Voorgeschiedenis

        Beslissing van de gemeenteraad van 17 augustus 2017 om het reglement "reglement lokalen en zalen uitgezonder Werf 44" goed te keuren.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 6 december 2021 om inkomsten te verhogen op basis van benchmark: optimaliseren van retributies zaalverhuur en evenementenmateriaal.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 5 juni 2023 om de aanpassingen aan het reglement "reglement lokalen en zalen uitgezonderd Werf 44" en de nieuwe tarieven goed te keuren.
 

Feiten en context

Het college van burgemeester en schepenen besliste om een financiële rationalisatieoefening voor het vrijetijdsbeleid te doen.

Hierbij wordt er ingezet op het verhogen van inkomsten op basis van benchmark: optimaliseren van retributies van zaalverhuur en evenementenmateriaal.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 2° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen.

 

Argumentatie

        Het reglement en bijhorende tarieven zijn al sinds 2017 niet meer aangepast.

        In het kader van financiële rationalisatie is het aangewezen om de huidige tarieven te herbekijken en aan te passen.

        Het lokaal bestuur heeft een vergelijking gedaan van de omliggende gemeenten: Brasschaat, Wijnegem, Zoersel, Ranst, Schoten. Bij verschillende openbare besturen liggen de prijzen hoger dan in Schilde.

        Een aanpassing van het reglement in het kader van een vereenvoudigde administratieve werking is aangeraden:

        het terugbrengen van 2 types waarborgen naar 1 type waarborg is aangeraden.

        Het lokaal bestuur heeft nieuwe standaardtarieven uitgewerkt.

        Het is aangewezen om de nieuwe prijzen te laten starten vanaf september 2023 naar aanleiding van de start van het nieuwe verenigingsjaar.

        Door de gemeente Schilde erkende verenigingen hebben voor hun jaarwerking (minimaal 1 reservatie per week) recht op 50% korting waardoor een verhoging van de tarieven nog steeds maar een minimale impact heeft.

        Er wordt geadviseerd om geen aparte prijscategorie voor een fuif meer te hanteren voor de zalen Wip en Liebaert. In realiteit is het zeer moeilijk te controleren bij reservatie of de zaal effectief voor een fuif wordt gehuurd. In realiteit wordt de zaal officieel maar 1x per jaar gebruikt voor een fuif. Dit is meestal voor een fuif door de lokale jeugdvereniging. In de plaats hiervan wordt een weekend-tarief voor de Wip en Liebaert voorgesteld. Dit tarief zal iets hoger liggen dan het week-tarief.

        Er wordt geadviseerd om de verschillende tarieven van de brouwerij terug te brengen tot 1 tarief. In realiteit is controle van de activiteit in de brouwerij zeer moeilijk en kiezen huurders vaak voor de goedkoopste activiteit om in te vullen op hun aanvraagformulier. Het rechttrekken van de verschillende prijzen tot 1 prijs is commercieel interessanter.

        De omzet voor de gemeentelijke zalen en lokalen bedroeg in 2022 27.401,86 euro.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord om het reglement "reglement verhuur zalen en lokalen uitgezonderd Werf 44" en de bijhorende nieuwe tarieven goed te keuren.