Voorgeschiedenis

        Op 18 december 2017 breidde de gemeenteraad de beheersoverdracht van de gemeente Schilde aan IGEAN milieu & veiligheid zoals opgenomen in het gemeenteraadsbesluit van 22 september 2003 uit met de maandelijkse ophaling van grof vuil en het ophalen van snoeihout 4 keer per jaar.

        Op 16 december 2019 keurde de gemeenteraad het retributiereglement op de huis-aan-huisophaling van grof vuil en snoeihout goed.

        Op 16 december 2019 keurde de gemeenteraad het retributiereglement op de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar goed (diftarrekening).

        Op 22 augustus 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om vanaf 1 januari 2023 de betaling voor de huis-aan-huisophaling van grofvuil via de diftarrekening van IGEAN te laten verlopen.

        Op 22 augustus 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om vanaf 1 januari 2023 niet langer meer te voorzien in een huis-aan-huisophaling van snoeihout.

 

Feiten en context

        Mits betaling van een retributie van 20,00 euro kunnen inwoners gebruik maken van de huis-aan-huisophaling van maximum 2m³ grofvuil. IGEAN biedt de mogelijkheid om dit vanaf 2023 mee op te nemen in de diftarfactuur. Dit maakt dat het bedrag van het voorschot van de diftarfactuur wordt afgetrokken en dat er geen afzonderlijke facturatie dient te gebeuren.

        Mits betaling van een retributie van 15,00 euro kunnen inwoners 4 x per jaar maximum 3m³ snoeihout aan huis laten ophalen. IGEAN stelt voor om deze ophaling aan huis niet meer aan te bieden omdat het aantal oproepen beperkt is tot een 6 à 8 per jaar en de gemiddelde ophaalkost voor de gemeente 235 euro per oproep bedraagt.

 

Juridische gronden

        Artikel 26 van het materialendecreet van 23 december 2011
Elke gemeente draagt er, al dan niet in samenwerking met andere gemeenten, zorg voor dat de huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk worden voorkomen of hergebruikt, op regelmatige tijdstippen worden opgehaald of op een andere wijze worden ingezameld, en nuttig worden toegepast of verwijderd, overeenkomstig artikel 11, 12 en 13, § 2.

        Artikel 5.1.1 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA)
De gemeenten passen het principe "de vervuiler betaalt" toe bij de berekening van de bijdrage in de kosten door de burger van het beheer van huishoudelijk afval dat via de gemeentelijke kanalen wordt ingezameld, rekening houdend met de werkelijke kosten overeenkomstig de bepalingen van dit besluit.

        Artikelen 41, 162, 170, §4 en 173 van de Grondwet

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 40, §3, 41, 177, 279, 286 tot en met 288 en 326 en verder

        Omzendbrief Koninklijk Besluit ABB 2019/2 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit

        Politiereglement 16 september 1993

 

Argumentatie

        De huidige betalingsmethode voor grofvuil is omslachtig. De betalingen gebeuren via overschrijving en dienen manueel gecontroleerd te worden en aan IGEAN doorgegeven te worden. Vaak dienen inwoners nog aangemaand te worden omdat hun betaling niet tijdig is gebeurd.

        Door te werken via de voorschotfactuur gebeurt de effectieve betaling automatisch. Zowel voor de inwoners als betrokken diensten is dit een vereenvoudiging daar ze geen afzonderlijke overschrijving meer moeten doen. Ze bekomen op hun jaarlijkse diftarrekening een globaal overzicht van hun afval.

        Veel inwoners doen inspanningen om snoeihout te voorkomen en hergebruik in de tuin, wat om ecologische redenen ook de voorkeur geniet. De gemeente ondersteunt dit "kringlooptuinieren" via acties als tuinrangers. Daarnaast maken ook veel mensen gebruik van de minder dure afvoer naar het recyclagepark.

        Door deze ecologische werkwijze, zakte het aantal oproepen voor snoeihout tot een 6 à 8 per jaar. De uitgavekost van 235,00 euro per oproep voor de gemeente, staat niet in verhouding tot de inkomst van 15,00 euro, waardoor het verantwoord is dit stop te zetten.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP000662

Actie

AC000130

Algemene rekening

702000000

Beleidsveld

0300

Bedrag

Visum financieel directeur

120 euro - herleiden naar 0

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met de aanpassing van de betalingswijze voor grofvuil en met het stopzetten van de inzameling van snoeihout aan huis.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aanpassing van het retributiereglement op de huis-aan-huis ophaling van grofvuil en snoeihout goed. De aanpassing gaat in vanaf 1 januari 2023 en is geldig voor onbepaalde duur.

 

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.