecten ondersteunen. Het project aan de Wijnegemsteenweg ten slotte is wat hem betreft lintbebouwing, wat indruist tegen de regelgeving van een hogere overheid. Hij besluit dat Groen dit soort bouwprojecten van nabij zal opvolgen.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat het project aan de Wijnegemsteenweg geen lintbebouwing is en hij herhaalt dat er in december een beleids- of visienota zal worden voorgelegd. Hij voegt nog toe dat er slechts een manier is om het uitzicht van de dorpskernen te behouden, namelijk door de beschikbare gronden van bestemming te wijzigen. Dit doet echter afbreuk aan het eigendomsrecht waar hoge vergoedingen tegenover staan.

Dhr. P.-J. Fraussen (Groen) onthoudt dat het bestuur het groene karakter van de gemeente belangrijk vindt, maar weinig kan inbrengen tegen de projectontwikkelaars en hun verkavelingsplannen.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) springt Dhr. D. Bauwens (N-VA) bij: de gemeente kan niet raken aan het eigendomsrecht, het kan enkel oordelen over het type bebouwing.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) meent te weten dat Vlaanderen een Open Ruimtefonds ter beschikking stelt dat aangewend kan worden voor het betalen van vergoedingen bij bestemmingswijzigingen.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat dit fonds voor de komende zes jaar een miljoen euro voorziet voor Schilde. Dit relatieve lage bedrag kan dus beter worden geïnvesteerd in andere projecten.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) vult aan: een omzendbrief zal nog bepalen hoe het bedrag besteed mag worden.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2019

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.