Evelien Hens Valerie Michel Micheline Duysens Dirk Weber Tara Godts Dirk Bauwens Ingrid Van Driessen Pascale Gielen Valérie Van Genechten Niko Leuridan Christian Hazard Olivier Verhulst Hans Hanssen Hendrik Bellens Marijke Dillen Julie Van Marcke Laurenz Van Ginneken Joost Van der Hallen Philippe Verschueren David Heerwegh Marleen Struyf Tine Vervisch Kristof Droessaert Rob Belmans Jukka Van den Bulcke Kathleen Krekels Yolande Avontroodt Evelien Hens Valerie Michel Micheline Duysens Dirk Weber Tara Godts Dirk Bauwens Ingrid Van Driessen Pascale Gielen Valérie Van Genechten Niko Leuridan Christian Hazard Olivier Verhulst Hans Hanssen Hendrik Bellens Marijke Dillen Julie Van Marcke Laurenz Van Ginneken Joost Van der Hallen Philippe Verschueren David Heerwegh Marleen Struyf Kristof Droessaert Rob Belmans Jukka Van den Bulcke Kathleen Krekels Yolande Avontroodt Ingrid Van Driessen Marleen Struyf Jukka Van den Bulcke Valerie Michel Rob Belmans Kristof Droessaert Philippe Verschueren Julie Van Marcke Joost Van der Hallen Hans Hanssen Yolande Avontroodt Valérie Van Genechten Dirk Weber David Heerwegh Kathleen Krekels Pascale Gielen Marijke Dillen Tara Godts Laurenz Van Ginneken Olivier Verhulst Hendrik Bellens Evelien Hens Christian Hazard Micheline Duysens Niko Leuridan Dirk Bauwens aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Voorgeschiedenis
● De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 20 december 2021 het participatiereglement goed.
● Op 27 mei 2024 besliste de gemeenteraad de naam van de gehandicaptenraad te wijzigen naar welzijnsraad.
Feiten en context
De raad voor maatschappelijk welzijn moet volgens het decreet lokaal bestuur een beleid voeren om de burgerparticipatie mogelijk te maken. Dit beleid moet de betrokkenheid en de inspraak van burgers of doelgroepen bevorderen. Daarnaast moet de raad voor maatschappelijk wezlijn overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren.
Juridische gronden
● Artikel 304 §1 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten.
Het eerste lid is van toepassing op het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat "gemeenteraad" wordt gelezen als "raad voor maatschappelijk welzijn".
● Artikel 304 §3 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.
Ten hoogste twee derde van de leden van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid, is van hetzelfde geslacht. Als dat niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.
Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid.
● Artikel 304 §4 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen ook andere initiatieven nemen om de inspraak van de burgers te bevorderen.
● Artikel 304 §5 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1 tot en met 4, voor de gemeente en haar organen.
De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1, 2 en 4, voor het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en zijn organen.
Argumentatie
● De adviesraden en burgerparticipatie moeten elkaar versterken zodat het bestuur gericht en gedragen de projecten van het meerjarenplan kan uitvoeren, burgerinitiatieven kan ondersteunen en een bredere betrokkenheid van verenigingen en burgers bekomt. Hiervoor wil het bestuur naast de adviesraden van de toekomst inzetten op meer burgerparticipatie. De adviesraden nemen eveneens initiatief om geïnteresseerde burgers te betrekken.
● De helikopterraad moet uitgroeien tot een open, flexibel, dynamisch en vlot toegankelijk orgaan waar iedereen bij terecht kan met ideeën voor het bestuur van Schilde. De helikopterraad ondersteunt de werking van de adviesraden en overlegstructuren zodat deze evolueren richting een toekomstgerichte structuur.
Vertrekkend vanuit deze visie is het voor het bestuur noodzakelijk om structureel individuele inwoners op te nemen als leden van de helikopterraad.
● In het coalitieakkoord is voorzien dat de burgerbegroting geëvalueerd wordt. In afwachting van de resultaten van de evaluatie wordt de burgerbegroting in 2025 niet georganiseerd en geschrapt uit het participatiereglement.
● Met het oog op het betrekken van buurtcomités bij projecten, wordt een kader voor de buurtcomités uitgewerkt. In een latere fase zal dit kader mogelijk mee opgenomen worden in het participatiereglement.
BESLUIT
Stemming: 26 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Valérie Van Genechten, Valerie Michel, Christian Hazard, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Yolande Avontroodt, Olivier Verhulst, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Philippe Verschueren, Tara Godts, Micheline Duysens, Joost Van der Hallen, Rob Belmans, Evelien Hens, Ingrid Van Driessen, David Heerwegh, Julie Van Marcke, Niko Leuridan, Jukka Van den Bulcke en Dirk Weber |
Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist het participatiereglement goed te keuren.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.