Kathleen Krekels Marijke Dillen Franky Cools Frederik Goemaere Dirk Bauwens Hans Hanssen Laurenz Van Ginneken Micheline Duysens Stefan Van den Heuvel Marleen Struyf Tine Vervisch Kristof Droessaert Hendrik Bellens Marian Van Alphen Tara Godts Pascale Gielen Margot Van Overtveldt Pieter-Jan Fraussen Olivier Verhulst Valerie Michel Philippe Verschueren Valérie Van Genechten Annemie Laforce-Vergote Kathleen Krekels Marijke Dillen Franky Cools Frederik Goemaere Dirk Bauwens Hans Hanssen Laurenz Van Ginneken Micheline Duysens Stefan Van den Heuvel Marleen Struyf Kristof Droessaert Hendrik Bellens Marian Van Alphen Tara Godts Pascale Gielen Margot Van Overtveldt Pieter-Jan Fraussen Olivier Verhulst Valerie Michel Philippe Verschueren Valérie Van Genechten Annemie Laforce-Vergote Dirk Bauwens Valerie Michel Marleen Struyf Kristof Droessaert Marijke Dillen Margot Van Overtveldt Marian Van Alphen Frederik Goemaere Hendrik Bellens Micheline Duysens Laurenz Van Ginneken Philippe Verschueren Pascale Gielen Franky Cools Valérie Van Genechten Pieter-Jan Fraussen Hans Hanssen Kathleen Krekels Annemie Laforce-Vergote Stefan Van den Heuvel Olivier Verhulst Tara Godts aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Voorgeschiedenis
● In de gemeenteraad van 16 juni 2014 werd het reglement op de algemene ristorno voor grote gezinnen goedgekeurd.
● Goedkeuring door de gemeenteraad van 20 juni 2016 van het aangepast retributiereglement voor de selectieve inzameling en verwerking van GFT+ en huisvuil met diftar waarbij gezinnen met kinderen jongeren dan drie jaar 75 euro korting per kind per jaar ontvangen op de diftarrekening.
● Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 22 augustus 2022 om de opheffing van het reglement op de algemene ristorno voor grote gezinnen vanaf 2023 mee te nemen bij de bespreking van de aanpassing van het meerjarenplan.
● Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 19 december 2022 om principieel akkoord te gaan met de opheffing van het reglement op de algemene ristorno voor grote gezinnen mits uitwerking van een alternatief in het kader van sociaal beleid.
Feiten en context
● De ristorno grote gezinnen bestaat sinds 1990.
● De ristorno kan jaarlijks worden aangevraagd door elk gezin met minimaal 3 kinderen ten laste.
● Voor 3 kinderen ontvangt men 80 euro, voor 4 kinderen 130 euro en voor 5 kinderen en meer 200 euro.
● In 1990 werd de ristorno voor grote gezinnen opgezet om tegemoet te komen aan het gas- en elektriciteitsverbruik. Nadien werd het een algemene premie zonder bijkomende voorwaarden.
● In 2020 werd 16.330 euro aan ristorno grote gezinnen uitbetaald, in 2021 was dit 12.620 euro en in 2022 13.930 euro.
● Grotendeels zijn het jaarlijks dezelfde gezinnen die de premie aanvragen.
● Er zijn in Vlaanderen een paar gemeenten te vinden die een toelage aan grote gezinnen bieden, maar dit wordt gekoppeld aan het jaarlijks netto inkomen, verhoogde nutsvoorzieningen of afvalkosten. De toegekende premies in Schilde zijn beduidend hoger.
● Naast de reeds bestaande initiatieven voor gezinnen zoals de onderwijscheque, de verwarmingstoelage, geboortepremie, Uitpas sociaal tarief, pamperpremie, sociaalpedagogische toelage, laagdrempelige psychologische hulpverlening voor 16plussers, Rap op stap, financiële steun voor sport, cultuur en vakantie, aansluiting bij Feestvarken vzw, 1Gezin1Plan, speelgoedboxen, velotheek en tussenkomst eerste leeftijdsmelk, werd in 2023 ook het buurthuis, de uitgebreide speelpleinwerking toegankelijk voor UITpas sociaal tarief en de sociale kruidenier 't Verschil gerealiseerd.
● Op vraag van het college van burgemeester en schepenen van 26 juni 2023 werd onderzocht of een alternatieve sociale maatregel kan gekoppeld worden aan een bestaande maatregel: bijvoorbeeld aan de sociale toeslag op het Groeipakket.
● In 2023 zijn er in Schilde 754 kinderen die recht hebben op het Groeipakket sociale toeslag. Er zijn 452 unieke begunstigden die deze toeslag aanvragen.
Juridische gronden
Artikel 41, 23° van het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toegekend: het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.
Argumentatie
● Het kritisch bekijken van premies en toelagen kadert in de financiële rationalisatieoefening van het gemeentebeleid.
● De toekenning van een premie voor grote gezinnen zonder bijkomende voorwaarden is uniek in Vlaanderen.
● Er is geen informatie over de doeltreffendheid van de ristorno.
● De ristorno heeft geen toegevoegde waarde in de doelstelling van de gemeente om jonge gezinnen aan te trekken.
● De pamperpremie ondersteunt alle jonge gezinnen met een tegemoetkoming in de verhoogde kosten die jonge kinderen met zich meebrengen.
● In de gemeente is er de mogelijkheid om een verwarmingstoelage aan te vragen in het kader van de toenemende energiekosten.
● Het reglement op de algemene ristorno voor grote gezinnen is van onbepaalde duur.
● De kredieten voor het toekennen van de ristorno voor grote gezinnen werden vanaf 2023 geschrapt in het meerjarenplan.
● De sociale dienst voert bij elke hulpvraag een sociaal onderzoek om op maat van de cliënt een oplossing te bedenken.
● In Schilde zijn het voornamelijk kinderen van kleine gezinnen die recht hebben op het Groeipakket sociale toeslag.
● Jaarlijks vanaf september wordt in de 2970 Info gecommuniceerd over de ristorno grote gezinnen.
BESLUIT
Stemming: 21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Franky Cools 1 onthouding: Tara Godts |
Artikel 1. De gemeenteraad heft het reglement op de algemene ristorno voor grote gezinnen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 juni 2014, op.
Artikel 2. De gemeenteraad beslist een alternatief in het kader van sociaal beleid uit te werken.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.