Voorgeschiedenis

Het arbeidsreglement van gemeentelijke lagere school De Wingerd werd goedgekeurd op 21 november 2011.

 

Feiten en context

        Elke academie moet sinds 1 juli 2003 een arbeidsreglement hebben voor haar personeelsleden. Het arbeidsreglement is zowel van toepassing op de statutaire als op de contractuele personeelsleden.

        Het arbeidsreglement heeft een afdwingbaar karakter, aangezien het om een formele beslissing van de werkgever (inrichtende macht) gaat waarbij wederzijdse rechten en plichten worden vastgelegd.

        Er wordt voorgesteld voor om het arbeidsreglement voor het personeel van gemeentelijke school De Wingerd aan te passen.

        De aanpassingen zijn gemaakt op basis van het gepubliceerd reglement dat ter beschikking gesteld wordt door de juridische dienst van OVSG op extranet (29 maart 2022).

 

Juridische gronden

        Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen
Naargelang de sector, privé of publiek, en de betrokken materie, zal het arbeidsreglement de algemene arbeidsvoorwaarden vaststellen en/of aan de werknemers informatie geven over de werking en de organisatie van het werk binnen de onderneming of binnen de instelling die hen tewerkstelt. De inhoud van het reglement, de draagwijdte ervan, de procedure voor het opstellen en het wijzigen worden vastgesteld door deze wet.

        Decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding

 

Inspraak en advies

Tijdens het afzonderlijk bijzonder onderhandelings- en overlegcomité (ABOC) op 9 mei 2022 verwees, de afgevaardigde van de vakbond voor het gesubsidieerd basisonderwijs koepel ACV naar het model arbeidsreglement dat OVSG ter beschikking stelt op het extranet. Ze vraagt om rekening te houden met de laatste aanpassingen aan de artikelen 19 en 100 bis. Er wordt positief geadviseerd.

 

Argumentatie

        Een goede schoolorganisatie steunt op duidelijke afspraken tussen het personeel en het schoolbestuur.

        Alle personen die onder gezag arbeid verrichten in het gemeentelijk onderwijs moeten worden geïnformeerd over de voorwaarden die op hun arbeidsverhouding van toepassing zijn.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het  bestaande arbeidsreglement voor de personen die onder gezag arbeid verrichten in gemeentelijke school De Wingerd wordt opgeheven.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt het nieuwe arbeidsreglement van gemeentelijke school De Wingerd goed. Het reglement treedt in werking op 1 september 2022 en vervangt alle voorgaande.

Artikel 3. Een afschrift van dit besluit en van het herwerkte arbeidsreglement zal ter kennisgeving bezorgd worden aan de personen die onder gezag arbeid verrichten in gemeentelijke school De Wingerd.

Artikel 4. Er wordt binnen de acht dagen vanaf de datum van inwerkingtreding van het arbeidsreglement een afschrift bezorgd aan de regionale directie van de arbeidsinspectie, toezicht op de sociale wetten.