VERGADERING

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

 

 

datum College van burgemeester en schepenen

8 januari 2019

aanwezig

Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Tine Vervisch, algemeen directeur;

 

OPENBAAR VERSLAG

 

Overzicht punten

 

College van burgemeester en schepenen zitting van 08 01 2019

 

 

Feiten en context

De bijzondere werkzaamheden in verband met het dagelijks bestuur van de gemeente, namelijk de studies, onderzoeken en verslagen ter voorbereiding van de beslissingen van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen, het toezicht op de uitvoering van de overheidsvoorschriften en van de besluiten van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen kunnen onderling verdeeld worden binnen het college van burgemeester en schepenen.

 

Juridische gronden

          Artikel 52 van het Decreet Lokaal Bestuur
Het college van burgemeester en schepenen beslist collegiaal.

          Artikel 56 van het Decreet Lokaal Bestuur

          §1. Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.  Het college van burgemeester en schepenen voert de besluiten van de gemeenteraad uit.

          §2. Het college van burgemeester en schepenen oefent de bevoegdheden uit die eraan zijn toevertrouwd overeenkomstig artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur, of overeenkomstig andere wettelijke en decretale bepalingen.

          §3. Bepaalt de rechtstreeks toegewezen bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Het is noodzakelijk voor de goede gang van de bestuursactiviteiten in de gemeente om de bijzondere taken in verband met het dagelijks bestuur onderling te verdelen binnen het college van burgemeester en schepenen.

 

BESLUIT

Artikel 1. Het college van burgemeester en schepenen beslist de bijzondere werkzaamheden in verband met het dagelijks bestuur van de gemeente onderling te verdelen zoals opgenomen in onderstaande tabel:

Dirk Bauwens, burgemeester

Algemene coördinatie, burgerzaken, politie, brandweer, ICT, personeel, communicatie, archief en dierenwelzijn

Olivier Verhulst, eerste schepen

Milieu, financiën, sport (jaar 4, 5 en 6 van de legislatuur), mobiliteit en wonen

Kathleen Krekels, tweede schepen

Cultuur, onderwijs, bibliotheek, toerisme, evenementen, jeugd, gezinnen en senioren

Marian Van Alphen, derde schepen

Welzijn, gezondheid, ontwikkelingssamenwerking, lokale economie en ruimtelijke ordening

Peter Mendonck, vierde schepen

Openbare werken, patrimonium en juridische zaken

Pascale Gielen, vijfde schepen

Werk en sport (jaar 1, 2 en 3 van de legislatuur)

 

 

Publicatiedatum: 25/01/2019
Overzicht punten

 

College van burgemeester en schepenen zitting van 08 01 2019

 

 

Juridische gronden

Artikel 56, § 3, 3° van het gemeentedecreet
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financieel beheer, met behoud van de toepassing van de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

BESLUIT

Artikel 1. Het college van burgemeester en schepenen verleent goedkeuring aan:

          de bestelbonnen van 1 tot en met 250;

          de vastleggingen van 1 tot en met 393;

          de goedkeuringslijst uitgaven van 1 tot en met 4;

          de goedkeuringslijst ontvangsten van 1.

 

 

Publicatiedatum: 25/01/2019
Overzicht punten

 

College van burgemeester en schepenen zitting van 08 01 2019

 

 

Voorgeschiedenis

          Het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Schilde, KBO 0693 894 844, een extern verzelfstandigd agentschap in publiekrechterlijke vorm werd opgericht bij gemeenteraadsbesluit van 20 november 2017 op grond van de artikelen 225-244 van het gemeentedecreet.

          De oprichting van het AGB Schilde werd goedgekeurd door de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding op 22 februari 2018.

 

Feiten en context

Na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt tot volledige vernieuwing van de raad van bestuur overgegaan.  In dat geval blijven de leden van de raad van bestuur in functie tot de nieuwe gemeenteraad hen vervangt.  Het Decreet Lokaal Bestuur en de goedgekeurde statuten van het AGB voorzien twee mogelijkheden voor de aanduiding van de raad van bestuur van het AGB:

          Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt ten hoogste de helft van het aantal gemeenteraadsleden met een absoluut maximum van twaalf.  Ten hoogste twee derde van de leden van de raad van bestuur zijn  van hetzelfde geslacht. 
Elke fractie in de gemeenteraad kan minstens één lid van de raad van bestuur aanduiden en dit recht waarborgt elke fractie een vertegenwoordiging in de raad van bestuur.

          De gemeenteraad kan ervoor opteren alle leden van de gemeenteraad te benoemen als lid van de raad van bestuur.  Het maximum aantal leden is in dat geval niet van toepassing.

 

Juridische gronden

          Artikel 235 van het Decreet Lokaal Bestuur

          §1. Het autonoom gemeentebedrijf beschikt over een raad van bestuur.  De raad van bestuur is bevoegd voor alles wat niet uitdrukkelijk bij decreet, in de statuten of in de beheersovereenkomst aan de gemeenteraad is voorbehouden. 
De raad van bestuur vertegenwoordigt het autonoom gemeentebedrijf in rechte als eiser of als verweerder.

          §2. (...) De leden van de raad van bestuur worden benoemd door de gemeenteraad.  De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter die deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen van de oprichtende gemeente.

          Artikel 16 van de goedgekeurde statuten van het AGB Schilde
De raad van bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, die deel moet uitmaken van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente. 
De raad van bestuur kiest onder zijn leden eveneens een ondervoorzitter.
Indien de voorzitter verhinderd is, wordt de raad van bestuur voorgezeten door de ondervoorzitter.  In geval van afwezigheid van de voorzitter en de ondervoorzitter zal de oudste aanwezige bestuurder de raad van bestuur voorzitter.

          Artikel 22 §1 van de goedgekeurde statuten van het AGB Schilde
De raad van bestuur duidt, onder het personeel van de gemeente of het personeel van het AGB, een secretaris aan die instaat voor het secretariaat van de raad van bestuur.  De secretaris heeft geen stemrecht.

 

Argumentatie

          De samenstelling van de raad van bestuur tijdens de vorige legislatuur, namelijk alle gemeenteraadsleden zijn ook lid van de raad van bestuur, werd als efficiënt ervaren.

          De verdeling van de functies van voorzitter, ondervoorzitter en secretaris tijdens de vorige legislatuur, namelijk de burgemeester als voorzitter, de eerste schepen als ondervoorzitter en de algemeen directeur als secretaris, werd als efficiënt ervaren.

 

BESLUIT

Artikel 1. Het college van burgemeester en schepenen beslist aan de gemeenteraad van 21 januari 2019 voor te leggen om:

          alle leden van de gemeenteraad te benoemen als lid van de raad van bestuur;

          Dirk Bauwens voor te dragen als voorzitter van de raad van bestuur;

          Olivier Verhulst voor te dragen als ondervoorzitter van de raad van bestuur;

          Tine Vervisch voor te dragen als secretaris van de raad van bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 25/01/2019
Overzicht punten

 

College van burgemeester en schepenen zitting van 08 01 2019

 

 

Voorgeschiedenis

          Het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Schilde, KBO 0693 894 844, een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in publiekrechtelijke vorm werd opgericht bij gemeenteraadsbesluit van 20 november 2017 op grond van de artikelen 225-244 van het gemeentedecreet.

          De oprichting van het AGB Schilde werd goedgekeurd door de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding op 22 februari 2018.

 

Feiten en context

Alle mandaten vallen samen met de duur van de gemeentelijke legislatuur.  Na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad van de gemeente Schilde wordt tot volledige vernieuwing van het directiecomité overgegaan.  In dat geval blijven de leden van het directiecomité in functie tot de nieuwe raad van bestuur tot hun vervanging is overgegaan.

 

Juridische gronden

          Artikel 236 van het Decreet Lokaal Bestuur
De statuten kunnen de raad van bestuur toelaten om volgende bevoegdheden toe te vertrouwen aan een directiecomité of een gedelegeerd bestuurder, al dan niet met de mogelijkheid om die toevertrouwde bevoegdheid verder toe te vertrouwen aan personeelsleden van het autonoom gemeentebedrijf:

          het dagelijks personeelsbeheer, de bevoegdheid voor het aanstellen en het ontslaan van het personeel, alsook de sanctie- en tuchtbevoegdheid ten aanzien van het personeel;

          het dagelijks bestuur;

          de vertegenwoordiging met betrekking tot het bestuur;

          de voorbereiding en de uitvoering van de beslissingen van de raad van bestuur.

De raad van bestuur benoemt de leden van het directiecomité of de gedelegeerd bestuurder.

          Artikel 27 van de goedgekeurde statuten van het AGB Schilde
Het directiecomité is samengesteld uit maximum acht leden, inbegrepen de voorzitter.  Het directiecomité stelt een voorzitter, een ondervoorzitter en een secretaris aan.

 

Argumentatie

          De samenstelling van het directiecomité tijdens de vorige legislatuur, namelijk het voltallige college van burgemeester en schepenen, werd als efficiënt ervaren.

          De aanduiding van de functies binnen het directiecomité tijdens de vorige legislatuur, namelijk de burgemeester als voorzitter, de eerste schepen als ondervoorzitter en de algemeen directeur als secretaris, werd als efficiënt ervaren.

 

BESLUIT

Artikel 1. Aan de raad van bestuur van het AGB van 21 januari 2019 wordt voorgesteld om het directiecomité van het AGB als volgt samen te stellen: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Peter Mendonck, Pascale Gielen.

 

 

Publicatiedatum: 25/01/2019
Overzicht punten

 

College van burgemeester en schepenen zitting van 08 01 2019

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 25/01/2019
Overzicht punten

 

College van burgemeester en schepenen zitting van 08 01 2019

 

 

Voorgeschiedenis

Aanvraagformulier straatfeest Constant Joossenslei van Kim Cornelissens van 26 januari 2019.

 

Feiten en context

Kim Cornelissens vraagt toelating om op 26 januari 2019 een straatfeest te organiseren in de Constant Joossenslei. Er wordt gevraagd de straat hiervoor te mogen afsluiten en te kunnen beschikken over evenementenmateriaal.

 

Inspraak en advies

Gunstig advies mobiliteit

 

Juridische gronden

          Artikel 135 §2 van de nieuwe gemeentewet
De gemeente heeft tot taak te voorzien in de veiligheid en de rust op de openbare wegen, plaatsen en in openbare gebouwen.

          Straatfeestreglement, goedgekeurd op de gemeenteraad van 22 februari 2016

 

Argumentatie

Omdat het wenselijk is het organiseren van straatfeesten te ondersteunen met het oog op het bevorderen van de sociale contacten binnen een straat, plein of wijk.

 

BESLUIT

Artikel 1. Het college van burgemeester en schepenen verleent toelating aan Kim Cornelissens voor de organisatie van een straatfeest in de Constant Joossenslei op voorwaarde dat:

          de hulpdiensten de woning kunnen bereiken indien nodig en er dus een vrije doorgang van 4 meter breedte is;

          voetgangers en fietsers nog doorgang hebben.

Artikel 2. Het college van burgemeester en schepenen beslist het nodige evenementenmateriaal toe te kennen voor zover dit beschikbaar is.

Artikel 3. Het college van burgemeester en schepenen kent de subsidiecheque toe aan Kim Cornelissens indien de bewijsstukken binnen twee maanden na het straatfeest zijn binnengebracht bij het evenementenloket.

 

 

Publicatiedatum: 25/01/2019